گروه صنایع معدنی فولاد
 
پرده پنجم صعود؟
گروه صنایع معدنی >فولاد - تداوم افزايش بهاي مصنوعات فولادي در بازار مهم ترين خبر روزهاي اخير است؛ هرچند که از شتاب رشد قيمت ها کاسته شده و حتي برخي از واحدهاي توليدي با کاهش محدود نرخ هاي پيشنهادي خود تلاش دارند تا خريداران بيشتري را به اين بازار جلب کنند.
 
به گزارش ماین نیوز، ثبات نسبي متوسط بهاي شمش در روزهاي اخير و يک گام به پس و دو گام به پيش اين بازار، ضعف واقعي تقاضاي شمش و حتي ميلگرد، خريد به ميزان ضرورت نه به اندازه نياز، بيم و اميد جدي از دورنماي قيمتي، رکوردشکني مداوم نرخ ها در بازار آزاد، شنيده هاي بسياري که حکايت از مداخله بدنه تصميم سازي دولتي در اين بازار دارد و بسياري موارد مشابه را مي توان بخشي از چهره معاملاتي در اين بازار به شمار آورد که هر کدام نياز به بحث و بررسي هايي جدي دارد ولي پيش بيني آينده در اين بازار بسيار دشوار شده است.

بهاي ميلگرد در بازار داخلي براي تحويل از انبار و حتي تحويل از کارخانه؛ مقتدرانه سقف قيمتي 2200 توماني را شکسته و حتي براي قيمت هايي بالاتر در حال تلاش است. اين در حالي است که شمش 2000 توماني هم چندان دور از ذهن نيست و شنيده ها از پيشنهاد اين نرخ در بازار داخلي حکايت دارد؛ رخدادي که هرچند تا تحقق آن فاصله چنداني باقي نمانده ولي تداوم اين رشد قيمتي موجب خواهد شد تا جاده رشد بيشتر مصنوعات فولادي بيش از پيش هموار شود. مطلبي که اگرچه در عقب نشيني خريداران واقعي در بازار فولاد محقق شده، ولي باز هم خريدهاي واسطه گري و مخصوصا سفته بازي و انتقال کالا از واحدهاي توليدي به انبار به تداوم رشد قيمت ها منجر شده است.

از سوي ديگر، کاهش عرضه شمش و حتي برخي از مصنوعات فولادي مخصوصا ميلگرد واقعيتي است که نمي توان از کنار آن به سادگي عبور کرد؛ اگرچه برخي از آن نسبتا طبيعي و بخشي ديگر از شائبه بازارسازي برخوردار است. با توجه به بالابودن بهاي مواد اوليه و نوسان بازار در کنار برخي مشکلات تامين نقدينگي و سرمايه در گردش موردنياز، کاهش حجم توليد امري طبيعي به نظر مي رسد که بسياري از واحدهاي نوردي و حتي برخي از توليدکنندگان کوچک تر شمش از اين رويکرد اجرايي استفاده مي کنند و ترجيح مي دهند به جاي استفاده از نوسان قيمت ها، ريسک کمتري را پذيرفته و با کاهش حجم توليد و حتي توقف آن براي زماني محدودي، خود را درگير خطرات احتمالي نکنند. اين در حالي است که در وضعيت فعلي و البته تداوم رشد قيمت ها و رسيدن نرخ به سطوحي بسيار بالا، ممکن است اين رويکرد احتمالي با توجيه بيشتري رو به رو شود. اين وضعيت هرچند که در شرايط فعلي منطقي به نظر مي رسد، ولي باز هم به کاهش حجم عرضه در بازار آزاد منجر خواهد شد.

در برابر اين رويکرد اجرايي که در شرايط فعلي منطقي به نظر مي رسد بايد به برخي شنيده ها و شايعات نيز توجه کرد که البته بررسي اوضاع نشان مي دهد که احتمال صحت آن وجود دارد. شنيده ها حکايت از آن دارد که برخي از واحدهاي توليدي و حتي بخش هاي تجاري عامدانه از فروش کالاها و محصولات خود ممانعت به عمل مي آورند که با کاهش عرضه، زمينه را براي افزايش بيشتر قيمت ها فراهم آورده و بازار را به سمت رشد قيمت ها سوق مي دهند.

اين رخداد در صورت صحت مي تواند جريان جديدي را از رشد قيمتي در بازار فولاد آغاز کند که اين بار شايد پرده پنجم رشد قيمتي را به نمايش بگذارد. نمايشي که کارگردانان آن اين بار با چيره دستي فراوان قيمت ها را از سطوحي نزديک به 1600 تومان به بيش از 2200 تومان افزايش داده و هنوز هم در فکر تداوم رشد قيمت ها هستند گويي اشتهاي آنها براي کسب سود بيشتر به سمت سيري ناپذيري گام برداشته است. به نظر مي رسد مهم ترين دليل اين رشد قيمتي را بايد در افزايش قيمت هاي جهاني جست وجو کرد يعني بستر نوسان قيمت هاي بين المللي شايد نويسنده سناريوي رشد قيمتي بوده و البته ممکن است همين چارچوب، کارگرداني اين بازار را نيز برعهده داشته باشد، اگرچه همه چنين عقيده اي ندارند.

وضعيت بازار فولاد به گونه اي به سمت و سوي التهاب و ابهام به پيش رفته که تنها مي توان به شرح رخدادهاي آن مشغول بود و البته تحليل اوضاع پيش رو بسيار دشوار شده است. نگراني از تداوم رشد قيمت هاي جهاني مصنوعات فولادي نيز سيگنالي است غيرقابل انکار که اين بار از سمت بازار چين و قيمت هاي آتي آغاز شده و مي تواند به ساير نقاط جهان نيز سرايت کند. تبعيت بازار داخلي از اوضاع قيمتي در بازار جهاني در کنار گام هاي لرزان رشد قيمت دلار مواردي است که آينده اين بازار را متاثر خواهد ساخت، هرچند اين انتظار وجود دارد که در نهايت تقابل عرضه و تقاضا نرخ هاي پيش روي اين بازار را تعيين کند. حال در شرايطي که تقاضاي واقعي در اين بازار محدود بوده و اغلب خريداران خريد خود را با چاشني نگراني همراه مي دانند اما شاهد رشد قيمت ها هستيم اين معنا را در ذات خود برجسته مي سازد که رشد فعلي نرخ ها از تقابل عرضه و تقاضا کشف نشده و سيگنال هاي خارج از بازار همچون قيمت هاي جهاني و دقيق تر نرخ هاي اعلامي به عنوان نوسان قيمت مصنوعات فولادي در بازارهاي بين المللي هستند که فاز قيمتي بازار را تعيين مي کند.

اين در حالي است که نوسان در قيمت هاي صادراتي مصنوعات فولادي نيز دليلي براي نوسان قيمت هاي پيشنهادي از سوي برخي از توليدکنندگان بزرگ داخلي عنوان شده که البته نياز به تحقيق و تفحص بيشتري دارد. در برابر اين وضعيت شنيده هاي بسياري از مداخله بدنه تصميم سازي دولتي در سخت گيري هاي صادراتي براي تغذيه بازار داخلي شنيده مي شود که در صورت تداوم يافتن آن يا حتي گسترش آنها به ساير مواد اوليه و محصولات مياني در بازار فولاد، چهره اي دگرگون شده از وضعيت بازار فولاد را شاهد خواهيم بود اگرچه هنوز نمي توان در اين مورد اظهارنظر قاطعي داشت.

هرچند که هنوز قيمت ها در بازار ميلگرد در ارقامي بالاتر از 2200 تومان پيشنهاد مي شود، ولي تا لحظه تنظيم اين گزارش هنوز برخي از واحدهاي فروش قيمت هاي کمتري را پيشنهاد مي کنند که مثلا براي ميلگرد نيشابور (فولاد خراسان) براي تحويل از کارخانه نرخ هايي نزديک به 2100 تومان و حتي کمتر نيز به گوش مي رسد که از چند وجهي بودن نرخ ها در بازار فولاد حکايت دارد. اگرچه هم اکنون نمي توان از کاهش قيمت ها به صراحت سخن گفت و حتي رفتار غالب در بازار فولاد حتي عکس اين مطلب را نشان مي دهد اما گسترش يافتن رقابت منفي در اين بازار در هر بخشي مي تواند از شکننده شدن اين بازار خبر دهد، اما هنوز براي ادعا درخصوص دورنماي بازار به شفاف شدن شواهد بسياري نياز داريم که در نهايت به زمان بيشتري نياز دارد.

معامله روز گذشته فولاد در بورس کالا اما نکته مهمي است که مي تواند به شفاف شدن برخي واقعيت هاي زيرپوستي در اين بازار کمک کند؛ هرچند ذات داد و ستد تنها 660 تن سبد ميلگرد 14 تا 28 ميلگرد نيشابور ( فولاد خراسان) نمي تواند معرف کل بازار فولاد باشد. در روز گذشته شاهد بوديم که عرضه 660 تن ميلگرد با خودنمايي 1980 تن تقاضا رو به رو شد تا در نهايت قيمت 1890 تومان براي عرضه سلف و موعد تحويل 31 مردادماه مورد معامله قرار گيرد. اين در حالي است که بهاي اين کالا براي تحويل از کارخانه در بازار داخلي با احتساب ماليات بر ارزش افزوده 2100 تومان مورد معامله قرار مي گيرد. با فرض محاسبه ماليات بر ارزش افزوده و هزينه هاي معامله در بورس کالا، بهاي هر کيلوگرم ميلگرد نيشابور 2065 تومان تمام خواهد شد که فاصله اي 35 توماني با قيمت هاي بازار آزاد دارد که نشان مي دهد بازار اين کالا نسبتا تثبيت شده است و فاصله قيمتي يا حباب خاصي بين نرخ هاي بورس و بازار وجود ندارد اما اين سيگنال به تنهايي نشان دهنده جريان غالب در بازار آزاد نخواهد بود.

رشد بهاي ميلگرد آتي در بازار چين
معاملات آتي فولاد (ميلگرد) چين در پايان هفته ميلادي گذشته بيش از ۲ درصد رشد کرد و به بالاترين نرخ خود در چهار سال اخير رسيد که منعکس کننده تقاضاي قوي براي مصالح ساختماني در بزرگ ترين مصرف کننده جهان است. پس از چند بار رشد قيمتي در بازار فولاد در هفته هاي اخير شاهد هستيم که اين بار بازار آتي فولاد در چين با افزايش قيمت هايي محسوس رو به رو بوده که مي تواند جريان غالب در بازار جهاني فولاد را تحت تاثير قرار دهد. به گزارش«پايگاه خبري بورس کالاي ايران»، افزايش قيمت فولاد باعث افزايش حاشيه سود در ميان کارخانه هاي چيني شده است و به طور بالقوه آنها را تشويق به افزايش توليد مي کند. قيمت سنگ آهن نيز افزايش يافته است.

هلن لاو، تحليلگر بازار معتقد است: با افزايش حاشيه سود فولاد، توليدکنندگان فولاد انگيزه بيشتري براي کاهش توليد محصولات فولادي براي رفع تقاضا خواهند داشت. در اين زمينه، ما انتظار داريم هر دو قيمت فولاد و سنگ آهن افزايش يابد. بيشترين قيمت آتي در بورس شانگهاي 5/ 2 درصد افزايش يافت و به ۳۸۳۸ يوآن (۵۷۱ دلار) تن رسيد که بالاترين سطح از سپتامبر ۲۰۱۳ است.اين محصول فولادسازي تا کنون در اين هفته تقريبا ۸ درصد رشد کرده که از اواخر ماه ژوئن بزرگ ترين رشد آن است. هزينه هاي بالا و منابع تخصيص يافته براي توسعه زيرساخت هاي چيني موجب افزايش تقاضا براي محصولات فولادي ساختماني شده است.نگاهي به نوسان قيمت ها در سال هاي اخير نشان مي دهد اهميت قيمت هاي آتي هر روز براي بازار نقدي و معاملات فيزيکي بازار فولاد افزايش مي يابد که تاثيرگذاري بر رشد قيمت ها را تقويت مي کند. اوج اين رخداد را مي توان در نوسان قيمت ها در سال 2016 مورد بررسي قرار داد که بازار فولاد و سنگ آهن توامان افزايش نرخ هايي بزرگ را تجربه کردند اگرچه پس از آن شاهد عقب نشيني بهاي مصنوعات فولادي بوديم.

به نظر مي رسد اين وضعيت باز هم تکرار شود يعني با افزايش قيمت ها در بازار آتي چين شاهد رشد قيمت هاي داخلي و صادراتي از اين کشور باشيم که اين رخداد به ساير بازارهاي مهم فولادي در جهان نيز سرايت خواهد کرد. تداوم رشد بهاي سنگ آهن در هفته هاي اخير، وجود تقاضا در بازارهاي داخلي چين و حتي بازارهاي بين المللي در کنار تزريق منابع بزرگي از نقدينگي به سمت بازارهاي آتي سنگ آهن و فولاد را مي توان مواردي به شمار آورد که از تداوم رشد قيمت فولاد در بازارهاي جهاني حکايت دارد. حتي در صورت رشد بيشتر قيمت هاي جهاني نمي توان از افزايش قيمت ها در بازار داخلي تنها به همين يک دليل صحبت کرد.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۶ مرداد ۱۳۹۶ ساعت ۱۲:۴۹
کد مطلب: 39353
 
مرجع : روزنامه دنیای اقتصاد