گروه معادن فلزات گرانبها
 
قراردادهای مشتقه سکه طلا چیست
سرمایه‌گذار حقیقی چگونه وارد بازار مشتقه سکه طلا شود
گروه معادن >فلزات گرانبها - سکه در قراردادهای مشتقه به شکل فیزیکی معامله نمی‌شود، در این قراردادها مانند برگه سهام، سکه را در بورس معامله می‌کنید و برای معامله نیازی نیست که سکه فیزیکی را در اختیار داشته باشید.
 
به گزارش ماین نیوز، همانطور که از اسمش پیداست این قراردادها از یک سکه مشتق شده است، به این معنی که شما برگه‌ای را مورد معامله قرار می‌دهید که در پس آن یک سکه قرار دارد. این قراردادها یکسری ویژگی دارند و هر قرارداد شامل ۱۰ سکه است. اما به‌جای اینکه پول ۱۰ سکه را پرداخت کنید یک وجه تضمین اولیه تعیین می‌شود که درحال‌حاضر این وجه تضمین ۱ میلیون و ۷۵۰ هزار تومان است. به‌منظور اطمینان از انجام تعهدات، هر یک از طرفین معامله درصدی از ارزش قرارداد را به‌عنوان «وجه تضمین اولیه» نزد کارگزار سپرده می‌کنند که متناسب با تغییر ارزش قراردادهای آتی، حساب هر یک از طرفین تعدیل می‌شود. مبلغ وجه تضمین اولیه متغیر است و از طریق بورس کالا تعیین و اعلام می‌شود.


نقش وجه تضمین چیست
محسن ایزدی مدیر معاملات کالا و انرژی یک کارگزاری دراین‌باره گفت: درحال‌حاضر کل بازارهای جهانی به سمت ابزارهای مشتقه رفته‌اند و معامله‌گر می‌تواند با همه ابزارهای فیزیکی قراردادهای مشتقه ببندد. اما در ایران چون درحال‌حاضر بسترها در این زمینه آماده نیست این قرارداد بر روی سکه بسته می‌شود( بیش از ۷ سال). این قراردادها به شکل اهرمی معامله می‌شود، به این ترتیب که مبلغی بیش از نرخ یک سکه پرداخت می‌کنید که این نوع قرارداد «وجه تضمین اولیه قرارداد » نام دارد. در چنین شرایطی که ۱۰ سکه معامله می‌شود به‌طور قطع سود و زیان هم ۱۰ برابر شده و یک قرارداد بسیار خوب برای افراد ریسک‌پذیر محسوب می‌شود. وی درباره ویژگی‌های دیگر این قراردادها در بازار کشور گفت: زمانی که حجم این قراردادها افزایش پیدا می‌کند مرجعی برای قیمت‌گذاری بر روی سکه می‌شود.در کنار این ابزار، سپرده کالایی سکه برای معامله سکه نقدی نیز وجود دارد. اما شرایط ریسک و سود و زیان و شرایط اهرمی قراردادهای مشتقه را ندارند.


محدودیت‌های قرارداد سکه مشتقه
این کارشناس بازارهای طلا درباره محدویت‌های این نوع معامله افزود: محدودیت معاملات سپرده کالایی برای حقوقی‌ها در میزان سرمایه‌گذاری است و برای افراد حقیقی این محدودیت‌ها درحال‌حاضر کاربردی نیست و بیشتر به حجم قراردادها محدود می‌شود. این محدودیت‌ها برای حقوقی‌ها به این شکل است که به‌طور نمونه، یکسری سرمایه ثبت‌شده در حد ۱ میلیارد دارند و هر ماه بیش از ۲۰ درصد از این سرمایه را نمی‌توانند وارد قرارداد کنند. به این معنی که این سکه‌ها برای هر ۲ ماه یکبار در آینده معامله می‌شود، الان که در مهر هستیم سکه آبان، دی، اسفند و تیر و...مورد معامله قرار می‌گیرد. وقتی قرارداد سکه آبان بسته شود، قرارداد سکه تیر که الان باز است، در شهریور بسته می‌شود. وی درباره پوشش ریسک با این روش قرارداد، تصریح کرد: بیشترین فعالیتی که بر روی قراردادهای سکه می‌توان برای خریدوفروش حجم‌های بالا در نظر گرفت، هج کردن (پوشش ریسک) است. به این معنی که افراد می‌توانند آربیتراژ کنند و موقعیت ماه‌های آینده را ببینند.
قیمت سکه در قراردادهای آتی حباب گرفته است بنابراین با خریداری سکه نقد بازار درحال‌حاضر، در آینده همان سکه‌ای که دارند را موقعیت فروش می‌گیرند یعنی این اختلاف خرید و فروش را برای خود هج می‌کنند که در آینده وقتی به سکه نیازمند هستند بتوانند سکه را بفروشند یا بخرند. ایزدی ادامه داد: ازسوی دیگر افرادی که حجمی از سکه را درآینده نیاز دارند می‌توانند از الان موقعیت خرید در این ماه را بگیرند و نرخ را ثابت کنند در این صورت هرچه بازار نوسان داشته باشد، نرخ این سکه‌ها ثابت می‌ماند. فقط مشکلی که ممکن است در اینجا با آن روبه‌رو شوند، این است که این سکه‌ها مارجین دارد، اگر فردی ۱ میلیون و ۷۵۰ هزار تومان در حسابش باشد هر روزی که ضرر می‌کند تا انتهای روز، بازار آپدیت می‌شود و ضررها در حساب اعمال می‌شود و اگر ضرر به حد مشخصی برسد دوباره باید پول را واریز کنند و قرارداد ببندند.


چگونه آغاز کنیم
این کارشناس بورس کالا، در پیشنهاد به افراد ناآگاه برای ورود به این بازار گفت: ابتدا باید از طریق کارگزاری اقدام شود چون این قراردادها خارج از کارگزاری قابلیت معامله ندارند. کارگزاری‌ها با در اختیار گذاشتن برخی بروشورها و کلاس‌های آموزشی این افراد را برای ورود به این بازار آماده می‌کنند. وی افزود: به دلیل نوسان‌های بازارهای ارز، دلار و سکه این بازار تاحدودی همه‌گیر شده و بازار جذابی برای افراد شده است. افراد حقیقی مدت‌ها است در این بازار فعالیت می‌کنند.ایزدی درباره قراردادهای مشتقه سکه در مقایسه با صندوق‌های طلا گفت: صندوق‌های طلا برخی محدودیت‌ها دارند به این شکل که هر سرمایه‌گذار ۷۰درصد از سرمایه خود را باید در سکه نقدی و ۲۰ درصد در معامله مشتقه و ۱۰ درصد را هم به‌عنوان سپرده سرمایه‌گذاری کند. اما ورود به بازار مشتقه برای سرمایه‌گذار قدری محدودیت دارد. ازسوی دیگر وقتی وارد بازار سرمایه‌گذاری در صندوق‌های طلا می‌شوند از آنجا که پرتفوی (سبد سهام) خرید و فروش می‌شود سودآور است. چراکه این صندوق‌ها ازسوی برخی افراد خبره که دانش این معاملات را دارند و حجم زیادی از نقدینگی را جمع و متنوع کرده و با تحلیل خرید و فروش می‌کنند اداره می‌شود. اما ریسک بازارهای مشتقه خیلی بالا است و ورود بدون دانش نه‌تنها ممکن است پولتان صفر شود، ممکن است منفی شده و بدهکار شوید. اگر افراد در این بازار حرفه‌ای نباشند ضرر کرده و آسیب می‌بینند. به همین دلیل صندوق‌های طلا را ایجاد کرده‌اند تا ریسک را کاهش دهد. این صندوق‌ها به‌طور غیرمستقیم در همین بازار فعالیت می‌کند اما ریسک را به‌شدت کاهش می‌دهد.


توصیه به سرمایه‌گذاران مبتدی
ایزدی افزود: در اینجا شما دو شرایط دارید، یکی اینکه در دوره زمانی مشخصی برای سکه فیزیکی موجودی کافی دارید و ۱۰ سکه می‌خواهید خریداری کنید، به‌طور نمونه با ۱۵ میلیون تومان ۱۰ سکه خریداری می‌کنید، سکه فیزیکی را می‌خرید و نگهداری می‌کنید. در چنین شرایطی وقتی نرخ سکه کاهش داشته باشد شما ضرر می‌کنید و اگر نفروشید سکه را باید نگه دارید. ازسوی دیگر می‌گویید برای ۶ ماهه آینده این سکه را نیاز دارید و نمی‌خواهید ۱۵ میلیون را کامل هزینه کنید و سکه را بخرید، در این شرایط برای ۶ ماهه آینده که سکه را نیاز دارید موقعیت خرید می‌گیرید اما این سکه دیگر فیزیکی نیست شما می‌توانید تا آن زمانی که سکه نیاز دارید صبر کنید و بعد سکه‌ها را تحویل بگیرید یا نه همان زمانی که سکه خریداری کرده‌اید مشاهده می‌کنید که نرخ سکه کاهش داشته بنابراین همان موقع موقعیتتان را می‌بندید، فقط کارمزد پرداخت می‌کنید تا زمانیکه سکه افزایش داشته باشد و دوباره وارد معامله شوید.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۳۰ مهر ۱۳۹۶ ساعت ۱۱:۵۹
کد مطلب: 40808
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت