رمزگشايي از افت غيرمنتظره در بازار سنگ آهن

چه عواملي روند بازار را دستخوش تغييرات كاهشي كردند؟

روزنامه دنیای اقتصاد , 10 خرداد 1396 ساعت 13:56

نزول قيمت سنگ آهن به محدوده زير 60 دلار در شرايطي اتفاق افتاده است که از نظر بسياري از فعالان اين بازار، اين نزول بسيار غيرقابل پيش بيني بوده و از سويي برخي اتفاقات نظير برگزاري نشست «جاده ابريشم جديد» اميدها به افزايش قيمت کاموديتي ها را زير سايه شروع پروژه هاي جديدي که در مسير اين جاده بزرگ قرار دارند، بالا برده است.


به گزارش ماین نیوز، با اين حال اين اتفاق رخ نداده و خبرها حکايت از افت قيمت سنگ آهن به جاي رشد آن دارد.در اين زمينه کيوان جعفري طهراني، مدير امور بين الملل انجمن سنگ آهن ايران در پاسخ به اين سوال که عوامل موثر بر روند کاهشي نرخ سنگ آهن در اين دوره چيست، مي گويد: نزول قيمت سنگ آهن به محدوده زير 60 دلار بسيار غير قابل پيش بيني بود؛ در اين رابطه در حال حاضر قيمت سنگ آهن 80/ 57 دلار است. از سويي چين تا امروز (سه شنبه) به دليل فستيوال قايق اژدها تعطيل است.

اما در ارتباط با اين کاهش قيمت در ابتدا بايد موضوعي را عنوان کنم، با توجه به نشست جاده ابريشم جديد که يک ماه پيش در پکن انجام شد، پيش بيني هايي حول اين نشست وجود داشت که با توجه به معرفي پروژه هاي جديد که در اين کنفرانس توسط آقاي شي جين پينگ، رئيس جمهور چين مطرح شد احتمالا قيمت همه کاموديتي ها و خصوصا سنگ آهن و فولاد افزايش پيدا کند؛ اما اين اتفاق رخ نداد.
علت اصلي عدم افزايش قيمت سنگ آهن را بايد در « دپوي مازاد سنگ آهن در بنادر چين» جست وجو کرد. ميزان دپوي بنادر ظرف مدت چند سال گذشته بين 100 تا 110 ميليون تن شناور بوده است؛ اما يکي از دلايلي را که سنگ آهن به اين ميزان دپو شد، بايد در مورد ديگري جست وجو کرد، وقتي اين مقدار به عدد 140 ميليون تن که در حال حاضر هم اين رقم است مي رسد، نشان مي دهد بارهايي که از کشورهاي مختلف مي آيند از بنادر تخليه نمي شوند.

اين در حالي است که به آن ميزان و شدتي که قيمت سنگ آهن افت کرده قيمت فولاد افت نکرده است، به چه دليل؟ جواب اين سوال را بايد اين گونه داد: چون چين از ذخاير معادن سنگ آهن داخلي خود استفاده مي کند، در اين زمينه شاهديم که چين تا سال 2012 و در مقاطعي از سال 2013، به ميزان يک ميليارد و 400 ميليون تن سنگ آهن در سال توليد داخلي داشته است. اين در حالي است که اين کشور از سال 2014 که قيمت سنگ آهن افت پيدا کرد اقداماتي را در زمينه بستن معادن سنگ آهن داخلي خود کليد زد و تا سال 2016 توليد را با کاهش به ميزان يک ميليارد تن به 400 ميليون تن درسال رساند که اين موضوع به اين دليل بود که خيلي از معادن بسته شده بودند.

چين در حال حاضر از عمق 375 تا 400 متري زمين از ذخاير سنگ آهن مگنتيت خودش برداشت مي کند. ساختار سنگ آهن معادن چين به اين شکل است که در اعماق بيشتر نوع مگنتيت و در اعماق بالاتر نوع هماتيت اين محصول موجود است. اين در حالي است که منظور از نزديک به سطح و اعماق بالاتر معدن در اين کشور روي سطح زمين نيست، بلکه حتي بعضي از اين معادن هم به صورت تونل قبلا حفر شده بودند؛ چرا که طبيعتا در اعماق 300 تا 400 متري را نمي توان به راحتي به صورت روباز نفوذ کرد.از طرفي عيار ذخاير سنگ آهن اين معادن هم زير30 درصد بود که صرفه اقتصادي نداشت و به همين دليل اين معادن را به تعطيلي کشاند، در صورتي که در اعماق پايين تر اين معادن ذخاير مگنتيت وجود دارد. در عين حال اگرچه عيار اين ذخاير 27 تا 30 درصد است؛ ولي قابليت پرعيار سازي مگنتيت در شرايطي که عيار اوليه 27 تا 30 درصد است خيلي بالاتر است و در فرآيند کنسانتره و پرعيار سازي بهتر پاسخ مي دهد.بنابراين اطلاعات نادرستي که چين به همه داد موجب گمراهي کشورهاي معدني شد و باعث شد سرمايه گذاري خيلي عظيمي در برزيل و استراليا اتفاق بيفتد و همه به دنبال اين بودند که حجم صادرات سنگ آهن را افزايش دهند؛ در صورتي که چين ظرف سه ماه گذشته اقدام به استخراج ذخاير مگنتيتش کرد. اين موضوع باعث شد که سنگ آهن وارداتي در بنادر با سرعتي که فولاد توليد مي شود تخليه نشود، لازم به ذکر است به هر صورت با روندي که فعلا چين در پيش گرفته توليد فعلي داخلي اين کشور به750 ميليون تن در سال رسيده است.

وي در پاسخ به اين سوال که به نظر برخي کارشناسان قيمت کنوني سنگ آهن را بايد کف قيمتي اين محصول در بازار دانست و احتمال افت بيشتر ضعيف است، تحليل شما از اين موضوع چيست، مي گويد: من اين قيمت را قيمت کف نمي دانم؛ چرا که در سال 2014 و در بازه افت قيمتي که سنگ آهن داشت عدد 35 دلار را نيز لمس کرد، در اين زمينه در حال حاضر قيمت کف را 55 دلار مي دانم؛ چرا که وقتي خط حمايت 60 دلاري شکست، در شرايطي اين شکست اتفاق افتاد که اين خط حمايت بارها به عدد 60 خورد و بعد باز به سمت بالا رفت و ظرف يک ماه شکسته نشد.وقتي اين خط حمايت شکسته مي شود، انتظار افت بيشتر قيمت آن را نيز بايد داشت.اما از سوي ديگر با توجه به اينکه چهارشنبه اولين روز کاري بعد از تعطيلات جشن قايق اژدها است، امکان افزايش قيمت وجود دارد.

اين در شرايطي است که من اين قيمت را هنوز، قيمت کف نمي دانم، قيمت وقتي به کف مي رسد که تعادلي بين ورودي سنگ آهن به بنادر و تخليه سنگ آهن در بنادر ايجاد شود.جعفري طهراني در پاسخ به اين سوال که به نظر برخي کارشناسان قيمت کنوني سنگ آهن را بايد کف قيمتي اين محصول در بازار دانست و احتمال افت بيشتر ضعيف است، گفت: من اين قيمت را قيمت کف نمي دانم، چرا که در سال 2014 و در بازه افت قيمتي که سنگ آهن داشت عدد 35 دلار را نيز لمس کرد، در اين زمينه در حال حاضر قيمت کف را 55 دلار مي دانم، چراکه وقتي خط حمايت 60 دلاري شکسته شد و وقتي اين خط حمايت شکسته مي شود، انتظار افت بيشتر قيمت آن را نيز بايد داشت.

طهراني در پاسخ به سوال ديگري مبني بر اينکه اين تغييرات قيمتي چه تاثيري بر سنگ آهن صادراتي ايران و توليدکنندگان ايراني دارد، افزود: تاثير بسزاي اين موضوع را در سنگ آهن صادراتي ايران مي توان مشاهده کرد، چرا که در حال حاضر معادن خصوصي نمي توانند به درستي صادرات انجام دهند، علت اين موضوع را تنها در چين نبايد جست وجو کرد، چرا که رقيب قوي و قدري به نام هندوستان را داريم که از سپتامبر 2016 (شهريور95) به بازار بازگشته است.هندوستان تا سال 2009، در سال 110 ميليون تن صادرات سنگ آهن داشت که اين ميزان، اين کشور را بعد از استراليا و برزيل به مقام سوم رسانده بود، در اين زمينه در اواسط سال 2010، عوارض صادراتي سنگ آهن با تعرفه 30 درصد موجب افت شديد صادرات اين کشور شد و به رقم 15 ميليون تن رسيد. از سال 2011 به بعد صادرات اين کشور حتي به 5 تا 10 ميليون تن در سال نيز رسيده است.در اين کشور اما در اواخر شهريور سال 95، عوارض صادراتي سنگ آهن براي عيار زير 58 درصد اين کشور حذف شد و صادرات سنگ آهن آن شروع شد. در ادامه در اين زمينه بايد گفت سنگ آهن اين کشور بيشتر به شکل هماتيت و دانه بندي فاين ريز دانه است. در اين شرايط بود که هندوستان اقدام به صادرات محصولات خود کرد، هند در حال حاضر به ميزان 5 ميليون تن در ماه صادرات سنگ آهن دارد، اما موضوع جالب تر قيمتي است که هندوستان محصول خود را بر اساس آن مي فروشد که 30 درصد زير قيمت شاخص پلتس است.

در واقع همين موضوع است که تقريبا باعث متوقف شدن صادرات سنگ آهن هماتيت ايران شده است. صادرات سنگ آهن هندوستان روي صادرات سنگ آهن ايران تاثير بسيار مخربي گذاشته است و تنها شانسي که ايران در ارتباط با توقف صادرات سنگ آهن هندوستان داشته توقف صادرات هند در فصل مانسون است که فصل بارندگي موسمي اين کشور (در ابتداي ماه مه) محسوب مي شود.تا قبل از توقف صادرات سنگ آهن هندوستان (اواخر 2009) هميشه 4 ماه سال (از ابتداي مه تا اواخر آگوست) صادرات سنگ آهن هندوستان به دليل بارندگي هاي سيل آسايي که وجود داشت متوقف مي شد، در اين زمينه همه نويد مي دادند که اين بارندگي ها با عقب راندن هرچند موقتي هندوستان از بازار صادراتي به بازار صادرات سنگ آهن ايران کمک خواهد کرد، ولي در اين زمينه امسال شاهد بوديم که فصل باران هاي موسمي دو هفته ديرتر آغاز شد.از طرفي صادرات سنگ آهن هندوستان در فصل باران هاي موسمي به صفر درصد نرسيده بلکه به ميزان 30 درصد کاهش پيدا کرده است، ولي هنوز حجم صادراتي که در اين کشور وجود دارد، باعث لطمه شديدي به صادرات سنگ آهن ايران و به خصوص به بخش خصوصي شده است. هرچند افت قيمت سنگ آهن براي پرعيارها حتي روي صادرات سنگ آهن ايران هم تاثير گذاشته به اين دليل که وقتي قيمت افت پيدا مي کند، طبيعتا انواع وسيعي از مگنتيت و هماتيت را شامل مي شود.

مدير امور بين الملل انجمن سنگ آهن ايران در پاسخ به سوالي مبني بر عدم عرضه سنگ آهن در بورس کالا گفت: اين موضوع وقتي مطرح شده بود که بحث عوارض صادراتي سنگ آهن در سه ماه پاياني سال گذشته به صورت جدي مطرح شد تا اگر سنگ آهن به مدت سه بار در بورس عرضه شود و خريدار نداشته باشد، امکان صادرات آن بدون دريافت عوارض وجود داشته باشد. البته در حال حاضر قيمت سنگ آهن به اندازه اي افت کرده که اگر در بورس هم عرضه شود، هيچ فرقي نخواهد داشت؛ چرا که صادرات اين کاموديتي با مشکل جدي توام است.

از طرفي عرضه سنگ آهن در بورس کالا فقط به منظور کشف قيمت اين محصول نبود، بلکه راهکاري بود براي اينکه بتوان مازاد بر نياز داخلي را تشخيص داد.البته موضوع عرضه خود به تنهايي نيز بحث هاي طولاني داشت؛ چرا که عنوان مي شد سه بار عرضه محصولات در بورس بايد با فاصله هاي طولاني صورت پذيرد؛ ولي با نشست هايي که انجمن سنگ آهن با بورس کالا داشت مبنا بر اين شد که اين عرضه ها در 3 روز متوالي صورت بگيرد.


کد مطلب: 38091

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/38091/رمزگشايي-افت-غيرمنتظره-بازار-سنگ-آهن

ماین نیوز
  http://www.minews.ir