شکستن قیمت‌ها با توزیع سکه

روزنامه گسترش صمت , 8 آذر 1396 ساعت 11:31


ماین نیوز: هفته گذشته بازار سکه نقدی و آتی بعد از چندین هفته رشد، وارد کانال نزولی شد. براساس پیش‌بینی‌ها بالاخره بانک مرکزی براساس روال چند سال گذشته برای کنترل نرخ سکه اقدام به حراج سکه نقدی در بانک کارگشایی کرد.

بانک مرکزی نرخ پایه سکه تمام بهار آزادی را ۱ میلیون و ۱۸۰ هزار تومان اعلام کرد، با این شرط که خریدار ملزم به پرداخت مالیات ارزش افزوده نیز است. با این شرایط نرخ هر سکه با نرخ پایه در حدود ۱ میلیون و ۲۸۶ هزار تومان برای هر خریدار به حراج گذاشته شد. این سکه‌ها در بسته‌های ۲۰ تایی به خریداران عرضه شد. در زمان شروع حراج سکه نقدی در بازار با قیمتی در حدود ۱ میلیون و ۳۹۰ هزار تومان در حال معامله بود که نشان‌دهنده اختلاف ۱۰۰ هزار تومانی با نرخ حراج است. این اختلاف نرخ و وجود هیجان در سمت تقاضا باعث شد در روز نخست حراج، با رقابت خریداران، قیمت‌ها از بازار نقدی نیز بالاتر برود و در عمل این سازوکار کنترلی کارایی چندانی نداشته باشد. اما با فروکش کردن تب خرید و ورود سکه به فاز اصلاحی در ۲ روز گذشته شاهد کاهش چشمگیر نرخ سکه در قراردادهای آتی بودیم به طوری که سکه شهریور ۹۷ کاهش ۱۰۰ هزار تومانی را در ۲روز (شنبه و یکشنبه) تجربه کرد. اما در این میان توجه به چند نکته ضروری است. مورد نخست بحث سازوکار حراج سکه است.
قیمت‌گذاری سکه ازسوی نهاد رسمی باعث ایجاد کف قیمتی برای آن می‌شود. در نمونه چند وقت گذشته این علامت به بازار مخابره شد که دولت تمایلی به کاهش نرخ سکه به کمتر از نرخ پایه اعلامی ندارد. از طرف دیگر در صورتی که هدف کنترل نرخ باشد، استفاده از سامانه حراج، بستری را برای رشد قیمت‌ها ازسوی سفته‌بازان فراهم می‌آورد. چنانکه در حراج روز شنبه، این شرایط با پیشنهادهای قیمتی بالا ازسوی برخی خریداران بسیار محسوس بود. البته به این نکته نیز باید توجه شود که دولت در شرایط فعلی نه توانایی و نه تمایلی به حراج ذخایر ارزی و طلای خود دارد.

اما با توجه به ایجاد حباب قیمتی در بازار طلا و ناکارایی و عمق کم این بازار در داخل کشور، شکستن قیمت‌ها با ایجاد جو روانی ازسوی نهادهای ناظر تنها راه‌حل پیش رو در سال‌های گذشته بوده است. مورد دوم بحث بازارهای جایگزین است. با نزدیک شدن به سررسید حساب‌های بلندمدت گذشته در بسیاری از بانک‌ها، حجم نقدینگی بیشتری در حال آزاد شدن از بانک‌ها به سمت سایر بازارها است. نداشتن اطمینان نسبت به آینده نرخ ارز و طلا همچنان بازار سکه و دلار را تبدیل به بازاری جذاب برای خریداران کرده است، که رشد قیمت‌ها در این بازارها به طور مستقیم تورم را تحت تاثیر قرار خواهد داد. اما در هفته گذشته شاهد تحرکات مثبتی در بازار سهام بوده‌ایم که می‌تواند نشانه‌ای برای حرکت نقدینگی سرگردان جامعه به سمت این بازار باشد. پیشنهاد می‌شود دولت به دور از تصمیم‌های شتاب‌زده و با انتخاب سیاست‌های اقتصادی کارآمد و بدون دخالت مستقیم در بازارها، تمهیداتی بیندیشد که اطمینان از دست رفته سرمایه‌گذاران به وضعیت اقتصادی کشور به آنها بازگردد و این نقدینگی به سمت بازارهایی روانه شوند که درنهایت به بهبود صنایع و رشد اقتصادی کشور منجر شود، نه بازارهایی که رشد تورم و بازگشت به شرایط رکود را به همراه خواهند آورد.


محسن ایزدی
تحلیلگر کالا و انرژی


کد مطلب: 41476

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/41476/شکستن-قیمت-ها-توزیع-سکه

ماین نیوز
  http://www.minews.ir