گروه معادن فلزات گرانبها
 
تکیه به معادن برای خروج از رکود حاکم بر صنعت طلا و جواهر
ظرفیت بالای تقاضای طلا، بازار را توسعه می‌دهد
گروه معادن >فلزات گرانبها - صنعت طلاوجواهرسازی در ایران در کنار گوهرتراشی یکی از رشته‌هایی است که علاوه بر ایجاد اشتغال، کارآفرینی بالایی نیز دارد. این در حالی است که امروزه شاهدیم سرمایه‌گذاری‌هایی برای افزایش میزان ذخایر موجود در کشور اعم از طلا و سنگ‌های زینتی انجام شده است.
 
به گزارش ماین نیوز، همچنین آشنایی مردم محلی با میزان ارزش سنگ‌های تزئینی می‌تواند آنها را برای ورود به بازار این مواد معدنی ترغیب کند. در بسیاری از مناطق کشور سنگ‌های با ارزش فراوانی وجود دارند که به شکل قاچاق از کشور خارج می‌شوند. در کنار این موضوع شاهدیم که در صنعت طلاسازی نیز در این چند سال رکود حاکم شده و فعالان این صنعت از آن گلایه‌مند هستند. از طرفی با توجه به ارزش‌افزوده حاصل از تولید این محصول و ظرفیت‌های بالای معدنی ایران در ذخایر طلا می‌توان به رشد بازار این صنعت امیدوار بود.


کاهش قدرت خرید طلا
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، سعید حکیمیان، یکی از فعالان حوزه طلا و جواهرسازی با اشاره به رکود عمیق حاکم در بازار طلا و جواهر، اظهار کرد: با کاهش قدرت خرید مردم، رونق و شکوفایی این صنعت نیز تحت‌تاثیر قرار می‌گیرد و در عرصه‌ای که برخی از آن به عنوان بازاری تشریفاتی و تجملاتی یاد می‌کنند، نمود این رکود بیشتر از بخش‌های دیگر احساس خواهد شد.وی افزود: در شرایطی که بسیاری از مردم، توان خرید محصولات و اقلام مواد غذایی مورد دلخواه خویش را ندارند، انتظار خرید طلا و جواهر تا حدودی آرمانی و رویایی به نظر می‌رسد.حکیمیان عنوان کرد: در سال‌های نه‌چندان دور گذشته، شاهد تقاضای بسیار بالایی در سطح بازار بودیم و شرایط به‌گونه‌ای بود که در برخی مقاطع، فعالیت شبانه‌روزی ما نیز جوابگوی تامین تقاضا نبود، اما در سال‌های اخیر، چنان رکودی بر بازار طلا و جواهر حاکم شده که تا پیش از این نیز تجربه نشده بود.وی افزود: به‌طور قطع هرگونه رخوت، نارسایی و رکود در بازار طلا و جواهر، تاثیر مستقیمی بر واحدهای طلا و جواهرسازی خواهد داشت، زیرا رونق این مجموعه‌ها وابسته به تقاضای بازار است و در شرایطی که تقاضا با افت محسوسی همراه شود، به‌طور قطع فعالیت در صنعت یادشده نیز با موانع و چالش‌های بسیاری مواجه خواهد شد.


جا ماندن از کشورهای آسیایی در صنعت طلا و جواهر
یکی از نکات مهمی که امروز سوی تولیدکنندگان سنگ‌های زینتی و همچنین فعالان حوزه طلا مطرح می‌شود، جا ماندن ایران از بازار صادراتی محصولات تولیدی کشور در مقابل دیگر کشورهای آسیایی همچون هند و تایلند است. این در حالی است که کشورهای یاد شده در صنعت تراش سنگ‌های زینتی بسیار قوی هستند و سنگ‌های خام را از کشورهایی که توان تولید محصولات با کیفیت ندارند خریداری کرده و بعد از فرآوری با قیمت‌های بالاتر صادر می‌کنند؛ در حالی‌که ایران از ظرفیت بسیار بالایی در حوزه سنگ‌های زینتی برخوردار است و در صورت سرمایه‌گذاری در این بخش می‌توان نیاز صنعت طلا و جواهرسازی کشور را تامین و از خروج آنها به شکل خام از کشور جلوگیری کرد. حکیمیان در این باره نیز گفت: در عرصه صادرات موفقیت آنچنانی نداشتیم و به جایی رسیدیم که کشورهایی همچون هندوستان و تایلند به مراتب موفق‌تر از ما عمل می‌کنند.این فعال در صنعت طلا و جواهرسازی عنوان کرد: در صورت برنامه‌ریزی مدون و اصولی، می‌توان رکود بازار داخلی را با صادرات هر چه بیشتر پوشش داد و جبران کرد، اما متاسفانه در این بخش نیز با مشکل روبه‌رو هستیم و همچنان نظاره‌گر موفقیت‌های پی در پی کشورهایی همچون سنگاپور، هنگ کنگ و ترکیه‌ایم. وی افزود: چندی پیش، گزارشی منتشر شد که در آن به بیکار شدن بیش از ۳۰ هزار نفر از فعالان حوزه طلا و جواهرسازی یا مصنوعات و زیورآلات اشاره شده بود که این عدد و رقم برای کشوری که با بحران بیکاری دست و پنجه نرم می‌کند مشکلی بزرگ به شمار می‌رود.


مالیات ارزش‌افزوده، صنعت طلای ایران را فلج کرده است.
براساس گزارش‌ها و تحلیل‌های انجام شده طلا به عنوان پشتوانه اقتصادی برای بسیاری از کشورها به شمار می‌آید. همین موضوع سبب شده تا دولتمردان یا فعالان بخش خصوصی روی ذخایر طلای معدنی کشورشان سرمایه‌گذاری و به این ترتیب با تولید شمش طلا و مصنوعات ساخته شده از آن به رشد و توسعه اقتصادی خود کمک کنند. البته تولید این محصول همواره با سود قابل قبولی همراه است؛ بنابراین این، تولیدکنندگان نیز مانند دیگر صنایع موظف به پرداخت مالیات هستند تا از این طریق بخشی از تامین مالی جامعه از این طریق تامین شود.در کنار این موضوع حمایت دولت از تولیدکنندگان این محصول با ارزش ازجمله مواردی است که می‌تواند سرمایه‌گذار را برای ورود به این حوزه تشویق کند. صادق خادم‌الدوله، پژوهشگر اقتصادی با اشاره به نقش تعیین‌کننده مالیات در تامین نیازهای کشور گفت: در جوامع توسعه‌یافته، بخش قابل‌توجهی از تامین مالی کشورها از اخذ مالیات تامین می‌شود. وی افزود: به همان میزانی که دریافت مالیات در رشد و شکوفایی اقتصادی کشور موثر است، اخذ غیرمنطقی و نامعقولانه آن نیز می‌تواند این فرصت را به تهدید در اقتصاد کشور و حوزه‌های گوناگون صنعتی، تولیدی یا اقتصادی تبدیل کند.خادم‌الدوله عنوان کرد: در فرآیند مالیات ارزش‌افزوده در صنعت طلا و جواهرسازی، نیاز به بازبینی و لحاظ کردن اصلاحات وجود دارد تا بتوان در این صنعت نیز مانند دیگر بخش‌ها گام سازنده‌ای برداشت زیرا امروزه به دلیل وجود مشکل در این زمینه تعطیلی و ورشکستگی بسیاری از واحدهای تولیدی و فعال در صنعت طلا و جواهرسازی رخ داده است؛ چالش و معضلی که پیش از وقوع آن، به راحتی قابل پیش‌بینی بود و بسیاری از کارشناسان و فعالان خبره این حوزه نیز هشدارهای لازم را در این زمینه داده بودند.


استقبال سرمایه‌گذاران خارجی از ورود به صنعت طلا
شهرام خسروی وفا، یکی از فعالان با پیشینه صنعت طلا و جواهرسازی نیز با اشاره به جذابیت بازار طلا و جواهر در ایران گفت: بسیاری از کشورهای خارجی، از سرمایه‌گذاری در این صنعت به گرمی استقبال می‌کنند و به نوعی تشنه نقش‌آفرینی و فعالیت اقتصادی در چنین بازاری هستند. وی افزود: رغبت و تمایل دیرین ایرانیان در خرید طلا، یکی از ویژگی‌ها و ظرفیت‌های کم‌نظیری است که می‌تواند شکوفایی مضاعف و فزآینده در بازار این صنعت را تضمین کند.این فعال در صنعت طلا و جواهرسازی عنوان کرد: نگاه ایرانیان به طلا و جواهر، سرمایه‌ای است و جذابیت اقلام و محصولات سرمایه‌ای در ایران بسیار بالاست، اما برخی از بی‌برنامگی‌ها باعث شده نتوانیم از این ظرفیت‌های بالقوه در راستای حصول موفقیت‌های سازنده بهره ببریم.خسروی وفا گفت: به‌طور قطع با مدیریت درست و حمایت مضاعف دستگاه‌های مربوط از این صنعت نه تنها قادر به تامین نیاز داخلی کشور هستیم بلکه در حوزه‌های صنعتی و فرامنطقه‌ای نیز شاهد موفقیت‌های چشمگیری خواهیم بود که صرفه‌جویی ارزی از نمونه‌های آن به شمار می‌رود.به گفته یکی دیگر از فعالان این صنعت، در صورت حمایت و پشتیبانی مطلوب، می‌توان گردش مالی و اشتغالزایی ویژه‌ای در این حوزه ایجاد کرد، اما ضعف حمایت از واحدهای کارگاهی و فعالان حوزه طلا و جواهر، باعث به بیراهه کشیده شدن این صنعت پولساز شده است در واقع نفس فعالیت در عرصه طلا برای بسیاری از جوانان و طالبان کار و اشتغال، جذاب است، اما ایجاد فرصت‌های شغلی مناسب در این حوزه، مستلزم بازبینی اصلاح قوانین موجود و تعریف بسته‌های حمایتی هر چه بیشتر است، در غیراین‌صورت همچنان روند ورشکستگی و تعطیلی واحدهای کارگاهی طلا و جواهرسازی و همچنین پایان یافتن فعالیت فعالان صنفی حوزه فروش و توزیع ادامه خواهد داشت.


نگاهی به معادن طلای ایران
ایران از نظر موقعیت زمین‌شناسی از ذخایر فراوان فلزات با ارزش همچون طلا برخوردار است که از نمونه‌های آن می‌توان به معادن زرشوران، موته و ساریگونی اشاره کرد.هر کدام از این معادن ذخایر قابل قبولی دارند و امروزه به همت سازمان‌های بزرگ توسعه‌ای و همکاری با فعالان بخش خصوصی در حال تولید محصول هستند اما آنچه در اینجا مهم است تلاش برای یافتن ذخایر جدید از این فلز ارزشمند است که امروزه در دستور کار قرار گرفته و شاهدیم با استفاده از روش‌های نوین اکتشافی توانسته‌اند کانسارهای پنهان این کانی را در غرب کشور بیابند.در کنار این موضوع ایجاد واحدهای فرآوری و تولید شمش یکی از نیازهای اصلی در ایران است که در این زمینه نیز شاهد تولید شمش در کشور هستیم و امید است در آینده بتوانیم به جرگه تولیدکنندگان طلا در جهان بپیوندیم.
تاریخ انتشار : شنبه ۷ مرداد ۱۳۹۶ ساعت ۱۰:۱۰
کد مطلب: 39104
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت