وزیر صنعت، معدن و تجارت:

طرح تولید آلومینا از نفلین سینیت تعیین تکلیف می‌شود

روزنامه گسترش صمت , 24 مهر 1396 ساعت 12:42

توسعه صنعت آلومینیوم و دستیابی به تولید ۱میلیون و ۵۰۰هزار تن در این صنعت از اهداف چشم‌انداز ۱۴۰۴ است اما در این میان موضوع مهمی به نام تامین ماده اولیه مطرح است.


به گزارش ماین نیوز، با توجه به نگرانی‌هایی که در زمینه تامین مواد اولیه وجود دارد بحث تولید آلومینا از نفلین‌سینیت مطرح شد تا راهگشای این مشکل باشد اما راه‌اندازی طرح تولید آلومینا از نفلین‌سینیت سراب به دلیل تحریم‌های ظالمانه با تاخیر همراه شد. محمد شریعتمداری وزیر صنعت، معدن و تجارت در جریان بازدید از این کارخانه از تعیین تکلیف شدن این طرح خبر داد.


مذاکره با روسیه برای نفلین‌سینیت سراب
وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: طرح تولید آلومینا از نفلین‌سینیت سراب تعیین تکلیف می‌شود. محمد شریعتمداری در جریان بازدید از کارخانه نفلین‌سینیت سراب، با بیان اینکه مقدمات اجرای این طرح در دولت هشتم انجام شده است گفت: اعمال فشارهای ظالمانه تحریم علیه ملت ایران، در دولت نهم و دهم و دو سال نخست دولت یازدهم، اصلی‌ترین علت تاخیر در اجرای عملیات ساخت این کارخانه است. وی افزود: اکنون اجرای زیرساخت‌های این طرح به اتمام رسیده و مطالعات خوبی از سوی شرکت آلمانی درباره طراحی پایه و دانش فنی این طرح انجام شده است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه با توجه به محدودیت تولید آلومینیوم از طریق نفلین‌سینیت، فناوری و تجربه این طرح، در جهان تنها در اختیار کشور روسیه است، اظهار کرد: در این زمینه مذاکرات خوبی با شرکت آلکوروس روسیه انجام شده است و با سفر شرکت روسی به ایران در نخستین فرصت ممکن و با همکاری مشترک در حداقل ۳ ماه، سرنوشت پروژه، میزان حجم تولید و سرمایه‌گذاری آن تعیین تکلیف خواهد شد.

استفاده از فناوری‌های روز دنیا در توسعه صنعت کشور نقش بسیار مهمی ایفا می‌کند اما اجرایی شدن برجام نیز باعث شد پل ارتباطی میان ایران و جهان شکلی تازه به خود بگیرد. بدون شک همکاری با کشورهای صاحب فناوری در توسعه صنایعی همچون فولاد، آلومینیوم، مس و.... بسیار مهم است. در زمینه طرح نفلین‌سینیت سراب نیز، همکاری با روسیه می‌تواند به اجرای هرچه سریع آن کمک کند. شریعتمداری افزود: پس از بررسی‌های کارشناسی و مطالعات دقیق، وعده اجرایی این طرح را به مردم شهرستان سراب خواهیم داد. به گزارش ایرنا، محمد شریعتمداری روز شنبه در جلسه شورای اداری آذربایجان شرقی با بیان اینکه این استان از جمله استان‌های پیشگام در عرصه صنعت و معدن کشور است، افزود: آذربایجانی‌ها در عرصه تولید، صنعت و تجارت پیشینه طولانی دارند. وی ادامه داد: درحال‌حاضر بیش از ۳ هزار و ۷۳۶ واحد تولیدی و صنعتی با اشتغال بیش از ۱۰۰ هزار نفر در آذربایجان شرقی فعال است و ۲ هزار و ۳۷۳ طرح و پروژه صنعت و معدنی نیز در حال تاسیس است که ۴۲۱ واحد آن بیش از ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته‌اند. شریعتمداری افزود: ۲۲۴ هزار واحد صنفی کوچک و بزرگ دارای پروانه کسب در آذربایجان شرقی فعال است. وزیر صنعت، معدن و تجارت اظهار کرد: قرار بود تبریز قطب صنعتی خودروی کشور شود و اقداماتی نیز انجام شده و با توجه به تدوین توسعه صنعتی این امر جزو اولویت‌هاست. وی ادامه داد: شهرک صنعتی بعثت در تبریز بزرگترین شهرک صنعتی کشور است و باید از این ظرفیت به بهترین شکل ممکن بهره‌مند شد. وی اضافه کرد: در زمینه مس نیز پروژه‌های کوچک در حال پیگیری و اجراست و برای طلا هم ۳ پروژه در حال اجرا و پیگیری است که امیدواریم به نتیجه برسد. شریعتمداری گفت: یکی از برنامه‌های دولت، توجه ویژه به بخش معدن است تا هم اکتشافات افزایش یابد و هم شیوه برداشت و استفاده از معادن موجود را پیش بگیریم. وی همچنین تاکید کرد: اصلاح قانون مالیات ارزش افزوده یکی از ضروریات است و تمام تلاش خود را برای اصلاح این قانون به کار می‌گیریم.


پروژه نفلین‌سینیت سراب بدون آلودگی زیست محیطی
مهدی کرباسیان، رئیس هیات عامل ایمیدرو نیز در این بازدید با بیان اینکه ساختار زمین‌شناسی ایران به گونه‌ای است که ذخایر چندانی از ماده معدنی بوکسیت – که متداول‌ترین ماده تولید آلومینا است- وجود ندارد، گفت: استفاده از فناوری نوین برای استحصال آلومینا از نفلین‌سینیت، شرایط مناسبی را برای تولید آلومینا برقرار کرده است. وی افزود: پروژه نفلین‌سینیت سراب هیچ گونه آلودگی زیست‌محیطی ندارد و تنها پسماند این پودر، گل بلیت است که از آن به عنوان ماده اولیه سیمان استفاده خواهد شد.

همانطور که رئیس هیات عامل ایمیدرو در صحبت‌های خود به آن اشاره کرد، ایران ذخایر چندانی از بوکسیت در اختیار ندارد. این موضوع باعث ایجاد نگرانی‌هایی برای توسعه صنعت آلومینیوم کشور شده است. در همین زمینه ایران براساس قراردادی با گینه بهره‌برداری یکی از معادن بوکسیت گینه را برای مدت ۹۹ سال در اختیار گرفت. در ۲۵ سال نخست اقدامی انجام نشد و مدت قرارداد به اتمام رسید و مشکلاتی برای ادامه راه به میان آمد اما تدبیر رئیس هیات عامل ایمیدرو باعث شد این قرارداد بار دیگر برای ۲۵ سال دوم تمدید شود. امروز ایران در حال انجام مطالعات اقتصادی برای ساخت کارخانه در کنار این معدن است و در این زمینه از مشاوران بین‌المللی استفاده کرده است. با این حال ضرورت توسعه صنعت آلومینیوم کشور باعث شد بهره‌برداری از ذخایر نفلین‌سینیت نیز در دستور کار قرار گیرد و براساس آن بتوان بخشی از نیاز کارخانه‌های تولیدی آلومینیوم به مواد اولیه را تامین کرد.


به سرانجام رساندن طرح نفلین؛ خواسته همگانی
نماینده مردم سراب در مجلس شورای اسلامی نیز با بیان اینکه ۲۰ سال از زمان کلنگ‌زنی ساخت این کارخانه می‌گذرد، در این دیدار اضافه کرد: تنها راه برون‌رفت از وضعیت نابسامان اشتغال در منطقه، تحقق و توسعه صنعت آلومینیوم در این شهرستان است. یوسف داودی گفت: تسریع در ساخت و به سرانجام رساندن این طرح عظیم ملی -که از آن به عنوان نفت آذربایجان یاد می‌شود- خواسته همگانی و مطالبه به حق مردم و مسئولان سراب است.

اجرایی شدن این طرح، اشتغال را در منطقه به همراه خواهد داشت. این همان نکته‌ای است که در راستای توسعه فعالیت‌های معدنی و صنایع معدنی به آن دست پیدا می‌کنیم. در واقع فعالیت‌های معدنی و صنایع معدنی، توسعه و اشتغالزایی را در کنار ایجاد ارزش افزوده رقم می‌زند و این همان چیزی است که کشور به آن نیاز دارد. دولت امروز با چالشی به نام اشتغالزایی روبه‌رو است، این در حالی است که توجه به فعالیت‌های معدنی و صنایع معدنی و همچنین جذب سرمایه‌گذار و اختصاص تسهیلات به فعالان معدنی می‌تواند یکی از راهکارهای ایجاد اشتغال باشد. حجت‌الاسلام اکرمی، امام جمعه سراب نیز با انتقاد از طولانی شدن عملیات ساخت این طرح گفت: مردم روستاهای همجوار این کارخانه، بهترین زمین‌های کشاورزی خود را به امید ساخت یک پروژه بزرگ صنعتی در منطقه در اختیار دولتمردان قرار داده‌اند تا این طرح به سرانجام برسد. با راه‌اندازی فاز نخست کارخانه نفلین‌سینیت، سالانه ۷۰ هزار تن آلومینا به همراه محصولات جانبی مورد نیاز کشور تامین خواهد شد و ظرفیت آن در فازهای بعدی به ۲۱۰ هزار تن افزایش خواهد یافت. با اجرای این طرح برای ۲ هزار نفر به طور مستقیم و برای ۱۰ هزار نفر به طور غیر مستقیم فرصت شغلی ایجاد می‌شود.کارخانه نفلین‌سینیت سراب در ۲۰ کیلومتری جاده سراب – تبریز واقع شده است.


ایران از کشورهای منطقه عقب نماند
توسعه صنعت آلومینیوم ایران در سند چشم‌انداز ۱۴۰۴ هدف‌گذاری شده است تا بتوان در این زمان به تولید ۱میلیون و ۵۰۰هزار تن آلومینیوم دست یافت. زمان چندان زیادی تا تحقق این سند باقی نمانده است اما با نگاهی به کشورهای منطقه به ویژه کشورهای عربی حاشیه خلیج‌فارس خواهیم دید این کشورها گوی سبقت را در صنعت آلومینیوم از ایران گرفته و بخشی از بازار را در اختیار خود گرفته‌اند. شاید طی کردن این مسیر برای ایران کمی سخت باشد زیرا کمبود بوکسیت به عنوان ماده اولیه مورد نیاز این صنعت می‌تواند تولید را با مشکل همراه کند. از سویی دیگر در سال‌های گذشته تحریم‌ها باعث شد کمتر سرمایه‌گذاری به فکر ورود به ایران باشد اما با اجرایی شدن برجام و توافق تاریخی میان ایران و ۱+۵ منجر به اظهار تمایل آنها برای حضور در طرح‌های صنعتی و معدنی شد. البته سرمایه‌گذاران خارجی همچنان برای ورود به ایران با تردید روبه‌رو هستند و چندان اطمینانی ندارند که سرمایه آنها در ایران با ارزش افزوده همراه شود. در نتیجه مسیری که امروز پیش روی صنعت آلومینیوم قرار دارد، مسیری سخت و دشوار است. فعالان این حوزه باید تلاش کنند از کشورهای عربی عقب نمانده و سهم بازار ایران را به آنها واگذار نکنند. در این میان استفاده از ظرفیت‌های معدنی کشور همچون نفلین‌سینیت به دلیل تولید آلومینا برای صنعت آلومینیوم می‌تواند نقش بسزایی در توسعه این صنعت ایفا کند.


کد مطلب: 40682

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/40682/طرح-تولید-آلومینا-نفلین-سینیت-تعیین-تکلیف-می-شود

ماین نیوز
  http://www.minews.ir