گروه صنایع معدنی فولاد
 
منشا رشد قيمت در بازار فولاد
گروه صنایع معدنی >فولاد - قيمت نهايي فولاد داخلي از ابتداي سال جاري با افزايش مواجه شده است، به طوري که قيمت فولاد در داخل و در پي افزايش قيمت جهاني اين کالا تا 20 درصد افزايش را در ماه هاي اخير تجربه کرده و قيمت هر کيلو تيرآهن بدون در نظر گرفتن ماليات بر ارزش افزوده تا 1900 تومان افزايش يافته است.
 
به گزارش ماین نیوز، روند افزايشي قيمت فولاد داخلي فارغ از مولفه هاي جهاني تاثيرگذار روي اين کالا در شرايطي رخ داده است که تحرکي در تقاضا ايجاد نشده و عدم تحرک تا حدودي افزايش قيمت را غير منطقي جلوه مي دهد.

در اين ميان ما در گفت وگو با کارشناسان بازار فولاد اين روند را به بوته بررسي گذاشته است. دو ديدگاه در اين بررسي ها شکل گرفته است، نعمت الله محسني، کارشناس بازار فولاد بر اين باور است افزايش قيمت در بازار فولاد ناشي از تغييرات مواد اوليه است و نه رشد تقاضا و در سوي ديگر کيوان پور شب بر اين باور است که مهم ترين علت اين افزايش، جذابيت بازارهاي صادراتي است.

بازارهاي صادراتي؛ عامل افزايش قيمت فولاد
پور شب بر اين باور است که از نظر اقتصادي بايد تعادلي ميان عرضه و تقاضا وجود داشته باشد، وي مي گويد: هميشه در همه بازارها دنبال اين شرايط تعادلي هستيم، ولي حال اگر به هر دليلي تقاضا تحريک شده و قيمت افزايش پيدا کرده و حداقل، مقدمات رونق را در بحث عرضه و ميزان تقاضاي بازار توانسته تحريک کند، بايد استقبال کرد. وي در توضيح مهم ترين علت اين موضوع دليل اصلي را در جذابيت بازارهاي صادراتي جست وجو کرد، به اصطلاح حجم توليد جذاب شده، از طرفي عرضه داخلي کم شده، حتي تقاضاي محدودي هم که سابقا وجود داشته را امروز نمي تواند تامين کند، بنابراين در حال حاضر شاهد اين افزايش قيمت هستيم. وي مي افزايد: از طرف ديگر نبايد در اين نکته اشتباه کنيم که همه حجم عرضه بازار در حال حاضر به سمت صادرات در حرکت است، نه مصرف داخلي.
اين کارشناس بازار فولاد در ادامه به پيش بيني ها و عمدتا برخي شايعات در بازار فولاد اشاره کرده و مي گويد: پيش بيني هايي در بازار وجود دارد که بعضا از تحريک تقاضاي مسکن در ايام پس از مراسم تحليف و تنفيذ دولت دوازدهم حکايت دارد، بنابراين بخشي از بازار داخل به سمت احتکار يا نگهداشت بخشي از اين توليدات فولادي براي عرضه در آن ايام حرکت کرده است.اين موضوع را هم بايد اضافه کرد که يک افزايش قيمتي را هم در بحث مواد اوليه مانند سنگ آهن و آهن اسفنجي شاهد هستيم، علت آن هم اين است که در بحث صادرات گندله، بازار نسبت به سال هاي گذشته به شدت رونق دارد، به ويژه در نيمه دوم سال 95 و سه ماه اول سال 96.صادرات گندله و آهن اسفنجي هم به افزايش قيمت محصولات نيمه نهايي مثل مقاطع و ميلگرد و نورد کمک کرده است، بنابراين تمام اين موارد گفته شده کمک کرده است تا اين جهش قيمتي را که به نظر غيرمنطقي است، شاهد باشيم.
پورشب در پاسخ به سوالي مبني بر اينکه برخي معتقدند که عامل اصلي افزايش قيمت، رشد صادرات و کمبود کالا در بازار داخل است، مي گويد: يکي از دلايل، جذاب شدن بازار صادراتي است که بخشي از سود سهام سال گذشته فولادي ها هم از محل همين صادرات بود، اما صادرات صرفا صادرات مقاطع و نورد نيست، بلکه صادرات گندله و ديگر محصولات را نيز بايد در نظر گرفت.در اين ميان زماني که دولت مي بيند در بخش ورودي هاي توليد و سياست گذاري در بحث قيمت تمام شده نمي تواند موفق عمل کند، بايد به سمت جذاب کردن صادرات برود، کما اينکه در بخشي از اين کار به جهت اجراي برجام و فضايي که براي صادرات ايجاد شد و بازارهاي جديدي که به سمت ايران حرکت کردند، موفق بوده است.از سوي ديگر براي اينکه بتواند قيمت فولاد داخل را مديريت کند بايد تعرفه هاي واردات را متعادل کند، در اينجا منظور اين نيست که اين تعرفه ها را کم کند، بلکه به اين معني است که با شرايط فعلي بازار بتواند با قيمت ها بازي کند، اين روند به نظر مي تواند وضعيت را به يک شرايط متعادل در بازار برساند.
وي ادامه مي دهد: اگر وضعيت قيمتي در بازار فولاد به همين منوال کنوني باشد، قطعا شاهد روند افزايشي و فزاينده قيمت ها خواهيم بود، به اين معنا که قيمت هاي کنوني سقف قيمتي نخواهند داشت، بلکه با جذاب شدن بازارهاي صادراتي بايد در انتظار افزايش بيشتر قيمت ها هم باشيم. وي در ادامه گفت به نظر مي رسد دولت هم بي رغبت به افزايش قيمت ها در بازار فولاد نيست به اين دليل که افزايش قيمت تا حدودي به تحريک شدن و حرکت بازار مسکن شايد بتواند کمک کند و دولت اين فرصت ها را مغتنم خواهد دانست تا براي تحريک بخش هاي مختلف بازارهاي فرعي که مي تواند به بازار اصلي مسکن کمک کند، استفاده کند. نعمت الله محسني ديگر کارشناس بازار فولاد اما در پاسخ به سوالي که آيا افزايش قيمت در شرايطي که هنوز تحرکي در بازار ايجاد نشده، منطقي است يا خير، مي گويد: در حقيقت قيمت متاثر از دو عامل (عرضه و تقاضا) و قيمت تمام شده است. در اين ميان و در حال حاضر تغييراتي که در قيمت فولاد در حال رخ دادن است ناشي از تغييرات مواد اوليه است و نه تقاضا. وي ادامه مي دهد: برخي معتقدند عامل اصلي افزايش قيمت، رشد صادرات و کمبود کالا در بازار داخل است، با توجه به اينکه ميزان عرضه به بازار داخل کاهش پيدا نکرده و حتي توليد در چند ماه ابتداي سال حدود 8 درصد رشد داشته است. به گفته وي از طرفي امسال کاهش بيشتري را در صدور قراردادهاي ساختماني داشته ايم و اين موضوع نشان مي دهد که مصرف در سال جاري کاهش پيدا کرده است چرا که در بخش ساختمان که به هر حال مهم ترين بخش مصرف است، طبق آخرين آمارها امسال هم صدور پروانه هاي ساختماني کاهش پيدا کرده اند.
محسني در ادامه مي گويد: در اين رابطه وقتي اين مسائل را کنار يکديگر قرار دهيم، متوجه خواهيم شد اگر رشدي هم در صادرات اتفاق افتاده باشد، در اين طرف افزايش تقاضايي نبوده است و لذا کمبود معناي دقيقي ندارد.به عقيده محسني افزايش جهاني بهاي مواداوليه مانند شمش و سنگ آهن باعث افزايش قيمت شده ولي ايران صاحب منابع توليد است و با کمترين قيمت مي تواند مواد اوليه را توليد کند، در اين ميان چرا قيمت جهاني روي قيمت هاي داخلي اثر گذار است؟ وي ادامه داد: درست است که مثلا ماده اي مانند سنگ آهن منبع داخلي دارد ولي زغال، زغال با کيفيتي نيست يا مثلا الکترود گرافيتي در صنايعي مانند ذوب آهن يا صنايعي که از کوره هاي قوس استفاده مي کنند، مانند فولاد مبارکه به شدت قيمت افزايش پيدا کرده است.البته رشد قيمت ها روي قطعات و صنايع ديگر نيز اثر مي گذارد، به همين دليل است که اين موضوع طبيعتا روي قيمت هاي داخلي هم تاثير خواهد گذاشت.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۶ تير ۱۳۹۶ ساعت ۱۴:۴۵
کد مطلب: 38915
 
مرجع : روزنامه دنیای اقتصاد