گروه صنایع معدنی فولاد
 
نظام آبادی در گفتگو با ماین نیوز خبر داد
بهره برداری از فاز یک پروژِه فولاد کاوه اروند
گروه صنایع معدنی >فولاد - پروژه فولاد کاوه اروند در منطقه آزاد اروند با هدف تولید محصولات صادراتی در حال اجرا است. به گفته رئیس هیات مدیره این شرکت فاز اول این پروژه یعنی فاز میلگرد در آذر ماه به طور رسمی کار خود را آغاز کرده و فاز وایر اوایل سال آینده کار به بهره‌برداری می رسد.
 
مشروح گفت‌وگو ماین‌نیوز با هاشم نظام‌آبادی رئیس هیات مدیره فولاد کاوه اروند و معاون توسعه و فناوری هلدینگ کاوه پارس را خواهید خواند:

پیشرفت فیزیکی پروژه فولاد کاوه اروند به چه میزان بوده و چه فازهایی در این پروژه تعریف شده است؟

این پروژه در 2 فاز اجرا می‌شود که فاز اول آن میلگرد و فاز دوم آن وایر است. فاز میلگرد پروژه به بهره‌برداری رسیده و راه‌اندازی آزمایشی آن آغاز شده است. فاز دوم یعنی وایر نیز اوایل سال آینده به بهره‌برداری می‌رسد. ظرفیت پروژه 600 هزار تن است که 480 هزار تن برای میلگرد و 120 هزار تن برای وایر است. سایز میلگرد تولیدی در این پروژه 8 تا 32 میلی‌متر و سایز وایر نیز 5.5 تا 16 میلی‌متر است. این کارخانه با توجه به موقعیت جغرافیایی منطقه و بالا بودن سطح آب در پلتفرم 5.5 متری نصب‌کرده‌ایم تا از آسیب سیل و بارندگی‌های منطقه در امان باشد.

فاز 1 این پروژه در چه تاریخی به بهره‌برداری و تولید آزمایشی را شروع کرده است؟
این فاز اوایل آبان ماه بهره‌برداری آزمایشی را آغاز کرده است و امروز راه اندازی رسمی آن انجام می شود.

در زمینه بومی‌سازی و استفاده از توان داخل چه اقداماتی در پروژه انجام‌گرفته است؟
خوشبختانه در این زمینه اقدامات خوبی انجام‌گرفته است. علی‌رغم آنکه قرارداد پروژه به‌صورت EP کامل در زمان تحریم‌ها با طرف خارجی امضا شد اما سعی کردیم در زمینه‌هایی که توان ساخت داخلی برای آنها وجود دارد از داخل کشور استفاده شود. دراین‌باره برخی قراردادها مستقیم از طریق شرکت انجام گرفت و در برخی موارد دیگر شرکت خارجی را وادار کردیم تا با شرکت داخلی قرارداد امضا کند. به‌عنوان‌مثال اسکلت فلزی و یا تجهیزاتی که توان ساخت آنها در داخل وجود داشت را هماهنگ کرده و مستقیم شرکت کاوه اروند با آنها قرارداد منعقد کرد. البته مواردی که مربوط به راندمان و ارائه خدمات پس از فروش بازمی‌گشت، شرکت خارجی را مجبور کردیم با ایرانی‌ها قرارداد امضا کنند. به‌عنوان‌مثال برای تمامی ترانس‌ها شرکت خارجی با اروند تراس قرارداد بسته است. در این زمینه از شرکت‌های داخلی که دارای توانایی بودند استفاده کرده‌ایم. همچنین کلیه کابل‌های موردنیاز توسط شرکت‌های ایرانی تامین شده است. از سویی دیگر اجرا و نصب و را‌ه‌اندازی تجهیزات نیز توسط شرکت‌های داخلی انجام‌گرفته است؛ یعنی محدوده کاری شرکت‌های خارجی بیشتر سوپروایزری و نظارت است. در این زمینه شرکت سازه صنعت‌کاران، شرکتی است که کارهای مربوط به نصب را انجام می‌دهد. شرکت فولاد گسترش نیز کارهای مربوط به راه‌اندازی را انجام می‌دهد. به معنای واقعی اقتصاد مقاومتی در این پروژه اجرا شد.

در بحث ارتقا کیفیت محصول چه اقداماتی انجام گرفته است؟ آیا از تجهیزات و فناوری‌های جدید در پروژه استفاده شده است؟

این پروژه تقریبا پیشرفته‌ترین پروژه در کشور است؛ یعنی آخرین تکنولوژی‌های دنیا که به نتیجه رسیده است در این پروژه اجراشده است. کلیه تجهیزاتی که در فرآیند تولید استفاده‌شده، آخرین تکنولوژی روز دنیا است. تمایل استفاده از فناوری‌های جدید از سوی طرف خارجی وجود داشت اما این موضوع خواسته ما هم بود تا مدت زیادی این از این تجهیزات استفاده و نیازی به تعویض نباشد.
حجم سرمایه‌گذاری در این پروژه به چه میزان بوده است؟
میزان سرمایه‌گذاری در این پروژه 350 میلیارد تومان است.

فولاد کاوه اروند بین پروژه‌های هلدینگ کاوه پارس چه جایگاهی است و چه نقشی را اجرا خواهد کرد؟

فولاد کاوه اروند یکی از حلقه‌های تکمیل زنجیره تولید فولاد شرکت گسترش صنایع معدنی کاوه پارس است. درواقع ما از فروش محصولات میانی خودداری می‌کنیم. تا الان محصولات به‌صورت بیلت فروخته می‌شد اما با راه‌اندازی شرکت فولاد کاوه اروند دیگر محصول نهایی به فروش می‌رود. محصول نهایی بازارهای مخصوص به خود را دارد و بهتر می‌توان ارزش‌افزوده ایجاد کرد. در این کار هم ازنظر زمان‌بندی و هم اجرای پروژه و منابع مالی توانستیم الگویی برای پروژه‌های کاوه پارس باشیم. ال‌سی این پروژه در سال 94 باز و پروژه در سال 96 به بهره‌برداری رسید.

مشتریان شما در بازارهای صادراتی چه کشورهایی خواهند بود؟
به‌طورکلی این پروژه برای بازارهای صادراتی پیش‌بینی‌شده است. هم ازنظر کیفیتی و هم موقعیت جغرافیایی به نحوی برنامه‌ریزی‌ها انجام‌گرفته که بازارهای صادراتی هدف قرار دارد. درواقع بازارهای داخلی چندان موردتوجه ما نبود زیرا پروژه در منطقه آزاد اروند در کنار آب و در همسایگی کشور عراق قرار دارد. کشور عراق و دیگر کشورهای حوزه خلیج‌فارس بازارهای هدف ما خواهند بود. البته کشورهای دیگری متقاضی محصول تولیدی ما هستند. در حال حاضر چندین شرکت مراجعه کرده و خواهان خرید یک‌ساله محصول تولیدی ما هستند. درنتیجه صادرات یک هدف اصلی برای ما است.

آیا در تامین زیرساخت‌ها با مشکل همراه بودید؟
خیر خوشبختانه تمامی زیرساخت‌ها به‌موقع تامین شد و همکاری خوبی از سوی منطقه آزاد اروند و مسئولان استانی خوزستان انجام گرفت. گاز، آب (از 2 کانال) و برق به‌موقع تامین شد و پروژه با زیرساخت‌های دائمی خود به بهره‌برداری می‌رسد. در زمینه برق نیز سعی کردیم از تکنولوژی روز دنیا استفاده شود. پست انتخاب شده GIS است که گردوغبار خوزستان اثری بر آن نداشته باشد.

این پروژه به چه میزان اشتغال‌زایی به همراه دارد؟
اشتغال‌زایی پروژه در 2 مقطع پروژه و بهره‌برداری است. در مقطع پروژه میانگین نفرات مشغول بکار به‌صورت مستقیم 400 نفر و به‌صورت غیرمستقیم 2 هزار بود؛ اما در مرحله راه‌اندازی حدود 220 نفر به‌صورت مستقیم و حدود 2200 نفر اشتغال غیرمستقیم دارند. استراتژی ما در این کارخانه استفاده از نیروی بومی است. تا به امروز برای جذب نیروهای بومی 3 آزمون برگزارشده است که نفرات 2 آزمون قطعی شده و در حال گذراندن دوره‌های آموزشی هستند. طی 1 سال آینده تمامی نیروهای پروژه تقریبا بومی خواهد بود. البته برای راه‌اندازی نیازمند استفاده از نیروهای غیر بومی برای آموزش نیروهای بومی هستیم. به‌طورکلی قرار است این کارخانه با نیروهای بومی کار کند.

ماده اولیه موردنیاز از کجا تامین می‌شود؟
مواد اولیه هم از زنجیره‌های تولیدی هلدینگ مانند شرکت فولاد کاوه جنوب کیش تامین می‌شود. ما خود تولیدکننده بیلت هستیم و ماده اولیه از محصول میانی تولیدشده در فولاد کاوه جنوب کیش تامین می‌شود. البته ماده اولیه می‌تواند از جاهای دیگری هم تامین شود.

آیا پروژه در طرح‌های توسعه‌ای افزایش ظرفیت‌ خواهد داشت؟
افزایش محصول برای این واحد انجام می‌گیرد؛ اما در کنار آن طرح‌های توسعه‌ای نیز در دستور کار است تا زنجیره فولاد در این منطقه تکمیل شود؛ زیرا موقعیت تولید فولاد باید در کنار آب باشد به همین دلیل پیش‌بینی کرده‌ایم این منطقه یکی از بهترین موقعیت‌های کشور برای تولید فولاد خواهد بود. فولادهایی که در کنار آب قرار ندارند به‌زودی با بحران همراه خواهند شد. به همین دلیل 2 پلنت اساسی ما در کنار آب (بندرعباس و خرمشهر) قرار دارد.

همکاری شما در این پروژه با چه شرکت‌هایی بود؟ تکنولوژی برای چه شرکتی است؟
تکنولوژی این پروژه از شرکت «سارایه» اسپانیا و تجهیزات نیز عمدتا از برندهای سطح اول دنیا بوده و از آلمان و ایتالیا و... تامین شده است. البته قسمتی از کشور چین تامین شده است اما تجهیزات اصلی از کشورهای اروپایی تامین شد.

اگر نکته‌ای باقیمانده بفرمایید.
باید در ابتدا از همه دست‌اندرکاران این پروژه از جمله منطقه آزاد اروند تشکر کرد که همکاری بسیاری خوبی با ما داشتند. مسئولان استان و سازمان صنعت، معدن و تجارت استان و استانداری و دیگر سازمان‌ها نیز همکاری خوبی داشتند. پتانسیل‌های خوبی در کشور وجود دارد که باید در جهت بهره‌برداری و توسعه پایدار دست دردست هم داد به ویژه آنکه منطقه خرمشهر گردن تمامی مردم کشور حق دارد و باید برای ادای دین در آن کاری انجام شود.


گفتگو از محمدجواد به آبادی
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۰ آذر ۱۳۹۶ ساعت ۱۰:۴۷
کد مطلب: 41667