گروه معادن
 
تورم بخش معدن در دولت یازدهم و دوازدهم کنترل شد
عملکرد دولت در حوزه معدن چقدر موفق بوده است؟
گروه معادن - در طول 12 فصل گذشته فعالیت دولت های یازدهم و دوازدهم شاخص قیمت تولید کننده بخش معدن تغییر چندانی نداشته است.
 
به گزارش ماین نیوز، دولت یازدهم و حالا دوازدهم چقدر در بخش معدن موفق عمل کرده است؟ و آیا دستاوردهایی مهمی در بخش معدن که کارشناسان از آن به عنوان جایگزین نفت در اقتصادی کشور یاد می کنند به دست آورده است؟ برای سنجش این موضوع یکی از مهم ترین شاخص ها تورم این بخش است که بررسی های سایت خبری اتاق تهران نشان می دهد دولت در این حوزه موفق عمل کرده است تا جایی که تورم سالانه این بخش از عدد 26.6 در تابستان سال 1393 که دولت یازدهم کار خود را شروع کرد حالا به عدد 6.3 در پایان تابسان سال 96 رسیده است؛ یعنی در طول 12 فصل گذشته کاری دولت دوازدهم این شاخص کاهش بیش از 20 درصد داشته است؛ موضوعی که نشان دهنده ثبات اقتصادی بیشتر این بخش در کشور است.

ایران یکی از کشورهای بزرگ معدنی در سطح جهان محسوب می شود و ذخایر غنی معدنی ( سنگ آهن، مس، روی و...)، کشورمان را به یکی از 20 کشور نخست معدنی جهان تبدیل کرده است؛ موضوعی که می تواند یکی از پتاسیل های اصلی اقتصادی کشور و چرخ های پیشران صنعتی، اقتصادی و اشتغالزایی کشور باشد. همچنین به غیر از تورم سالانه تورم نقطه به نقطه هم نشان از موفقیت دولت در کنترل تورم بخش معدن دارد تا جایی که آمارهای رسمی مرکز آمار ایران نشان می دهد تورم نقطه به نقطه بخش معدن کشور از تابستان سال 1393 ( زمان شروع کار دولت یازدهم) از 33.9 درصد به 11.5 درصد رسیده است؛ اگرچه که هنوز تورم نقطه به نقطه بخش معدن در کشور یک رقمی نشده است ولی نکته مهم این است که بیش از 22 درصد کاهش داشته است. البته یک نکته مهم در تورم بخش معدن در 12 فصل گذشته کاری دولت های یازدهم و دوازدهم دیده می شود و آن نوسان زیاد تورم این بخش است تا جایی که مثلا تورم سالانه بخش معدن در فصل تابستان 1395 ( یعنی سال گذشته) به عدد منفی 10.1 رسیده بود ولی این عدد پایان تابستان امسال به 6.3 رسیده است؛ موضوعی که در آمارهای تورم نقطه به نقطه هم دیده می شود.

در کنار تورم یکی دیگر از شاخص های مهم شاخص قیمت تواید کننده ( تورم تولید کننده) است که در بخش معدن در فصل تابستان سال 1396 به عدد 222.0 رسيده است که نسبت به شاخص فصل قبل (218.6) 1.6 و شاخص فصل مشابه سال قبل (199.1) 11.5 درصد افزایش داشته است. شاخص قیمت تولید کننده متوسط قیمت کالاها و خدماتی است که بنگاه‌ها به ازای تولید کالا و خدمات دریافت می‌ کنند. شاخص قیمت تولید کننده بخش معدن در واقع تغیییرات قیت مواد معدنی را نشان می دهد. این شاخص مهم ترین ابزار بررسی عرضه مواد معدنی و اندازه گیری روند قیمت است و کاربردهای گوناگونی از جمله ارزیابی برنامه های توسعه اقتصادی کشور در بخش های مختلف دارد.

درصد تغییرات متوسط شاخص قیمت تولید کننده ( تورم تولید کننده) در چهار فصل منتهی به فصل تابستان سال 1396 نسبت به متوسط شاخص در چهار فصل منتهی به تابستان سال 1395 (نرخ تورم تولیدکننده کل بخش معدن) 6.3 است که نسبت به تورم چهار فصل منتهی به فصل بهار 1396 (2.7درصد)، افزایش داشته است. شاخص قیمت تولید کننده در تابستان سال 93 و شروع کار دولت یازدهم 212.3 بوده است که پایان تابستان امسال به 222 رسیده است و این نشان می دهد که در طول 12 ماه گذشته تغییری نکرده و حتی افزایش یافته است. به اعتقاد کارشناسان اگرچه که تورم در حوزه معدن همچون دیگر بخش ها کنترل شده است و دولت موفقیت های مهمی در این زمینه داشته است ولی بخش معدن هم اکنون در حوزه تولید با مشکل رو به رو است و رکود در بخش معدن همچنان گریبان فعالان این بخش را گرفته است.
تاریخ انتشار : شنبه ۱۳ آبان ۱۳۹۶ ساعت ۰۹:۳۰
کد مطلب: 41038
 
مرجع : اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و کشاورزي تهران