گروه صنایع معدنی فولاد
 
تغييرات بنيادي در ساختار فولاد جهاني
گروه صنایع معدنی >فولاد - نزديکي به ماه رمضان و همچنين قيمت هاي پايين زغال سنگ و سنگ آهن موجب شده تا دورنماي بازار جهاني فولاد به سمت افت نرخ متمايل شود هرچند که حمايت هاي دولتي و مخصوصا افزايش قيمت ها در بازار مشتقه چين (بازار آتي و آپشن فولاد) موجب شده تا خوش بيني هايي در اين بازار ايجاد شود. به نظر مي رسد بازارهاي جهاني فولاد خود را براي ورود به يک فاز با ثبات آماده مي کند. در هفته گذشته شاهد رشد نسبي بهاي سنگ آهن، زغال سنگ و بسياري از مصنوعات فولادي در بازارهاي جهاني بوديم هرچند که هنوز هم بسياري از فعالان بازار از احتمال کاهش مجدد قيمت ها خبر داده و عنوان مي کنند: بازار منتظر ابهامات پيش رو و شائبه هايي است که به کاهش قيمت ها منجر شود زيرا بستر معاملاتي احتمال کاهش قيمت ها را در ذات خود نهفته دارد.
 
به گزارش ماین نیوز، شاخص قيمت سنگ آهن متال بولتن نشان مي دهد که در روز پاياني هفته گذشته ميلادي بهاي هر تن سنگ آهن وارداتي به بازار کيندائو چين با عيار 62 درصد براي تحويل قبل از گمرک اين کشور با 09/ 1 دلار رشد قيمتي روزانه به 69/ 62 دلار در هر تن رسيد. اين در حالي بود که بهاي زغال سنگ کک شو استراليا در بازارهاي صادراتي آن با کاهش نرخ رو به رو بود تا جايي که شاهد کاهش 96/ 3 دلاري بهاي زغال سنگ کک شو (سخت) در استراليا بوديم. باوجود اين کاهش نرخ شاهد بوديم که شاخص قيمت زغال سنگ استراليا به 150 دلار و 10 سنت رسيد. در بازار قراضه شاهد ثبات نسبي قيمت ها هستيم هرچند که حجم خريد ترکيه بالاست اگرچه در بازار هند شاهد کاهش محدود بهاي اين کالا هستيم. هم اکنون بسياري از فعالان بازار نگران کاهش فعاليت هاي تجاري در ماه رمضان هستند.

در بازار چين شاهد بوديم که رشد قيمت ها در معاملات کاغذي (آتي و آپشن) موجب شد تا در پايان هفته گذشته بهاي ميلگرد و ورق نورد گرم در معاملات نقدي افزايش يابد. در بازار داخلي ميلگرد چين قيمت ها صعودي است و اخيرا در شرق اين کشور 36 تا 38 دلار هر تن رشد داشته و در مناطق شمالي 10 تا 13 دلار بالا رفته است. البته با اينکه تقاضا کژ دار و مريز وجود دارد؛ فعالان بازار معتقدند هفته هاي آينده اين رشد قيمت ماندگار نيست. بيلت نيز در بازار چين اخيرا 6 دلار رشد داشته و با احتساب ماليات بر ارزش افزوده؛ 447 دلار هر تن معامله مي شود. قيمت قرارداد ميلگرد در بورس شانگهاي با 15 دلار افزايش به 471 دلار هر تن بالغ شده است.

در بازار لهستان شاهد کاهش قيمت ها بوديم ولي در بازار ويتنام قيمت محموله هاي ورق گرم وارداتي با کاهش رو به رو شد که سيگنالي متاثر از کاهش قيمت ها در بازار چين است. در بازار امارات نيز شاهد ثبات قيمتي براي 10 روز اخير بوده ايم، هرچند که نزديکي به ماه رمضان نيز در ايجاد اين وضعيت دخيل بوده است. قيمت هاي پيشنهادي ورق نورد گرم چين به کشورهاي جنوبي حاشيه خليج فارس براي تحويل قبل از گمرک مقصد 460 تا 465 دلار در هر تن بوده هرچند که همين کالا از مبدا تايوان 485 دلار در هر تن پيشنهاد نرخ شده است.

در بازار ترکيه به دليل رشد قيمت ميلگرد داخلي شاهد افزايش نرخ بيلت در هفته گذشته بوده ايم. متوسط بهاي بيلت در بازار ترکيه از مبدا کشورهاي مشترک المنافع 410 تا 415 دلار در هر تن بوده که به نسبت قيمت هاي پيشين 5 تا 10 دلار رشد نرخ داشته است. اين در حالي است که قيمت هاي اعلامي از سوي فروشندگان نزديک به 415 تا 420 دلار در هر تن بوده ولي تمامي اين رشد نرخ از سوي خريداران مورد پذيرش قرار نگرفت. در بازارهاي شرق آسيا بهاي هر تن بيلت وارداتي در قيمت هايي نزديک به 400 تا 410 دلار در هر تن بوده که به نسبت روزهاي قبل از آن تغييري نداشته است، اگرچه برخي از منابع، قيمت هايي بالاتر را درج مي کنند.

داده هاي تاثيرگذار بر قيمت هاي جهاني
نزديکي به ماه رمضان را بايد تاثيرگذار ترين رخداد در بازارهاي جهاني فولاد با محوريت غرب آسيا به شمار آورد که از هم اکنون تاثير آن در کشورهاي حاشيه جنوبي خليج فارس مشهود است و با کاهش فعاليت ها، ميل به تضعيف اين بازارها ديده مي شود. اين در حالي است که در سال هاي اخير تاثيرگذاري ماه رمضان در حوزه هاي اقتصادي مهمي ديده شده که مي توان از کشورهاي اندونزي و مالزي تا پاکستان، بخش هايي از هند، غرب چين، کشورهاي حاشيه خليج فارس، ترکيه و کشورهاي شمال آفريقا همچون مصر، ليبي و الجزاير نام برد. اين حوزه هاي جغرافيايي و اقتصادي ناخودآگاه به سمت کاهش حجم فعاليت ها حرکت خواهند کرد، بنابراين تضعيف تقاضا در اين کشورها دور از ذهن نخواهد بود.

نگاهي به قيمت سنگ آهن و زغال سنگ در هفته هاي اخير نشان مي دهد که قيمت تمام شده توليد فولاد به شدت کاهش يافته هرچند که بهاي مصنوعات فولادي کاهش کمتري را تجربه کرده است. به عبارت ساده تر با فرض کاهش بيشتر قيمت مواد اوليه، سودآوري توليد و فروش فولاد افزايش يافته و کارخانه هاي از اين شرايط حداکثر استفاده را برده اند. اين در حالي است که شاهد افزايش حجم توليد فولاد خام در ماه آوريل و همچنين بالابودن توليد در ماه مارس (ماه جاري ميلادي) هستيم. اين وضعيت در نهايت موجب شد تا شرايط توليدکنندگان فولاد مخصوصا در چين بهبود يابد. همچنين چندي پيش «ايفنا» به نقل از پلتس عنوان کرده بود: تداوم رشد حاشيه سود فولادسازان چيني قيمت سنگ آهن وارداتي را در اين کشور بالا برده است. سنگ آهن خلوص 62 درصد وارداتي تا 60 سنت ديگر جمعه اخير بالا رفته و63 دلار و 5 سنت هر تن خشک سي اف آر شده است. قرارداد سوآپ ژوئن نيز در بورس سنگاپور 3/ 1 دلار بالا رفته و 65/ 62 دلار هر تن خشک است. در ماه مه حاشيه سود فولادسازان چيني خوب بوده که از تقاضا و قيمت سنگ آهن حمايت کرده است. حاشيه سود توليدکننده هاي ميلگرد 73 دلار و حاشيه سود توليدکننده هاي ورق 5/ 14 دلار در هر تن است که نسبت به آوريل بهبود داشته است. از طرفي همه محصولات فولادي سودده شده اند.
پايگاه آمارهاي ملي چين موسوم به NBS در گزارشي از رکوردشکني حجم توليد فولاد خام چين در ماه آوريل خبر داده و عنوان کرد: حجم توليد فولاد خام در ماه آوريل به نسبت مدت مشابه سال قبل از آن 9/ 4 درصد افزايش يافته و به 72 ميليون و 780 هزار تن بالغ شده است. اين رقم توانست رکورد ماه مارس با حجم توليد 72 ميليون تن را نيز بشکند. هم اکنون حجم توليد فولاد خام در چين در بالاترين حد در تاريخ اين کشور قرار دارد. اين وضعيت باعث شد تا در 4 ماه ابتدايي سال جاري ميلادي حجم توليد فولاد خام چين به 9/ 273 ميليون تن برسد که 6/ 4 درصد بيشتر از مدت مشابه سال قبل به شمار مي آيد.

رشد حجم توليد در شرايطي محقق مي شود که دولت چين در سال گذشته 65 ميليون تن از ظرفيت توليد فولاد در اين کشور را متوقف کرده و براي سال جاري تلاش دارد 50 ميليون تن از ظرفيت هاي فعلي را از رده خارج کند. هم اکنون حجم توليد در چين کاهش يافته ولي درصد استفاده از ظرفيت نصب شده هنوز هم پايين است. اين موارد نشان مي دهد وضعيت توليد در اين کشور به سمت استفاده از واحدهايي با راندمان توليد بالاتر در حرکت بوده که مي تواند در کنار بالابودن حجم توليد، به کاهش هزينه توليد و البته حفاظت بيشتر از محيط زيست نيز منجر شود. نکته تاثيرگذار ديگر در بازار فولاد جهاني را بايد بازار داخلي و قيمت هاي صادراتي چين دانست؛ هرچند قيمت هاي صادراتي اين کشور نيز تحت تاثير قيمت هاي داخلي آن نوسان مي کند.

نگاهي به وضعيت قيمت گذاري در بازار داخلي چين نشان مي دهد شرايط معاملاتي به نسبت سال هاي گذشته تغييراتي جدي را تجربه مي کند. حجم معامله در بازارهاي کاغذي (آتي، آپشن و حتي سوآپ) در اين بازار افزايش يافته و بازارهاي کاغذي هستند که در نهايت اهرم موثر بزرگي براي تعيين نرخ در بازارهاي نقدي و معاملات فيزيکي محسوب مي شوند. اين شرايط موجب شده تا اين شائبه ايجاد شود که برخي از فعالان برجسته اين بازار با دستکاري قيمتي در بازارهاي آتي به کمک تزريق منابع مالي تلاش مي کنند قيمت ها را در بازار داخلي چين افزايش دهند تا در نهايت نرخ ها در بازارهاي جهاني هم دستخوش تغيير شود. اين رخداد در سال 94 (اوايل بهمن و ابتداي اسفندماه) در بازار سنگ آهن و حتي فولاد چين خودنمايي کرد که موجب شد تا نرخ ها در تمامي بازارهاي جهاني به سمت رشد متمايل شوند. در شرايط فعلي که شاهد هستيم بهاي سنگ آهن و زغال سنگ در سطوح نسبتا پاييني قرار دارد، رشد بهاي مصنوعات فولادي چندان هم منطقي نيست اگرچه هم اکنون به نسبت شاهد جرقه هاي رشد قيمتي هستيم. رشد قيمت ها در بازارهاي مشتقه فولادي در چين نشان مي دهد که ممکن است شاهد جرقه هاي غيرمنطقي رشد قيمت ها باشيم هرچند افزايش حجم توليد و عرضه در کنار نزديکي به ماه رمضان و ضعف بهاي سنگ آهن و زغال سنگ پتانسيل هاي افزايش قيمت چنداني را براي اين بازار باقي نمي گذارد.

به عنوان نتيجه گيري مي توان عنوان کرد که دورنماي بهاي فولاد در بازارهاي جهاني بايد به سمت افت متمايل شود هرچند تلاش ها براي حمايت از بازار موجب شده تا از يک سو شاهد عقب نشيني فراگير قيمت ها نباشيم هرچند جرقه هاي رشد قيمتي بسياري نيز در اقصي نقاط جهان ديده مي شود. با توجه به اين موارد بايد گفت که ثبات نسبي در بازار فولاد در روزهاي پيش رو مي تواند منطقي ترين برآورد قيمتي از بازارهاي جهاني باشد زيرا به احتمال قوي سيگنال هاي مثبت و منفي در بازار اثر همديگر را خنثي خواهند کرد. در صورت کاهش جذابيت معاملاتي در بازارهاي مشتقه چين تمايل به افت نرخ به صورت آرام مي تواند دورنماي بازار را در هفته هاي پيش رو رقم بزند. اين در حالي است که رشد مجدد بهاي نفت خام يا حتي ادامه رشد قيمت در بازار سنگ آهن و بهبود بازار زغال سنگ نيز مي تواند از بازار فولاد حمايت کرده و در برابر کاهش بهاي مصنوعات فولادي موضع گيري کند هرچند نمي توان به دقت و صراحت، دورنماي قيمت ها را مورد اشاره قرار داد.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۳ خرداد ۱۳۹۶ ساعت ۱۳:۱۶
کد مطلب: 37935
 
مرجع : روزنامه دنیای اقتصاد