گروه معادن
 
مشكلات معدنچيان را قبل از حادثه كسي نمي‌بيند
سنگ ناامنی شغلی پیش پای معدنچیان
گروه معادن - هنوز ابعاد حادثه دلخراش معدن زمستان‌یورت آزاد‌شهر در استان گلستان روشن نشده که اتفاقات مربوط به معدن طلای آقدره تکاب در استان آذربایجان غربی موجب توجه دوباره به اوضاع معادن ایران شده است‌.
 
به گزارش ماین نیوز، در تازه‌ترين نمونه بار ديگر اتفاقات مربوط به معدن آقدره تكاب رسانه‌اي شده است. از قرار معلوم تجمع روز پنجشنبه (۲۵ خردادماه) شماري از اهالي شهرستان تكاب در استان آذربايجان غربي بر سر يافتن شغل در معدن طلاي آقدره به درگيري منجر شده است. خبرنگار خبرگزاري كار ايران، ايلنا گزارش داده است:

عمده عمليات استخراج از معدن طلاي آقدره هر سال بهار به‌صورت فصلي آغاز و حدود ا تا زمستان ادامه دارد و در نتيجه قرارداد اين كارگران نيز موقتي است و در بهترين حالت كارگران مورد نظر در بهار سال بعد مي‌توانند شانس خود را براي استخدام دوباره در اين واحد معدني بيازمايند.

اما با شروع دوباره فعاليت اين معدن، هنوز تعداد زيادي از افراد بومي پشت درهاي معدن بيكار مانده‌اند. اين همان معدني است كه سال گذشته هم به واسطه شلاق خوردن 16نفر از كارگرانش در صدر اخبار قرار گرفت و مديركل كار استان بركنار شد و سرانجام توضيحات مقام ارشد قضايي استان نشان داد كه برخي افراد مقابل معدن تجمع و ايجاد اختلال در نظم عمومي كرده‌اند.

براساس گزارش اين مقام قضايي، 9 نفر از افراد خاطي محاكمه و مجازات شدند و شلاق خوردند.با وجود اين توضيحات، اما تب اخبار مربوط به معادن هيچگاه سرد نشده است. كما اينكه در بحبوحه انتخابات رياست‌جمهوري حادثه دلخراش معدن زمستان‌يورت آزاد‌شهر رخ داد. طي انفجاري كه روز چهارشنبه ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۶، در معدن زغال سنگ يورت رخ داد ۴۳ معدنچي جان باختند. عليرضا ابراهيمي، نماينده آزادشهر و راميان از استان گلستان گفت:

برخي از كارگران معدن زمستان يورت كه دچار حادثه شدند، از 6‌ماه تا يك سال حقوق عقب مانده دارند و از نظر بيمه درماني هم از چتر حمايتي مطلوب برخوردار نبوده‌اند.» برادر يكي از معدنچيان حبس شده در معدن گفت: «۲ سال پيش در اين معدن فعاليت مي‌كردم و به ازاي ‌۱۶ ساعت كار در روز ۷ هزار تومان دريافتي و بيمه داشتم. در جريان عمليات نجات، حسن روحاني، رئيس‌جمهور روز يكشنبه ۱۷‌ارديبهشت ۱۳۹۶ از اين معدن بازديد كرد كه به واسطه برخي اعتراضات به نا ايمن بودن معدن و عدم‌پرداخت حقوق و بيمه نبودن كارگران، خبر‌ساز شد.

مشكل كجاست؟

بررسي اين دو حادثه نشان مي‌دهد كه معادن ايران اشكالات ساختاري و سيستمي دارند. شايد به اين دليل كه چندان در تيررس رسانه‌ها نيستند، دور از پايتخت و شهرهاي بزرگند و كارگران شان با كارفرماياني روبه‌رو هستند كه سعي دارند معادن را با كمترين هزينه بهره‌برداري كنند. در اين رابطه گزارش اوليه كميسيون صنايع و معادن مجلس درباره معدن زمستان‌يورت تهيه و در جلسه اين كميسيون قرائت شده كه در بخش‌هايي از اين گزارش به مشكلات ساختاري معادن ايران ازجمله در زمستان‌يورت اشاره شده است.

براساس گزارشي كه ‌ تسنيم منتشر كرده است، رامين نورقلي پور، نماينده مردم كردكوي، تركمن، بندرگز و گميشان و عضو كميته حقيقت‌ياب معدن زمستان‌يورت با اشاره به اينكه نبود تهويه مناسب در معدن كاملا مشخص و شفاف بوده و تمام كارشناسان به اين خلل اذعان دارند، ادامه داد:

در آخرين ارزيابي‌ها، تونلي كه انفجار در آن رخ داده در سطح متوسطي قرار داشته است؛ البته در كشور معادن و تونل‌هايي وجود دارد كه به لحاظ ايمني پايين‌تر از معدن زمستان يورت هستند. نور قلي‌پور اظهار كرد: متأسفانه بسياري از معادن زغالسنگ كشور مشكلات مشابهي دارند و در واقع خطر بالقوه‌اي در تمام معادن كشور وجود دارد؛ البته در تمام دنيا اين خطرات جدي در تونل‌هاي معادن زغال‌سنگ وجود دارد.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۸ خرداد ۱۳۹۶ ساعت ۰۹:۴۹
کد مطلب: 38353
 
مرجع : همشهری آنلاین