گروه معادن فلزات گرانبها
 
چشم انتظاري بازار براي طلاي جهاني
گروه معادن >فلزات گرانبها - نوسان قيمت جهان طلا و ميل به رشد قيمتي موجب شد تا هفته گذشته شاهد افزايش حجم معاملات در بازار آتي سکه در بورس کالاي ايران باشيم که نشان مي دهد خوش بيني به دورنماي بازار طلا افزايش يافته است. فراز و فرود قيمت هاي جهاني طلا با طعم بحران هاي ژئوپليتيک، نوسان ارزش دلار آمريکا و همچنين بيم و اميد از دورنماي اقتصادي جهان مواردي است که بازار آتي طلا را همگام با نوسان قيمت هاي جهاني دستخوش تغيير کرده است.
 
به گزارش ماین نیوز، آمارهاي بورس کالا نشان مي دهد که حجم معاملات سکه آتي در هفته گذشته 47 هزار و 615 قرارداد بوده که در مقايسه با هفته پيش از آن يعني رقمي نزديک به 25 هزار قرارداد، يک رشد معاملاتي مهم را نشان مي دهد. اين درحالي است که در همين بازه زماني روند کلي در بازار آتي از کاهش محدود قيمت ها حکايت مي کند؛ اگرچه از 7 شهريورماه اين روند کاهشي خودنمايي بيشتري دارد يعني وزن اصلي کاهش نرخ در اين دوره زماني خودنمايي کرده است. اين وضعيت نشان دهنده تغييراتي زيرپوستي در بازار آتي خواهد بود که تاثيرپذيري بازار آتي از روند قيمت ها در بازارهاي جهاني را حکايت مي کند.

تاثيرپذيري بازار آتي از قيمت هاي نقدي مخصوصا براي سررسيدهاي نزديک، بيم و اميد از رخدادهاي جهاني، فراز و فرودهاي قيمت ارز و تاثيرگذاري اين فاکتور بر قيمت هاي سررسيدهاي دورتر و همچنين ايجاد احساسي توام با خوش بيني به رشد قيمت ارز مواردي است که در نوسان قيمت ها مستتر است. اگرچه درخصوص وضعيت طلا در بازارهاي جهاني صحبت خواهيم کرد؛ ولي درخصوص بازار ارز و رفتار معامله گران درخصوص اين فاکتور قيمتي شايد بتوان اين گونه اظهارنظر کرد که خوش بيني به رشد قيمت دلار در بازار آزاد هم اکنون نه تنها به يک حرکت قيمتي، بلکه به آفتي براي جذب سرمايه گذار بدل شده و البته وضعيت قيمتي و تزريق دلار و درهم در بازار حواله، تاکنون به سيگنالي بسيار مقاوم در برابر رشد قيمت ها بدل شده و اگر تقاضاي فصلي دلار به صورت اسکناس اندکي فروکش کند، شايد اين خوش بيني ها چندان هم نمود عيني نداشته باشد؛ هرچند که هم اکنون به نسبت هفته هاي قبل با افزايش محدود بهاي دلار رو به رو شده ايم. اين شرايط را بايد در بازار آتي نيز در نظر داشت؛ زيرا يکي از فاکتورهاي مهم تاثيرگذار بر اين بازار است؛ هرچند نوسان قيمت دلار جهاني هم خود عامل تاثيرگذار مهم تري به شمار مي آيد.

طلا امن ترين بستر سرمايه گذاري؟
پيش بيني قيمت ها در بازار نفت بسيار دشوار است و البته بسياري از پيش بيني هاي اخير نيز غلط از آب در آمده بنابراين بايد با احتياط بسياري به اين بازار نگريسته شود. از سوي ديگر طلا نيز شرايط مشابهي دارد ولي با فرض رخدادهاي اخير بازار نفت و فرآورده هاي نفتي، شرايط کلي در اين بازار نشان مي دهد که طلا تحليل پذيرتر از بازار نفت نوسان کرده است. اين در حالي است که رشد قيمت هاي اخير و شناسايي سود و خروج از بازار طلا، جذابيت برجسته ساير بازارها مخصوصا پس از توفان هاروي و رشد ارزش سهام، برآورد خسارت حداقل 35 ميليارد دلاري در مناطق ساحلي آمريکا و احتمال جدي افزايش اين رقم و بسياري رخدادهاي مشابه موجب شده تا در رقابت بين جذاب ترين بازار، طلا رقباي بزرگي پيدا کند که همين موضوع در کنار رشد نرخ هاي هفته هاي اخير، خود نشان مي دهد که شايد طلا در رقابت با ساير بازارهاي مشابه، تنها يک گزينه به شمار بيايد نه بهترين آنها.

شايد بررسي وضعيت بازارهاي رقيب بتواند سيگنال هاي روشن تري از اوضاع بازار جهاني طلا را تشريح کند. هم اکنون توفان هاروي وضعيت کلي در بازارهاي کالايي و سهام را دگرگون کرده است. در بازار نفت به دليل کاهش تقاضاي واحدهاي پالايشي شاهد افت قيمت ها بوديم ولي به آرامي بهاي نفت خام در مسير افزايش نرخي آرام قرار گرفته که در کنار آمارهاي توليد و موجودي انبارها، شايد اين روند افزايشي براي سرمايه گذاران جذابيت بيشتري پيدا کند. اين در حالي است که رشد بهاي بنزين و ساير فرآورده هاي نفتي خود سيگنال مهمي براي افزايش فعاليت واحدهاي پالايشي بوده که به رشد مجدد بهاي نفت خام کمک خواهد کرد. اين سيگنال مهم مي تواند تغييري جدي در بازارهاي کالايي ايجاد کند که با فرض جايگاه نفت خام به عنوان موتور محرک اقتصاد جهاني در بازارهاي کالايي و حتي سهام، سيگنال مهمي به شمار مي رود که شايد بازار طلا را تحت تاثير قرار دهد.نکته ديگر باز هم به توفان هاروي بازمي گردد؛ زيرا برآوردهاي ابتدايي از خسارت 35 ميليارد دلاري تنها به زيرساخت ها و واحدهاي مسکوني و ابنيه ساختماني خبر مي دهد هرچند با فرض مشکلات جدي در فرآيند توليد و همچنين بسته شدن واحدهاي مختلف تجاري، اين حجم خسارت قطعا براي کل اقتصاد آمريکا افزايش مي يابد. به عنوان مثال فراز و فرود ارزش سهام در بازار نيويورک و براي شاخص مهمي همچون داوجونز اين نکته را برجسته مي سازد؛ هرچند آغاز تنش هاي ژئوپليتيک بين آمريکا و کشورهاي همسوي آن با کره شمالي به تنهايي کافي بود که بخش بزرگي از موفقيت هاي اين بازار در ماه هاي اخير، در خلال يک ماه گذشته از بين برود، اگرچه باز هم شاهد رشد ارزش سهام در بازار آمريکا هستيم.

نوسان ارزش دلار آمريکا نيز مزيد بر علت بوده يعني کاهش متمادي ارزش دلار در مقايسه با سبدي از ارزهاي معتبر در جهان خود سيگنال مهمي براي افزايش دسته جمعي اغلب بازارهاي جهاني بود که تاثيرگذاري آن را شاهد بوديم. نگاهي به نوسان ارزش دلار آمريکا در هفته هاي اخير نشان مي دهد اواخر آگوست و رقمي نزديک به 64/ 91 که کمترين حد در بيش از يک سال اخير بود، هم اکنون تبديل به يک روند افزايشي نسبي شده و حتي ارزش 74/ 92 دلار در برابر سبدي از ارزهاي معتبر را به نمايش گذاشته است.
در خصوص ارزش دلار آمريکا هنوز نمي توان از روند صعودي آن در کوتاه مدت خبر داد زيرا اما و اگرهاي اقتصادي و حتي سياسي پيشين تا حدي متعادل شده و رخدادهاي ساير بازارها، تاثيرگذاري خود را در اين بازار مهم بر جاي گذاشته اند. با فرض ثبات نسبي اوضاع و تداوم شرايط موجود بازارها تاثير چنداني از اين داده مهم اقتصادي نمي پذيرند و البته تاثيرگذاري آن بر تمامي بازارهاي مشابه و رقيب (با کمي تفاوت) يکسان خواهد بود. اين در حالي است که تداوم کاهش ارزش دلار که با برخي سيگنال هاي اقتصاد آمريکا همخواني دارد، سيگنال مثبتي براي تمامي بازارها به همراه دارد. انتظار براي پايان يافتن ناآرامي هاي اقتصادي متاثر از توفان هاروي به مثابه آن است که بازارها باز هم شرايط بنيادين خود را در پيش بگيرند و اصل عرضه و تقاضا و خوش بيني و بدبيني به سيگنال هاي پيش رو، موتور محرک حرکت قيمت ها را پديد خواهد آورد و همين نکته مي تواند آينده بازارهاي کالايي و حتي طلا را رقم بزند.
در خصوص آينده پژوهي کلي در بازارهاي جهاني شايد نگاهي به وضعيت بازار سهام آمريکا بتواند شفاف سازي بيشتري را از سيگنال هاي پيش رو پديد آورد. شاخص هاي مهم سهام در آمريکا افزايشي است، مخصوصا داوجونز که از رخدادهاي صنعتي و اقتصادي بزرگ در آمريکا تاثير مي پذيرد، وضعيت نسبتا مطلوبي دارد که شايد خوش بيني به رشد تقاضاي بسياري از محصولات صنعتي به اميد تامين مايحتاج بازسازي پس از توفان يکي از دلايل مهم اين رخداد باشد. نياز به مس، آلومينيوم، فولاد، روي، محصولات صنعتي و صنايع مشابه در کنار خوش بيني به افزايش حجم توليد در واحدهاي پالايشي و پتروشيمي پس از پايان توفان و سيل در سواحل خليج مکزيک را مي توان يکي از دلايل مهم اين امر به شمار آورد آن هم در وضعيتي که انتظار تغيير نرخ بهره آمريکا ممکن است با يک فاز تعويق صورت پذيرد.

نگاهي به وضعيت بازار فلزات پايه به عنوان يکي از مهم ترين سيگنال هاي تاثيرگذار بر بازارهاي بورس جهاني و همچنين بازارهاي کالايي و رقيبي براي طلا نشان دهنده يک پارادوکس مهم و حتي جدي است. هم اکنون قيمت ها در بازار فلزات بسيار بالاست و همين سيگنال پس از کسب چند رکورد قيمتي مهم از احتمال ريزش نرخ سخن مي گويد آن هم در شرايطي که موجودي انبارهاي روزهاي اخير به سمت افزايش محدودي حرکت کرده است. همين وضعيت در بازار فولاد نيز خودنمايي مي کند يعني با فرض افزايش قيمت ها، حجم توليد نيز تقويت شده که در نهايت از احتمال شکننده بودن نرخ هاي فعلي خبر مي دهد. اين در حالي است که بررسي واقعيت هاي تغيير تقاضا در آمريکا و حتي ساير کشورهاي جهان نشان مي دهد که به رغم نرخ هاي بالاي فعلي، از هم اکنون احتمال بهبود حجم معاملات و تغيير جهت بسياري از محموله ها به سمت بازار آمريکا وجود دارد که در شرايطي که به صورت کلي موجودي انبارها در جهان پايين است، مي توان اميدوار بود که رشد موجودي انبارها در روزهاي اخير متوقف شود و مجددا وارد يک فاز کاهش موجودي انبارهاي جديد شويم.
اين وضعيت موجب خواهد شد قيمت هايي بسيار جذاب در اين بازار به ثبت برسد که مي تواند جريان غالب در بازارهاي جهاني را به سمت رشدي جديد هدايت کند اگرچه رشد اين بازار تنها به چراغ راهنمايي براي بازارهاي جهاني بدل خواهد شد.

با توجه به تمامي اين موارد و مخصوصا رشد قيمت سهام در بازار آمريکا مي توان به تقويت بنيادين بازارهاي کالايي و سهام در جهان خوش بين بود يعني اغلب رقباي طلا در بازارهاي جهاني با بهبود وضعيت معاملاتي و رشد قيمت ها رو به رو خواهند شد. اين در حالي است که رشد قيمت طلا را بايد همگام با تقويت تنش هاي ژئوپليتيک شبه جزيره کره همراه ساخت که با فرض آرامش نسبي آنها در روزهاي اخير و شايد روزهاي پيش رو، شايد بخش بزرگي از جذابيت خريد طلا کاسته شود. اين در حالي است که بهاي جهاني طلا از اوايل ماه جولاي تاکنون به صورت نسبي در مسير رشد قرار داشته که همين رشد ممتد قيمتي، احتمال تعديل نرخ را افزايش مي دهد. در روزهاي اخير افزايش شکننده ارزش دلار چندان هم به نفع بازار طلا تمام نشده و البته بخشي از تعديل قيمتي در بازار طلا را مي توان به اين دليل توجيه کرد. با توجه به تمامي موارد فوق احتمال قدرت گرفتن بازارهاي رقيب طلا به نسبت بازار طلا بيشتر است که به معني مهاجرت سرمايه از بازار طلا به سمت بازارهاي رقيب خواهد بود ولي اين تمام ماجرا نيست.به تجربه ثابت شده طلا به جز محملي براي سرمايه گذاري امن در بحران هاي اقتصادي يا سياسي، نقش مهمي در بازارهاي کالايي دارد يعني در روزهاي تعادل بازار، مي توان روند حرکت طلا را به عنوان ليدر بازارهاي کالايي با محوريت بازارهاي فلزي به شمار آورد اگرچه اين نقش هم اکنون کم رنگ شده و شايد بهاي روي را بتوان به عنوان ليدر مهم تري براي اين بازار به شمار آورد که اين ادعا يعني رشد قيمت ها در بازارهاي فلزي.

مطلب فوق نشان مي دهد بازار طلا با رشد قيمت هاي جهاني، با حمايتي جديد روبه رو خواهد شد که مي تواند از سقوط آزاد بهاي آن جلوگيري کرده و حتي به حمايت از قيمت طلا پس از يک فاز تعديل و تثبيت منجر شود. با فرض عدم تغيير جدي در بازار دلار در کنار قدرت گرفتن آرام ساير بازارهاي کالايي، مي توان دو سناريوي مختلف را در بازار طلا مورد توجه قرار داد يعني سناريوي اول که عبارت است از؛ تداوم مشکلات ژئوپليتيک، کاهش ارزش دلار، بهبود آرام اقتصادي و تقويت بازارهاي کالايي که اگرچه برخي از اين موارد در تناقض با يکديگر هستند ولي در نهايت در يک فاز کلي تقسيم بندي مي شوند که خروجي اين موارد از احتمال حفظ سطوح قيمتي در بازار طلا سخن گفته ولي شايد به يک فاز تعديل و تثبيت نياز داشته باشد. سناريوي دوم يعني کاهش اما و اگرهاي ژئوپليتيک، افزايش ارزش دلار و البته تداوم رشد قيمت ها در بسياري از بازارهاي جهاني و حتي بازار سهام که يکي از سناريوهاي بدبينانه در بازار طلا به شمار مي رود. با فرض حفظ نسبي قيمت هاي فعلي در بازارهاي کالايي، باز هم رشد بسياري از قيمت ها آينده اين بازار به شمار مي رود که در نهايت به حمايت از بازارهاي کالايي منجر شده ولي با انرژي کمتري قدرت نمايي مي کند. همين ويژگي موجب خواهد شد تا بازار طلا با يک فاز تعديل روبه رو شود ولي در نهايت رشد بازارهاي جهاني به حمايت از بازار طلا برمي خيزد.در پايان و به عنوان جمع بندي مي توان اين گونه عنوان کرد که کاهش فعلي قيمت ها در بازار نفت، نگراني هاي صنعتي و حتي زيست محيطي در آمريکا، نوسان آرام و البته نزولي ارزش دلار در بازارهاي جهاني (در مقايسه با سبدي از ارزهاي معتبر) اما و اگرهاي بازار سهام در کوتاه مدت، مواردي است که روزهايي بحراني را در بازارهاي جهاني مخصوصا طلا پديد مي آورد که همين وضعيت مبهم، زماني جذاب براي بازار طلا به شمار مي آيد که خوش بيني به حفظ سطوح فعلي قيمتي را پديد مي آورد. اين در حالي است که پايان يافتن اين اوضاع يعني شفاف شدن واقعيت هاي اقتصادي باز هم بسترهايي براي حمايت از بازار طلا را پديد مي آورد اگرچه اين بازار به يک فاز تعديل و تثبيت قيمتي نياز خواهد داشت. نرخ هاي فعلي يعني قيمت هايي نزديک به 1320 دلار در هر اونس قيمت هاي بالايي به شمار مي آيد و قطعا سرمايه گذاران شجاع را به اين بازار جذب خواهد کرد اگرچه اين شجاعت نگران کننده است.

تاریخ انتشار : شنبه ۱۱ شهريور ۱۳۹۶ ساعت ۱۳:۰۴
کد مطلب: 39913
 
مرجع : روزنامه دنیای اقتصاد