گروه معادن
 
مرادعلیزاده در گفت‌وگو با ماین نیوز خبر داد:
حضور فعال شرکت ملی صنایع مس ایران در iMat ۲۰۱۷
گروه معادن - مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران از حضور فعال این شرکت در رویداد مهم iMat 2017 خبر داد
 
خبرنگار ماین نیوز به همین مناسبت با احمد مرادعلیزاده گفت‌وگویی انجام داده که به شرح زیر است:

جناب آقای مراد علیزاده با تشکر از اینکه زمان خود را در اختیار ما گذاشتید با توجه به کنفرانس مواد و متالوژی که در پیش رو داریم ،خواهشمندم بفرمایید در این زمینه چه فعالیت هایی در شرکت ملی مس انجام داده اید ؟

اساس دانش و اعتبار شرکت ملی مس بر پایه مهندسی معدن، فرآوری مواد، متالورژی و همچنین هیدرو متالورژی است که تخصص شرکت ما می باشد. کلا صنعت فلزات و تولید آن بر مبنای دانش متالورژی است . بنابراین شرکت ما نه تنها به عنوان عضو انجمن و مصرف کننده تولیدات انجمن بلکه به عنوان یک اسپانسر در حال همکاری است و ما پشتیبان برگزاری این کنفرانس ها هستیم.
چه توصیه ای برای کارکنان و متخصصین شرکت ملی مس جهت استفاده از دانش فنی که در خارج از کشور وجود دارد و باعث رشد و اعتلای صنعت کشورمان می شود ، دارید ؟

ببینید اینکه وظیفه و تعهد همه واحدها وهمکاران است و به عنوان مسئولیت قانونی و رسمی در سیستم استفاده از این دانش فنی و تکنولوژی و رشد و توسعه آنها به اعتبار این منابع و مبانی علمی است. همانطور که هر سال همکاران در سمینارها و کنفرانس ها شرکت کرده اند ،امسال نیز با اعلام رسمی که از طرف شما از طریق فراخوان صورت گرفت همکاران در جریان قرارگرفتند و من نیز طی نامه و مکاتبات به واحد تحقیق و توسعه شرکت ملی مس اعلام می کنم تا همکارانی که دارای مقاله هستند و در این حوزه کار کرده اند با شما در ارتباط باشند.علاوه بر آن ما به عنوان شرکت ملی مس که در حوزه هیدرو متالورژی پیشگام هستیم درصددیم با هماهنگی های انجام شده یک کارگاه در این زمینه برگزار کنیم.در بحث محیط زیست نیز اتفاقات مهمی رخ داده و تصمیم شرکت بر این است تا برنامه هایی در این زمینه داشته باشیم و تعهد داریم کرمان را تبدیل به منطقه سبز نماییم. تا پایان سال 98 هر آلایندگی و آلودگی زیست محیطی را برطرف نموده و جبران کنیم. به همین دلیل برنامه ریزی هایی صورت گرفته و کاملا مشخص شده است. قرار بر این است که این نکات را برای صنایع و شرکت های دیگر که قابل ارائه است در یک کارگاه ارائه دهیم. همچنین قابل ذکر است تکنولوژی فلش (تبدیل کنسانتره به آند ) نصب شده و در حال راه اندازی است. تجربیات و مزایای تکنولوژی فلش باز هم در قالب یک کارگاه و با استفاده از اساتید و کارشناسان خارجی و داخلی در این کنفرانس ارائه خواهد شد.
در زمینه تکنولوژی فلش من تصور می کنم اولین بار در خاتون آباد مورد استفاده قرار گرفت ؟
بله در خاتون آباد اجرا شده و اکنون 15 سال است که سابقه کار دارد . تکنولوژی سرچشمه تکنولوژی قدیمی ریورب بوده و ظرف 5 سال گذشته تکنولوژی فلش با ظرفیت 280 هزار تن نصب شده و اکنون در حال راه اندازی است.
جناب مهندس در زمینه مس شاهد بومی سازی بی سابقه ای بوده ایم . آیا این به دلیل وجود اراده و برنامه ای در جهت بومی سازی و حرکت صنعت مس به این جهت است ؟
بله عرض کنم که حدود 16-17 سال قبل این اراده در شرکت شکل گرفت و کلیه قطعات و تجیهزات که امکان ساخت آن در کشور وجود داشت از طریق مهندسی معکوس توسط یک شرکت که این مسئولیت را بر عهده داشت ، مطالعه و آماده سازی شد و نقشه ها به سازندگان داخلی ارائه شد. اکنون سالانه ما حدود 25 تا 30 میلیون یورو واردات قطعات و تجیهزات داریم . بخش اعظمی از تجهیزات، در داخل کشور ساخته می شود. این حرکت ظرف دو سه سال گذشته بسیاررو به رشد بوده و اثرات بسیار مثبتی نیز در مناطق مختلف به خصوص کرمان و آذربایجان داشته است و سایر تولید کنندگان توانمند نیز از آن بهره برده اند.
در سونگون آذربایجان به لحاظ فنی و پروژه ای و همینطور به لحاظ محیط زیست چه تغییراتی ایجاد شده است ؟
در سونگون به لحاظ فنی طرح توسعه فاز دوم اجرا شده و ظرفیت تولید دوبرابر شده است. نیروی انسانی فعال در آن منطقه از آموزش و تجربیات بهتری بهره مند شدند . در حوزه زیست محیطی به جرات می توان گفت که هیچ آلایندگی دیگری در زمین و یا هوای آن منطقه وجود ندارد.
در مقاله ای خواندم که شما از دانشگاههایی مانند سهند و دیگر دانشگاهها بهره برده و به اشتغا ل زایی و بومی سازی پرداخته اید ؟
نه تنها در بحث اشتغال بلکه مهمتر از آن در حوزه ارتباط با دانشگاه ها تحول خوبی رخ داده است. در آذربایجان دانشگاه سهند و تبریز و دیگر دانشگاهها در حال فعالیت هستند. در منطقه کرمان شاید به جرات بتوان گفت اکثر دانشگاههای معتبر اعم از صنعتی شریف ،تهران ، اصفهان ،کرمان ، سیستان و بلوچستان و مشهد با هم در ارتباط هستند و شاید چیزی در حدود 340 تا 350 پروژه تحقیقاتی هم در حوزه دکترا که به دانشگاه ها کمک میکند و هم در زمینه تولید قطعات و افزایش آن در حوزه های مختلف در حال انجام است.
جناب مرادعلیزاده قیمت مس و فلزات غیر آهنی در حال حاضر با افزایش مواجه است . پیش بینی شما به عنوان یک متخصص که سالها دراین زمینه فعالیت داشته اید چیست ؟ آیا این روند افزایشی ادامه خواهد داشت ؟
قیمت ها در حال حاضر در رنج 6600 تا 6800 دلار است. اما استنباط کسانی که بهر حال در حوزه اقتصادی بیشتر فعال هستند و بورس و بازارهای جهانی را می شناسند اینست که این افزایش قیمت ها بنیادی و اساسی نیست و تحت تاثیر شرایط منطقه افزایش یافته و البته برگشت از این نقطه بعید به نظر می رسد اما اینکه رشد آتی قیمت ها تحت چه شرایطی صورت پذیرد مساله مبهمی است. بنابراین شاید بتوان پیش بینی کرد که قیمت ها بین 6700 تا 7000 دلار در نوسان خواهد بود.من فکر می کنم این شرایط خوبی برای تولید کنندگان و همینطور سهامداران است که می توانند در آینده از آن بهره ببرند . اگر مدیران صنعت به تعهدی که ظرف 3 تا 4 سال اخیر داشته اند پابرجا بمانند این روند مثبت ادامه خواهد داشت.

نظر شما در مورد جناب شریعتمداری به عنوان یک فعال عرصه صنعت چیست ؟
ما همواره تعریف جناب شریعتمداری را از جاهای مختلف شنیده ایم . من البته در حوزه کاری به طور مستقیم با ایشان ارتباط نداشته ام. ایشان در سیاست گذاری و توجه به توسعه صنایع کشور بسیار مدرن به روز و صاحب نظر هستند و در مسائل فنی و اجرایی اجازه می دهند که شرکت ها بر پایه دانش و تکنولوژی خود به کار ادامه دهند و علاقه ایشان به توسعه فعالیت شرکت ها در عرصه بین المللی و داخلی است. سیاست هایی که ایشان در جلسه تودیع و معارفه به طور کلی بیان کردند بسیار مورد توجه و استقبال ما نیز هست و ان شاالله که بتوانیم به پیشبرد این سیاست ها کمک کنیم.

جناب مهندس طبق برنامه 1404 ظاهرا تولید مس باید به 600 تا 700 هزارتن برسد اگر اشتباه نگفته باشم. به نظر شما آیا با این روند این هدف قابل دسترسی است ؟
ببینید مساله ای در صنعت مس درواقع محل مناقشه است و هنوز به خوبی حل نشده گرچه در حوزه تخصص این بحث حل شده است. شعار اینکه به 700 هزار تن یا یک میلیون تن برسیم در صنعت مس شعار مناسبی نیست. امکان تولید مس تا 30 سال آینده با ظرفیت 400 هزارتن فراهم شده و برنامه ریزی و استراتژی ما برای رسیدن به 400 هزار تن تا پایان سال 1399 آماده و پروژه ها نیز در حال انجام است. اما اینکه 700 هزار تن تولید کنیم بستگی به اکتشافاتی دارد که در آینده باید تکمیل شود . صنعت اکتشافات و علم و تکنولوژی اکتشافات در ایران به دلایل مختلف ضعیف است . ما از شرکت های توانمندی که این دانش را در اختیار دارند استفاده کرده ایم وبرای ایجاد جوینت ونچر در حال رایزنی و هماهنگی هستیم . ما قصد ایجاد 5 جوینت ونچر را داریم. دانشگاه بریتیش کلمبیا با دانشگاه های آذربایجان و کرمان در این برنامه هستند. همچنین با یک شرکت ژاپنی که بسیار مشهور بوده و شرکتی 100 درصد دولتی و اکتشافی است در حال مذاکره ایم. ایجاد چنین همکاری های مشترکی باعث آوردن دانش و تکنولوژی از دیگر کشور ها در بحث اکتشاف است.

اگر ما در حوزه اکتشاف بتوانیم دارای دانش فنی و تکنولوژی شویم می توانیم به کانسارهای پنهان و کانسارهای Exotic دست یابیم. وقتی یک فردی که حتی دکترای زمین شناسی دارد ادعا می کند که ما دارای فلان مقدار ذخایر معدنی هستیم این قابل استناد و مطابق با واقعیت نیست. در حوزه اکتشافات وقتی می توان نظری قطعی داد که این نظر بر پایه مطالعات و مدارک اکتشافی باشد و به این ترتیب بگویم به عنوان مثال ما به این محدوده دسترسی پیدا کرده ایم. از شعار به عمل رساندن نیاز به دانش فنی و تکنولوژی دارد. این موضوع مورد مناقشه بین کسانی است که درزمینه اکتشافات و علم زمین شناسی متکی به علم و دانش فنی هستند با کسانی که صرفا علاقمند هستند توسعه و رشد اتفاق بیفتد. و این به عقیده من تنها موضوع مورد مناقشه بین مسئولین و افرادی که دید تخصصی در این زمینه دارند می باشد.
شما فرمودید 5 جوینت ونچر خواهید داشت ؟
بله البته شرکت های دیگری نیزهستند که با شرکت ما در حال مذاکره و همکاری هستند که از جمله شرکت های گرجستانی و کانادایی انگلیسی هستند. دانشگاه بریتیش کلمبیا با دیگر دانشگاه ها در حال مذاکره و همکاری می باشد.
جناب مهندس در انتها بفرمایید چه توصیه ای برای شرکت های همکارتان درزمینه کنفرانس مواد و متالورژی و شرکت در آن دارید ؟

به نظر من تاثیر گذاری این کنفرانس امری کاملا قابل پیش بینی است. بنابراین به شرکت ها توصیه می کنم که حتما حضوریافته و از فضای ایجاد شده در جهت رشد و افزایش تجربه و دانش نهایت بهره را ببرند .


گفت‌وگو از علیرضا جعفری نژاد
تاریخ انتشار : شنبه ۲۵ شهريور ۱۳۹۶ ساعت ۱۰:۳۰
کد مطلب: 40123