گروه صنایع معدنی فولاد
 
در گفت و گو با مديرعامل شركت فولاد غدير ايرانيان بررسي شد :
فرصت هاي صنايع فولادي براي اشتغال
گروه صنایع معدنی >فولاد - زنجيره توليد آهن و فولاد در مقايسه با ديگر صنايع بزرگ چون نفت، گاز، پتروشيمي، خودروسازي و... موقعيت هاي شغلي بيشتري فراهم مي کند.توليد فولاد در کشور در حال حاضر به حدود 20 ميليون تن مي رسد. در عين حال برنامه ريزي شده است تا ميزان توليد آهن و فولاد بر اساس سند چشم انداز در سال 1404 به 55 ميليون تن برسد.
 
به گزارش ماین نیوز، ميزان توليد سنگ آهن، کنسانتره، گندله و آهن اسفنجي نيز در سال 1395 به ترتيب حدود 38، 28، 26 و 21 ميليون تن در سال گزارش شده است. در حالي که توليد اين محصولات بر اساس سند چشم انداز توسعه بايد به 115ميليون تن سنگ آهن، 75 ميليون تن گندله و 52 ميليون تن آهن اسفنجي برسد. بنابراين تمامي اين زنجيره با کسري مواجه است.

الزامات ايجاد اشتغال مولد
مديرعامل شركت فولاد غدير ايرانيان با اشاره به اينکه يکي از مهم ترين الزامات توسعه اشتغال، بحث سرمايه گذاري هاي جديد است، گفت: تامين منابع مالي از ضرورت هاي اوليه براي سرمايه گذاري در احداث واحدهاي جديد و توسعه صنعت محسوب مي شود. اين سرمايه بايد از طريق سرمايه گذاران خارجي يا با استفاده از آورده نقدي سهامداران و سرمايه گذاران داخلي و استفاده از منابع بانک هاي داخلي تامين شود، اما در مقطع کنوني، تامين سرمايه هاي کلان از منابع داخلي مشکل به نظر مي رسد. همچنين جذب سرمايه خارجي نيز سازوکارهاي مشخص و متفاوتي دارد.

به گفته اسدالله فرشاد، بيع متقابل، فاينانس و مشارکت در سرمايه گذاري نمونه هايي از اين موارد هستند، اما استفاده از فاينانس هاي خارجي، نيازمند تضامين بانک مرکزي ايران است که با توجه به شرايط پسا برجام و ايجاد خطوط اعتباري جديد ميسر خواهد شد. به گفته وي بنابراين مي توان گفت تامين منابع مالي، يکي از بزرگ ترين چالش ها در اين حوزه خواهد بود. دراينجاست که انتخاب سرمايه گذاري هاي صنعتي مناسب و موجه بر اساس مطالعات امکان سنجي فني، اقتصادي و مالي اهميت خود را نشان داده و روشن مي سازد که چه فعاليت هايي سودآور بوده و در نهايت، آيا سرمايه گذار صنعتي مي تواند اصل و سود سرمايه گذاري خود را بازيابد و از سود مطمئن و استمرار توليد و بازار مطمئن برخوردار باشد. به گفته وي همچنين توجه به موقعيت جغرافيايي و مکان مناسب براي شروع احداث صنعت و فعاليت صنعتي، الزام ديگري است که در ابتداي هر طرح بايد مورد توجه قرار گيرد.

فرشاد در ادامه با اشاره به اينکه استفاده از تکنولوژي هاي سازگار با محيط زيست و تجهيزات مناسب، مورد ديگري است که موجبات اشتغال مولد مطمئن و پايدار را فراهم مي آورد، اضافه کرد: اگر در هر صنعتي، محصولي توليد شود که سلامت انسان ها و محيط زيست را به خطر اندازد، امکان تداوم آن از ميان خواهد رفت، بنابراين مي توان گفت يکي از الزامات اصلي براي تداوم موقعيت هاي شغلي ايجادشده در سطح جامعه، توجه به تکنولوژي هاي جديد و سازگار با محيط زيست است تا در نهايت، فعاليت هاي توليدي و اقتصادي موردنظر پس از چند سال به دليل مشکلات ياد شده تعطيل نشوند.

مديرعامل شركت فولاد غدير ايرانيان ادامه داد: استفاده از تلاش جمعي به خصوص در حوزه صنعت و دانشگاه، بهره مندي از نيروي جوان و تحصيلکرده و مهندسان کارآزموده براي بومي سازي تکنولوژي، اقدام ديگري است که لزوم توجه به آن براي ايجاد موقعيت هاي شغلي ثابت، مهم تلقي مي شود. صنعت فولاد با سابقه بيش از 50 ساله در ايران، توانسته است با برخورداري از تلاش مهندسي و ساخت متخصصان تلاشگر و خوش فکر کشور به نحو احسن بومي سازي شود که نتيجه آن کاهش قيمت تمام شده سرمايه گذاري هاي صنعتي و قيمت تمام شده احداث اين صنعت است.وي افزود: حفظ موقعيت هاي شغلي و همچنين ايجاد فرصت هاي شغلي جديد براي افراد تحصيلکرده، کارگران و تکنسين ها يکي از دغدغه هاي هميشگي و اصلي هر دولتي محسوب مي شود. بايد توجه کرد که پيشرفت سطح اتوماسيون و تجهيزات مکانيزه و استفاده از تکنولوژي هاي جديد نيز، موجب کاهش نيروي انساني مورد نياز کارخانه هاي صنعتي مي شود.

آيا واحدهاي بالادستي فولاد، با نيروي کار متراکم و بيش از نياز مواجه است؟
اين فعال صنعت فولاد خاطر نشان کرد: نيروي مازاد را بايد در واحدهاي صنعتي و در شهرهاي بزرگ و با امکانات مناسب جست وجو کرد که بعضا نيز ناشي از سطح تکنولوژي قديمي و نوسازي نشدن مجموعه هاي صنعتي مذکور است، اما در حوزه مربوط به فعاليت هاي معدني به دليل سختي کار و از آنجا که معادن در خارج از شهرها واقع شده اند، تامين نيروي ماهر و آموزش ديده، همواره با دشواري روبه رو است. به خصوص اينکه در اغلب اين معادن به دليل سطوح پايين تکنولوژي، فعاليت هاي کارگري و شغلي با سختي ها و دشواري هاي فراواني همراه است. به دليل اينکه در صنايع بالادست، سرمايه گذاري کافي انجام نگرفته است و تکنولوژي هاي به کار رفته از سطح اتوماسيون بالايي برخوردار نيستند، بنابراين باز هم نياز بيشتري به نيروي کار احساس مي شود.

فرشاد در ادامه با تاکيد بر اينکه توليد 55 ميليون تن فولاد بر اساس سند چشم انداز 1404، فرصت مناسبي است که با تحقق و اجرايي شدن آن، اشتغال مولد در بخش معدن و صنعت شکل مي گيرد، گفت: سال گذشته، حدود 38 ميليون تن سنگ آهن در کشور توليد شد، اين توليد بايد حدود 3 برابر افزايش يابد که مي توان با سرمايه گذاري جديد، سطح تکنولوژي را نيز ارتقا داد و فرصت هاي شغلي جديدي ايجاد کرد. در عين حال بايد براي تحقق سند چشم انداز در زنجيره فولاد تلاش کرد و هر جا که مازاد توليد به وجود آمد، اقدام به صادرات کرد.به عقيده وي در واحدهاي پايين دستي فولاد به دليل تنوع محصولات و کارخانه هاي صنعتي کوچک با سرمايه گذاري پايين، امکان جذب نيروي انساني مولد به خوبي فراهم بوده و با تراکم نيروي مازاد روبه رو نيست.

مديرعامل شركت فولاد غدير ايرانيان در ادامه با اشاره به اينکه هنوز در داخل کشور تجهيزات و امکانات ساخت بسياري از محصولات فولادي وجود ندارد، گفت: براي نمونه ورق خودرو با کيفيت توليد ورق خودرو توليدي در کره جنوبي در کشور توليد نمي شود. علي ايحال بهترين تکنولوژي توليد ورق در داخل کشور به فولاد مبارکه تعلق دارد؛ اما هنوز امکان ساخت ورق هاي نازک و بسيار نازک و مناسب بدنه خودرو که سهم قابل توجهي نيز در بازارهاي جهاني دارد، فراهم نشده است؛ بنابراين لزوم توجه به ساخت محصولات فولادي مهندسي جديد و پيشرفته بيش از پيش احساس مي شود که در اين بخش نيز امکان توسعه سرمايه گذاري براي احداث کارخانه هاي توليدي و انواع ورق هاي نازک با پوشش هاي سطحي گالوانيزه – قلع اندود و ورق هاي رنگي فراهم است و به تبع آن کارخانه هاي توليد لوازم خانگي و صنايع غذايي از محصولات مذکور بهره مند شده و امکان اشتغال مولد و پايداري را در اين بخش فراهم مي کند.اين فعال صنعت فولاد با تاکيد بر اين نکته که در داخل کشور، شرکت هاي متعددي به ساخت لوله و پروفيل فولادي و... مشغول هستند و اگر اين واحدها تمام ظرفيت توليد خود را فعال کنند مي توانند تمام نياز داخلي به خطوط لوله انتقال نفت و گاز را فراهم کنند، افزود: واحدهاي توليدي مي توانند از افزايش ظرفيت به عنوان عاملي براي افزايش شاخص هاي بهره وري استفاده کنند و هزينه هاي توليد خود را کاهش دهند؛ اين امر تمام پارامترهاي اقتصادي را بهبود بخشيده و منجر به افزايش سود خواهد شد.

بومي سازي تکنولوژي
مديرعامل شركت فولاد غدير ايرانيان در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به اينکه اقتصاد مقاومتي و لزوم توجه به آن، يکي از مهم ترين عرصه هايي است که مي توان با محوري کردن تفکر آن در عرصه مهندسي و ساخت و توسعه و احداث صنايع آهن و فولاد و صنايع معدني مورد نياز کشور، به ايجاد موقعيت هاي شغلي پايدار و مستمر کمک شايان توجهي کرد، گفت: در طراحي و توليد خطوط کنسانتره کشور براي مدت يک دهه به آن توجه ويژه شده و در مقطع کنوني، حدود 80 درصد از خطوط توليد کنسانتره مواد معدني در داخل کشور طراحي، ساخت و نصب مي شوند. با توجه به چنين خط مشي و با عنايت به استراتژي هايي که ذکر شد مي توان به ايجاد اشتغال پايدار در کشور اقدام کرد.

بخش خصوصي، بستري براي تقويت صنايع پايين دست
فرشاد ادامه داد: در کشور ما دولت به تنهايي از توان مالي کافي براي حمايت از صنايع بزرگ برخوردار نيست و راه چاره آن است که فرصت را در اختيار بخش خصوصي قرار دهد تا براي توسعه صنايع پايين دست تلاش شود.بخش خصوصي نيز براي موفقيت بايد پتانسيل مالي خود را تجميع و از اين فرصت استفاده کند. يکي از اهداف اصلي بورس نيز تجميع سرمايه هاي اندک مردمي بود؛ هر چند که براي ساماندهي اين امر، آن طور که بايد توجه نشده است.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۷ خرداد ۱۳۹۶ ساعت ۰۹:۴۰
کد مطلب: 38182
 
مرجع : روزنامه دنیای اقتصاد