گروه اكتشاف و زمين شناسي
 
با تدبیر و امید رقم خورد
توسعه ۱۱۷درصدی دانش معدنی و اکتشاف
گروه اكتشاف و زمين شناسي - توسعه اکتشافات از موضوعات مهمی بود که در دولت یازدهم مورد توجه مسئولان قرار گرفت اما موضوعی که بیش از هر چیز دیگری بر اهمیت توسعه اکتشافات می‌افزاید، تکمیل زنجیره‌های ارزش در بخش معدن و جلوگیری از خام‌فروشی است.
 
به گزارش ماین نیوز، فرازونشیب‌های موجود در بازار مواد معدنی به ویژه در ۲ تا ۳سال اخیر باعث شد تولیدکنندگان محصولات معدنی و همچنین مسئولان مربوط بر آن باشند تا محصولی با ارزش افزوده بیشتر را راهی بازارهای صادراتی کنند. در نتیجه باید بیش از هر زمان دیگری به موضوع اکتشافات توجه می‌شد. خوشبختانه اقدامات در این زمینه حاکی از توسعه ۱۱۷درصدی دانش معدنی و اکتشافات در دولت دوازدهم است.

۷۰۰معدن فعال تا پایان سال گذشته
معادن ایران ثروت ارزشمندی هستند که سال‌هاست به داشتن آن بالیده‌ایم. در سال‌های گذشته آن چنان که باید و شاید به این منابع عظیم که می‌تواند جایگزین مناسبی برای توسعه صادرات غیرنفتی باشد توجه نشده بود. دولت تدبیر و امید با بهره‌گیری از روحیه اعتدال علاوه بر آنکه توانست نظر شریکان خارجی را در پسابرجام به معادن غنی ایران جلب کند و با مشارکت آنها در توسعه این بخش ارزشمند اقتصاد بکوشد، با افزایش تولید محصولات معدنی و برنامه‌ریزی هدفمند برای جلوگیری از خام‌فروشی موفق شد این برگ از دفتر اقتصاد کشور را بهتر از سایر دولت‌ها ورق بزند و تاثیرگذاری بخش معدن در توسعه اقتصادی کشور را بیشتر کند. به گزارش شاتا، آمارهای مقایسه‌ای سال‌های ۵۷ تاکنون نشان می‌دهد ایران در این حوزه حرف‌های زیادی برای گفتن دارد. کشوری که روزگاری حتی دانش کشف یک معدن کوچک را نداشت امروز به همت مردان و زنان متخصص و متعهد ایرانی توانسته صدها معدن جدید را کشف کند و به ذخایر معدنی کشور بیفزاید تا بتوان به آینده معدنی ایران امیدوارتر بود.

ایران در حالی تا پایان سال گذشته ۵هزار و ۷۰۰ معدن فعال داشت که در سال ۵۷ تنها ۱۹۵ معدن در کشورمان فعالیت می‌کردند. اگر نگاهی منصفانه به آمار فعالیت‌های معدنی کشور از ابتدای دولت تدبیر و امید داشته باشیم در می‌یابیم که با وجود همه تنگناهایی که بر سر راه فعالیت‌های معدنی کشور وجود دارد معادن کشورمان قدرتمندانه درحال تولید هستند. کارشناسان آمار صنعتی معتقدند تعداد معادن فعال کشور اندکی کاهش یافته اما این شرایط به دلیل عزم جدی دولت برای جلوگیری از خام‌فروشی از یک سو و توانا نبودن برخی معادن کوچک در انطباق با توسعه فناوری در معادن بوده و در این مسیر هیچ گاه معادن ارزشمند و کانسارهای مهم کشور دچار تعطیلی و رکود نشده‌اند.

۳۹۰هزار کیلومتر اکتشافی معدنی با ژئو فیزیک هوایی
گزارش‌های آماری حاکی است که دولت تدبیر و امید در حالی به روزهای پایانی خود نزدیک می‌شود که تحول بزرگی در زمینه اکتشاف و ژئوفیزیک هوایی در کشور ایجاد کرده است. در حالی که تا پایان دهه ۶۰ شمسی سهم ایران از ژئوفیزیک هوایی صفر بود، دولت دکتر روحانی با ژئو فیزیک هوایی ۱۸۰هزار کیلومتر خطی در بخش اکتشاف معدن آغاز به‌کار کرد و عزم مسئولان معدنی کشور برآن شد تا این میزان پژوهش را با دانش نوین موجود افزایش دهند.

سرانجام دولت تدبیر و امید با همت وزارت صنعت، معدن و تجارت و کارشناسان زبده معدن توانست با افزایش ۱۱۷درصدی ژئوفیزیک هوایی و رسیدن به عدد ۳۹۰ هزار کیلومتر خطی، سهم بزرگی در افزایش میزان کشف معادن ایرانی جدید داشته باشد. در زمینه نقشه‌های زمین‌شناسی نیز دولت یازدهم سهم مطلوبی دارد. این نقشه‌ها که در سال ۵۷ تنها ۵۳ برگ و در زمان آغاز به کار دولت تدبیر و امید ۵۰۷ برگ بود، با تلاش‌های فنی و تخصصی در این بخش در پایان سال ۹۵ با ۵/۵۴ درصد افزایش به ۷۸۳ برگ رسید.

گزارش‌ها از میزان استخراج مواد معدنی نیز حاکی است که در دولت دکتر روحانی این بخش شاهد رشد و پیشرفت بوده است. ایران که در سال ۵۷ هیچ کشف معدنی نداشت در پایان سال ۹۵ شاهد کشف ۶۸۱میلیون تن انواع مواد معدنی بوده است. این میزان کشف در مقایسه با اکتشاف ۵۸۳میلیون تنی در ابتدای دولت تدبیر و امید نزدیک به ۱۷درصد افزایش داشته و حکایت از عزم دولتمردان عرصه اعتدال برای پیشرفت‌های معدنی دارد.

ستاوردهای دولت در بخش معدن تنها به این بخش‌ها ختم نمی‌شود. رشد ۴۴درصدی ظرفیت تولید زنجیره فولاد شامل کنسانتره، گندله، آهن اسفنجی، شمش و نورد در دولت اعتدال و افزایش نزدیک به ۴۰درصدی ظرفیت تولید کنسانتره مس و مس کاتد در این دولت نشان از توجه ویژه به تکمیل زنجیره‌های تولید محصولات معدنی در دولت یازدهم و پرهیز از خام‌فروشی‌های رایج در دولت قبل است. آمارها نشان می‌دهد ظرفیت تولید زنجیره فولاد از ۲/۴میلیون تن در آغاز پیروزی انقلاب به ۱۲۵میلیون تن در ابتدای روی کارآمدن دولت تدبیر و امید رسید و با برنامه‌های خوبی که دولت اجرا کرد این ظرفیت امروز با ۴۴درصد افزایش به ۱۸۰میلیون تن در سال رسیده است. ظرفیت تولید کنسانتره مس و مس کاتد نیز شرایط رضایت بخشی را تجربه می‌کند.

در پایان سال ۹۵ ظرفیت تولید کنسانتره مس با ۳۵/۲درصد افزایش نسبت به آغاز کار دولت از ۹۲۳هزار تن به یک میلیون و ۲۴۸هزار تن و ظرفیت تولید مس کاتد نیز در این بازه زمانی با ۳۹/۶درصد افزایش از ۲۵۲هزار تن به ۳۵۲هزار تن رسید. این در حالی است که ظرفیت تولید این دو محصول در ابتدای پیروزی انقلاب صفر بود. در برخی محصولات مربوط به معدن هم دولت دکتر روحانی تاثیر مثبتی داشته است. بررسی آمار ظرفیت برخی محصولات در ابتدای کار دولت تا پایان سال ۹۵ نشان می‌دهد دولت در این مدت توانسته است ظرفیت تولید سیمان را با وجود کاهش چشمگیر ساخت‌وساز در کشور با حدود ۸درصد افزایش از ۷۷/۵میلیون تن به ۸۳/۵میلیون تن برساند. ظرفیت تولید کاشی و سرامیک نیز با وجود کاهش ساخت‌وساز با حدود ۱۰/۵درصد افزایش از ۴۹۲میلیون متر مربع در ابتدای کار دولت به ۵۴۳میلیون مترمربع در پایان سال ۹۵ رسید و ظرفیت تولید شیشه نیز از یک میلیون و ۵۷۷هزار تن به یک میلیون و ۶۸۵هزار تن در این بازه زمانی رسید.

تنها بخش معدن نیست که با تلاش‌های دولت در حال رشد و رونق است، بخش‌های متنوع تجارت و صنعت نیز روزهای تازه‌ای را در روند توسعه تجربه می‌کنند. البته در بخش معدن نیز منتقدان دست از نقد غیرمنصفانه بر نمی‌دارند و بدون بررسی عملکرد مثبت دولت در تکمیل زنجیره‌های تولید، همراهی با معدنکاران در فعالیت‌های مربوط به حقوق دولتی، توسعه زیرساخت‌های لازم برای معادن در تمام‌نقاط کشور و ده‌ها خدمت دیگر تنها نیمه‌خالی لیوان را دیده و تعطیلی چند کارگاه معدنی کوچک یا برخی مشکلات را بزرگنمایی کرده و سعی دارند از این مسئله بهره‌برداری‌های خاص کنند اما واقعیت ماجرا این است که کشور در بخش معدن در ۳سال گذشته حرکت جهشی ویژه‌ای داشته و به زودی با حضور معدنی‌های بزرگ جهان که فرصت آن در پسابرجام فراهم شد، شاهد اتفاقات منحصربه‌فردی در حوزه معادن کشور خواهیم بود.

ایمیدرو و اکتشافات تاریخی
سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران(ایمیدرو) نیز از شروع به کار دولت یازدهم، توسعه اکتشافات را در اولویت خود قرار داد و تلاش کرد با ورود وسیع به این حوزه بتواند سال‌های گذشته را جبران کند. در همین زمینه مهدی کرباسیان رئیس هیات عامل ایمیدرو گفت: در حوزه اکتشاف خوشبختانه پیشرفت‌های بسیار خوبی انجام شده و از ۲۵۰هزار کیلومتر مربع کار اکتشافی که در سال ۹۳ شروع شد، به ۵۰هزار کیلومترمربع در سال ۱۳۹۵ رسید. وی اظهار کرد: در واقع توانستیم محدوده‌های امید بخش را شناسایی کرده و مرحله حفاری را آغاز کنیم.چنین اقداماتی توانست فصل جدیدی را در بخش معدن و صنایع معدنی ایجاد کند. یافتن محدوده‌های امیدبخش در این طرح باعث شد معدنی‌ها به آینده این بخش امیدوار باشند. از سویی دیگر می‌توان انتظار داشت با چنین اقداماتی اکتشافات از سطح به عمق در حرکت باشد.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۴ ارديبهشت ۱۳۹۶ ساعت ۱۲:۵۲
کد مطلب: 37235
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت