گروه معادن زغال‌سنگ
 
قطب معادن زغال سنگ كشور گرفتار مشكلات
كارگران در معادن استان كرمان در شرايط سخت و تحمل آسيب در حال فعاليت هستند
گروه معادن >زغال‌سنگ - روزي را در ميان کارگران معادن زغال سنگ زرند سپري کرديم و از نزديک سخت ترين کار دنيا را ديديم و پاي صحبت و درددل انسان هايي نشستيم که با دست ها و صورت هاي سياه برکت سفيدي نان را به خانه خود مي برند.«حسين گلستاني» کارگر شرکت معدن «جوي زرند» گفت: حدود 3 سال است که شرکت به دليل مشکلات مالي تعطيل شده و حدود 200 نفر از کارکنان اين شرکت بيکار شده اند. ما کارگران بيکار شده در صورت تامين بيمه و فراهم شدن شرايط بازنشستگي در آينده حاضر هستيم با شرايط مالي و پرداخت هاي حتي نامنظم نيز در معادن کار کنيم. با اخراج و بيکاري تعداد زيادي از کارکنان معادن زغال سنگ زرند، ظلم بزرگي به اين قشر زحمتکش جامعه شده و متاسفانه تاکنون مسئولان نيز فقط وعده رفع مشکلات را داده اند و اقدام عملي در جهت رفع معضلات معادن زغال سنگ انجام نشده است.
 
به گزارش ماین نیوز، «داود مرادي» کارگر معدن زغال سنگ «آب نيل» کرمان نيز با اشاره به سختي کار کارگران بخش معدن، افزود: تقريباً روزي بين 10 تا 12 ساعت در شرايط سخت معدن کار مي کنيم و آسيب هاي زيادي ما را تهديد مي کند. حقوقي که به ما مي دهند با همه مزايا و اضافه کاري حدود 2 ميليون تومان در ماه است که در مقايسه با سختي کار ناچيز است و همين حقوق را هم چند ماه يکبار مي دهند.

وي با انتقاد از قوانين بيمه کارگران معدن گفت: قبلاً شرايط بيمه آسان تر بود و با سابقه 20 سال کار بازنشسته مي شديم، اما اين قانون در حال حاضر اجرا نمي شود و کارگران از نظر بدني و روحي در حال فرسوده شدن هستند. تقاضا داريم مسئولان، شرکت زغال سنگ را به وضعيت قبل برگردانند و از زير مجموعه صندوق بازنشستگي فولاد خارج کنند تا اوضاع بهتر بشود. متاسفانه شيوه استخراج در معدن زغال سنگ همان شيوه سنتي است و از تجهيزات مدرن استفاده نمي شود که ظاهراً دليل آن هم نداشتن سرمايه و هزينه زياد است.

مشکلات پيش رو
«ايرج فلاح» مديرعامل شرکت زغال سنگ کرمان هم اظهار داشت: استان کرمان بزرگ ترين پهنه زغال کشور را دارد و امکانات و تجهيزات خوبي در اين بخش موجود است، اکتشافات زغال سنگ در کرمان مربوط به 50 سال قبل است و نياز به هزينه براي اکتشافات جديد داريم. از آنجا که سرمايه گذاري مطلوبي در معادن زغال سنگ کشور بجز طبس صورت نگرفته بود پس از واگذاري معادن زغال سنگ کرمان به بخش خصوصي دچار مشکلات عديده اي شدند.

«محمد اسماعيلي» مديرعامل شرکت معدني «سراپرده» زرند نيز گفت: حدود 40 سال است در بخش معدن و زغال سنگ مشغول به فعاليت هستم و تقريباً 200 نفر زيرمجموعه اين شرکت در حال فعاليت هستند. مشکلات صنعت زغال سنگ استان و کشور به دو بخش داخلي و خارجي تقسيم مي شود که براي هر کدام بايد برنامه ريزي جداگانه داشت. وي تاکيد کرد: در حال حاضر 8 معدن زغال سنگ استان به صورت کامل تعطيل شده و ساير معادن نيز در آستانه تعطيلي است و با توجه به برنامه افزايش توليد فولاد در کشور قطعاً بخش فولاد در توليد با مشکل مواجه خواهد شد.

اسماعيلي با بيان اينکه اشتغال در معادن زغال سنگ بيشترين اشتغال استان در چند سال قبل را تشکيل مي داد، افزود: در حال حاضر با تعطيلي معادن زغال سنگ تعداد زيادي از کارگران و فعالان اين بخش بيکار شده اند و مشکلات روز به روز بيشتر مي شود.
«مهدي حسيني نژاد» سرپرست سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان نيز گفت:21 درصد استخراج کشور از اين استان انجام و همچنين 36 درصد وصول حقوق دولتي از استان پرداخت مي شود و برداشت هاي مهم منطقه ما مربوط به 4 ماده معدني، مس، زغال سنگ، آهن و کروميت است. توسعه فرش دستباف استان کرمان و راه اندازي و رونق معادن زغال سنگ از برنامه هاي جدي سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان است که تاکنون نزديک به 150 جلسه براي رفع مشکلات زغال سنگ استان برگزار شده است. وي با اشاره به لزوم تغيير نگرش سنتي به مبحث معدن و معدنکاري، تصريح کرد: برندسازي محصولات يکي از برنامه هاي جدي سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان است. براي آنکه بتوانيم مشکلات حوزه زغال سنگ و صنايع وابسته به آن را براي کوتاه مدت، ميان مدت و بلند مدت حل کنيم بايد 40 ميليارد تومان براي آماده سازي، 20 ميليارد تومان در حوزه ايمني و اعتباراتي نيز براي پرداخت مطالبات باقي مانده اين شرکت سرمايه گذاري شود.

رفع موانع توليد در معادن
«حبيب الله خنجري» فرماندار زرند هم با اشاره به اينکه مسئولان و مديران کشوري بايد در رفع موانع توليد در معادن بخصوص معادن استراتژيک مانند زغال سنگ فعاليت کنند، ادامه داد: استخراج معادن زغال سنگ نسبت به ساير معادن داراي اشتغالزايي بالايي بوده و 550 نوع ماده ارزشمند از جمله بنزن، اسيدهاي مختلف، اسانس، عطر، شوينده ها، مواد اوليه دارويي و... از زغال سنگ استخراج مي شود. متاسفانه اين ماده بسيار ارزشمند به دليل استفاده بالا و هزينه هاي سرمايه اي سنگين و هزينه هاي بالاي مصرفي روزمره عمدتاً در بخش استخراج ضررده بوده و معدنکاران چندان رغبتي به کار در آن ندارند. بيشتر معادني که مربوط به شرکت زغال سنگ است بخشي از آن در شهرستان زرند و کوهبنان است، به طوري که تا سال 94 حدود 9 معدن و شرکت زغال سنگ در اين منطقه وجود داشت که در حال حاضر اين معادن و شرکت ها به دليل موانع توليد به 4 مورد کاهش يافته است.

وي با بيان اينکه اين 4 معدن استخراج زغال سنگ در زرند هر کدام تقريباً بين 210 تا 250 نفر کارگر دارند و علاوه بر اين 4 مورد، شرکت زغال شويي هم در زرند با 400 نيرو فعال است، خاطرنشان کرد: مشکلات معادن زغال سنگ در اين شهرستان در 4 بخش استخراجي زغال سنگ شامل نبود نقدينگي، بيمه کارگران، پرداخت ماليات، افزايش نيافتن قيمت زغال سنگ، نداشتن توانايي پرداخت حقوق کارگران توسط پيمانکاران، افزايش هزينه هاي توليد و قيمت لوازم و تجهيزات معدني، وجود نداشتن طرح هاي توسعه اي در برخي معادن، سنتي بودن شيوه استخراج، قيمت پايين زغال سنگ و تعيين نشدن قيمت واقعي آن، پرداخت نشدن مطالبات توليدکنندگان زغال سنگ توسط خريداران و نامناسب بودن تجهيزات بهداشتي در اغلب معادن است.

درخواست هاي معدنکاران
خنجري در تشريح درخواست هاي معدنکاران گفت: معدنکاران درخواست تخصيص يارانه دولتي به معادن زغال سنگ به دليل نداشتن سوددهي مناسب، درخواست اعطاي تسهيلات حمايتي در جهت توسعه و نوسازي معادن، درخواست افزايش قيمت زغال سنگ به ميزان 20 درصد را دارند ضمن اينکه از سال 91 تاکنون اين افزايش قيمت زغال سنگ مصوب شده، اما صورت نگرفته و در مهرماه سال گذشته قرار شده 9 درصد افزايش يابد که هنوز محقق نشده است. همچنين از خواسته هاي اين معدنکاران وصول مطالبات حاصل از فروش زغال سنگ از شرکت زغال سنگ که تاکنون 20 درصد پرداخت شده، ايجاد سامانه مناسب و تخصصي جهت ارائه خدمات بازرگاني در زمينه تامين تجهيزات معدني ايمن و استاندارد است.

برش
روزگار سرد زغال سنگ کرمان
معادن زغال سنگ کرمان قريب به نيم قرن گرمابخش صنعت فولاد کشور بوده و طي ساليان متمادي سرمايه گذاري هاي بزرگي در بخش تجهيزات و نيروي انساني اين حوزه انجام شده است. در سال هاي اخير بخش زغال سنگ کرمان رو به افول گذاشته و مشکلات متعددي گريبانگير اين صنعت با سابقه استان شده که ادامه فعاليت اين حوزه را به طور جدي تهديد مي کند. بيکاري، فقر، مهاجرت، آسيب هاي اجتماعي و تبعات ناخوشايند اقتصادي، رهاورد تعطيلي اين صنعت براي کارگران و فعالان زغال سنگ کرمان است. در اين ميان، کارگران بخش زغال سنگ با سخت ترين شرايط در معادن استان در حال فعاليت هستند که بيشترين آسيب را متحمل شده و اخراج و بيکاري تعداد زيادي از اين افراد موجب آسيب هاي زيادي به اين قشر زحمتکش شده است.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲ آبان ۱۳۹۶ ساعت ۱۰:۵۸
کد مطلب: 40852
 
مرجع : روزنامه دنیای اقتصاد