گروه معادن مس
 
تحلیل کارشناس بازار فلزات از نوسان قیمت‌ها تحت تأثیر نرخ‌های جهانی
تردید بزرگ بازار نسبت به افزایش نرخ مس
گروه معادن >مس - افزایش نرخ مس و احتمال استمرار کاهش نرخ دلار، فرصت مناسبی برای رونق معاملات و افزایش نرخ مس است. گزارش سه‌ماه نخست شرکت ملی مس محتاطانه بوده و احتمال این‌که فملی تا 50 تومان سود بسازد وجود دارد.
 
به گزارش ماین نیوز، به نقل از مس پرس، با عبور نرخ مس از 6هزار و 400 دلار در هر تن، نگاه‌ها به‌سوی نمادهایی همچون «فملی» بیشتر متمرکز شده است. به گفته معاون مالی اقتصادی این شرکت، با توجه به این‌که «ملی مس» در صورت‌های خود، نرخ فلز سرخ را 5600 دلار دیده است، انتظار تعدیل مثبت چندان دور از ذهن نخواهد بود. این در حالی است که معامله‌گران بازار فلزات، به‌دلیل تردید بازار از ادامه روند افزایشی یا کاهشی نرخ این فلز متأثر از قیمت‌های جهانی، نسبت به انجام معاملات این سهم احتیاط کرده و با تأمل بیشتری معامله می‌کنند.

متغیرهایی که در کنترل نیستند
حسین خواجویی، کارشناس و تحلیل‌گر بازار فلزات، به صمت گفت: «همه تحلیل‌گران بازار درباره این‌که نرخ سهام ملی مس چقدر افزایش پیدا کند یا تعدیل مثبت داشته باشد و درباره این موضوع که فملی تعدیل مثبت می‌دهد اتفاق‌نظر دارند؛ اما بازار به دلایل مختلف به سهم‌هایی ازاین‌دست، P/E (نسبت نرخ به سود برای ارزش‌گذاری سهام) نمی‌دهد. برای نمونه، سهام شرکتی با «پی بر ای» 4 یا کمتر از 4 معامله می‌شود یا فولاد مبارکه هم امسال به‌راحتی 50 تومان سود داشته و بازار هر سهم این نماد را 160 تا 170 تومان خریداری می‌کند و «پی بر ای» این سهم هم 4 است، یعنی سودی که انتهای دوره به‌دست می‌آورند باعث می‌شود «پی بر ای» این سهام هم‌اکنون 170 تومان باشد، اما بازار هم‌اکنون به چند دلیل در ارزیابی کارشناسی از این سهم‌ها «پی بر ای» را 6 و 7 نمی‌کند.»

خواجویی در تشریح این دلایل گفت: «بازار در استمرار این روند تردید دارد؛ نرخ مس جهانی که قبل از بحران اقتصادی سال 2007 (1386) 9هزار و 600 دلار بود تا 3هزار دلار کاهش پیدا می‌کند و دوباره تا 6هزار دلار بالا و پایین نوسان پیدا می‌کند. به همین دلیل بازار، نسبت به استمرار روند افزایشی نرخ مس تردید بسیار دارد. به هر دلیل، ازجمله درک و تحلیل کلی بازار، اعتصاب‌های مقطعی، افزایش مصرف‌های مقطعی یا افت تولید مس در شیلی ممکن است افزایش نرخ موقت در بازار ایجاد شود و بتواند باعث کاهش نرخ تمام‌شده مس شود.» به گفته این کارشناس بازار سرمایه، همان‌طور که پیش‌ازاین نیز پیش‌بینی شده بود، سال 2017 میلادی افزایش محسوسی در قیمت‌های جهانی نخواهیم داشت، مگر این‌که تغییرهای مرتبط با بازار داشته باشیم که یکی از آن دلایل، افزایش نرخ شدید نفت و دیگری کاهش ارزش دلار در بازارهای جهانی است. وقتی ارزش دلار کاهش پیدا می‌کند نرخ فلزات افزایش می‌یابد. این اتفاق دوم رخ داد و نسبت برابری یورو به دلار، به‌طور تقریبی 10درصد است (حتی بیش از 10درصد نرخ دلار در بازارهای جهانی تضعیف شده است)؛ بنابراین، برخی از کالاها مثل مس که بستر افزایش قیمت‌شان فعال‌تر بود، متأثر شدند.

خواجویی درباره ارتباط کاهش نرخ دلار با افزایش نرخ سایر کالاها، افزود: «با کاهش نرخ دلار ارزش کالا افزایش پیدا می‌کند، ازسوی دیگر وقتی صندوق‌هایی که پوشش ریسک دارند دلارها را به کالا تبدیل می‌کنند که بیشتر براساس معاملات کاغذی است تا فیوچر (آتی)، همان دلایلی که باعث شده بود نفت با نرخ 140 دلار هم در بازارهای جهانی معامله شود.»

وی تأکید کرد: با توجه به همین دلایل بازار تردید دارد، ممکن است روند یورو و دلار برگردد و دوباره دلار تقویت شود، بازار نمی‌تواند همه ابعاد جهانی را به‌طور دقیق تحلیل کند، ضمن این‌که اگر بازار درباره اوضاع جهانی هم اطلاع داشته باشد نمی‌تواند آن شرایط را کنترل کند. به هر دلیل ممکن است نرخ دلار و یورو تحت تأثیر عوامل مختلف بی‌ارزش شده یا تقویت شود و دوباره نرخ فلزات کاهش‌یافته یا دلار با ارزش شده یا نرخ بهره افزایش پیدا کند.»

این کارشناس کالایی با بیان این‌که این متغیرها، متغیرهای در حال کنترل نیستند، افزود: «به همین دلیل بازار به این گروه از سهم‌ها ارزش نمی‌دهد. با وجود این‌که ممکن است بازار بداند که فملی بتواند در انتهای سال 50 تومان EPS (سود هر سهم) داشته باشد، به همان دلیل نداشتن اطمینان، «پی بر ای» 6 به این سهم نمی‌دهد تا این سهم 300تومان شود. دلیل دیگر به شرایط داخل بازار و نبود نقدینگی برمی‌گردد تا بتواند سهم‌هایی با ارزش 8 تا 9هزار میلیارد تومانی را متأثر کند. ارزش بازار سهمی مثل فولاد مبارکه یا ملی مس، وقتی بالای 5هزار میلیارد تومان است، اگر بخواهند وارد بازار شوند، حداقل باید روزی 80 تا 90 میلیارد تومان معامله شوند، بنابراین، در بورسی که ارزش کل معاملات روزانه آن 300میلیارد تومان است، نباید انتظار داشت همه بازار فقط این دو سهم را معامله کنند. چون پولی نیست که این نرخ سهم‌ها را افزایش دهد، بنابراین صف خریدوفروش‌شان به 2 روز نمی‌کشد.»

این کارشناس بازار سرمایه، تأکید کرد: «بازار به دو دلیل عوامل درونی و بیرونی بازار، درباره استمرار این روند سودآوری در ماه‌ها و سال‌های آینده و نرخ مس تردید دارد. اگر بازار سهمی از این گروه بخرد، افزایش نرخ این سهم‌ها شیب بسیار ملایمی خواهد داشت.»

خواجویی در پاسخ به این‌که افزایش نرخ فلزات برای اجرای طرح‌ها یا افزایش سرمایه شرکت‌های این گروه چقدر فرصت ایجاد می‌کند، گفت: «به‌طور معمول طرح‌های توسعه صنایع به‌دلیل فناوری و مدیریت قدیمی، با 5 تا 10 سال تأخیر اتفاق می‌افتد مگر تعداد اندکی که به‌دلیل مدیریت مدرن طرح‌های توسعه‌ای آن‌ها به بهره‌برداری می‌رسد.»

«فملی» تعدیل مثبت می‌دهد؟
«محسن بازارنوی» معاون مالی و اقتصادی شرکت ملی صنایع مس ایران درباره تأثیر افزایش نرخ جهانی مس بر بودجه «فملی» گفت: «ازآن‌جاکه در بودجه فملی، نرخ هر تن مس 5600 دلار پیش‌بینی شده، قیمت‌های بالای 6000 دلار سبب تحقق درآمد بیش ازآنچه در بودجه آمده، خواهد شد.
وی ادامه داد: «البته باید در نظر داشت که فروش محصولات شرکت به‌طور معمول به شکل بلندمدت و بر مبنای میانگین نرخ ماه بعد انجام می‌شود و رسیدن نرخ جهانی مس به 6400 دلار، بدین معنا نخواهد بود که به‌طور حتم فروش با این نرخ انجام خواهد شد.

به گزارش بورس 7، بازارنوی افزود:« 4 سناریو براساس چهار نرخ (5800 دلار تا 6400 دلار) طراحی‌شده و مشغول بررسی تأثیر هریک از این نرخ‌ها بر بودجه فملی هستیم که به‌زودی در اختیار سهام‌داران قرار خواهد گرفت.»

وی گفت: «سود پیش‌بینی‌شده به‌احتمال تا مدتی تغییر نمی‌کند و تعدیل احتمالی در گزارش عملکرد شش‌ماهه اعلام خواهد شد؛ همچنین، نرخ دلار در بودجه فملی 3750 دلار در نظر گرفته‌شده و افزایش بیش از این نرخ، آثار مثبتی در پی داشته و سبب رشد درآمدی فملی خواهد شد.

او در ادامه افزود: «پیش‌بینی روند قیمت‌های جهانی، کار پیچیده‌ای است؛ ولی ممکن است روند صعودی نرخ جهانی مس تداوم نداشته باشد و نوسان اخیر به‌واسطه خریدهای بزرگ برخی شرکت‌های بین‌المللی، افزایش تقاضای چین و نیز تضعیف شاخص جهانی دلار باشد.»

وی درباره طرح توسعه فلش شرکت مس عنوان کرد: «طرح توسعه فلش، برای تغییر فناوری ذوب مس به‌زودی به بهره‌برداری خواهد رسید و با این طرح، سامانه جدیدی راه‌اندازی می‌شود که به افزایش مصرف کنسانتره و آند و افزایش تولید کاتد مس خواهد انجامید.»


منبع:مس پرس
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۶ مرداد ۱۳۹۶ ساعت ۱۴:۲۹
کد مطلب: 39360