گروه معادن
 
قیمت آهن روی نردبان گرانی
گروه معادن - قیمت آهن در چند ماه گذشته آنقدر بالا رفته که نه تنها باعث تشدید رکود شده بلکه روند ساخت‌وساز را با تاخیری بیشتر از گذشته روبه‌رو کرده است.
 
به گزارش ماین نیوز، صنعت ساخت‌وساز از صنایع اصلی هر کشور به شمار می‌رود و طیف گسترده‌ای از مشاغل، وابسته به آن هستند. چندی پیش موسسه پژوهشی «بیزینس مانیتور» پیش‌بینی کرده بود صنعت ساخت‌وساز ایران در سال۲۰۱۵ م رشد ۴/۱درصد را تجربه کند و در ۵سال آینده به‌طور متوسط رشد سالانه ۱/۳درصدی داشته باشد. با توجه به رکود حاکم بر صنعت ساخت‌وساز، نرخ آهن‌آلات به عنوان مهم‌ترین بخش هزینه‌های ساختمانی در چند ماه گذشته آنقدر بالا رفته که نه تنها باعث تشدید رکود شده بلکه روند ساخت‌وساز را با تاخیری بیشتر از گذشته روبه‌رو کرده است به صورتی که فعالان حوزه ساخت‌وساز از افزایش ۵۰ تا ۶۰ درصدی نرخ آهن‌آلات کشور خبر می‌دهند. به گزارش مهر، کارشناسان دلیل این افزایش نرخ را صادرات سنگ آهن خام به کشورهای دیگر، افزایش نرخ جهانی آهن و قطع صادرات آهن از مقصد چین به دیگر کشورهای جهان عنوان می‌کنند.


رکود در حوزه ساخت‌وساز ادامه دارد
محمدرضا عطائی صانعی، رئیس اتحادیه آهن‌آلات ساختمانی مشهد با بیان اینکه رکودی که در بازار حاکم بوده همچنان ادامه دارد اظهار می‌کند: افزایش قیمت‌ها در این حوزه به این دلیل نبوده که بازار ساخت‌وساز فعال شده است. وی با اشاره به افزایش ۵۰ درصدی نرخ آهن‌آلات می‌افزاید: از اردیبهشت امسال نرخ تیرآهن، میلگرد، ورق آلومینیوم و پروفیل با افزایش بسیار شدید حدود ۵۰ درصد روبه‌رو شد. صادرات شمش خام نیز حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد افزایش داشته است. وی افزایش نرخ سنگ آهن جهانی را یکی دیگر از دلایل افزایش آهن‌آلات در خراسان رضوی می‌داند و تصریح می‌کند: چین برای نخستین بار کل صادراتش را قطع کرد و واردکننده شد. این موضوع در زمینه عرضه و تقاضا تاثیر بسزایی دارد و خلل ایجاد می‌کند. عطائی صانعی در زمینه کیفیت آهن‌آلات ابراز می‌کند: متاسفانه یک سری کارخانه‌های تولید محصولات فولادی داخلی، محصولات سبک‌وزن تولید می‌کنند، برای نمونه از آهن ۱۴ که وزن آن بین ۱۵۰ تا ۱۵۵ کیلو تعریف شده است اکنون ۱۲۰ کیلو تولید می‌شود. وی ادامه می‌دهد: سازمان استاندارد، سازمان صنعت، معدن و تجارت و به ویژه بازرسی و نظارت تعزیرات حکومتی باید روی این مسئله تمرکز کنند. نظارت ناکافی باعث تولید محصولات سبک‌وزن می‌شود. رئیس اتحادیه آهن‌آلات مشهد با اشاره به اینکه محصولات سبک‌وزن را از کشور ترکیه وارد می‌کنیم تصریح می‌کند: کیفیت محصولات برخی کشورها مانند چین پایین است اما محصولات سبک‌وزن که برای ساخت‌وساز، غیر استاندارد است از ترکیه وارد می‌شود. وی می‌افزاید: آهن‌های سبک‌وزن در ساخت‌وساز کشور استفاده می‌شود و سازمان‌های ذیربط مانند نظام مهندسی باید به این قضیه ورود پیدا کنند. عطائی صانعی در ادامه به نرخ برخی آهن‌آلات موجود در بازار اشاره می‌کند و می‌گوید: نرخ تیرآهن ۱۴ اصفهان شاخه‌ای ۴۳۵ هزار تومان، هر شاخه تیرآهن ۱۶ اصفهان ۵۰۰ هزار تومان، تیر آهن ۱۸ اصفهان هر شاخه ۵۳۷ هزار تومان، تیرآهن ۲۰، ۷۹۷ هزار تومان و میلگرد آژدار A۳ از ۱۴ تا ۲۸ کیلویی دو هزار و ۲۵۰ تومان است.


آهن‌فروشان جوشکارنما
عطائی صانعی با بیان اینکه شاغلان صنف آهن‌آلات با ریزش روبه‌رو بوده‌اند می‌گوید: دو عامل در این موضوع نقش داشته که رکود و مالیات ارزش افزوده است. وی می‌افزاید: مالیات ارزش افزوده که در سال ۸۹ به شکل آزمایشی شروع شد، متاسفانه هنوز شفافیت لازم را ندارد تا چارچوبی برای آن مشخص کنند و بر اساس آن پیش روند. رئیس اتحادیه آهن‌آلات مشهد تاکید می‌کند: خلأ موجود در قانون باعث شده برخی اتحادیه‌های همگن برای مالیات ارزش افزوده فراخون نشوند و اعضای اتحادیه، جواز کسب آهن‌فروشی آنها را باطل می‌کنند و آنها برای مثال از اتحادیه جوشکاران جواز می‌گیرند. وی ادامه می‌دهد: در آنجا خبری از مالیات ارزش افزوده نیست و خدماتی بر اساس برق صنعتی به آنها تعلق می‌گیرد. یک تعداد به طور مستند اینگونه عمل کرده‌اند و از اتحادیه همگن جوشکاری، مشغول آهن‌فروشی هستند. عطائی صانعی در رابطه با اطلاع مردم از کیفیت آهن خریداری شده بیان می‌کند: هر کارخانه‌ای باید روی محصول خود مشخصاتش را حک کند نه اینکه به شکل برچسبی باشد. وی با تاکید به اینکه سازمان‌های ذیربط باید نظارت خود را شدیدتر کنند می‌گوید: فولاد سرمایه ملی است. آهن در کارخانه‌های ایرانی تولید می‌شود اما در حلقه آخر که اتحادیه‌های آهن‌آلات است نظارت‌ها شدید می‌شود. رئیس اتحادیه آهن‌آلات مشهد می‌افزاید: درحالی‌که اگر این نظارت از خود مرحله تولید شروع شود، کالای غیر استاندارد شناسایی می‌شود و کالای غیراستاندارد به واحدهای عرضه وارد نمی‌شود.


ساخت‌وساز دچار مشکل شد
در ادامه، سراغ رئیس سازمان نظام مهندسی خراسان رضوی رفتیم تا از نظارت این سازمان بر کیفیت محصولات ساختمانی و کالاهای استاندارد مطلع شویم. حسین کامران دیسفانی با بیان اینکه افزایش نرخ مصالح ساختمانی مانند تیرآهن، توجیه و ساخت و فروش را با مشکل روبه‌رو می‌کند اظهار می‌کند: رکود چند ساله بازار یکی از موضوعاتی بوده است که بر ایجاد بنای جدید و ساخت‌وساز تاثیر گذاشته است. وی می‌افزاید: افزایش مصالح نیز مزید بر علت است و تاثیر خود را بر احداث بنای جدید می‌گذارد. رئیس سازمان نظام مهندسی خراسان رضوی تاکید می‌کند: به نظر می‌رسد اگر روند افزایش با رونق ساختمان در کنار هم قرار بگیرند در آینده تغییرات جزئی در قیمت‌ها خواهیم داشت اما تا زمانی که وضعیت رکود به همین شکل باشد بر روند ساخت‌وساز تاثیر منفی خواهد داشت. وی ادامه می‌دهد: امیدواریم بازار مسکن رونق بگیرد در کنار رونق گرفتن، افزایش نرخ و مصالحی مانند آهن گران می‌تواند افزایش نرخ خود را لحاظ کند. استفاده از محصولات نامرغوب ساختمانی پیامدهای زیادی دارد که آتش گرفتن نمای ساختمان‌ها در یک آتش‌سوزی خفیف بیانگر این قضیه است. بعضی مالکان، صرفه اقتصادی را بر کیفیت محصول ترجیح می‌دهند.

استانداردهای اجباری به خیلی از کالاها نمی‌رسد
کامران در زمینه کیفیت مصالح ساختمانی در ساخت‌وسازها و نظارت سازمان نظام مهندسی روی این قضیه می‌گوید: مصالح استاندارد رسمی که از طرف دولت اعلام می‌شود، اقلام محدودی هستند. وی می‌افزاید: در یک ساختمان بیش از ۲۰۰ نوع کالا استفاده می‌شود که دامنه استانداردهای اجباری به خیلی از آنها نرسیده است. مصالحی مانند آهن، شن و ماسه ت استاندارد اجباری دارد و این استاندارد از سوی دستگاه‌های مربوط کنترل می‌شود. رئیس سازمان نظام مهندسی خراسان رضوی بیان می‌کند: البته آهن‌آلات وارداتی دارای مشخصات خوبی نیستند و بعد از آزمایش‌های لازم اجازه استفاده از این محصولات داده می‌شود. کامران با اشاره به ورود محصولات چینی بی‌کیفیت تصریح می‌کند: عمده این واردات شامل بحث اقتصادی است یعنی بین مهندس ناظر و کارفرما اختلافی وجود دارد که مهندسان به دنبال کیفیت ساخت هستند و کارفرمایان صرفه اقتصادی را در نظر قرار می‌دهند.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲ مهر ۱۳۹۶ ساعت ۱۳:۰۵
کد مطلب: 40281
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت