گروه معادن مس
 
گفت‌وگو با مدیر امور برنامه‌ریزی و نظارت شرکت ملی صنایع مس ایران
شرکت مس خود را متولی محیط‌زیست می‌داند
گروه معادن >مس - پنجم ژوئن هر سال (پانزدهم خرداد) روز جهانی محیط‌زیست است؛ موضوعی که در سال‌های اخیر بیش از گذشته مورد توجه ساکنان زمین قرار گرفته. گفت‌وگوی زیست‌محیطی مجله «عصر مس» با مدیر امور برنامه‌ریزی و نظارت شرکت ملی صنایع مس ایران را در ادامه می‌خوانید.
 
به گزارش ماین نیوز، به نقل از عصرمس، حفاظتِ محیط‌زیست در سال‌های اخیر در شرکت مس به‌صورت جدّی دنبال شده است. این گفتۀ مهندس «سعد عبدی»، مدیر امور برنامه‌ریزی و نظارت شرکت ملی صنایع مس ایران است. او در گفت‌وگویی با مجله «عصر مس»، تاکید کرد محیط‌زیست جایگاه ویژه‌ای را در سال‌های اخیر در شرکت مس پیدا کرده است. این را می‌توان از لحاظ شدن مسائل زیست‌محیطی در طرح‌های توسعه‌ای این شرکت فهمید.

به نظر شما توجه به محیط‌زیست در شرکت مس چه جایگاهی دارد؟ آیا این موضوع به جایگاه شایستۀ خود رسیده است؟

HSE مقوله‌ای است که مقدم بر هر کار و تصمیمی است و رعایت نکات ایمنی فردی و سازمانی و نیز موارد بهداشتی، از الزامات قطعی هر محیط کاری است. استانداردهای موجود، الزامات و شاخص‌ها و طبعاً رعایت آن‌ها برای همه لازم است. از طرف دیگر، آسیب نرساندن به محیط‌زیست نیز یک وظیفه و الزام است. HSE یکی از مواردی است که در قراردادهای احداث و ساخت کارخانجات ما از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و هر کسی که بخواهد وارد این حوزه شود، شرکت مس، هم در مرحلۀ عقد قرارداد و هم بعد از آن، این نظارت را دارد که نکات ایمنی و زیست‌محیطی در پروژه‌ها به‌طور کامل رعایت شده باشد. اما باید اعتراف کنم در گذشته، مخصوصاً در بخش‌هایی که نصب تجهیزات یا آماده‌سازی شرایط برای حضور طرف خارجی قرارداد نیاز به سرعت داشت، به مبحث HSE توجه می‌شد اما نه مثل امروز. یکی از پروژه‌هایی که در سال‌های گذشته، من در جریان آن بودم، پروژۀ راه‌اندازی ذوب خاتون‌آباد بود و شاهد بودم که شاید در آن‌جا سرعت اهمیت بیشتری نسبت به خیلی از مسائل دیگر داشت. این در حالی است که کم‌توجهی به موضوع HSE به‌هیچ‌وجه نباید اتفاق بیفتد و HSE همیشه باید مقدم بر ساخت و احداث باشد. اتفاقی که در سال‌های اخیر روی داده، مخصوصاً با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید که مسائل زیست‌محیطی یکی از دغدغه‌های جدی آن است، قرار گرفتن حوزۀ HSE در صدر برنامه‌هاست.

در شرکت مس این اهمیت دادن به مسائل زیست‌محیطی چگونه است؟

بله. ببینید؛ اکنون اگر قراردادهای امروز ما را با قراردادهای قبلی مقایسه کنید، کاملاً متوجه برخی تغییرات خواهید شد. در تمام قراردادهای جدیدِ ما الزامات HSE بسیار گسترده‌تر شده است. همین حالا اگر شما به وظایفی که واحد HSE شرکت انجام می‌دهد، نگاه کنید می‌بینید چقدر فعالیت‌هایشان زیاد است. پایش مستمر وضعیت زیست‌محیطی کارخانجات و پروژه‌ها، یکی از کارهای مهمی است که در سال‌های اخیر توسط HSE انجام می‌شود. قبلاً پایش و رصد وضعیت محیط‌زیستی انجام می‌گرفت اما بسیار ساده، و اکنون نتیجۀ این اقدامات هم کاملاً مشخص است. برای مثال، سال اولی که ذوب خاتون‌آباد راه‌اندازی شد، اندازه‌گیری غبار خروجی در حد بسیار جزئی انجام می‌گرفت. الان لحظه‌به‌لحظه غبار، هم توسط خود شرکت اندازه‌گیری می‌شود و هم از اداره‌کل محیط‌زیست کرمان خواسته‌ایم که در فواصل منظم زمانی آن را اندازه‌گیری کند تا همواره در سطح استانداردها باقی بمانیم. قبلاً رکوردهایی در این زمینه وجود داشت که ببینیم چقدر آلایندگی داریم، ولی امروز با همین پایش‌های مستمر و اصلاحات مداوم ESPها موفق شده‌ایم غبار خروجی کارخانۀ ذوب را به حد استاندارد برسانیم.

فکر می‌کنید دلیل این اهمیت یافتن محیط‌زیست در شرکت مس چیست؟

من واقعاً فکر نمی‌کنم این توجه به محیط‌زیست جنبۀ شعاری داشته باشد و شرکت مس فقط به این دلیل که امروز همه از توجه به محیط‌زیست حرف می‌زنند، به این سمت رفته باشد. من معتقدم ما در شرکت مس با توجه به محیط‌زیست می‌خواهیم اول از همه به پرسنل خودمان احترام بگذاریم؛ چون این ما هستیم که داریم در شرکت مس کار می‌کنیم. برای مثال، آلایندگی ذوب بیشتر از هر جای دیگر در خود کارخانۀ ذوب وجود دارد و در شعاع 10 کیلومتری کارخانه آلایندگی بسیار کم است. به همین دلیل است که می‌گویم احترام به طبیعت، قبل از هر چیز دیگری احترام به خود ماست. از طرف دیگر، ما باید به فکر آیندگان‌مان هم باشیم. یکی از مهم‌ترین بحث‌هایی که ما امروز باید به آن فکر کنیم، چون آینده‌مان را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد، مسألۀ آب است.

در کرمان، ما با خشکسالی طولانی‌مدت روبه‌روییم و سطح آب در سفره‌های آب زیرزمینی این استان بسیار پایین رفته است. در همین راستا، شرکت مس 1700 میلیارد تومان در پروژۀ انتقال آب از خلیج‌فارس سرمایه‌گذاری کرده است؛ سرمایه‌گذاری‌ای که بسیار برای شرکت کمرشکن و سنگین بود. با این حال، ما این کار را کردیم چراکه معتقدیم آب فقط متعلق به ما نیست بلکه به آیندگان‌مان هم تعلق دارد. در همین راستا هم بود که موفق به بازیافت 60-70 درصدی آب با استفاده از تیکنرها و حداقل 14 پروژۀ مختلف دیگر شدیم. به همین دلیل معتقدم امروز دیگر محیط‌زیست برای ما تبدیل به یک مسألۀ جدی شده است و شرکت مس خود را متولی محیط‌زیست می‌داند؛ هم به‌خاطر نیروی انسانی و هم به‌خاطر جامعه و مسئولیت اجتماعی که ما نسبت به ساکنان و ذی‌نفعان به‌صورت عام داریم.


منبع:عصرمس
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۶ خرداد ۱۳۹۶ ساعت ۱۰:۳۱
کد مطلب: 38161