گروه صنایع معدنی فولاد
 
تراز فولاد دو غول بزرگ جهان
بررسي بازارهاي فولاد در چين و هند نشان مي دهد
گروه صنایع معدنی >فولاد - نوسان قيمتي در بازار فولاد چين طي هفته گذشته يکي از موارد مهمي بود که رخ داد، دليل اين نوسان ها را بايد در موضوعات مختلفي جست وجو کرد که در اين رابطه يکي از مهم ترين موارد را بايد در «عدم شفاف سازي دولت در بحث کاهش ظرفيت هاي زمستاني» ديد.
 
به گزارش ماین نیوز، اين در حالي است که پيشنهادهاي ورق گرم و ميلگرد صادراتي چين به دليل تضعيف بازار داخلي اين کشور تا ميانه هفته روندي کاهشي به خود گرفت، اما در دو روز پاياني اين مسير تا حدودي تقويت شد. همچنين قيمت هاي سنگ آهن در چين هم در مقايسه با هفته قبل از آن نوسان چنداني نداشت، اين در حالي است که بهاي زغال سنگ با افت مواجه شد.

به نقل از منابع خبري بهاي سنگ آهن وارداتي به چين طي هفته گذشته بين ۵۹ تا ۶۰ دلار سي اف آر چين باقي ماند که اين ثبات قيمتي براي سنگ آهن وارداتي در حالي رخ داد که سطح معاملات هم بسيار محدود گزارش شده است. قيمت سنگ آهن مرغوب همچنان ۲ دلار در هر تن بالاتر بود.تقاضا براي زغال سنگ به دليل کاهش توليد در قالب برنامه دولت براي کاهش آلايندگي کارخانه ها طي هفته گذشته با افت مواجه شد. اين در حالي است که برخي معادن در منطقه «شانشي» به دليل کاهش ۵۰ تا ۱۵۰ يوآني، کار خود را با توليد زغال سنگ مرغوب با کربن بالا از سر گرفته اند که قيمت فعلي آن هزار و ۴۵۰ تا هزار و ۵۷۰ يوآن در هر تن است. از سوي ديگر قيمت زغال سنگ استراليا هم به علت کاهش تقاضا از سوي فولادسازان چيني کاهش پيدا کرد. بهاي اين محصول در اين هفته به ۱۷۹ دلاردر هر تن فوب استراليا رسيد که نسبت به هفته قبل از آن ۳ دلار کاهش را ثبت کرد.
قيمت هاي داخلي بيلت در چين هم بعد از افزايش قيمت در آغاز هفته، در ادامه روند کاهشي به خود گرفت، به طوري که قيمت آخرين پيشنهادها در «تانگشان» در حدود ۳ هزار و ۶۴۰ يوآن تحويل در کارخانه با احتساب ۱۷ درصد ماليات بر ارزش افزوده بود. قيمت هاي ورق گرم داخلي چين هم به علت کاهش خريد در حال افت است و در بازارهاي صادراتي هم خريداران با توجه به نوسانات بازار چين کمي براي خريد مردد هستند. از سوي ديگر پيشنهادهاي قبلي براي ورق گرم صادراتي ۵۴۰ تا ۵۴۵ دلار در هر تن فوب چين بود اما در حال حاضر اغلب فولادسازان چيني قيمت ۵۵۰ تا ۵۵۵ دلار در هر تن فوب را مطرح مي کنند و قيمت هاي ورق سرد صادراتي هم ۵۸۵ تا ۵۹۵ دلار در هر تن فوب است.پيشنهادهاي چيني ها براي ميلگرد صادراتي هم در محدوده ۵۲۵ دلار در هر تن است، اين در حالي است که برآورد شده با توجه به پايان فصل مانسون در انتهاي ماه جاري و بهبود فعاليت ها در بخش ساخت و ساز جنوب شرق آسيا، تقاضا براي ميلگرد چين افزايش يابد. همچنين، تقويت قيمت ها در بازار داخلي مي تواند به بهبود قيمت هاي صادراتي در آينده اي نزديک کمک کند.

شروع پررمق بازارهاي فيوچرز چين
بازارهاي فيوچرز چين اما در ابتداي هفته با رمق بيشتري کار خود را آغاز کردند، به طوري که سنگ آهن تا ساعت ۲ عصر روز دوشنبه توانست به ميزان ۵/ ۲۲ درصد رشد قيمت داشته باشد و به ميزان هر تن، ۴۶۴ يوان معامله شود، کک نيز با ۳/ ۹ درصد رشد به ۱۷۹۸ يوآن در هر تن افزايش پيدا کرد و زغال سنگ نيز ۳/ ۲۶ رشد قيمت را ثبت کرد. بهاي ميلگرد و ورق گرم بازار شانگهاي هم ۱۱۲ و ۱۲۷ يوآن افزايش يافتند. اين در حالي است که همچنان تا ۱۵ نوامبر و زمان اعلام قطعي کاهش ظرفيت ها زمان باقي است، از همين رو فعالان بازار انتظار دارند نوسانات همچنان در هفته جاري نيز بر بازار حاکم باشد تا تصوير واضح تري از شرايط کلي بازار در هفته آتي مشخص شود.

در طرف مقابل در کنار چين بررسي بازار هند نيز حائز اهميت است. هند به عنوان يکي از رقيبان اصلي ايران در حوزه فولاد خصوصا طي سال هاي گذشته به شمار مي رود؛ در اين رابطه کيوان جعفري طهراني کارشناس بين المللي سنگ آهن و چرخه فولاد مي گويد: بر اساس آمار گمرک هند، انتظار مي رود صادرات فولاد هند از جمله فولاد نيمه نهايي و نهايي در سال مالي ۲۰۱۷ به ۱۴ ميليون تن برسد. هند ممکن است که شاهد رشد چشمگير ۸۰ درصدي در صادرات فولاد باشد، چون صادرات فولاد آن در سال مالي ۲۰۱۶ بالغ بر ۷ ميليون و ۸۸۰ هزار تن بود. اين در حالي است که تا ماه جولاي هند ۸ ميليون و ۴۳۰ هزار تن فولاد صادر کرده بود که ۵ ميليون و ۹۱۰ هزار تن فولاد تخت، ۳۹۰ هزار تن آن مقاطع تخت و ۲ ميليون و ۱۳۰ هزار تن فولاد نيمه نهايي بود.

طهراني اين پيش بيني را در حالي مطرح مي کند که احتمال مي دهد صادرات بيلت هند در سال ۲۰۱۷ به ۲ ميليون تن برسد؛ وي در ارتباط با صادرات بيلت هند مي گويد: اين کشور در ۹ ماهه اول سال يک ميليون و ۸۰۰ هزار تن بيلت صادر کرده بود. جعفري طهراني در ادامه اما نپال را اصلي ترين واردکننده بيلت هند معرفي کرده و ادامه مي دهد: سهم اين کشور از صادرات بيلت هند ۴۵ درصد است. اين در حالي است که افت صادرات چين، افزايش قيمت هاي جهاني و تمايلات زياد در بازار، صادرات فولاد هند را افزايش داده است.از سويي صادرات فولاد تخت هند در ماه جولاي به طور قابل ملاحظه اي رشد ۹۵ درصدي داشت و به ۷۸۰ هزار تن رسيد؛ درحالي که در جولاي سال قبل ۴۰۰ هزار تن بود. با اين وجود صادرات فولاد تخت هند در ماه جولاي نسبت به ژوئن امسال ۴۴ درصد افت داشته است.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۶ آبان ۱۳۹۶ ساعت ۱۲:۲۳
کد مطلب: 41155
 
مرجع : روزنامه دنیای اقتصاد