گروه معادن سرب و روی
 
ركورد قيمتي ۲۸۰۰ دلاري روي در بازارهاي جهاني دوباره شكسته شد
گروه معادن >سرب و روی - نوسان بهاي روي در روزهاي اخير را مي توان يکي از مهم ترين رخدادها در بازارهاي جهاني به شمار آورد زيرا نشان داد بازارهاي کالايي هنوز هم مستعد جهش هاي قيمتي هيجاني هستند و همچنين پذيرش بهاي روي به عنوان يکي از ليدرهاي قيمتي در بازارهاي جهاني مي تواند سيگنالي اميدوار کننده را به ساير بازارها مخابره کند.
به گزارش ماین نیوز، حال در شرايطي که روي پس از ثبت رکورد قيمتي بالاتر از 2800 دلار گويي ميل به تعديل و تثبيت پيدا کرده مي توان با آرامش بيشتري درخصوص دورنماي پيش روي بهاي اين فلز صحبت کرد. نگاهي به متون خبري اين بازار نشان مي دهد که اغلب از کسري عرضه روي در بازارهاي جهاني سخن مي گويند هرچند که آغاز به کار چند معدن جديد و حتي رشد حجم توليد از برخي معادن با عمر متوسط و کم خودسيگنالي حمايتي از اين بازار تلقي مي شود. اين در حالي است که هنوز هم معادن قديمي بخش اعظم توليد در جهان را به خود اختصاص داده و استحصال روي از قراضه نيز اهميت چنداني ندارد. همين مطلب نشان مي دهد که هنوز ذات عرضه در بازار روي به نسبت گذشته تغييري نداشته و هنوز هم با کمبود نسبي عرضه رو به رو هستيم؛ هرچند که افزايش هزينه توليد با عميق تر شدن معادن و همچنين کاهش عيار و افت روزشمار توليد در معادن بزرگ نيز همگام خواهد بود.

در هر حال خوش بيني به افزايش عرضه از معادن جديد وجود دارد اما اين نکته که حجم عرضه هاي موجود و عرضه اين کالا در آينده کوتاه مدت تا ميان مدت کفاف تقاضاي رو به رشد فعلي را خواهد داد يا نه نکته مهم ديگري است که شايد پاسخ به آن در شرايط فعلي دشوار باشد؛ اگرچه غالب پاسخ ها به اين سوال از عدم کفاف عرضه کل براي تقاضاي کل در جهان خبر مي دهد که خروجي آن قطعا رشد قيمت ها خواهد بود. نگاهي به تحليل هاي مختلف نشان مي دهد که موسسات تحقيقاتي از کسري 250 تا 650 هزار تني روي در بازارهاي جهاني خبر مي دهند، اما نمي توان درخصوص اين برآوردها اظهارنظرهايي قطعي داشت زيرا شرايط محاسبات و نتايج آنها با يکديگر در تضادي جدي قرار دارد ولي همه بر وجود کسري عرضه به نسبت تقاضا در بازار روي جهاني اتفاق نظر داشته و دارند.

برتري تقاضا بر عرضه اگرچه خود دليلي قاطع بر رشد قيمت ها است ولي به شواهدي متقن نياز دارد که شايد کمتر موسسه تحقيقاتي توان آن را به صورت کامل و جامع داشته باشد، ولي اين روند را مي توان در نوسان موجود انبارها جست وجو کرد. بازار بورس لندن به عنوان فراگيرترين بازار معاملاتي فلزات پايه در جهان مدتي است که با کاهش محسوس موجودي انبارها رو به رو شده که اين وضعيت هنوز هم ادامه دارد حتي رکورد روي بالاي 2800 دلاري هم نتوانست آن را متوقف سازد. نگاهي به موجودي انبارها نشان مي دهد که موجودي فعلي ذخاير در بورس فلزات لندن به کمترين حد از سال 2009 تاکنون کاهش پيدا کرده و اين روند نزولي همچنان ادامه دارد. آخرين آمارها نشان مي دهند که موجودي ذخاير LME حدود 298 هزار تن بوده که از بيشترين حد آن در سال هاي اخير يعني بيش از يک ميليون و 200 هزار تن، به يک چهارم کاهش يافته است. همين موارد در کنار ادامه روند کاهشي قيمت ها نشان از ادامه رشد قيمتي داشته ولي اين تنها يک احتمال است. اين در حالي است که در سال 2007 و قيمت هايي بيش از 4500 دلار در هر تن، شاهد کاهش موجودي انبارها به کمتر از 11 هزار تن بوديم. اين نکته نيز اهميت بسزايي دارد که در ماه فوريه و قيمت هايي نزديک به 2900 دلار در هر تن، موجودي انبارها بيش از 380 هزار تن بوده يعني مقايسه شرايط فعلي با رکورد قيمتي سال هاي اخير ( فوريه 2017) نشان مي دهد که بهاي روي از پتانسيل رشد قيمتي جديدي برخوردار است. در سال جاري در بورس فلزات لندن شاهد کاهش 30 درصدي موجودي انبارها هستيم ولي در بورس آتي شانگهاي اين رقم از کاهش 60 درصدي حکايت دارد که در نهايت موجودي انبارهاي روي در اين بازار را به 65 هزار تن تقليل داده است. رشد تحرک صنعتي در چين، بهبود بازار فولاد در جهان به عنوان مهم ترين بازار مصرف روي با محوريت توليد ورق هاي گالوانيزه و خوش بيني به بهبود بيشتر اين بازار، فرارسيدن زمان بارش باران هاي موسمي در شرق آسيا و دشواري هاي استخراج از معادن و وجود جو خوش بيني به رشد قيمت ها را مي توان از دلايلي برشمرد که تاکنون به افزايش بهاي فلز روي منجر شده و مي تواند باز هم به رشد بهاي اين کالا کمک کند. به عبارت ساده تر سيگنال هاي موجود از افزايش بيشتر قيمت روي خبر مي دهد ولي اين موارد تمام ماجرا نيست.

در هفته هاي اخير شاهد جهش اعجاب آور بهاي روي بوديم که موجب شد اين کالا از اعدادي نزديک به 2400 دلار به بيش از 2800 دلار در هر تن ترقي کند. همين سيگنال موجب خروج بسياري از سرمايه گذاران خواهد شد يعني براي حفظ سود جذاب فعلي اقدام به فروش خواهند کرد. رخدادي که در روزهاي اخير به صراحت قابل رهگيري است و به تعديل و تثبيت قيمت ها منجر شده است. همين ويژگي خود باعث خواهد شد تا پتانسيل رشد قيمت ها در کوتاه مدت محدود شود. از سوي ديگر در هفته هاي اخير شاهد بوديم که بخش سرمايه گذاري در برخي بانک ها به سمت خريد محصولات کالايي گرايش پيدا کرده تا جايي که اقدام به خريد و سرمايه گذاري کرده و کالاهاي بسياري را به صورت نقدي (فيزيکي و قبض انبار) خريداري کرده اند. اين نکته هرچند که از نگاه بسياري از تحليلگران مغفول مانده ولي موتور محرک اصلي رشد قيمت ها محسوب شد اما واقعيت هاي خريد سرمايه گذاري و تجربه هاي پيشين نشان داده است که نمي توان بر اين قبيل خريدها حسابي جدي باز کرد زيرا به هر دليلي اقدام به فروش کرده يا با هر سيگنالي حجم خريد خود را افزايش مي دهند که مي تواند روند کلي در بازار را تغيير داده يا آن را مخدوش سازد. با توجه به اين واقعيت، در نگاه اول تحليل بازار روي براي بررسي قيمت هاي آينده در کوتاه مدت غيرممکن خواهد بود مگر آنکه بتوان فکر تصميم سازان برخي از بانک هاي بزرگ را مورد توجه قرار داد که از يک سو خطرناک و از سوي ديگر غيرقابل اعتماد است. به عنوان مثال مک کواري گزارش داده که کسري روي در بازارهاي جهاني به 650 هزار تن افزايش خواهد يافت يعني اين موسسه شايد نيم نگاهي به خريد و انبارداري روي داشته بنابراين تمايلي به فروش نخواهد داشت. حال در شرايطي که موجودي انبارها به شدت در مسير کاهش قرار داشته و بخش بزرگي از همين ذخاير به عنوان وثيقه و البته به دلايل ديگر بلوکه شده اند، فاصله چنداني نمانده تا روي حتي در بازارهاي محلي ناياب شود. اين موارد نيز پتانسيل رشد قيمت ها را فراهم مي کند ولي دقيقا عکس اين مطلب نيز ممکن است؛ يعني وام هاي نکول شده با پشتوانه اين منابع براي بانک ها مي تواند ارزشي برابر با ذخيره موجود داشته باشد بنابراين فروش اين منابع در بازارهاي جهاني جذاب خواهد بود. به عبارت ساده تر ذخاير روي پشتوانه وام هايي بوده که بازپرداخت نشده بنابراين بانک هاي جهاني با رشد قيمت ها به سرعت اقدام به فروش مي کنند تا دارايي هاي سمي يا مشکوک الوصول خود را به پول نقد تبديل کنند بنابراين عرضه روي ممکن است افزايش يابد. اين شرايط هرچند باز هم به کاهش موجودي انبارها منجر مي شود ولي پتانسيلي براي کاهش قيمت ها نيز به شمار مي رود. با توجه به تمامي اين موارد دورنماي کوتاه مدت بهاي روي بسيار شکننده است ولي پتانسيل ريزش شديد قيمت ها نيز تقريباً وجود ندارد. پس از گذار از اين فاز مي توان به رشد مجدد قيمت ها خوش بين بود اگرچه بهاي 3 هزار دلاري در اين شرايط چندان هم دور از ذهن نيست ولي زمان آن هنوز فرا نرسيده است.
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱۵ تير ۱۳۹۶ ساعت ۱۱:۵۰
کد مطلب: 38717
 
مرجع : روزنامه دنیای اقتصاد