سدهای سیمانی سر راه سیمان دورود

خبرگزاری ايسنا , 15 آبان 1396 ساعت 9:44

اجرایی نشدن فاز چهارم سیمان دورود به زودی تعطیلی این کارخانه بزرگ لرستان را به همراه خواهد داشت.


به گزارش ماین نیوز، کارخانه سیمان دورود بزرگترین صنعت شهر دورود و از مهمترین صنایع استان محسوب شده که در سال ۱۳۳۸ افتتاح شد. این روزها خبرهایی خوبی از این کارخانه به گوش نمی‌رسد و شایعاتی از گوشه کنارها مبنی بر تعطیلی این صنعت قدیمی و اشتغال‌زای لرستان و شهرستان دورود هر روز داغ و داغتر می‌شود.


فرسودگی ماشین‌آلات، کاهش تولید، عدم فروش محصول و انباشته شدن بدهی‌ها مسئولان استان و شهرستان دورود را برآن داشت تا اقدامی عاجل و اورژانسی در رابطه با کارخانه سیمان انجام دهند که خروجی تصمیمات آنها انجام فاز چهارم بود.


بیست و هشتم خرداد 93 بارقه امید در دل مردم شهرستان دورود بالاخص کارگران این کارخانه درخشید زیرا در این روز کلنگ فاز چهارم در سفر هیأت دولت یازدهم به لرستان و با حضور علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به زمین زده شد، کلنگی که خیلی‌ها اعتقاد دارند ای کاش به زمین زده نمی‌شد و مردم را مایوس نمی‌کرد.


چهل و یک ماه از آن زمان می‌گذرد ولی هنوز خبری از ادامه کار نیست که نیست و تمام صحبت‌های مسئولان از شهرستانی گرفته تا استانی در این خصوص راه به جایی نبرده و کارخانه سیمان دورود را به مرز تعطیلی و ورشکستگی کشانده است.

نکته قابل تامل در خصوص اجرای این فاز از تولید زمانی بیش از پیش به چشم می‌خورد که بدانیم آیا احداث آن صرفه اقتصادی دارد یا نه؟ موضوعی که وزیر تعاون در زمان کلنگ‌زنی مورد تاکید قرار داده و اذعان کرده اگر در زمان مناسب به بهره ‎ برداری برسد صرفه اقتصادی نخواهد داشت.


علی ربیعی در زمان کلنگ‌زنی اعلام کرد: راه‌اندازی این فاز به 320 میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد و با بهره‌برداری از آن برای 350 فرصت شغلی به صورت مستقیم ایجاد می‌شود.


وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفته بود: این فاز باید در زمان مناسب به بهره ‎ برداری برسد، چرا که اگر این مهم به تأخیر بیفتد، صرفه اقتصادی آن از بین می‌رود.


وی ادامه داد: امیدوارم کارها و اقدامات طوری انجام گیرد که بهره ‎برداری از این فاز مهم در زمان مناسبی اجرا و این کارخانه بتواند جایگزین مناسبی برای سایر کارخانجات راکد شهرستان باشد.


ربیعی با اشاره به صحبت عباس قائدرحمت نماینده وقت مردم دورود در مجلس مبنی بر اینکه از زمان بچگی تاکنون می ‎شنویم که فاز چهار کارخانه سیمان احداث خواهد شد، گفت: امیدواریم بچه آقای قائدرحمت دیگر نشنود که فاز چهار این مهم احداث خواهد شد.


وزیر تعاون، کار و رفاه امور اجتماعی تأکید کرد: زمان بهره ‎ برداری این فاز را طوری مشخص کنید که ما وزیر باشیم تا بتوانیم دوباره برای بهره ‎ برداری به این شهرستان سفر کنیم. به عقیده ما این فاز سه سال دیگر به بهره ‎ برداری خواهد رسید. حالا دور دوم وزارت آقای ربیعی مدتی است در دولت شروع شده و همچنان فاز چهارم سیمان دورود تعیین تکلیف نشده است.


فریدون رحمانی، مدیرعامل وقت کارخانه سیمان دورود سال گذشته درباره آخرین وضعیت فاز چهارم این کارخانه گفت: تمام مشکلات وصل شده به مشکل ارزی شرکت که هنوز وام اصلی آزادسازی نشده است. متأسفانه این مشکل سبب شده پروژه هیچ‌گونه پیشرفت فیزیکی نداشته باشد.


رحمانی در پاسخ به این پرسش که چه زمانی مشکل ارزی حل می‌شود؟ بیان کرد: امروز در استانداری لرستان برای همین موضوع جلسه داریم و بانک‌های عامل دعوت شده‌اند که امیدواریم مساعدت کنند تا این مشکل رفع شود.


این جلسه نیز همانند جلسات برگزار شده برای این کارخانه دورود نتیجه‌ای در برنداشت و نه خبری از وام شد و نه مساعدت بانک‌های عامل.

مجید کیان‌پور، نماینده مردم دورود و ازنا در مجلس پانزدهم، آبان‌ماه سال گذشته گفته بود: همه مسئولان مربوطه از جمله بانک صنعت و معدن، وزیر کار، هلدینگ فارس و خوزستان و... با اجرای پروژه موافق هستند اما وقتی پای عمل وسط می‌آید، کسی کار خاصی نمی‌کند. به یک نفر در دولت احتیاج داریم که حرف آخر را بزند و برای این کلنگ‌زنی ارزش قائل شود و به مطالبه مردم احترام بگذارد. صنعت سیمان برند شهرستان دورود و لرستان است و نباید به راحتی آن را از دست بدهیم و اگر فاز چهارم اجرایی نشود، سیمان دورود نابود خواهد شد.


یک سال از این صحبت‌های نماینده دورود و ازنا می‌گذرد ولی نه کسی کار خاصی انجام داده، حرف آخری زده شده و نه برای این کلنگ‌زنی ارزشی قائل شده‌ایم که اگر همین روند ادامه یابد خروجی آن چیزی نیست جز تایید حرف‌های مجید کیان‌پور یعنی از دست دادن کارخانه‌ای قدیمی و باسابقه به‌نام سیمان دورود و اضافه شدن تعداد دیگری به آمار بیکاران لرستان.

خردادماه امسال در سالروز کلنگ‌زنی فاز چهار سیمان دورود دوباره به سراغ مجید کیان‌پور رفتیم که این نماینده مجلس گفت: هفته‌ای نبوده که برای تعیین تکلیف این پروژه پیگیری نکنم اما متأسفانه پاسخ شفاف نمی‌دهند و فقط گفتاردرمانی است.


وی تصریح کرد: در هفته جاری با مسئولان بانک صنعت و معدن جلسه داشتم که می‌گویند باید مدیران شرکت سیمان فارس و خوزستان به ما اعلام کنند و دائم توپ را به زمین دیگران می‌اندازند.: تاکنون اراده‌ای از سازمان تأمین اجتماعی، سیمان فارس و خوزستان برای احداث این پروژه ندیده‌ام و انتظار داشتیم حداقل برای کلنگی که وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در سفر هیأت دولت به زمین زده، ارزش قائل شوند.


نماینده مردم دورود و ازنا تأکید کرد: گفتاردرمانی بس است و مردم از دولت انتظار دارند و اگر نمی‌توانند کاری انجام دهند باید شفاف اعلام کنند. قرار نیست پروژه‌ای که کلنگ‌زنی شده به دست فراموش سپرده شود و کسی اقدامی نکند.


با توجه به صحبت‌های کیان‌پور، موقعی اراده برای انجام این پروژه وجود ندارد و شفاف‌سازی نیز صورت نمی‌گیرد سوالی که به ذهن متبادر می‌شود این است که چرا اصلا با کلنگ‌زنی و گرفتن مراسم آن‌چنانی مردم را امیدوار و سپس ناامید می‌کنند؟ مگر نه این است در سالی که به فرموده مقام معظم رهبری به اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال نامگذاری شده باید شغل ایجاد کرد پس چرا باعث بیکاری هزاران نفر آن هم با تعطیلی کارخانه‌ای به نام سیمان دورود شویم؟

کارخانه سیمان دورود در حال مرگ است

در این رابطه حجت‌الاسلام رضا حقیان امام جمعه دورود از بیکاری جوانان تحصیل کرده به عنوان اساسی‎ترین مشکل کشور یاد کرد و گفت: بیکاری جوانان در کشور، لرستان و دورود همانند غبار غلیظی است که اجازه شفافیت و دیده شدن دستاوردهای نظام را نمی‎دهد.


وی با بیان اینکه این شهرستان بیش از 650 شهید والا مقام را تقدیم انقلاب اسلامی ایران کرده و در دوران دفاع مقدس دو گردان قوی داشته است، اضافه کرد: بر هیچ انسان عاقل و منصفی پوشیده و پنهان نیست که نظام مقدس جمهوری اسلامی دستاوردهای بزرگی را در عرصه‎های مختلف به همراه داشته است. کارخانه سیمان دورود در حال مرگ و فارسیت نیز تعطیل شده است. کارخانه سیمان دورود حال و روز خوبی ندارد، تجهیزات و دستگاه‌های این کارخانه قدیمی و فرسوده هستند و بدهی‌های زیادی دارد.


امام جمعه دورود تاکید کرد: با توجه به جایگاه این کارخانه باید هر چه سریعتر فازچهارم سیمان دورود هر چه سریعتر تعیین تکلیف شود تا با این کار از بیکار شدن تعداد زیادی از کارگران جلوگیری کنیم.

اجازه ندهیم دودکش‌ها و چراغ‌های این کارخانه خاموش شود

دکتر موسی خادمی استاندار لرستان نیز در این باره تاکید کرد: کارخانه سیمان دورود نماد صنعت استان و یکی از یادگارهای خوب صنعتی در این شهرستان است و نباید اجازه دهیم دودکش‌ها و چراغ‌های این کارخانه خاموش شود.

استاندار لرستان تصریح کرد: این کارخانه باید نوسازی و بازسازی شود و بازدیدی از محل طرح احداث فاز جدید داشتیم که جزو برنامه‌های اولویت‌دار ماست و جایگزینی و بازسازی آن را انجام خواهیم داد. کارخانه سیمان نماد صنعتی استان است که مشکلات بانکی و سرمایه‌گذاری این پروژه را در سفر به تهران و جلسه با وزیر کار پیگیری خواهیم کرد.


وی یادآور شد: سیمان جزو صنایع باسابقه در شهرستان دورود است و با توجه به تجهیزات فرسوده اگر برای راه‌اندازی فاز جدید چاره‌ای نشود بدون شک کارخانه کنونی در آینده نزدیک جوابگو نخواهد بود.

نمی‌توان از اجرای فاز چهار سیمان دورود چشم‌پوشی کرد

مجید کیان‌پور نماینده مردم دورود و ازنا در مجلس شورای اسلامی در اظهار نظری جدید نیز بر مواضع قبلی خود تاکید دارد و می‎گوید: فاز چهارم مطالبه جدی مردم استان است، همه مسئولان باید کمک کنند این صنعت روی پا بماند.


وی با بیان اینکه صندوق توسعه ملی باید در این زمینه کمک کند تا شاهد اجرایی شدن فاز چهارم باشیم، بیان کرد: احداث فاز چهارم کارخانه سیمان دورود از مصوبات سفرهای هیئت دولت به استان همواره به‌عنوان یکی از مطالبات جدی مردم این شهر صنعتی مطرح بوده است.


کیان‌پور ادامه داد: اجرای این مصوبه از آنجا اهمیت دارد که احداث فاز چهارم کارخانه سیمان دورود علاوه بر اینکه زمینه توسعه این صنعت بزرگ را در شهرستان دورود فراهم می‌آورد، می‌تواند منجر به انتقال کارخانه سیمان از مرکز شهر و رفع آلودگی هوای دورود به‌عنوان معضلی ۳۰ ساله شود.


این نماینده مجلس با بیان اینکه اجرای فاز چهارم موضوعی که به‌راحتی نمی‌توان از کنار آن گذاشت، افزود: کارخانه سیمان دورود با فعالیت چند دهه‌ای خود در این شهرستان با معضل فرسوده بودن خطوط تولید مواجه است، موضوعی که موجب افزایش هزینه‌های این واحد صنعتی و درنتیجه به مخاطره افتادن حیات این واحد تولیدی شده است.

فاز چهارم بسترسازی برای خروج این واحد آلاینده از شهر

مهرداد غضنفری امرایی، معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری لرستان نیز می‌گوید: راه‌اندازی فاز چهارم کارخانه بزرگ سیمان دورود علاوه بر توسعه هر چه بیشتر این صنعت زمینه ایجاد اشتغال در این بخش و ارتقای صنعتی دورود را فراهم می‌سازد. فاز چهارم کارخانه سیمان دورود ازآنجا اهمیت دارد که علاوه بر بسترسازی برای خروج این واحد آلاینده از شهر، می‌تواند در راستای افزایش ظرفیت صنعت سیمان لرستان و همچنین به‌کارگیری جوانان جویای کار گامی مؤثر باشد.


وی با بیان اینکه اجرای این فاز به هیچ وجه توسعه نبوده و جایگزینی است، یادآور شد: توسعه به هیچ وجه صرفه اقتصادی ندارد، کارخانه سیمان باید از مکان قبلی هر چه سریعتر جابجا شود.


این معاون استاندار با بیان اینکه حجم سرمایه‌گذاری این فاز، 500 میلیارد تومان است، تثبیت اشتغال موجود را 300 نفر اعلام کرد و گفت: ظرفیت آن نیز تولید 1.7 میلیون تن سیمان خاکستری بوده و سرمایه‌گذار آن شرکت فارس خوزستان وابسته به شستاست.


غضنفری افزود: 24.7 میلیون یورو تسهیلات ارزی بانک صنعت و معدن از محل صندوق ملی برای فاز چهار پیش‌بینی شده و امیدواریم هر چه سریعتر اجرایی شود.


به هرحال ضرورت اجرای فاز چهارم سیمان دورود و حفظ اشتغال موجود این کارخانه بر هیچ کس پوشیده نیست و امیدواریم مدیریت ارشد استان و مسئولان هر چه سریعتر وعده‌های داده شده در این رابطه که تاکنون جامه عمل بر خود نپوشیده را عملیاتی کرده و در سال اقتصاد مقاومتی تولید و اشتغال، دوباره چرخ‌های این صنعت را با سرعت بشتری در راستای تولید بچرخانند.


گزارش از ابراهیم شریفی


کد مطلب: 41109

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/41109/سدهای-سیمانی-سر-راه-سیمان-دورود

ماین نیوز
  http://www.minews.ir