کرباسیان خبر داد:

رونمایی از نخستین دستاورد برنامه اکتشاف

روزنامه گسترش صمت , 8 آذر 1396 ساعت 10:08

آغاز اکتشافات در ۲۵۰ هزار کیلومتر مربع اقدامی بود که سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) آن را ابتدای دولت یازدهم در دستور کار قرار داد تا از ظرفیت‌های موجود در بخش معدن کشور بهره‌برداری بهینه کند.


به گزارش ماین نیوز، این اقدام در حالی در دولت یازدهم آغاز شد و همچنان در دولت دوازدهم ادامه دارد که در دولت‌های گذشته همچون نهم و دهم توجه به بخش اکتشاف چندان زیاد نبوده است. حالا ایمیدرو برای جذب سرمایه‌گذار در ۱۵ پهنه امیدبخش و ظرفیت‌دار فراخوان می‌دهد.

معرفی این پهنه‌ها، نخستین دستاورد رسمی برنامه اکتشاف ۲۵۰ هزار کیلومتر مربعی است.

به نقل از روابط عمومی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران، مهدی کرباسیان رئیس هیات عامل ایمیدرو با اعلام این خبر تصریح کرد: در راستای مشارکت بیشتر بخش خصوصی در توسعه زنجیره معدن و اجرای سیاست‌های اصل ۴۴ قانون اساسی، این پهنه‌ها که حاصل فعالیت‌های اکتشافی ایمیدرو از سال ۱۳۹۳ است، در اختیار سرمایه‌گذاران قرار داده می‌شود.وی با یادآوری اینکه پیش‌تر قول ارائه دستاوردهای برنامه اکتشاف داده شده بود، ادامه داد: در این مدت ۴۰۰ محدوده معدنی مشخص شد و اکنون ۱۵ محدوده از آنها در پهنه‌ای به وسعت ۵ هزار کیلومتر مربع، برای جذب سرمایه‌گذاری ایرانی، خارجی یا سرمایه‌گذاری مشترک، آماده شده‌اند.به گفته معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت، ایمیدرو با توجه به قوانین و مقررات جاری کشور و قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی و همچنین در راستای تامین نظر هیات دولت مبنی بر لزوم تشویق بخش خصوصی به سرمایه‌گذاری و مشارکت در فعالیت‌های اقتصادی کشور در نظر دارد نسبت به جلب سرمایه‌گذار بخش خصوصی واجد صلاحیت فنی، مالی و دارای تجربه‌های مفید و دارای دانش فنی مربوط به منظور مشارکت در اکتشاف و بهره‌برداری از بلوک‌های ۱۵گانه پهنه اکتشافی آباده-جازموریان اقدام کند.کرباسیان خاطرنشان کرد: کل مساحت این پهنه اکتشافی ۴۵ هزار کیلومتر مربع است که ۵ هزار کیلومتر مربع آن به عنوان مناطق امیدبخش و دارای ظرفیت به فراخوان گذاشته خواهد شد.

بلوک‌های یاد شده در استان‌های فارس (۲ بلوک)، کرمان (۶ بلوک)، هرمزگان (یک بلوک) کرمان- هرمزگان (۵ بلوک) و کرمان-یزد (یک بلوک) واقع شده است و دارای ظرفیت‌های مناسب سنگ آهن و کرومیت هستند. اطلاعات پایه این محدوده‌ها از سوی ایمیدرو تکمیل شده و برای ادامه مطالعات اکتشافی، معدنی و سرمایه‌گذاری آماده شده‌اند.آگهی فراخوان جذب سرمایه‌گذار بلوک‌های ۱۵گانه در روزهای آینده از سوی روزنامه‌های کثیرالانتشار منتشر می‌شود. در این آگهی، شرایط شرکت در سرمایه‌گذاری و مشارکت، مشخصات کلی طرح و مدارک لازم برای بررسی صلاحیت متقاضیان مشارکت درج خواهد شد.


مشوق‌های دولتی
وی درباره مشوق‌های دولتی برای جلب و جذب هرچه بیشتر سرمایه‌گذاران، خاطرنشان کرد: ایمیدرو هزینه‌هایی که در موضوع اکتشاف داشته را از سرمایه‌گذاران دریافت نمی‌کند و همچنین بخش خصوصی می‌تواند آنچه به عنوان سهم ۲۰ درصدی ایمیدرو مطرح است را پس از دریافت پروانه اکتشاف در بلندمدت خریداری کرده و خودش مالک ۱۰۰ درصدی معادن شود.کرباسیان با اشاره به روند رو به رشد حرکت‌های اکتشاف معدن در ۱/۵ سال گذشته، از برنامه‌ریزی برای برگزاری کارگروه مشترکی بین ایمیدرو، معاونت معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت و سازمان زمین‌شناسی برای هماهنگی‌های بیشتر در این زمینه خبر داد.ایمیدرو با هدف توسعه اکتشاف و دستیابی به ذخایر جدید مواد معدنی به عنوان یکی از ضرورت‌های توسعه بخش معدن و صنایع معدنی کشور، از سال ۹۳ برنامه اکتشاف ۲۵۰ هزار کیلومتر مربع را در ۲۱ استان کشور شروع کرد که ۲/۵ برابر کل اکتشافات ۸۰ سال گذشته بوده است.پیش‌تر کرباسیان درباره دستاوردهای دولت یازدهم در بخش معدن تصریح کرد: این دولت موفق شد در حوزه اکتشاف نزدیک به ۲/۵ برابر تاریخ معدن ایران اقدام کند، به گونه‌ای که در ۸۰ سال گذشته، کل اکتشاف در حوزه معدن حدود ۱۰۰ هزار کیلومتر مربع بود اما از سال ۹۳ تا امروز بیش از ۲۵۰ هزار کیلومتر مربع اکتشاف شد. وی افزود: حاصل این اکتشافات، افزایش ذخایر مواد معدنی است؛ به طوری که در سنگان، با اکتشافات انجام شده، ذخیره معدن سنگ آهن از ۹۰۰ میلیون تن به یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تن ذخیره قطعی رسید. در طلای زرشوران نیز ۸۰ تن ذخیره قطعی به ۱۱۰ تن رسید. در سیستان و بلوچستان و فلات مرکزی هم ۳۰ تا ۴۰ تن طلا اکتشاف شد و در عناصر نادر خاکی، ظرفیت از ۳۰۰ هزار تن به یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن افزایش یافت.


بازنگری استراتژی اکتشاف در کشور
وحید صائب‌فر، فعال معدنی با بیان اینکه اطلاعات کامل از جمع‌بندی اقدامات ایمیدرو در اختیار ندارد گفت: اطلاعات جزئی از این اقدام رسانه‌ای نشده است که درباره آن اظهارنظر دقیق کنم. درنتیجه درحال‌حاضر نمی‌توان درباره کمیت و کیفیت کار نظری ارائه داد.وی در ادامه با اشاره به مشارکت بخش خصوصی در زمینه اکتشافات و فعالیت در پهنه‌ها، بیان کرد: نکته اصلی آن است که ورود بخش خصوصی به پهنه‌ها و انجام کار اکتشافی در نخستین گام، نیازمند هزینه بسیاری است زیرا این پهنه‌ها بسیار وسیع هستند. درنتیجه هر بخش خصوصی نمی‌تواند در این زمینه ورود پیدا کند. تا جایی که من اطلاع دارم در این زمینه بیشتر بخش‌های خصوصی وابسته به بانک‌ها یا صندوق‌های بازنشستگی و سرمایه‌گذارهای بزرگ وارد این فعالیت‌ها می‌شوند که به‌طورمعمول از نظر کارشناسی، چندان عملکرد قوی‌ای نداشته و پروژه‌ها را آن‌طور که باید هدایت نمی‌کنند.صائب‌فر افزود: درنتیجه این موضوع کار اکتشاف به‌دست شرکت‌هایی با توان مالی بالا افتاده درحالی‌که بدنه کارشناسی ضعیفی دارند. از سویی دیگر آنها که کارشناس این حوزه هستند و می‌توانند وارد این بخش شوند، به علت مبالغ مالی لازم نمی‌توانند حضور داشته باشند. به اعتقاد من، این موضوع یک پارادوکس ایجاد کرده است.وی در پاسخ به این پرسش که آیا کمیته اکتشاف خانه معدن ایران می‌تواند در کنار این اقدام مشاوره‌های لازم را به ایمیدرو و وزارتخانه دهد، تصریح کرد: یکی از اهدافی که کمیته اکتشاف، آن را دنبال می‌کند این است که استراتژی اکتشاف در کشور را بازنگری کند؛ یعنی باید مسائل آن را عملی و اجرایی‌تر دید. صائب‌فر افزود: درنتیجه با جدید شدن اعضای کمیته اکتشاف خانه معدن ایران، یکی از اهداف، بازنگری این استراتژی و ارائه راهکار خواهد بود.


کد مطلب: 41472

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/41472/رونمایی-نخستین-دستاورد-برنامه-اکتشاف

ماین نیوز
  http://www.minews.ir