گروه معادن سنگ آهن
 
مدیرعامل بورس کالا مطرح کرد:
حضور بازیگران جدید در بازار سنگ آهن
گروه معادن >سنگ آهن - در سال‌های آینده تغییر شرایط بازار با شیب زیادی ادامه خواهد داشت و از تقاضای چین برای سنگ آهن دانه‌بندی شده در چند سال گذشته کاسته شده و صادرات ایران نیز که به طور عمده به چین انجام می‌شد کاهش قابل ملاحظه‌ای داشته است، همچنین بیشتر صادرات سنگ آهن به کشور چین از سوی شرکت‌های کوچک بخش خصوصی انجام شده که سنگ‌آهن تولیدی آنها دارای خلوص پایینی بوده است.
 
به گزارش ماین نیوز، حامد سلطانی‌نژاد درباره عرضه کامل زنجیره تولید فولاد در بورس کالا، اظهار کرد: حجم عمده فولاد کشور از روش احیای مستقیم حاصل می‌شود که بدین منظور ابتدا سنگ آهن دانه‌بندی‌شده تبدیل به کنسانتره سنگ آهن می‌شود، سپس کنسانتره در فرآیندی تبدیل به گندله می‌شود و پس از آن گندله را به روش احیای مستقیم تبدیل به آهن اسفنجی می‌کنند که می‌توان از آن فولاد خام تولید کرد. مدیرعامل بورس کالا با بیان اینکه در سال‌های گذشته تولیدکنندگان سنگ آهن و فولاد خام، چند شرکت بزرگ بودند که بازار عرضه و تقاضای سنگ آهن را شکل می‌دادند، گفت: در کنار این گروه، تولیدکنندگان کوچکتر نیز به‌تدریج فعالیت خود را توسعه دادند و بخش قابل توجهی از تولیدات سنگ آهن آنها در سال‌های گذشته صادر می‌شد.


۹۰ درصد از صادرات سنگ آهن ایران به چین
وی ادامه داد: کل صادرات به این گروه اختصاص نداشت و گروه نخست نیز بخشی از محصولات خود را صادر می‌کرد، به طوری که بیش از ۹۰ درصد از صادرات سنگ آهن ایران به کشور چین بود؛ اما روند پیشین ثابت نبوده و بازار سنگ آهن در داخل و خارج از کشور در چند سال گذشته تغییراتی را تجربه کرده است. سلطانی‌نژاد با اشاره به اینکه وضعیت نشان می‌دهد در سال‌های آینده تغییر شرایط بازار با شیب زیادی ادامه خواهد داشت، اضافه کرد: از تقاضای چین برای سنگ آهن دانه‌بندی شده در چند سال گذشته کاسته شده و صادرات ایران نیز که به طور عمده به چین بود، کاهش قابل ملاحظه‌ای داشته است.مدیرعامل بورس کالا با تاکید بر اینکه در داخل کشور ذخایر تولیدکنندگان بزرگ به‌تدریج رو به اتمام است و تعداد زیادی از معادن کوچک پراکنده جایگزین آنها می‌شود، عنوان کرد: با توجه به افت بازار صادراتی، نگاه تولیدکنندگان کوچک به بازار داخلی افزایش می‌یابد علاوه بر این، با افزایش فعالان طرف عرضه مدل سنتی، قراردادها که بیشتر بر اساس قراردادهای بلندمدت بود دیگر کارایی ندارد. تولیدات محدود و پرنوسان این تولیدکنندگان، نیازمند توافقات متفاوتی است.


حضور بازیگران جدید در بازار سنگ آهن
وی ادامه داد: در طرف تقاضا نیز با افزایش واحدهای فرآوری‌کننده سنگ معدن، بازیگران بیشتری وارد بازار شده‌اند و تقاضا در برخی نقاط زنجیره ارزش افزایش یافته است، از این رو بازار داخلی سنگ‌آهن که یک بازار توافقی با نرخ مشخص بر اساس شمش فولاد و با بازیگران محدود بوده، در حال تبدیل شدن به یک بازار با بازیگران متنوع در دو سمت عرضه و تقاضاست.سلطانی‌نژاد، عنوان کرد: با توجه به موارد بیان‌شده، افزایش فعالان بازار در طرف عرضه و تقاضا، افت بازار صادراتی، نوسان بیشتر واحدهای تولیدی کوچکتر و تغییر اجباری شیوه قراردادها موجب شده است تا نیاز به یک بازار منسجم و کشف نرخ در شرایط شفاف و متمرکز بیش از گذشته خودنمایی کند.


لزوم تعیین نرخ براساس عرضه و تقاضا
مدیرعامل بورس کالا با تاکید بر اینکه در آینده لازم است قیمت‌ها در بازار سنگ‌آهن براساس عرضه و تقاضا تعیین شود تا تولیدکنندگانی که بهره‌وری بالاتری دارند بتوانند عرصه بیشتری برای توسعه فعالیت‌های خود به‌دست آورند، مطرح کرد: این امر جز در یک بازار متمرکز برای سنگ‌آهن و سایر محصولات این زنجیره تولید، میسر نمی‌شود. وی با بیان اینکه انجام معاملات عمده مربوط به تامین کالا در زنجیره ارزش فولاد در بورس کالا، به عنوان نمادی از یک بازار شفاف و متمرکز، می‌تواند برطرف‌کننده بسیاری از مشکلات فعلی این بازار باشد، تصریح کرد: کشف نرخ در شرایط عادلانه و شفاف و با حضور چند عرضه‌کننده و خریدار در یک بازار متمرکز، موجب بازگشت قیمت‌ها به سطح تعادلی خود شده و بازار را متعادل می‌کند.


کاهش مشکلات نقدینگی با تضمین تعهدات
سلطانی‌نژاد، اضافه کرد: همچنین با افزایش سودآوری تولیدکنندگان بهره‌ور، کارآفرینان واقعی را به حضور فعالانه‌تر در این بازار تشویق می‌کند و موجب پایداری تامین کالا می‌شود که از این نظر، هم فروشنده و هم خریدار بهره‌مند می‌شوند و در نهایت بورس کالا با تضمین تعهدات معامله می‌تواند بسیاری از مشکلات نقدینگی عرضه‌کنندگان را برطرف کند و مشکلات اعتباری را نیز کاهش دهد. مدیرعامل بورس کالا با تاکید بر اینکه علاوه بر مزایای یاد شده، با ورود این محصولات به بورس کالا امکان بهره‌مندی از روش‌های نوین معاملاتی نیز فراهم می‌شود، عنوان کرد: قراردادهای سلف و سلف موازی استاندارد که به منظور تامین مالی سرمایه در گردش یا سرمایه ثابت می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد، قراردادهای آینده و اختیار معامله است که امکان پوشش ریسک(خطرپذیری) را برای خریداران و فروشندگان فراهم می‌کند. وی ادامه داد: همچنین قراردادهای بلندمدت یا میان‌مدت کشف پریمیوم و فوروارد، امکان حصول اطمینان از تامین کالا به قیمت‌های منصفانه را مهیا می‌کند. همچنین از معاملات تهاتری که می‌تواند جایگزین یا مکمل حواله‌های کالایی شود که عرضه‌کنندگان هم‌اکنون در بازار در ازای فروش سنگ‌آهن خود دریافت می‌کنند استفاده می‌شود؛ در تمامی موارد از راه انجام معاملات با مکانیسم‌های بورس کالا انجام تعهدات از سوی طرفین تضمین می‌شود.سلطانی‌نژاد با بیان اینکه تا ۱۷ آذر امسال مقدار ۴ میلیون و ۶۷۲ هزار تن فولاد به ارزش بیش از ۱۰۰ هزار میلیارد ریال معامله شده است، گفت: این معاملات در قالب نقد، نسیه و سلف انجام شده که حدود ۹۸ درصد آن مربوط به معاملات سلف بوده؛ این حجم از معاملات از نظر مقدار نسبت به مدت مشابه در سال گذشته حدود ۸ درصد کاهش و از نظر ارزش حدود ۲۶ درصد رشد داشته است.


معامله ۹۲۴هزار تن سنگ‌آهن در بورس کالا
وی با اشاره به اینکه از کل معاملات در گروه فولاد بیش از ۶۰ درصد ارزش معاملات متعلق به ورق گرم و ورق سرد بوده است، ادامه داد: میزان کل سنگ‌آهن معامله شده در امسال تا ۱۷ آذر ماه ۹۲۴ هزار تن بوده و ارزش معاملات بیش از ۸۸۰ میلیارد ریال است، کل معاملات به صورت نقد انجام شده و به طور عمده مربوط به رینگ صادراتی بوده است.


معاملات فولاد در رینگ صادراتی انجام نشده است
مدیرعامل بورس کالا در پایان با تاکید بر اینکه سنگ آهن دانه‌بندی‌شده در خرداد ۱۳۹۰ در رینگ صادراتی بورس کالا پذیرش شده است، خاطرنشان کرد: پس از آن بسیاری از تولیدکنندگان سنگ‌آهن محصولات خود را به این شیوه روانه بازار کرده‌اند به طوری که امسال تا ۱۷ آذر ماه مقدار ۸۹۴ هزار تن به ارزش حدود ۲۵ میلیون دلار مورد معامله قرار گرفته است. معاملات فولاد تا کنون در رینگ صادراتی انجام نشده است.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۳ دی ۱۳۹۶ ساعت ۱۱:۵۱
کد مطلب: 41959
 
مرجع : خبرگزاری خانه ملت