گروه معادن ساير حوزه ها
 
شوک‌های نوسان ارز
ماین نیوز: این روزها نرخ ارز با نوسان‌های بالایی همراه است و همین موضوع کار را برای تولیدکنندگان مشکل کرده است. صنعت آلومینیوم نیز از این نوسان‌ها و نرخ ارز متاثر است،

زیرا باید شمش آلومینیوم را به‌عنوان ماده اولیه به بازار وارد کرد. هرچند درحال‌حاضر این واردات با نرخ ارز آزاد انجام می‌شود و ارز مبادله‌ای به آن تعلق نمی‌گیرد. از این‌رو بازار نیازمند تثبیت نرخ ارز و تک‌نرخی شدن آن است.یکی از مهم‌ترین مزیت‌های تک‌نرخی شدن ارز این است که سبب پیشگیری از رانت‌خواری می‌شود و دست بسیاری از سوءاستفاده‌کننده از ارز دولتی را کوتاه خواهد کرد.
از سویی دیگر می‌تواند موجب تک‌نرخی شدن برخی محصولات وارداتی شود که در داخل نیز تولید می‌شوند و این به سود تولیدکننده است. به عنوان مثال ردیف‌های تعرفه‌ای در برخی ورق‌های آلومینیوم سبب می‌شود آنها ارز دولتی استفاده کنند که در صورت آزاد شدن ارز دیگر این واردکنندگان به‌راحتی قادر به واردات ورق نخواهند بود.در اینجا موضوع این است که فاصله نرخ ارز دولتی و آزاد نیز بسیار زیاد شده است. از این‌رو نیاز داریم که بهای ارز نزدیک به نرخ ارز دولتی تک‌نرخی شود، زیرا افزایش یکباره بهای ارز می‌تواند باعث افزایش هزینه تمام شده شود. برخی کالاها و اقلام، برای مثال پودر آلومینا در صنعت آلومینیوم یا برخی ورق‌هایی که به کشور وارد می‌شود، تحت‌تاثیر این افزایش بها به‌طور قطع ۲۰ تا ۳۰ درصد با افزایش نرخ روبه‌رو خواهند شد.با توجه به شرایط بازار، دولت اگر بخواهد به سمت تک‌نرخی شدن نرخ ارز پیش برود باید نرخ کنونی را تعدیل کند؛ به عبارت دیگر باید نرخی را بین نرخ آزاد و دولتی در نظر بگیرد. هرچند به‌طور کلی این نرخ باعث افزایش قیمت‌ها خواهد شد. البته افزایش قیمت‌ها همیشه باعث کاهش فروش نمی‌شود و گاهی کاهش قیمت‌ها باعث کاهش فروش می‌شود، زیرا با کاهش نرخ بازار حالت پویایی را از دست می‌دهد، اما اگر افزایش نرخ به دلیل افزایش بهای ارز باشد باید با دلیل و منطق و از سوی دیگر نرخ ارز نیز به ثبات رسیده باشد. اگر قیمت‌ها مدام در حال نوسان باشد برای تولیدکنندگان با زیان همراه می‌شود و دیگر بازار قابل کنترل نخواهد بود. برخی تولیدکنندگان می‌توانند خریدهای خود را از طریق یوزانس‌های ۹۰ تا ۱۲۰ روزه انجام دهند؛ یعنی کالا را خریداری کرده و ۹۰ یا ۱۲۰ روزه تسویه حساب کنند، اما با وجود نوسان نرخ ارز نمی‌توان این خطر را پذیرفت. این خریدها با ارز انجام می‌شود و در مدت ۹۰ یا ۱۲۰ روز ممکن است بهای دلار خیلی متفاوت باشد. از این‌رو، این نوسان‌ها بسیاری از امکانات بین‌المللی را از ما می‌گیرد. نوسان چه نزولی چه صعودی عامل خطرناکی برای صادرات، واردات و تولید به‌شمار می‌رود. از آنجا که تولید به طریقی هم به واردات و هم به صادرات وابسته است می‌تواند صدمه‌های زیادی از این نوسان ببیند؛ بنابراین در نخستین گام دولت باید نرخ ارز را تثبیت کند و سپس به سمت تک نرخی کردن آن پیش برود.


امیرحسین بابایی
کارشناس بازار آلومینیوم
تاریخ انتشار : يکشنبه ۳ دی ۱۳۹۶ ساعت ۱۲:۰۲
کد مطلب: 41961
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت