پسماندهای شهرک صنعتی روی زنجان تهدید یا فرصت

خبرگزاری ايرنا , 15 مهر 1396 ساعت 14:55

بیش از پنج میلیون تن فیلتر کیک یا همان پسماندخاک روی فرآوری شده در شهرک صنعتی روی زنجان در حالی به عنوان یک تهدید زیست محیطی برای این شهر مطرح می شود که مسئولان خبر از ارزش اقتصادی بالای آن می دهند.


به گزارش ماین نیوز، از سال 72 و با تشدید بهره برداری از معدن انگوران و شکل گیری گسترده واحدهای فرآوری سرب و روی در سطح استان، موضوع سرب و روی به مساله روز تمام شهروندان زنجانی تبدیل شده است.

آن روزها سود بالای ناشی از خرید سهام سرب و روی مردم را به سرمایه گذاری در این صنعت پر سود و پر اشتغال تشویق می کرد، بی خبر از اینکه امکان تهدید آینده سلامت مردم و محیط زیست استان زنجان وجود دارد.

از سال 92 موضوع آسیب های زیست محیطی صنعت سرب و روی به طور جدی مطرح و با اجتماع گسترده مردم در مقابل استانداری در مرداد همین سال، دستور پلمپ شرکت سرب و روی ایران صادر شد.

اما مساله خطر زیست محیطی سرب و روی به اینجا منتهی نشد و از همان روزها مدیران محیط زیست استان مساله پسماندها شهرک صنعتی روی را به عنوان بزرگترین تهدید زیست محیطی استان معرفی کردند.

طی ماه های گذشته موضوع پسماندها و فیلترکیک های این شهرک به طور جدی مطرح شده است اما صنایع مستقر در این شهرک از سویی موضوع تملک این پسماندها را برای ساماندهی و مدیریت آنها مطرح می کنند و از سوی دیگر برای استانداردسازی زمین در منطقه مهرآباد زنجان آستین بالا می زنند.

مدیرکل محیط زیست استان زنجان سخن قطعی در خصوص میزان آلایندگی و خطرات زیست محیطی این پسماندها را مربوط به بخشی از فیلترکیک های بیش از پنج میلیون تنی دپو شده در این زمینه می داند و معتقد است که فیلترکیک های موجود در محوطه واحدهای صنعتی مستقر در شهرک تخصصی روی زنجان به شکل استاندارد و در محوطه ایزوله دپو شده است، اما بخش انبوهی از پسماندهای دپو شده خود شهرک در محیط نامناسبی قرار دارند.
سید رضا موسوی اعلام کرد: اعضای هیات مدیره این شهرک طرحی برای مدیریت پسماندها را به اداره کل محیط زیست تحویل داد که مورد تایید قرار نگرفت اما به علت اهمیت و ضرورت آن، رد هم نشد.

وی اظهار کرد: این طرح برای مدیریت پسماندهای سرب و روی نیازمند اصلاحاتی است که باید تا شهریور امسال انجام می شد اما به سبب جابجایی های رخ داده در سازمان محیط زیست کشور، این موضوع هنوز تصویب نشده است.
موسوی به سناریوهای مطرح برای مدیریت این پسماندها اشاره کرد و افزود: یکی از همین برنامه ها، دفن و مدیریت فیلترکیک های موجود در محل فعلی با ایجاد زیر ساخت و ایزوله سازی منطقه است.

فرماندار زنجان هم در این زمینه گفت: مساله ای به نام دپوی پسماند پنج تا هفت میلیون تنی فیلتر کیک در شهرک صنعتی روی وجود دارد که به عنوان معضل و تهدید مطرح است که باغ ها و آب های زیر زمینی را تهدید می کند.
رسول بیات به موضوع جابجایی این پسماندها به محل جدید اشاره کرد و افزود: در این زمینه مدیران استان و شهرستان پیگیری هایی انجام داده اند و بحث آن جابجایی های پسماند دپو شده به نتایج خوبی رسیده و خود دولت مجوز آن را به استان داده است.

معاون هماهنگی امور اقتصادی و مدیریت منابع استاندار زنجان در این زمینه تاکید کرد: این حق شهروند زنجانی است که سلامت وی حفظ شود و هر فعل و انفعلاتی که رخ دهد با فرض سلامت شهروندان پیش می رود.
فرامرز نیک سرشت اعلام کرد: هم اکنون پسماندهای این شهرک به دغدغه مسئولان وزارت صنعت، معدن و تجارت، مدیریت استان، اداره کل محیط زیست و انجمن های مردم نهاد تبدیل شده است.

وی یکی از راهکارهای پیشنهادی برای مدیریت این پسماندها را فروش آن برای فرآوری مجدد به واحدهای تولیدی مستقر در شهرک روی اعلام کرد و یادآورشد: هم اکنون این فیلترکیک ها به عنوان یک معدن روباز تلقی می شود و ارزش اقتصادی بالایی دارد.
نیک سرشت تاکید کرد: کسی تولیدکننده را موظف به جابجایی این پسماندها نکرده، بلکه سازمان محیط زیست ملزم ساخته که پسماندهای جدید به محل جدید با زیر ساخت و استانداردهای لازم منتقل شود.

معاون هماهنگی امور اقتصادی و مدیریت منابع استاندار زنجان اضافه کرد: باید با یک مکانیسم های 100 درصد علمی این منطقه را ساماندهی و مسیرهایی را برای هدایت شیرابه های آن تعبیه کرد تا منابع آبی منطقه را آلوده نکند.
مدیرکل محیط زیست استان زنجان در خطوط آلوده شدن منطقه هم گفت: هم اکنون خاک و آب منطقه آلوده شده و هیچ نوع کشاورزی و دامداری در آن منطقه امکان پذیر نیست.

موسوی انتقال این پسماندها به محل جدید را علاوه بر تحمیل هزینه های کلان برای جابجایی و زمانبر بودن آن، زمینه ای برای انتقال کانون آلودگی به منطقه جدید و بالا بردن احتمال آلودگی مسیر انتقال برشمرد.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان اما نظر دیگری دارد و فیلترکیک موجود را فاقد ارزش اقتصادی برای فرآوری مجدد می داند و معتقد است که هم اکنون فناوری مورد نیاز برای استحصال 1.5 درصد روی باقی مانده در پسماندهای موجود در اختیار هیچ شرکتی نیست و شاید در آینده بتوان به چنین فناوری دست یافت.
ناصر فغفوری ابراز کرد: هم اکنون بیش از پنج میلیون تن در شهرک صنعتی روی، فیلتر کیک وجود دارد که نزدیک 2.5 میلیون تن آن قابل استفاده مجدد و دارای پنج درصد روی است.
وی تاکید کرد: موضوع راه اندازی یک واحد فرآوری جدید منتفی است و این خاک با مدیریت دولت می تواند میان واحدهای موجود توزیع شود تا ظرفیت تولید و اشتغال آنان افزایش یابد یا تکمیل شود.

رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران افزود: این استان از قطب های تولید سرب و روی کشور محسوب می شود و به حتم تامین مواد اولیه مورد نیاز آن، تاثیر چشم گیری در بهبود عملکرد این صنایع خواهد داشت.
بهرام شکوری به نحوه حل مشکل پسماندهای دپو شده شهرک صنعتی روی زنجان اشاره کرد و یادآورشد: تعیین تکلیف مسئولیت رسیدگی و مدیریت این پسماندها از طریق وزیر صنعت، معدن و تجارت پیگیری خواهد شد.

رئیس انجمن معادن و صنایع سرب و روی کشور هم در این زمینه اظهار کرد: برای ساماندهی پسماندهای صنعتی سرب و روی شهرک صنعتی، برخی از واحدهای تولیدی اقدام به راه اندازی شرکت بهین فراور به منظور انتقال این خاک به محل مناسب و بازیافت مجدد آن کرده اند.
یوسف مرادلو افزود: این خاک دارای ارزش فراوری مجدد و بازیافت است و سریعتر باید ساماندهی آن تعیین تکلیف شود.

پنج میلیون تن فیلتر کیک سرب و روی که از جمله پسماندهای ویژه محسوب می شود، در شهرک صنعتی روی زنجان دپو شده در حالی که مسئولان تاکنون تصمیم خاصی برای مدیریت آن نگرفته اند و سرنوشت معلومی برای آن پیش بینی نمی شود، از سویی به عنوان بزرگترین تهدید زیست محیطی استان مطرح می شود و از سوی دیگر ثروتی برای واحدهای فعال در زمینه فرآوری سرب و روی به شمار می آید.


کد مطلب: 40530

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/40530/پسماندهای-شهرک-صنعتی-روی-زنجان-تهدید-یا-فرصت

ماین نیوز
  http://www.minews.ir