شمسی‌نیا در یادداشتی اختصاصی برای ماین نیوز تشریح کرد:

استفاده از تکنولوژی و توان متخصصان بومی؛ دو ویژگی شاخص پروژه فولاد سنگان

17 شهريور 1396 ساعت 15:56


ماین نیوز

اجراي پروژه گندله‌سازي فولاد سنگان به صورت EPC

شرکت صنايع معدني فولاد سنگان خراسان شامل کارخانه‌هاي گندله و کنسانتره‌سازي سنگ آهن هر يک به ظرفيت 5 ميليون تن در سال در زميني به مساحت 150 هکتار در جوار معادن سنگ آهن سنگان (از عظيم ترين ذخاير سنگ آهن در خاورميانه با ذخيره 1.2 میليارد تن) احداث شده است.

قرارداد پروژه گندله‌سازي 5 ميليون تني سنگان، به صورت EPC شامل بخش‌هاي مهندسي، تامين و نصب تجهيزات بين شرکت‌هاي فولاد مبارکه به عنوان سرمايه‌گذار و شرکت سازه‌هاي صنعتي آذران به عنوان پيمانکار، منعقد و عمليات اجرايي آن از ابتداي سال 1393 آغاز شد.

محصول کروي شکل گندله (pellet) از جنس آهن اکسيدي با مشخصات فيزيکي و شيميايي موردنياز واحدهاي احياء بوده که پس از استخراج از معادن سنگ آهن منطقه سنگان و اعمال خردايش اوليه توسط واحد کنسانتره (تغليظ) شده و در طول فرايند خط توليد گندله‌سازي به شکل محصول نهايي (گندله) توليد مي‌شود. محصول کنسانتره با درجه خلوص تقريبي 68 درصد کوچکتر از 32 ميکرون در بخش Mixing (مخلوط سازي) با بنتونيت، Naoh) (سود و آب مخلوط شده و با رطوبت 9 درصد به بخش ديسک هاي توليد گندله خام ارسال مي‌شود. گندله خام ارسال شده به کوره پخت پس از عمليات خشک کردن تا دماي 1300 درجه سانتيگراد حرارت دیده و سخت سازي مي‌شود.

محصول خروجي، کروي شکل (pellet) داراي مشخصات فيزيکي و شيميايي لازم براي استفاده در واحدهاي احياء مستقيم است.

عمده عمليات سيويل پروژه گندله سازي شامل 400 هزار مترمکعب خاکبرداري و 72 هزار متر مکعب خاکريزي 2400 تن آرماتوربندي و 58 هزار متربع قالب بندي و 28500 متر مکعب بتن ريزي و همچنين حجم سازه اي صنعتي 9 هزار تن و تجهيزات 15 هزار تن که 55 درصد آن به مقدار بيش از 8 هزار تن ساخت داخل کشور است.

مهندسي اين پروژه در بخشهاي طراحي سازه هاي فلزي و نوار نقاله ها، معماري، برق رساني به تجهيزات و تاسيسات شامل آب، هوا و گاز توسط پيمانکار داخلي و فقط در بخش‌هاي فرايند اتوماسيون و ابزار دقيق با کمک تکنولوژي خارجي انجام شده است.

با راه اندازي و توليد گندله در اين کارخانه با استعانت از خداوند متعال در سالي که مزين به نام اقتصاد مقاومتي توليد و اشتغال شده است با هماهنگي و همدلي بين ارکان پروژه به مرحله توليد رسيده است و با توجه به مشکلات پيش روي صنعت فولاد کشور و نگاه فرارو در توليد 25 ميليون تني فولاد مبارکه در افق 1404 با اضافه شدن ظرفيت عظيم 5 ميليون تني گندله سازي فولاد سنگان به زنجيره توليد شاهد رقم خوردم برگ زريني در افزايش ظرفيت توليد فولاد کشور و بالتبع افزايش چشمگير صادرات و کاهش وابستگي کشور در توليد فولاد خواهيم شد.

خط توليد کارخانه گندله سازي (Storage & Mixing)

کنسانتره و بنتونيت (چسب) موردنياز از طريق تجهيزات (beltfeeders) روي نوار نقاله شارژ و به طرف ميکسرها هدايت و پس از تکميل فرايند مخلوط سازي محصول به بخش گندله خام ارسال مي شود.

بخش گندله خام: (Green Pelletizing)

مهمترين مرحله تهيه گندله، ساخت گندله خام با سايز مناسب است. کارخانه گندله سازي فولاد سنگان داراي 9 ديسک چرخان جهت توليد گندله خام که کاملا مشابه هستند است. مخلوط کنسانتره از بخش ميکسرها توسط نوار نقاله به مخازن شارژ ديسک ها منتقل و از طريق تغذيه کننده هاي زير مخزن (Beltfeeders) شارژ می‌شود مخلوط کنسانتره در اثر چرخش ديسک روي همديگر غلطيده و همانند پديده بهمني ذرات به يکديگر مي چسبند، پس از شکل گرفتن و رسيدن به سايز مناسب عملا گندله خام تشکيل و پس از رسيدن به اندازه مناسب از لبه ديسک ها خارج مي شود. گندله هاي تشکيل شده پس از عبور از سرندهاي غلطکي به صورت ريز دانه و درشت دانه جدا شده و گندله هاي سايزمناسب 16 تا 8 ميليمتر به بخش ماشين پخت (کوره پخت) هدايت مي شوند.

پخت گندله (ماشين سخت سازي) (Indurating)

گندله خام توليد شده در بخش ديسک ها بر روي نواري به عرض 4 متر توزيع و سپس وارد کوره پخت شده و روي سطح پالت ها بطور يکنواخت شارژ مي‌شود. نوار پخت گندله شامل 248 پالت کار (تهيه شده از آلياژ مخصوص) که پشت سرهم به طول 168 متر در دو موقعيت رفت و برگشت، حول دو چرخ دنده (اسپروکت درايو و لاورينگ sporcket drive & lowering) تغيير موقعيت داده و همانند نوار زنجيره اي از داخل تونل پخت عبور مي‌کند. گندله در بخشهاي خشک کن (اول و دوم و سوم) توسط هواي داغ به ترتيب از دماي 350 تا 700 درجه سانتيگراد حرارت ديده، خشک شده و آماده مرحله پخت مي‌شود. گندله در بخش پيش گرم و پخت توسط 30 مشعل گازسوز به ترتيب از دماي 900 تا 1300 درجه سانتيگراد حرارت ديده و سخت شده تا نهايتا پس از سرد شدن در بخش کولينگ، محصول توليدي يا گندله پخته به بخش سرند محصول هدايت می‌شود.

بخش سرند (screening)

در بخش سرند در مرحله اول گندله هاي سايز 11 تا 16 ميليمتر جهت استفاده لابه محافظ نوار پخت جداسازي شده و در مرحله دوم ريز دانه هاي گندله هاي توليدي که داراي سايز کمتر از 5 ميليمتر هستند جداسازي و توسط بخش آسياب و فيلتراسيون مجددا به چرخه توليد باز مي‌گردند. گندله هاي باقي مانده توليدي سرند شده قبل از تخليه در پايل انباشت يا محل بارگيرخانه توسط دوغاب سيمان پوشش دهي مي شوند.

در پايان لازم است تقدير و تشکر ويژه اي داشته باشم از مديريت محترم شرکت فولاد مبارکه که در راستاي پشتيباني از پروژه اهتمام داشتند و با قدرداني از مديريت پرتلاش شرکت فولاد سنگان و ساير همکاران که با تلاش مجدانه جهت به ثمر رسيدن اين پروژه ما را ياري رساندند همچنين از شرکت مهندسي برسو مشاور و شرکت سازه هاي صنعتي صنعتي آذران و پيمانکار EPG پروژه تشکر و قدرداني داشته باشم.

* سیدعلی شمسی‌نیا
معاون بهره‌برداری شرکت فولاد سنگان


کد مطلب: 40031

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/40031/استفاده-تکنولوژی-توان-متخصصان-بومی-دو-ویژگی-شاخص-پروژه-فولاد-سنگان

ماین نیوز
  http://www.minews.ir