گروه صنایع معدنی سیمان
 
نور امید در دل صنعت خاکستری
گروه صنایع معدنی >سیمان - سیمان به عنوان یکی از اصلی‌ترین تامین‌کنندگان نیازهای اساسی فعالیت‌های سازه‌ای در بخش ساختمان جزو مصالح اصلی به شمار می‌رود و از سوی دیگر در اجرای پروژه‌های عمرانی و زیربنایی، راه‌سازی، سدسازی، کانال‌کشی و رویه‌های بتونی (به‌جای آسفالت) نقش تعیین‌کننده‌ای دارد.
 
به گزارش ماین نیوز، این صنعت در کشور ما همواره در حال توسعه بوده و به عنوان یکی از ۷ صنعت استراتژیکی کشور بیشترین نقش را در شاخص‌هایی ازجمله سهم ارزش‌افزوده، اشتغالزایی، صادرات، سهم از بازار، مزیت نسبی و زنجیره تامین (به عنوان مواد اولیه یا کالاهای نهایی) و سطح دانش و فناوری دارد که در روند توسعه صنعتی به آنها تکیه می‌شود.از نیمه دوم سال ۹۲ صنعت سیمان به عنوان صنعت مادر بخش عمران کشور شناخته می‌شود و با توجه به اینکه اکنون تحریم‌ها برداشته شده و دولت روحانی، سکانداری دوازدهمین ریاست‌جمهوری را به عهده گرفته، می‌توان به بهبود این صنعت امید داشت. اکنون تخفیفات صنعت سیمان برداشته شده و امید است تا اواخر سال ۹۶ رونق به این صنعت بازگردد.

افق ۱۴۰۴ و جایگاه سومی جهان
در تنظیم سند راهبردی وزارت صنعت، معدن و تجارت و در جهت تحقق اهداف افق ۱۴۰۴ کسب جایگاه سومی جهان و تولید سالانه ۱۲۰ میلیون تن برای صنعت سیمان کشور ترسیم شده است.
با در نظر گرفتن آخرین پیش‌بینی‌های انجام شده درباره نرخ رشد ۴/۹ درصدی مصرف سیمان تا سال ۲۰۱۸م یا به عبارت دیگر افزایش سرانه مصرف جهانی از ۵۳۹ کیلوگرم به ۶۴۰ کیلوگرم، کسب جایگاه سومی در جهان با ظرفیت تولید سالانه ۱۲۰ میلیون تن، رتبه نخست در صادرات جهانی و ظرفیت تولید در منطقه برای صنعت سیمان کشور در افق ۱۴۰۴ ترسیم شده است.به گزارش ایرنا، همچنین در تنظیم سند راهبردی وزارت صنعت، معدن و تجارت به منظور توسعه رقابت‌پذیری بخش صنعت، معدن و تجارت در جهت تحقق اهداف سند چشم‌انداز ۲۰ ساله کشور، رشته فعالیت‌های صنعتی که بیشترین نقش را در توسعه شاخص‌های منتخب ازجمله اشتغالزایی، سهم ارزش افزوده، صادرات، سهم از بازار، زنجیره تامین و سطح دانش و فناوری داشته‌اند، شناسایی و اولویت‌بندی شدند که در همین راستا رشته فعالیت محصولات کانی غیرفلزی به عنوان اولویت سوم با محوریت صنایع سیمان و کاشی سرامیک در بین ۱۲ اولویت صنعتی نیز تعیین شده است.

گفتنی است رشد صنعت سیمان در کشور پس از سال ۸۲ بهبود چشمگیری یافت و برنامه‌ریزی‌های انجام شده موجب رشد بیش از ۱۰۰ درصدی صنعت سیمان کشور شد، به طوری که از سال ۸۳ تا ۹۵ ظرفیت سیمان کشور با ۱۵۶ درصد رشد از بیش از ۳۲ میلیون تن به بیش از ۸۳ میلیون تن در سال رسید. همچنین متوسط رشد ظرفیت و تولید سیمان در فاصله سال‌های ۸۵ تا ۹۵ به ترتیب برابر با ۶/۴درصد و ۸ درصد بوده که با وجود کاهش تولید سیمان در سال‌های ۹۳ تا ۹۵ ظرفیت تولید این محصول همچنان درحال افزایش است و آمار تولید این محصول در سال گذشته بیش از ۵۷ میلیون تن و ظرفیت تولید آن نیز بیش از ۸۳ میلیون تن بوده است. در همین راستا می‌توان گفت متوسط نسبت تولید به ظرفیت یا ظرفیت بالفعل سیمان کشور در یک دهه گذشته ۸۲ درصد بود.


سیمان در مسیر رونق
در همین‌باره علی محمد بُد عضو هیات مدیره انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان گفت: خوشبختانه با توجه به اینکه دولت آقای روحانی در دولت دوازدهم نیز سکاندار ریاست‌جمهوری شد، قرار است بعد از یک دوره طولانی رکود در بسیاری از بخش‌های صنعت، شاهد رونق در این حوزه‌ها به‌ویژه بازار سیمان باشیم. البته رکود بازار سیمان به بخش مسکن مربوط است که آن هم به بازارهایی همچون سنگ، کاشی، فلزات، آهن، چوب و... وابسته است، بنابراین طبیعی است بازگشت از رکود زمان بر باشد.عضو هیات مدیره انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان با اشاره به افق ۱۴۰۴، کسب جایگاه سومی جهان و همچنین تولید سالانه ۱۲۰ میلیون تن گفت: این هدف کمی اغراق‌آمیز است و ما با رکودی که در این سال‌ها در صنعت سیمان داشتیم، به طور قطع نمی‌توانیم به آن دست پیدا کنیم. اما اگر نرخ ارز کمی افزایش یابد و از طرفی نرخ سود بانکی حداقل برای ما کاهش پیدا کند، با حذف تخفیفات سیمان می‌توان از رکود خارج شده و میزان تولید داخل و میزان صادرات را افزایش داد.


فرصت‌ها و تهدیدها
توانایی صادرات، ارزآوری، کاربرد متنوع و ظرفیت بالای تولید، وجود مواد اولیه فراوان و باکیفیت، وجود دانش فنی و افزایش تولید، تجهیزات موردنیاز در داخل کشور، دسترسی به سوخت فراوان و گاز طبیعی ازجمله مهم‌ترین نقاط قوت این صنعت به شمار می‌آید. ازسوی دیگر مصرف انرژی بالا، وابسته بودن به بازارهای جانبی مانند مسکن و...، آلایندگی، پایین بودن بهره‌وری نیروی انسانی، ضعف تحقیق و توسعه، سرمایه‌بری بالا، ضعف در ساختار صادراتی و نبود نشان تجاری قابل‌رقابت با رقیبان از نقاط ضعف سیمان است. دسترسی آسان به انرژی، نزدیکی به بازارهای هدف، امکان جذب دانش فنی و نوآوری ازجمله فرصت‌های پیش روی صنعت سیمان بوده و رکود اقتصادی در کشور، وجود محدودیت‌های زیست‌محیطی، وجود نوسان در نرخ نهاده‌های تولید، افزایش هزینه تولید، افزایش نرخ سوخت انرژی، ریسک کاهش نرخ سیمان، فروش اعتباری و وصول نشدن مطالبات برای این صنعت تهدید جدی به شمار می‌آید.گفتنی است در برنامه راهبردی وزارت صنعت، معدن و تجارت، «ظرفیت فعلی تولید سیمان ۸۰ میلیون تن اعلام شده که برای افق ۱۴۰۴ این ظرفیت حدود ۱۲۰ میلیون تن هدف‌گذاری شده است.» ایران در سال‌های اخیر در زمره بزرگترین تولیدکنندگان سیمان بوده اما افت تولید ناشی از کاهش تقاضا موجب کاهش تولید شده که امید می‌رود در دولت دوازدهم و با رونق گرفتن صنعت ساخت‌وساز به عنوان مهم‌ترین مصرف‌کننده سیمان، شاهد رونق این صنعت باشیم.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۰ خرداد ۱۳۹۶ ساعت ۱۵:۱۷
کد مطلب: 38094
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت