گروه معادن
 
در جلسه کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران مطرح شد
«مهدی‌آباد»، تجربه موفق حضور کنسرسیوم خصوصی
گروه معادن - کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی ایران در جلسه خود به بررسی اتفاقات رخ داده بخش معدن در تیر پرداخت.
به گزارش ماین نیوز، یکی از مهم‌ترین اتفاقاتی که بخش معدن در این ماه شاهد آن بود، آغاز عملیات اجرایی و احداث کارخانه‌های فرآوری در معدن سرب و روی مهدی‌آباد بود. اتفاقی که نزدیک به ۳دهه متوقف مانده بود و با حضور کنسرسیومی متشکل از بخش خصوصی بار دیگر امید را به فعالان حوزه سرب و روی بازگرداند. دستاورد اصلی این اتفاق تغییر در نحوه واگذاری‌ها بود. در این معدن مدیریت به جای مالکیت به بخش خصوصی واقعی سپرده شد تا بهره‌برداری از مهدی‌آباد را انجام دهد.


بخش خصوصی واقعی
رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی ایران در ابتدای جلسه این کمیسیون به اتفاقات معدنی رخ داده در ماهی که گذشت اشاره کرد و گفت: در تیر ماه شاهد ۲اتفاق خوب معدنی بودیم. یکی از آنها آغاز عملیات اجرایی در معدن سرب و روی مهدی‌آباد بود. این اتفاق بعد از ۳دهه توقف با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت انجام شد. این معدن افتخاری برای حضور بخش معدن بود به‌ویژه آنکه این کار نمونه عملی انتقال مدیریت به جای مالکیت بود. براساس این موضوع معدن برای دولت است اما بهره‌برداری و احداث کارخانه‌های فرآوری به بخش خصوصی واگذار شده است.بهرام شکوری اظهار کرد: درواقع بخش خصوصی واقعی در این معدن مشغول به کار شده است. پس از گذشت ۳ماه از تاریخ ابلاغ این قرارداد سرمایه‌گذاری، اقدامات بسیار خوبی در مهدی‌آباد انجام شده است که وزیر صنعت، معدن و تجارت به عنوان نماینده دولت از سرعت انجام کار خوشحال بودند. به نوعی می‌توان گفت؛ تابوی معدن سرب و روی مهدی‌آباد شکسته شد و می‌توان آن را به بهره‌برداری رساند. از سال آینده نیز کارخانه فرآوری با ظرفیت ۲۰۰ هزار تن در این معدن احداث می‌شود و به بهره‌برداری می‌رسد. وی تصریح کرد: از دیگر اقدامات رخ داده در این ماه، بهره‌برداری از کارخانه کنسانتره سنگ‌آهن و مس در معدن اسمالون یزد بود. این معدن، آهن با عیار ۸ تا ۱۲درصد در اختیار دارد. باطله معادن بزرگ کشور همچون چادرملو و گل‌گهر بیش از ۲۰درصد آهن به همراه دارد. این کارخانه توان استحصال کنسانتره از آهن با عیار ۸ تا ۱۲ درصد را دارد. با حجم سرمایه‌گذاری خوب که به‌طور تقریبی ۰/۱سرمایه‌گذاری‌های کشور در بخش معدن انجام شده در کشور است، در این معدن انجام شده است. عملیات عمرانی پلنت دوم این کارخانه، تمام و ماشین‌آلات آن ترخیص شده است. احتمال می‌رود تا مهر ماه این کارخانه نیز تولید کنسانتره داشته باشد. همچنین پلنت دیگر این کارخانه در جلال‌آباد در حال احداث است. این اتفاق‌ها خبرهای خوبی است که نشان می‌دهد بخش خصوصی در این سال‌ها به خوبی توانسته زنجیره ارزش در محصولات مختلف را توسعه دهد.رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی ایران در ادامه با اشاره به پایان کار این دوره از کمیسیون، افزود: در ۲ سال گذشته فعالیت‌های کمیسیون شامل ۷محور مقالات علمی، مصاحبه مطبوعاتی، مصاحبه رادیویی و تلویزیونی، نشست تخصصی، ارائه‌های داخلی و خارجی، طرح‌های تحقیقاتی بلند مدت و گزارش‌ها را شامل می‌شود.این کمیسیون در مدتی که گذشت، ۱۳نشست تخصصی را برگزار کرد. همچنین طرح تحقیقاتی اصلاح قانون معادن، نرم‌افزار حقوق دولتی و استراتژی مدیریت آب از دیگر اقدامات انجام شده از سوی این کمیسیون بوده است.شکوری معتقد است؛ به هر میزان که کار کارشناسی انجام شود به سیاست‌گذاری‌های دولت کمک خواهیم کرد.


خلأ قانونی کنسرسیوم‌ها
رئیس بخش معدن و صنایع معدنی مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی نیز در ادامه این جلسه درباره تشکیل کنسرسیوم‌ها در کشور، اظهار کرد: در سال‌های ۸۶-۸۵، بررسی موضوع کنسرسیوم‌ها در حوزه نفت در دستور کار قرار داشت. اینکه چرا کنسرسیوم‌ها در ایران تشکیل نمی‌شد به دلیل وجود یک خلأ قانونی بود.فرید دهقانی ادامه داد: تشکیل کنسرسیوم‌ها یک راه برون‌رفت از اقتصاد دولتی و خصولتی است و باید تشکیل شود. البته کنسرسیوم‌ها متفاوت از هدلینگ‌ها و دیگر شکل‌های شرکت‌داری هستند.وی تصریح کرد: از علل نهادی و ساختاری در تشکیل نشدن کنسرسیوم‌ها خلأهای قانونی است. پیشنهاد من این است که اتاق بازرگانی در این زمینه اقدامی انجام دهد.دهقانی گفت: باید نوع حمایت‌ها مشخص و ویژه باشد و تسهیلاتی ویژه به آنها اختصاص داده شود و قوانین و مقررات مربوط به کنسرسیوم‌ها مشخص و متفاوت از دیگر شرکت‌ها باشد.


خانه معدن در استان‌ها تقویت شود
نایب‌رئیس دوم کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی با اشاره به مشکلات موجود در بخش معدن اظهار کرد: شاید مشکل اصلی، تمرکز صنایع در مرکز کشور باشد. این شیوه قرارگیری منجر به توجه بیشتر مسئولان شده است.غلام سروری نوتی‌زهی تاکید کرد: بخش معدن باید در استان‌ها تقویت شود. خانه معدن باید جایگاه واقعی خود در استان‌ها را مشخص کند. قانون شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی امتیاز خوبی است و خانه معدن می‌تواند در این بخش حضور خوبی داشته باشد.وی تصریح کرد: بخش صنعتی کشور وابسته به بخش معدن است. در صورتی که حرکت‌ها از استان‌ها و نمایندگان مجلس شورای اسلامی آغاز شود، بسیاری از مشکلات حل خواهد شد.نوتی زهی با اشاره به جایگاه خانه صنعت و معدنی در کشور، افزود: خانه صنعت و معدن در کشور جایگاه ویژه‌ای دارد اما خانه معدن از این جایگاه فاصله دارد. اما به اعتقاد من باید در این زمینه اقدامات اصلی انجام دهیم زیرا افراد با تجربه و خوبی در خانه معدن ایران حضور دارند.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲ مرداد ۱۳۹۶ ساعت ۱۰:۲۰
کد مطلب: 39071
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت