گروه صنایع معدنی آلومینیوم
 
تهديدهاي نقره اي واشنگتن براي پكن
گروه صنایع معدنی >آلومینیوم - چاينا ديلي دو روز گذشته در گزارشي اعلام کرد که آمريکا در تلاش است تا روي واردات ورقه هاي آلومينيومي از چين تعرفه هاي سنگين ضددامپينگ اعمال کند تا به قول خودش از توليدات داخلي ايالات متحده محافظت به عمل آورد.
 
به گزارش ماین نیوز، اين اولين بار نيست که دولت آمريکا به دنبال اعمال سياست هاي ضددامپينگ بر واردات محصولات چيني است به طوري که پيش از اين سياست هاي مشابه روي برخي محصولات فولادي باعث رنجش خاطر توليدکنندگان و صادرکنندگان و دولت چين شده بود. سال ۲۰۱۵ بود که با افزايش سهم فولاد چين در اقتصاد ايالات متحده که گفته مي شد در آن زمان به حدود ۳۰ درصد رسيده بود دولت تصميم گرفت تعرفه ها را بيش از ۵/ ۲ برابر افزايش دهد و به اين ترتيب مانع از واردات ارزان اين محصولات به خاک آمريکا شود. اين در حالي بود که علاوه بر تعرفه هاي سنگين طرح هاي مشابه همچون وضع ماليات هاي سنگين بر واردات محصولات فولادي از چين باعث شد تا مشکلات جدي در مسير تجاري دو کشور ايجاد شود.

تلاش هاي دولت چين براي جلوگيري از تداوم اين سياست ها نيز راه به جايي نبرد و با آنکه سياست هاي واشنگتن برخلاف سياست هاي سازمان جهاني تجارت بود اما عملا اين سازمان نيز محدوديتي در مسير تصميمات آمريکا ايجاد نکرد. بايد البته به اين نکته اشاره کرد که با روي کار آمدن ترامپ خط و نشان کشيدن هاي آمريکا عليه چين و کالاهاي چيني نيز به شدت قوت گرفته بود و اين موضوع در مورد کالاهايي همچون فولاد و اخيرا آلومينيوم که سهم بسزايي از بازار داخلي آمريکا را در اختيار گرفته شديدتر شده است. اين موضوع زماني براي پکن سخت تر به نظر مي رسد که پا به پاي ايالات متحده، اروپا نيز به دنبال سياست هاي محدودکننده در برابر صادرات برخي محصولات چيني است که اين مسائل باعث مي شود تجارت چين با شرکاي اصلي اين کشور سخت شده و کار به جاهاي باريک بکشد.

در اين بين اما آلومينيوم به معضلي جديد تبديل شده است. چاينا ديلي در اين زمينه دو روز پيش در گزارشي نوشت آمريکا چين را در حوزه آلومينيوم به رقابت مخرب يا همان دامپينگ متهم کرده و معتقد است پکن با پايين آوردن قيمت هاي فروش حتي پايين تر از قيمت هاي داخلي و حتي قيمت هاي تمام شده در تلاش است تا بازار آمريکا را از آن خود کند و اين موضوع قطعا فشارهاي سنگيني را براي توليدکنندگان داخلي آمريکا به دنبال خواهد داشت. آمريکا اين موضوع را به عنوان يک زنگ خطر براي اقتصاد خود به شمار آورده و آن طور که اين گزارش اعلام مي کند از هيچ تلاشي براي جلوگيري از اثرات منفي اين اقدامات چين فروگذار نخواهد کرد. اما واشنگتن در برابر اين موضوع چه اقداماتي انجام خواهد داد؟ چين در مقابل چه رفتاري مي تواند از خود بروز دهد؟کارشناسان معتقدند آمريکا با افزايش تعرفه هاي واردات محصولات چيني به طور خاص در حوزه آلومينيوم مسيري را طي خواهد کرد که در مورد فولاد نيز در پيش گرفت. بررسي هاي متال بولتن اخيرا نشان داده در حال حاضر ميزان واردات فولاد توسط ايالات متحده از چين در پايين ترين سطح آن در ۶ سال اخير قرار گرفته و اين موضوع را بايد زنگ خطري جدي در برابر سياست هاي مقاومت گرايانه واشنگتن در برابر پکن به حساب آورد. اين در حالي است که سر و صداي شرکت هاي آمريکايي در اکثر حوزه ها درآمده است.

ديروز نيز گزارشي از سوي اداره بازرگاني آمريکا منتشر شد که سايت هاي خبري جهان آن را منعکس کردند مبني بر آنکه توليدکنندگان آمريکايي که لوله هاي گالوانيزه توليد مي کنند به واردات اين محصول از شرکت هاي چيني و همين طور کره اي معترضند و خواهان برخورد دولت آمريکا با واردات اين محصولات به صورت دامپينگ هستند. اين شرکت ها خواسته اند تا واردات اين محصول از چين و البته برخي ديگر از کشورها از جمله برزيل، کره جنوبي، ترکيه، آفريقاي جنوبي، آلمان، ايتاليا و... مورد بررسي مجدد قرار گيرد که اين مساله نشان مي دهد محدوديت ها به مرحله حادي رسيده است و نظارت هاي بيشتري را پس از اين شاهد خواهيم بود. حال وزارت بازرگاني چين به طور خاص روي واردات آلومينيوم دست گذاشته و اعلام کرده هر اقدامي لازم باشد انجام خواهد داد. چين نيز با ابراز نگراني از منافع شرکت هاي چيني اعلام کرده تلاش مي کند تا منافع آنها را حفظ کند.

به عقيده کارشناسان يکي از پيش بيني ها آن است که دو کشور به سمت يک جنگ تجاري حرکت کنند که در اين صورت مي تواند عواقب اين موضوع متوجه همه دنيا شود چراکه ناخودآگاه يک جنگ تجاري را در بين شرکاي عمده ايجاد خواهد کرد که قابل تعميم به ابرقدرت هاي اقتصادي به خصوص کشورهاي اروپايي خواهد بود. در مقابل برخي معتقدند رفتار ترامپ و دولت چين در مدت بيش از يک سال گذشته نشان داده است که دو طرف علاقه اي به ورود به جنگ تجاري ندارند و در اين مدت نيز دو طرف از خود نرمش نشان داده اند با اين حال آمريکا همواره محدوديت هاي مورد نياز را اعمال کرده است که نمونه آن را در مورد فولاد ديديم. اما اگر قرار باشد تعرفه هاي ورقه هاي آلومينيومي چيني آن طور که وزارت بازرگاني آمريکا اعلام کرده بين ۸۱/ ۹۶ تا ۲۴/ ۱۶۲ درصد افزايش يابد تا با اين روش بتواند مانع از واردات اين محصولات شود اين موضوع مي تواند روي قيمت هاي داخلي محصولات مذکور در خاک آمريکا نيز اثرات منفي بر جا بگذارد. اين در حالي است که اين محصولات در بسياري از صنايع ديگر قابليت استفاده دارند که افزايش قيمت ها در اين حوزه عواقبي را به ساير بخش ها تحميل خواهد کرد.

بر اين اساس انتظار مي رود نرخ هاي قابل قبول تري بر واردات اين محصولات چيني اعمال کند هرچند اعمال تعرفه حتمي است. البته با توجه به اينکه پيش از اين سابقه نداشته ايالات متحده روي محصولات آلومينيومي تعرفه هاي ضددامپينگ اعمال کند، بنابراين انتظار مي رود در اين باره با احتياط بيشتري قدم بردارد. در اين بين قرار است تحقيق و تفحصي پيرامون ميزان اثرگذاري واردات ورق آلومينيومي چيني روي شرکت هاي آمريکا از منظر ميزان توليد يا اثرات آن بر اشتغال اين شرکت ها صورت بگيرد که نتيجه اين تحقيق و تفحص اواسط ژوئن سال آينده يا حتي قبل از آن اعلام خواهد شد.

گفته مي شود اگر نتيجه اين تحقيقات نشان دهد شرکت هاي آمريکايي آسيب جدي از اين موضوع خورده اند وزارت بازرگاني سياست هاي سختي در قبال واردات محصولات چيني اتخاذ خواهد کرد. چيني ها اما مي گويند ورق آلومينيوم در صورتي که با تعرفه هاي بالا روبه رو شود علاوه بر شرکت هاي چيني روي توليدکنندگان آمريکايي اثرات بدي خواهد گذاشت و منافع مصرف کننده آمريکايي را نيز با مخاطره روبه رو خواهد ساخت به همين دلايل انتظار نمي رود تعرفه هاي خيلي سختگيرانه اي اعمال شود. در حال حاضر حدود ۶۰۰ ميليون دلار در سال ورق آلومينيومي از سوي چين به ايالات متحده صادر مي شود.برخي کارشناسان نيز معتقدند اين نوع سياست هاي ترامپ حالت پوپوليستي داشته و به نوعي وي در تلاش است تا بگويد قصد دارد از منافع آمريکايي ها در برابر خارجيان محافظت کند. مقامات دولت وي اخيرا در اظهار نظري اعلام کرده اند شواهدي در دست دارند که توليدکنندگان آمريکايي از واردات ورق هاي آلومينيومي چيني رنج مي برند و به عقيده کارشناسان اين نوع ادبيات در دولت ترامپ حکايت از همين سياست هاي پوپوليستي دارد. با اين حال تفاوتي نمي کند با چه هدفي اين تصميمات گرفته مي شوند چراکه بخش مهمي از تجارت در چين را تحت تاثير خود قرار مي دهد.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۳ آذر ۱۳۹۶ ساعت ۱۰:۰۳
کد مطلب: 41548
 
مرجع : روزنامه دنیای اقتصاد