خنثي سازي پتانسيل هاي افت در ميان مدت

بازار سنگ آهن چه جهتي را در پيش مي گيرد؟

روزنامه دنیای اقتصاد , 27 ارديبهشت 1396 ساعت 12:57

عقب نشيني محسوس بهاي سنگ آهن در روزها و هفته هاي اخير نگراني هاي بسياري را در بين فعالان اين صنعت ايجاد کرده که شايد اين روند کاهشي باز هم ادامه يابد. تنها در سال ميلادي جاري نوسان بهاي سنگ آهن از اوج تا کف قيمتي از کاهش 33 درصدي قيمت ها حکايت دارد تا جايي که نرخ هايي نزديک به 60 دلار در هر تن را نيز به ثبت رسانده است. به نظر مي رسد غالب پتانسيل افت قيمتي در بازار سنگ آهن خنثي شده و ممکن است شاهد تغيير فاز نوسان قيمت ها در کوتاه مدت تا ميان مدت باشيم.


به گزارش ماین نیوز، بهاي هر تن سنگ آهن براي تحويل در ماه سپتامبر در بازار داليان در روز گذشته با 8/ 0 درصد رشد رو به رو شده که موجب شد اين کالا با قيمت 457.50 يوآن بر هر تن معامله شود. اين در حالي است که در روز دوشنبه بهاي سنگ آهن با عيار 62 درصد در بازار نقدي چين کاهش يافت و از 61 دلار و 45 سنت در پايان هفته گذشته به 61 دلار و 20 سنت کاهش يافت. اين قيمت ها نشان مي دهد بهاي سنگ آهن در روزهاي اوج خود در ابتداي سال جاري ميلادي يعني قيمت هايي نزديک به 90 دلار در هر تن براي عيار 92 دلار، از کاهش محسوسي حکايت دارد. اين سطح از افت نرخ ها خود مي تواند سيگنالي براي حمايت از قيمت ها تلقي شود اگرچه هنوز هم اما و اگرهاي بسياري از دورنماي قيمت ها مخابره مي شود.

واقعيت آن است که موسسات تحقيقاتي غالبا نسبت به دورنماي بهاي سنگ آهن اظهار نگراني کرده و اغلب آنها احتمال کاهش بيشتر قيمت ها را در سال جاري ميلادي مطرح مي کنند. اين وضعيت تا جايي پيش رفته است که بدبينانه ترين برآوردها از سنگ آهن کمتر از 40 دلار در هر تن حکايت داشته ولي برآوردهاي خوش بينانه احتمال رشد مجدد قيمت ها تا نزديکي 70 دلار در هر تن يا حتي بيشتر را براي متوسط قيمت ها در سال جاري مطرح مي کنند اگرچه قيمت هايي بيش از 70 دلار را مي توان به اوج قيمت هاي احتمالي در هفته هاي پيش رو مطرح کرد.

در بازار سنگ آهن نگراني هاي وسيعي وجود دارد که در گزارش هاي پيشين به آنها اشاره کرديم ولي هنوز هم پابرجاست همچون تلاش دولت چين براي محدودکردن ظرفيت هاي توليد فولاد قديمي در اين کشور و همچنين تلاش براي کاهش مصرف زغال سنگ، اما و اگرهاي رشد اقتصادي در چين اگرچه مجددا وارد يک فاز افزايشي شده است، بالابودن جدي موجودي انبارها در بنادر چين، گرماي هوا در شرق آسيا که با بارش باران هاي موسمي همراه خواهد بود، بالابودن توليد سنگ آهن مخصوصا از سوي کشورهاي استراليا و برزيل، خوش بيني نسبت به تزريق سرمايه به بازارهاي نقدي و مخصوصا آتي سنگ آهن در چين و نهايتا کاهش بهاي دلار در بازارهاي جهاني و اميدواري به رشد قيمت فولاد را مي توان برخي از ويژگي هاي اين بازار در روزهاي اخير به شمار آورد.

مدتي است که بهاي فولاد در بازارهاي جهاني به سمت افت نرخ متمايل شده و البته اين روند با کاهش بهاي نفت خام در هفته هاي اخير توام بوده است که تاثير متقابلي بر يکديگر بر جاي گذاشتند. اين در حالي است که به دليل توافق بين روسيه و عربستان براي حمايت از سقف توليد، بهاي نفت وارد يک فاز افزايشي جديد شد که خوش بيني هاي جديدي را در بازارهاي جهاني ايجاد کرد. اين در حالي بود که رشد بهاي نفت خام براي بازارهاي جهاني فولاد خوش يمن بوده و جرقه هاي افزايش نرخ را شاهد بوديم. از سوي ديگر ماه رمضان نزديک است و به صورت سنتي تقاضا در بخش هاي مهمي از جهان کاهش خواهد يافت بنابراين ادامه رشد قيمت فولاد با اما و اگرهايي همراه خواهد بود.

در هر حال در بورس شانگهاي در پايان هفته گذشته شاهد رشد بهاي ميلگرد آتي بوديم که توانست 30 تا 40 يوآن (4 تا 6 دلار) رشد نرخ داشته باشد همچنين در ابتداي روز دوشنبه نيز شاهد رشدي نزديک به 4/ 0 درصد بوديم. اين دو نکته را مي توان سيگنالي ضعيف براي حمايت از بهاي سنگ آهن به شمار آورد که خوش بيني ها به رشد تقاضا را افزايش مي دهد.

موارد مهم در بازار سنگ آهن از لحاظ بنيادين بارها تکرار شده هرچند که تغييرات مهم و سريعي در اين بازار مشاهده نمي شود ولي هنوز هم روند کاهشي قيمت ها کم و بيش در بازار سنگ آهن ادامه داشته يعني ممکن است کف قيمتي 60 دلار در بازار چين نيز به سادگي شکسته شود. اين نگراني به دليل بالابودن محسوس موجودي انبارها در بنادر چين، سپس کاهش محدود آن هنوز هم ادامه دارد ولي نرخ ها در اين بازار با 33 درصد افت، شکست بزرگي را تجربه کرده اند. از سوي ديگر بهاي دلار در مقايسه با سبدي از ارزهاي معتبر در جهان به سمت کاهشي ممتد متمايل شده تا جايي که هم اکنون در کمترين حد در 6 ماه اخير قرار دارد. از سوي ديگر مي توان باز هم به دورنماي بازار نفت خام و ساير فلزات پايه خوش بين بود ولي اميدواري ها چندان هم عميق نيست.
اين موارد در شرايطي اهميت بيشتري پيدا مي کند که در دوره هاي زماني پيشين که شاهد جهش قيمت سنگ آهن بوديم، بازارهاي مالي نقش مهمي در رشد نرخ داشتند تا جايي که بسياري از افزايش قيمت ها حتي از پايه و اساس بنيادين قدرتمندي برخوردار نبوده ولي وجود تقاضا در بازارهاي آتي با مهاجرت سرمايه ها به سمت خريد موجب شد رونقي تصنعي و رشد قيمت هايي پراهميت در اين بازارها رقم بخورد.

هم اکنون بسياري از بازارهاي کالايي در جهان با نگراني از کاهش مجدد قيمت ها رو به رو شده و همچنين ممکن است بهاي نفت خام نيز پس از رشد مقطعي قيمت ها باز هم به روند کاهشي خود ادامه دهد. از آن وخيم تر قيمت هاي سهام در بسياري از بازارهاي جهاني که احتمال ريزش را در ذات خود نهفته دارد، بنابراين سرمايه هاي سرگردان ممکن است فرودگاهي جديد براي فرود پيدا کرده و همين نکته مي تواند چهره بازار سنگ آهن را به کل تغيير دهد. اين رخداد بارها تکرار شده و هيچ تضميني وجود ندارد که مجددا تکرار نشود ولي شايد هنوز زمان آن فرا نرسيده باشد.

با توجه به موارد فوق با سيگنال هاي حمايتي در بازار سنگ آهن رو به رو هستيم يعني کاهش ارزش دلار، رشد قيمت فولاد و نفت خام به صورت مقطعي و البته کاهش محدود موجودي انبارها مي تواند بستري براي حمايت موقتي از بهاي سنگ آهن به شمار بيايد، ولي امکان کاهش نرخ بيش از افزايش قيمت ها در کوتاه مدت تا ميان مدت خودنمايي مي کند ولي حجم و زمان کاهش قيمت ها کم است. پس از اين بازه زماني شاهد خواهيم بود که فضا براي فعاليت هاي سفته بازي فراهم شده و باز هم رونق به اين بازار باز مي گردد. رصد فعاليت ها در بازار آتي را بايد از اين پس در دستور کار قرار داد، زيرا کاهش قيمت ها بسترساز رشد نرخ هاي آتي محسوب خواهد شد.


کد مطلب: 37800

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/37800/خنثي-سازي-پتانسيل-هاي-افت-ميان-مدت

ماین نیوز
  http://www.minews.ir