گروه معادن مس
 
مدیرعامل مس آذربایجان:
۲ هفته تا انتخاب پیمانکار فاز ۳ تغلیظ سونگون
گروه معادن >مس - سال‌های متمادی است که ذوب مس در ورزقان آذربایجان‌شرقی و ایجاد صنایع پایین‌دستی مطرح است؛ معدن مس سونگون و کارخانه تولید مس سونگون در استان آذربایجان‌شرقی واقع شده و فاصله این مجموعه از شهر تبریز ۱۳۰ کیلومتر، از اهر ۷۵ کیلومتر و از ورزقان ۳۰ کیلومتر بوده و در محدوده روستای تخریب شده سونگون واقع است.
 
به گزارش ماین نیوز، ذخیره احتمالی این معدن بیش از یک میلیارد تن و ذخیره قابل استخراج آن (با توجه به اکتشافات انجام شده) حدود ۷۹۶ میلیون تن برآورد شده است که در مجموع کل ذخایر قطعی، احتمالی و ممکن در محدوده کانسار سونگون حدود ۱/۷ میلیارد تن سنگ مس با عیار ۰/۶۱درصد است. در این معدن غیر از فلز با ارزش مس، مولیبدن، طلا، نقره و دیگر عناصر با اهمیت به صورت فلزات همراه وجود دارند.


پروژه‌ای که سر جوانان را گرم کار می‌کند
یکی از بحث‌هایی که همواره در مورد مس سونگون مطرح بوده، تغلیظ یا ذوب مس و ایجاد صنایع پایین‌دستی است. از معادن مس سونگون مس زیادی استخراج می‌شود، ولی به دلیل نبود تجهیزات و امکانات برای ذوب به دیگر شهرهای ایران که مسافت زیادی با ورزقان دارند یا حتی به کشورهایی چون چین صادر می‌شود.به گزارش مهر رضا علیزاده، نماینده مردم ورزقان در مجلس شورای اسلامی می‌گوید: ۳۸درصد مس کشور در شهرستان ورزقان تولید می‌شود و این ظرفیت بزرگی برای منطقه شمال‌غرب کشور به شمار می‌آید که به قطب مس تبدیل شود.نماینده مردم ورزقان در مجلس شورای اسلامی بیان می‌کند: سالانه ۳۰۰هزار تن با عیار ۲۵ تا ۳۰درصد مس در فازهای ۱ و ۲ مجموعه تغلیظ می‌شود اما در سال ۹۰ تصمیم گرفته شد که فاز سوم با ظرفیت ۲۴۰هزار تن احداث شود.وی اضافه می‌کند: در همان مواقع تصمیم‌گیری، مقرر شد که پروژه ذوب مس فاز ۳ به همراه احداث مرکز تبدیل گاز ۲‌CO به اسید سولفوریک با ظرفیت ۷۵۰هزار تن و پالایشگاهی با ظرفیت ۲تن به پیمانکار سپرده شود.علیزاده خاطرنشان می‌کند: رقمی که پیش‌بینی شده بود ۱میلیارد دلار بود و پیمانکار شروع به کار کرد و با هزینه ۳۵۰ میلیون دلار ساختمان‌های مجموعه را در یک هکتار تا حدود زیادی ساخت اما در اواخر دوره هشتم مجلس مدیریت مس سونگون عوض شد و پروژه را متوقف کرد.وی تصریح می‌کند: نظر مدیریت جدید مس سونگون این بود که مس‌های استخراج شده در این منطقه به کرمان حمل و آنجا ذوب شود و به عبارتی تمام عملیات پایین‌دستی در کرمان انجام شود.علیزاده می‌افزاید: در آخرین جلسه به این نتیجه رسیدیم که این بحث را احیا کنیم. صورتجلسه‌ای در دفتر وزیر نوشته شد که ۱۰۰هزار تن مس کاتد در منطقه ما تولید شود و با توجه به اینکه منطقه ما به جنگل‌های ارسباران نزدیک است و گردشگری اهمیت دارد، این بند را اضافه کردیم که باید بحث آلایندگی و زیست‌محیطی در نظر گرفته شود.وی درباره سومین مطلب صورتجلسه ابراز می‌کند: قرار شد طرح را در اختیار شرکت‌های خارجی که در این عرصه صاحب‌سبک و نام هستند بگذاریم و ۱۲شرکت دعوت شدند که از این تعداد ۷ شرکت شرایط لازم را داشتند و پیش آمدند.وی ادامه می‌دهد: شرکت مشاوری از کانادا انتخاب شد تا ۷شرکت را بررسی کند و ببیند کدام پیشنهاد بهترین است. ۷شرکت روش‌های مختلفی برای فرآوری داشتند و قرار شد از بین دو شرکت، شرکتی که نرخ مناسب‌تری پیشنهاد کرده به عنوان برنده این مناقصه بین‌المللی شناخته شود.نماینده مردم ورزقان در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه حدود ۸۰درصد از پروژه ساخته شده است می‌گوید: شرکتی که به عنوان پیمانکار معرفی می‌شود باید به فکر تجهیزات و تاسیسات باشد.


مس سونگون به کرمان صادر نمی‌شود!
اما حاجی آقازاده، مدیرعامل مس آذربایجان نظر دیگری دارد و می‌گوید: نمی‌دانم چرا برخی‌ها دوست دارند بگویند مس سونگون به کرمان صادر می‌شود درحالی که این‌چنین نیست و بدون منبع موثق حرف می‌زنند.وی تاکید می‌کند: تمامی تولیدات مس سونگون در ۳سال اخیر به کشورهای خارجی صادر می‌شود و نه به کرمان. این موضوع در سایت وزارت صنایع هم درج شده است.
حاجی آقازاده همچنین تشریح می‌کند: هنوز دو هفته تا تصمیم‌گیری درباره انتخاب پیمانکار خارجی مانده و به عبارتی نمی‌توان در این‌باره صحبت کرد.وی در پاسخ به این پرسش مبنی بر اینکه چقدر شغل به طور احتمالی در فاز ۳ ذوب مس ایجاد خواهد شد، اعلام می‌کند: تا زمانی که پیمانکار و مجری روی کار نیاید، نمی‌توان گفت.حاجی آقازاده ادامه می‌دهد: شاید شرکت امریکایی نفرات کمتری بردارد، شاید آن یکی شرکت با توجه به تجهیزات خود به نفرات بیشتری نیاز داشته باشد. بهتر است این حرف‌ها را بعد از انتخاب بزنیم.هرچند پروژه ذوب مس سونگون پروژه‌ای عظیم است و زحمات زیادی را می‌طلبد اما در این اوضاع بیکاری و رکود اقتصادی می‌تواند نه‌تنها برای منطقه بلکه برای اقتصاد کشور خدمتی مهم به شمار بیاید.

به گفته کارشناسان مس، تفاوت نرخ کنسانتره و کاتد مس آنقدر کم است که در طرح‌های توسعه‌ای که به گفته مدیرعامل شرکت ملی مس محدود شده است با توجه به نیاز به سرمایه گذاری‌های کلان و منابع محدود داخلی، توجیه اقتصادی ندارد در حقیقت این امر در اختیار مدیران شرکت است که با توجه به ملاحظات داخلی شرکت و منافع کلی و عمومی تصمیم گرفته شود که چه طرح هایی را اولویت ببخشند و فدای برخی ملاحظات نکنند.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱ شهريور ۱۳۹۶ ساعت ۱۲:۳۴
کد مطلب: 39697
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت