صنایع معدنی با بورس تامین مالی کنند

صندوق‌های پروژه، یک پیشنهاد خوب برای معدنی‌ها

روزنامه گسترش صمت , 29 خرداد 1396 ساعت 15:47

به طور معمول شرکت‌های سرمایه‌گذاری امکان تامین مالی برای صنایع مختلف را پوشش می‌دهند. اما سوال اینجاست که ابزارهایی که بورس کالا می‌تواند برای تامین مالی استفاده کند چه نوع ابزارهایی است و آیا می‌توان همه این ابزارهای تامین مالی را در بورس کالا داشت تا هر صنعت براساس نیازهای خاص خودش نسبت به تامین مالی از این نهاد مالی اقدام کند؟


به گزارش ماین نیوز، کارشناسان کالایی پیشنهاد می‌دهند ایجاد صندوق‌های پروژه برای این منظور باید در دستور کار بورس کالا قرار گیرد تا درنهایت این صنایع بتوانند با سود مشخصی تامین مالی کرده و پس از اتمام پروژه براساس سود ایجاد شده، پرداخت را انجام دهند.

صندوق‌های پروژه و سود معین
درحال‌حاضر انتشار اوراق سلف موازی یکی از روش‌های تامین مالی است که بیشتر صنایع از این راه تامین مالی می‌کنند. کارشناس کالایی و فعال بازارسرمایه با اشاره به این مطلب گفت: در حوزه فلزات و معادن تامین مالی بیشتر از راه اوراق مشارکت یا فروش اوراق خزانه امکان‌پذیر است اما در این‌باره در بورس کالا از روش سلف موازی بیشتر استفاده می‌شود. سازوکار اوراق سلف موازی به نحوی است که با یک نرخ مشارکت بالاتر از سود بانکی، یکسری اوراق را منتشر و به‌وسیله نهادهای مالی آن را تامین می‌کنند.هاشم باروتی ادامه داد: به همین دلیل در تامین مالی صنایع، بحث صندوق‌های پروژه مطرح می‌شود که درحال‌حاضر در بورس کالا وجود ندارند و معرفی نشده‌اند. اگر این صندوق‌ها راه‌اندازی شوند به طور معمول شرکت‌هایی که وظیفه تامین مالی را به عهده دارند در فراخوانی با سود مشخصی تامین مالی می‌کنند و پس از اتمام پروژه براساس سود ایجاد شده، پرداخت را انجام می‌دهند. اما این صندوق‌ها درحال‌حاضر قابل راه‌اندازی در بورس کالا نیست. باروتی دراین‌باره توضیح داد: صندوق‌های پروژه بیشتر به‌وسیله شرکت‌های سرمایه‌گذاری پیگیری می‌شود و هنوز مشخص نیست چقدر این امکان وجود دارد که بورس کالا بتواند به این حوزه ورود پیدا کند.

حوزه سرمایه‌گذاری حوزه‌ای تخصصی است و نیاز است افراد یا صنایعی که به دنبال این هستند که این پروژه‌ها را داشته باشند، سازو کار تامین مالی‌اش را هم درنظر بگیرند؛ به عنوان مثال در بخش معدن به جز تامین مالی از منابع داخلی به دلیل اینکه به فناوری بالا نیاز دارد، تلاش بر این است که بتوانند سرمایه‌گذار خارجی را وارد این موضوع کنند. این مسئله احتیاج دارد سرمایه‌گذار خارجی بتواند با ورود فناوری و پول در امر تامین مالی مشارکت کند. وی افزود: درباره شرکتی مثل ذوب‌آهن اصفهان که به دلیل فروش نرفتن محصولات اوراق را منتشر کرده این موضوع فقط به آن دلیل است که بتواند هزینه سربار خودش را پوشش دهد نه اینکه پروژه‌های عقب مانده را پیش ببرد.

این مدل تامین مالی با نوعی از تامین مالی که با ورود فناوری انجام می‌شود خیلی متفاوت است، بیشتر صندوق پروژه‌هایی که شکل می‌گیرد برای جذب سرمایه‌گذار خارجی است. سرمایه‌گذار خارجی هم در شرایطی ورود پیدا می‌کند که بتواند مدیریت واحد را در اختیار خود بگیرد، در این صورت ممکن است برخی مسائل و مشکلات قانونی به‌وجود بیاید. این کارشناس کالایی در پاسخ مبنی براینکه آیا اوراق سلف موازی درحال‌حاضر پاسخگوی نیاز اولیه صنایع برای تامین مالی است، تصریح کرد: بله. اما مسئله این است که این صنایع باید در مدت یک‌سال اصل پول را با سودش برگردانند، باتوجه به اینکه شرایط این شرکت‌ها درحال‌حاضر شرایط بهینه‌ای نیست و افرادی که تضمین‌کننده انتشار این نوع اوراق هستند باید تضامین لازم را از فروشنده بگیرند؛ به این معنی که شرکتی که اوراق منتشر کرده باید آن تضامین را داشته باشد تا به مشکل برنخورد.

درحال‌حاضر تا زمان خروج از رکود به طور کامل، ممکن است این شرکت‌ها در این‌باره دچار مشکل شوند.

سیاست‌های اقتصادی تاثیرگذار
صنایع بزرگ متوسط و کوچک نقش بسیار موثر و پررنگی در ایجاد اشتغال در کشورها دارند و بیشترین حجم اشتغال در کشورها را به خود اختصاص می‌دهند، توسعه اقتصادی کشورها در گرو توسعه صنایع آن کشور و همچنین جذب سرمایه‌گذاری خارجی است. مصطفی محمدباقری، مدیرکالایی کارگزاری بانک کشاورزی با بیان این مطلب گفت: سیاست‌های اقتصادی می‌تواند تاثیر بسیار زیادی بر عملکرد صنایع مختلف داشته باشد و تامین مالی درست و اصولی و درنظر گرفتن جنبه‌های گوناگون نیاز صنایع و همچنین اهداف و نیازمندی‌های آنها به منابع مالی، منجر به بهسازی و نوسازی و استفاده از فناوری روز دنیا شده و قدرت رقابت‌پذیری آنها را افزایش خواهد داد و در تولید داخلی نیز با افزایش روبه‌رو شده و به دنبال آن اشتغال مولد شکل می‌گیرد.

محمدباقری با تاکید بر نیازسنجی درست و اصولی در تامین مالی صنایع افزود: چنانچه نیازسنجی درست و اصولی، همچنین جنبه‌های گوناگون اهداف این نیاز در نظر گرفته نشود و برنامه‌ریزی شده نباشد، آسیب‌پذیری آنها را بیشتر کرده، نه تنها کمکی به آنها نخواهد کرد بلکه موجب تعطیلی نیز خواهد شد و به دنبال آن بیکاری به وجود خواهد آورد. واقعیت این است که بانک‌ها به دلیل محدودیت منابع قادر نخواهند بود کمکی به تامین مالی صنایع داشته باشند و هزینه تامین مالی بانک‌ها آنقدر بالا و کمرشکن است که هیچ توجیهی در استفاده از این نوع منابع مالی وجود ندارد. او یکی از راه‌های مختلف تامین مالی صنایع که به توسعه و رقابت‌پذیری آنها کمک می‌کند را تامین مالی بین‌المللی بلندمدت از طریق انتشار صکوک اسلامی برشمرد که یکی از راهکارهای بلندمدت به شمار می‌رود که در پسابرجام شرایط این نوع تامین مالی بسیار فراهم شده است.

این کارشناس کالایی افزود: در کنار استفاده از ظرفیت‌های بازار سرمایه مثل شرکت فرابورس ایران و همچنین بورس کالای ایران، ابزارهای مختلف دیگری به منظور تامین مالی وجود دارد، مانند اوراق سلف موازی استاندارد و معاملات سلف که یکی از راه‌های تامین مالی صنایع کوچک، متوسط و بزرگ است.محمدباقری تاکید کرد: استفاده از این ظرفیت‌ها نیاز به فرهنگ‌سازی داشته و تجربه تامین مالی از راه بازارسرمایه در سال‌های اخیر نشان داده است که این بازار ظرفیت‌های بسیار بالایی در تامین مالی صنایع مختلف دارد.


کد مطلب: 38400

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/38400/صندوق-های-پروژه-یک-پیشنهاد-خوب-معدنی-ها

ماین نیوز
  http://www.minews.ir