گروه معادن
 
فناوری؛ فصل توافق معدن و محیط‌زیست
ماین نیوز: یونانی‌ها فناوری ابداع کرده‌اند که با بکارگیری آن می‌توان از باطله آلومینیوم، عناصر خاکی کمیاب به‌دست آورد. این در حالی است که استحصال عناصر نادر خاکی به دلیل پراکندگی آنها در زمین، توان و سرمایه بیشتری نسبت به فلزات پایه و گرانبها می‌طلبد.

از طرفی دیگر صنایع جهان به سمت و سویی پیش می‌رود که نیاز آن به اینگونه عناصر بیشتر می‌شود. حالا یونانی‌ها به عنوان جامعه‌ای که چندان در عرصه معدن و صنایع معدنی فعالیت چشمگیری نداشتند، این فناوری را با ویژگی سازگاری با محیط‌زیست ارائه کرده‌اند. در نتیجه، این فناوری دو رویکرد مثبت دارد، یکی امکان بیشتری در استحصال عناصر کمیاب فراهم می‌کند و دیگر اینکه برخلاف روش‌های رایج استحصال، با شرایط زیست‌محیطی ساکنان سیاره نیز سازگاری دارد.

علاوه بر این نوآوری یونانی‌ها، چند ماه پیش و در اوایل امسال میلادی نیز دانشمندان دانشگاه استنفورد روش جدیدی برای استخراج اورانیوم از آب دریا پیدا کردند و هدف اصلی این پروژه را دستیابی به روشی عنوان کردند که در استخراج مواد رادیواکتیو سازگاری بیشتری با محیط‌زیست داشته باشد و نسبت به روش‌های کنونی استخراجی، آسیب کمتری به جان انسان‌ها و طبیعتی که در آن زندگی می‌کنند وارد کند.

همه اینها حاکی از وقوع مصالحه‌ای میان طبیعت و فنون دستیابی به مواد معدنی مورد نیاز بشر است و آنچه این سازش را ترتیب داده است، هوشمندی موجود انسانی است. معادن با همه سودآوری برای نوع بشر عامل تخریب طبیعتند؛ این امر انکارپذیر نیست، اما نمی‌توان از آنها صرفه‌نظر کرد چون جامعه انسانی به درآمد و اشتغالزایی حاصل از معدنکاری نیاز دارد و مواد معدنی برای پیشروی در مسیر توسعه صنعتی، راهگشای بشر است؛ بنابراین اینجاست که چنین نوآوری‌هایی به ایجاد یک توافق برد-برد می‌انجامد. در نتیجه این توافق، هم بخش معدن جهان توسعه می‌یابد و هم طبیعت سیاره در حفظ و امان نگه داشته می‌شود.


ثمن رحیمی‌راد
روزنامه‌نگار
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۴ آبان ۱۳۹۶ ساعت ۱۲:۳۹
کد مطلب: 41085
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت