نیمه دوم سال ۹۶ در انتظار رونق سیمان

رقابت منفی سیمانی‌ها کاهش می‌یابد؟

روزنامه گسترش صمت , 28 شهريور 1396 ساعت 12:20

موضوعی که این‌ روزها تولیدکنندگان سیمان را با مشکل روبه‌رو کرده رقابت منفی است که برخی تولیدکنندگان در آن گوی سبقت را از یکدیگر ربوده‌اند.


به گزارش ماین نیوز، جای هیچ شکی نیست که رشد احداث واحدهای تولیدی سیمان در سال‌های گذشته از یک‌‌سو و رکود حاکم بر حوزه مسکن و پروژه‌های عمرانی از سوی دیگر سبب شده واحدها با تمام ظرفیت کار نکنند و از سویی محصولاتی که روانه بازار می‌کنند را در یک رقابت منفی به ثمن بخس بفروشند.

به رقابت‌کنندگان منفی تذکر داده‌ایم
بازار سیمان در چند سال گذشته به‌دلیل شرایط بازار دچار رقابت منفی شده، موضوعی که برای این صنعت خاکستری مسئله‌ساز شده است. در این باره سیف‌اله امیری مدیرکل دفتر صنایع معدنی غیرفلزی وزارت صنعت، معدن و تجارت عنوان کرد: برخی تولیدکنندگان سیمانی برای اینکه بتوانند هزینه‌های خود را پرداخت کنند سیمان خود را در استان‌های دیگر با بهای ارزان‌تری به فروش می‌رسانند. این در حالی است که برای فروش سیمان استان‌ها تقسیم‌بندی شده‌ و واحدهای تولیدکننده به چند گروه تقسیم شده‌اند. برای مثال چند استان شامل یک مجموعه می‌شوند که واحدهای تولیدی که در آن مجموعه قرار دارند نباید به مجموعه‌های دیگر سیمان بفروشند.
امیری با اشاره به آثاری که این رقابت منفی در بازار سیمان ایجاد می‌کند، توضیح داد: واحدهایی که خارج از مجموعه خود اقدام به فروش با بهای کمتر می‌کنند، سبب ورشکستگی بسیاری از واحدهای سیمانی در کشور می‌شوند. از این‌رو تاکید وزارت صنعت، معدن و تجارت بر این است که سیمانی‌ها روی قیمت توافق‌شده پایبند بمانند و با بهای کمتر از آن محصول خود را به بازار ارائه نکنند.
وی درباره اقدام‌های وزارتخانه درباره قیمت‌ها و مبارزه با رقابت منفی در سیمان، عنوان کرد: وزارتخانه‌ به واحدهایی که سیمان خود را ارزان‌تر به فروش می‌رسانند، تذکر داده است، چراکه درحقیقت ارزان‌فروشی آنها نوعی تخلف به‌شمار می‌رود و سبب بهم ریختن نظم بازار سیمان می‌شود.
مدیرکل دفتر صنایع معدنی غیرفلزی وزارت صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: از طریق انجمن سیمان، می‌توان از رقابت منفی در بازار پیشگیری کرد که اگر به روند خود ادامه بدهند درباره آنها تصمیم‌های دیگر گرفته می‌شود.
امیری درباره راهکارهای افزایش مصرف سیمان و خروج از رکود آن، عنوان کرد: راه‌اندازی پروژه‌‌های عمرانی در کشور می‌تواند سبب افزایش تقاضای داخلی شود. البته تصمیم وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت در کوتاه‌مدت بر صادر نکردن واحدهای جدید سیمانی است.

سنجش موقعیت‌ها در سهمیه‌بندی‌ها
رییس انجمن صنفی تولیدکنندگان سیمان بر این باور است که درحال‌حاضر مهم‌ترین خطری که صنعت سیمان را تهدید کرده، رقابت منفی میان تولیدکنندگان سیمان است. به گزارش اتاق تهران، سیدمحمد اتابک درباره مقیاس بازار سیمان در ایران اظهار کرد: میزان تقاضای سیمان در کشور ثابت است و سهمیه‌ای که انجمن برای تولیدکنندگان تعیین کرده به اندازه کشش تقاضای بازار سنجیده می‌شود. بنابراین تولید مازاد هم ثروت ملی را هدر می‌دهد و هم باعث می‌شود تولیدکنندگان مجبور شوند حتی زیر قیمت تمام‌شده، محصولات خود را به فروش برسانند.
به گفته اتابک، در همه جای دنیا زمانی که بازار با رکود ساخت‌وساز و مصرف روبه‌رو است، کنترل میزان تولید برای هدر نرفتن سرمایه‌های ملی الزامی است و این اقدام در شرایط کنونی از سوی انجمن صنفی سیمان در حال انجام است. وی در ادامه افزود: میزان سهمیه‌ها باتوجه به موقعیت کارخانه‌ها و مصرف منطقه‌ای داده می‌شود و تولیدکنندگان ناگزیرند این شرایط را رعایت کنند، چراکه در غیر این صورت مجموعه صنعت متحمل ضرر‌ و زیان خواهد شد و بخشی از سرمایه‌های ملی به باد خواهد رفت. رییس انجمن صنفی تولیدکنندگان سیمان درباره رعایت نکردن سهمیه‌بندی‌ از سوی برخی کارخانه‌ها خاطرنشان کرد: سال گذشته، ۹۴ درصد هر آنچه تخصیص داده بودیم به‌عنوان سهمیه‌بندی برای مجموعه‌ها رعایت شد؛ اما امسال به‌دلیل فشارهای اقتصادی که روی بنگاه‌ها وجود دارد؛ چه از طریق مالیات شرکت‌ها، چه مالیات ارزش‌افزوده و چه سایر هزینه‌هایی که به شرکت‌ها وارد می‌شود، بخشی از تولیدکنندگان سهمیه‌بندی‌ها را مانند سال گذشته و با جدیت رعایت نمی‌کنند و به همین دلیل نیز با مشکلاتی رو‌به‌رو شده‌ایم.

در نیمه دوم امسال، سیمان در انتظار تقاضای بیشتر
در چشم‌انداز نیمه دوم امسال مصرف بیشتری را می‌توان برای سیمان متصور شد، امری که سبب کاهش رقابت منفی سیمانی‌ها می‌شود. این مطلب را نادر غفاری معاون فنی و تولید انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان عنوان کرد و گفت: زمانی که عرضه بیش از تقاضا باشد طبیعی است که در هر بازاری رقابت منفی شکل بگیرد. در بازار سیمان نیز در چند سال گذشته عرضه بیش از تقاضا رشد کرده و این موضوع سبب رقابت منفی در بین سیمانی‌ها شده است.
غفاری در ادامه برای کاهش این پدیده در بین سیمانی‌ها خاطرنشان کرد: برنامه‌ریزی‌هایی شده است تا بتوانیم عرضه و تقاضای سیمان را به همدیگر نزدیک کنیم و امیدواریم با طرح‌های عمرانی که در دولت دوازدهم آغاز شده میزان تقاضا افزایش پیدا کند و فاصله عرضه و تقاضا کمتر شود.
وی در پاسخ به اینکه چه میزان سیمان تولید می‌کنیم و چه مقدار با مازاد روبه‌رو هستیم، عنوان کرد: ظرفیت و توان تولید سیمان در کشور حدود ۸۵ میلیون تن در سال است، البته میزان تولید واقعی ما حدود ۶۰ میلیون تن است که از این میزان ۱۰ تا ۱۲ میلیون تن صادرات می‌شود و مابقی آن نیز به مصرف داخلی می‌رسد.
معاون فنی و تولید انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان اظهار امیدواری کرد که با روند رو به رشد مصرف سیمان در مرداد روبه‌رو بوده و تا حدی روند مصرف داخلی رو به رشد است و به‌طور تقریبی با آرامشی که در کشورهای همسایه ایجاد شده چشم‌انداز امکان صادرات نیز چشم‌انداز مثبتی به نظر می‌رسد. بنابراین با توجه به شرایط پیش‌رو به نظر می‌رسد رابطه عرضه و تقاضا در نیمه دوم سال کمتر شده، از این‌رو این رقابت منفی هم به‌دنبال آن کمرنگ‌تر خواهد شد.
غفاری در پاسخ به این پرسش که آیا نشانه‌های خروج از رکود در بازار سیمان را می‌بینید، عنوان کرد: در مرداد امسال در سیمان با ۵/۲درصد نسبت به ماه پیش آن با رشد مصرف روبه‌رو بوده‌ایم.


کد مطلب: 40184

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/40184/رقابت-منفی-سیمانی-ها-کاهش-می-یابد

ماین نیوز
  http://www.minews.ir