«نه» به حذف تعرفه شمش فولاد

روزنامه دنیای اقتصاد , 14 شهريور 1396 ساعت 11:19

با تلاطم بازار فولاد و رشد يکباره و همگام قيمت ها در بازار داخلي با بازار جهاني، برخي فعالان بازار با فشار به دولت خواستار حذف تعرفه واردات فولاد به منظور افزايش ورود شمش فولاد به کشور شدند و دليل آن را کاهش عرضه فولادسازان به دليل تعهدهاي صادراتي عنوان کردند.


به گزارش ماین نیوز، در اين بين اما فولاد سازان بخش خصوصي که به دليل پايين بودن ميزان توليد توان رقابت در بازار هاي بين المللي را نيز نداشتند خود را بازنده ميدان توصيف کرده و معتقدند در زمان هاي کمبود تقاضا در بازار، با مشکل فروش مواجه بوده و امکان صادرات نداشتند و در دوره اوج قيمت و زمان سود نيز ناديده گرفته مي شوند و با وجود اينکه امکان تامين نياز بازار داخل را دارند وزارت صنعت، معدن و تجارت تصميم به حذف تعرفه واردات شمش فولاد را به هيات دولت ارائه کرده است. اين تصميم در حالي اخذ شده که ميزان توليد شمش فولاد در سال گذشته و سه ماه نخست امسال با رشد مواجه بوده و به دليل کمبود تقاضا در بازار داخلي رشد صادرات را نيز در اين زمان تجربه کرده ايم.

سال گذشته در مجموع 18 ميليون و 466 هزار تن فولاد خام در کشور توليد شده که 9 ميليون و 497 هزار تن آن مربوط به بيلت و بلوم بوده و رشد 11 درصدي را به همراه داشته است و در همين مدت 3 ميليون و 741 هزار تن فولاد خام صادر شده که دو ميليون و 163 هزار تن آن مربوط به بيلت و بلوم بوده که حاکي از رشد 27 درصدي است. در حال حاضر تعرفه واردات فولاد شامل 5 درصد حقوق گمرکي و 10درصد سود بازرگاني در مجموع 15 درصد است و به تازگي با افزايش قيمت شمش فولاد در بازار داخلي، نوردکاران درخواست کاهش آن را داشتند. اين در حالي است که فولاد سازان اين تصميم را شتابزده مي دانند و معتقدند تنها واسطه ها و واردکنندگان از اين تصميم منتفع مي شوند و اين تصميم به نفع صنعت فولاد نيست.

حذف تعرفه تصميم شتاب زده
مديرعامل شرکت آهن و فولاد ارفع حذف تعرفه را در شرايط فعلي بازار تصميم شتابزده دانست و عنوان کرد: اين تصميم به نفع اقتصاد کشور نيست و اگر اين تصميم گرفته شود صنعت فولاد به خصوص فولاد سازان غير دولتي به مشکل برمي خورند. عليرضا خياط ادامه داد: اغلب فولاد سازان براي تامين سرمايه در گردش خود از بانک ها تسهيلات دريافت کرده اند و اگر شمش خارجي به بازار داخلي راه پيدا کند منجر به کاهش ظرفيت توليد و تعديل نيروي انساني خواهد شد.وي تصريح کرد: در زمستان سال 1394 قيمت تمام شده شمش واحد ما 1250 تومان بود در حالي که آن را 950 تومان در هر کيلو مي فروختيم و با رشد قيمت هاي جهاني و به تناسب آن افزايش قيمت در بازار داخلي تازه در حال جبران آن زيان ها هستيم که موضوع کاهش تعرفه واردات شمش مطرح شده است.وي تاکيد کرد: در حال حاضر هيچ گونه کمبودي در بازار داخل وجود ندارد و قيمت ها نيز با نرخ هاي جهاني تفاوت چنداني ندارد، بنابراين حذف تعرفه منجر به ورود شمش با کيفيت پايين خواهد شد. مدير عامل شرکت آهن و فولاد ارفع اظهار کرد: متاسفانه برخي از واسطه ها نيز با بهره گيري از يوزانس يکساله اقدام به واردات شمش فولاد کرده و براي کسب سود تعادل بازار را به هم خواهند زد.وي تصريح کرد: فولاد ارفع سال گذشته صادرات نداشته و در سال جاري 40 هزار تن صادرات انجام داده و در صورت نياز بازار داخل آمادگي آن را دارد تا تمام محصولات را در بازار داخلي عرضه کند.

بازار فولاد کمبود ندارد
مجتبي حاجي شفيعي مدير عامل شرکت فولاد ويان نيز با بيان اينکه تعرفه سپر حمايتي است و با حذف يا کاهش آن صنعت به مشکل بر مي خورد، گفت: تعرفه واردات شمش فولاد سپري است که اغلب کشور ها به منظور حمايت از صنايع خود به کار مي گيرند و در صورت حذف يا کاهش آن صنعت داخلي به مشکل بر خواهد خورد.وي تاکيد کرد: فولاد ويان به منظور تامين نياز داخلي تمام توليدات خود را روانه بازار داخلي کرده و صادرات نداشته و از اين پس نيز تا زماني که بازار داخلي تقاضا داشته باشد محصولاتش را در بازار عرضه خواهد کرد. حاجي شفيعي تصريح کرد: متاسفانه در صورت حذف يا کاهش تعرفه واردات شاهد عرضه شمش هايي خواهيم بود که با يوزانس يکساله وارد کشور مي شوند و اين درصورتي است که نياز بازار از سوي توليدکنندگان داخلي پاسخ داده مي شود و با مازاد محصول در بازار روبه رو خواهيم شد. وي ادامه داد: تا همين چندي پيش بازار داخل بامازاد عرضه مواجه بود و قيمت ها به همين دليل روندي کاهشي داشت و نرخ هاي داخلي همپاي جهاني رشد نکرده بود، بايد ديد چرا به يکباره موضوع کمبود و حذف تعرفه مطرح شده است. وي تاکيد کرد: در همين رابطه جلساتي در انجمن توليدکنندگان فولاد ايران در حال برگزاري است و توليدکنندگان سعي دارند مشکل خود را به شکلي رفع کنند که طرف ديگر در زنجيره فولاد آسيب نبيند.

حذف تعرفه؛ تعطيلي واحدهاي فولادي خرد
در همين راستا مهرداد نظري مدير عامل شرکت ذوب بريس با اشاره به حذف تعرفه واردات شمش فولاد گفت: برخي مصرف كننده هاي شمش فولادي، به دنبال صفر كردن تعرفه گمركي واردات شمش فولادي هستند. وي تصريح کرد: اگر تعرفه گمركي شمش فولادي حذف شود، كارخانه هايي مانند ذوب بريس براي ادامه فعاليت با مشکل مواجه و مجبور به تعديل نيروي انساني يا حتي تعطيلي خواهند شد. نظري اظهار کرد: با حذف تعرفه بعضي از تجار اقدام به خريد و واردات شمش فولادي به صورت يوزانس يكساله و حتي دوساله با بهره سالانه ٦درصد به نام افرادي كه نياز به نقدينگي دارند مي كنند ووقتي كه كالا به گمرك ايران رسيد، ١٠ درصد کمتر از قيمت واقعي به فروش مي رسانند و پول نقد دريافت مي کنند و به اين ترتيب براي آنها پولي را با بهره سالانه ١٦درصد تهيه مي کنند.وي افزود: با اين کار قيمت تمام شده ١٠درصد کمتر از قيمت جهاني خواهد بود،اين درحالي است كه گاهي سود حاصل از توليد وفروش شمش كارخانه هاي توليدي کمتر از يک درصد است و به همه اين موارد بايد دامپينگ هاي چين را نيز اضافه کرد. مدير عامل ذوب بريس اظهار کرد: علاوه بر اين اغلب اوقات محصولات چيني با كيفيت بسيار بد و نامرغوب عرضه مي شود.وي تاکيد کرد: اگر تعرفه صفر شود در مدت كوتاهي بسياري از كارخانه هاي توليد شمش تعطيل خواهند شد و اگر كارخانه اي چند ماه تعطيل شود راه اندازي دوباره آن تقريبا غير ممكن است مخصوصا در مناطق محرومي مانند خمين كه كارگر متخصص كم پيدا مي شود و آموزش يك نفر، ممكن است سال ها به طول انجامد.


کد مطلب: 40005

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/40005/نه-حذف-تعرفه-شمش-فولاد

ماین نیوز
  http://www.minews.ir