گروه صنایع معدنی فولاد
 
جلوگيري از خام فروشي در صنعت فولاد
گروه صنایع معدنی >فولاد - متاسفانه امروزه به دليل نبود نگاه متفکرانه به توليد و صنعت همچنين عدم توجه به ارزش افزوده توليدات موجود از معادن با مشکلاتي از جمله خام فروشي مواد اوليه معدني مواجه شده ايم و هر ساله نسبت به سال گذشته مواد اوليه معدني از جمله سنگ آهن که به عنوان فراوان ترين و پرکاربردترين ماده اوليه در توليد فولاد است و نقش مهمي در اقتصاد و پيشرفت هر کشور دارد، به صورت خام در حال خروج از کشور است که اگر واحدهاي معدني سودآور مورد توجه قرار نگيرند، اين معادن در جهت جلوگيري از ورشکستگي خود به خام فروشي مواد اوليه روي مي آورند.
 
به گزارش ماین نیوز، سنگ آهن ماده اوليه توليد فولاد است و 98درصد سنگ آهن استخراج شده در سطح جهان براي توليد فولاد به کار مي رود که در جهت استفاده براي توسعه زيرساخت ها، راه سازي، حمل ونقل، ماشين آلات و... از آن استفاده مي شود. امروزه سنگ آهن با ارزش وجودي خود در کشور، پس از نفت، مهمترين کالاي استراتژيك محسوب مي شود و به دليل وجود مزاياي نسبي در کشور، همانند منابع سنگ آهن، زغال سنگ و منابع انرژي نظير گاز، توليد فولاد از ارزش افزوده بالايي برخوردار است که با محور قرار دادن فروش مواد اوليه خام، پتانسيل ارزش افزوده حاصل از تبديل مواد خام به کالاهاي واسطه اي و نهايي در اقتصاد کشور از دست خواهد رفت. پس دقت و تمرکز به واحدهاي معدني براي جلوگيري از خام فروشي سنگ آهن در جهت توليدات داخلي فولاد داراي ارزش افزوده بسزايي است. با بررسي هاي كارشناسي و اكتشافات انجام شده، ايران از نظر ذخاير قطعي سنگ آهن در رتبه 11 جهاني قرار دارد، ذخاير قطعي سنگ آهن در جهان حدود 170 ميليارد تن برآورد شده که سهم کشور ايران از اين ميزان، دو و نيم ميليارد تن است.

در اين ميان، اگر سنگ آهن را به جاي اينكه خام بفروشيم به محصولات نهايي تبديل كنيم، مي توانيم به جايگاه بالايي در دنيا دست پيدا كنيم. همچنين خام فروشي مواد معدني که از دل خاک اين کشور خارج مي شود، همچون بليه اي براي توليد ملي و اکسير جان دهنده اي براي مصرف کننده خارجي تبديل شده است. براساس گزارش انجمن جهاني فولاد از مجموع ۱۶۲۱ ميليون تن فولاد توليدي جهان، ايران با توليد ۱/ 16 ميليون تن در سال ۲۰۱۵ رتبه ۱۴ را در بين کشورهاي توليدکننده فولاد به خود اختصاص داده است که سهم کشورهاي پيشرفته در توليد فولاد طي دهه گذشته کاهنده بوده و به کشورهاي خاورميانه، آسيا و کشورهاي اروپا واگذار شده است. از آنجا که در ميان 20 کشور بزرگ توليدکننده فولاد تنها آمريکا، روسيه، مکزيک و ايران داراي 3 عنصر اصلي توليد فولاد يعني سنگ آهن، انرژي و آب هستند و با توجه به آنکه در ميان کشورهاي بزرگ اسلامي تنها فولاد ايران داراي هر سه عنصر توليد فولاد است، مي توان با جلوگيري از خام فروشي سنگ آهن در جهت توليد فولاد به جايگاهي بالا در جهان براي کسب ارزش افزوده دست يافت. از آنجا که ماده اوليه و مورد نياز براي توليد فولاد، سنگ آهن است که در نهايت در چرخه توليد فولاد به صورت انواع مختلفي از محصولات فلزي درآمده و به مصرف مي رسد، به اين ترتيب سياست دولت پيشبرد سياست توقف خام فروشي در حوزه صنعت و معدن است تا شکوفايي اقتصاد ملي را با جلوگيري از خام فروشي مواد اوليه معدني محقق سازد.

معاون امور معادن و صنايع معدني وزارت صنعت، معدن و تجارت در همين رابطه اعلام کرده علاوه بر وضع عوارض به عنوان يک سياست بازدارنده بر صادرات سنگ آهن همچنين با تشويق هاي مختلف براي فرآوري اين محصول و افزايش ارزش افزوده آن بر حل مشکل زنجيره فولاد از خام فروشي نيز جلوگيري خواهيم کرد؛ به اين ترتيب در شرايط ناهموار اقتصادي بايد توجه کرد که سهم هر ايراني از مواد خام معدني بايد محفوظ بماند و پس از آنکه مصرف کننده داخلي در جهت آباداني کشور از مواد معدني بهره برد، اين بهره برداري بايد در نهايت به رونق اقتصادي کشور و اعتلاي زندگي مردم منجر شود، نه آنکه باعث بيکاري، فقر و فساد شود و نبايد به صورت خام به کشورهاي ديگر اين ماده معدني (سنگ آهن) صادر شود.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۷ تير ۱۳۹۶ ساعت ۱۳:۱۱
کد مطلب: 38945
 
مرجع : روزنامه دنیای اقتصاد