گروه معادن مس
 
«چهل‌کوره» گامی در مسیر اشتغالزایی
گروه معادن >مس - چندی پیش در آخرین ماه سال ۹۵ و در سفر رئیس‌جمهوری به استان سیستان و بلوچستان، دستور بهره‌برداری از مجتمع معدنی مس چهل‌کوره زاهدان به صورت ویدئو کنفرانس صادر شد.
 
به گزارش ماین نیوز، بدون شک راه‌اندازی این واحد در منطقه سیستان و بلوچستان نقش بسزایی در اشتغالزایی و رفع محرومیت در کنار توسعه صنعت مس کشور ایفا خواهد کرد.

نگاهی به چهل کوره
کانسار مس چهل‌کوره در ۱۲۰ کیلومتری شمال غربی شهر زاهدان قرار دارد و ارتفاع متوسط محدوده از سطح دریا ۱۶۰۰ متر است. دسترسی به این محدوده از طریق جاده آسفالته زاهدان-بم است که از کیلومتر ۵۱ آن در منطقه‌ای به نام تل سیاه، راه فرعی به سمت شمال وجود دارد و تا روستای دهانه باغی به طول۴۴ کیلومتر ادامه می‌یابد. ذخیره مس چهل‌کوره در ۲۵ کیلومتری شمال روستای یاد شده قرار دارد. سرمایه مورد نیاز برای این طرح بیش از ۱۴۰میلیارد تومان برابر با ۸میلیون یورو است که با توسعه اشتغالزایی در منطقه یادشده در دستور کار قرار گرفت. اجرای این طرح در توسعه صنعت مس تاثیر بسیاری خواهد داشت.مجری طرح معدن مس چهل‌کوره درباره این طرح اظهار می‌کند؛ پس از ۵سال کار مداوم و حمایت مدیران ارشد شرکت ملی صنایع مس ایران، درنهایت طرح تجهیز معدن و احداث کارخانه فرآوری به سرانجام رسید.

رضا پرنیان می‌گوید؛ امیدوارم بهره‌برداری از این مجتمع باعث رونق اقتصادی و ایجاد اشتغال و خیر و برکت در منطقه و استان سیستان و بلوچستان شود.به گفته وی، راه‌اندازی معدن و کارخانه فرآوری علاوه بر ایجاد اشتغال مستقیم برای حدود ۳۵۰ نفر، باعث ایجاد اشتغال غیرمستقیم در منطقه خواهد شد و یکی از مناطق محروم استان سیستان و بلوچستان شاهد محرومیت‌زدایی و شکوفایی اقتصادی می‌شود.مجری طرح معدن چهل‌کوره با اشاره به برنامه‌های در دست اقدام این مجتمع می‌افزاید؛ اکنون، مهم‌ترین برنامه ما پس از راه‌اندازی مجتمع این است که فعالیت‌های تولیدی این کارخانه به تثبیت برسد و تلاش کنیم تا پایان سال آینده کارخانه تغلیظ به ظرفیت کامل خود و تولید ۱۷هزار تن کنسانتره با عیار ۲۰درصد در سال برسد.جالب است بدانید، فعالیت‌های اکتشافی در معدن مس چهل‌کوره از سال ۱۳۸۲ از سوی تیم اکتشافات و مهندسی توسعه برای بررسی میزان ذخیره در بخش نصرت‌آباد و به‌ویژه منطقه چهل‌کوره پس از اخذ مجوزهای لازم از سازمان‌های مربوط آغاز شد و درنهایت این تیم پس از پی‌جویی، عملیات ژئوشیمی و ژئوفیزیک و حفاری اکتشافی این معدن، ذخیره قطعی معدن را ۳میلیون تن با عیار ۱/۴درصد تشخیص داد و تاکنون حدود ۱۰هزار متر حفاری انجام شده است.


سرمایه‌گذاری ۲۰۰میلیارد تومانی
در مراسم بهره‌برداری از مجتمع معدنی مس چهل‌کوره زاهدان، رئیس سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران(ایمیدرو) نیز بیان کرد: فناوری بخش‌های کارخانه این معدن در داخل کشور طراحی و اجرا شده و فقط در بخش ساخت آسیاب‌ها از شرکت خارجی استفاده شده است.به گزارش ایمیدرو، مهدی کرباسیان اضافه کرد: میزان سرمایه‌گذاری در این طرح ۲۰۰میلیارد تومان بود.

وی ادامه داد: میزان خاک ورودی کارخانه کنسانتره ۳۰۰هزار تن در سال است که تبدیل به ۱۶۷۰۰ تن کنسانتره ۲۰درصد می‌شود. معدن زیرزمینی چهل‌کوره از ذخیره ۳میلیون تنی برخوردار است که به مدت ۱۰سال می‌تواند کارخانه را تغذیه کند. یک مرحله اکتشاف در این معدن انجام شده و برنامه‌ای برای اجرای طرح جدید اکتشافی وجود دارد تا به ذخایر بیشتری دست پیدا کنیم.درحال‌حاضر ایران با تولید ۲۲میلیون تن مس در جایگاه هشتم دنیا قرار گرفته است. از سویی دیگر رفع تحریم‌ها و اجرایی شدن برجام توانست بازارهای جدیدی را پیش‌روی این صنعت قرار دهد. بهره‌برداری از چهل کوره می‌تواند اتفاقی جدید را در این صنعت رقم زند. معدن و کارخانه فرآوری مس چهل‌کوره یکی از ۳۵ طرح بزرگ اقتصاد مقاومتی در سطح کشور است که براساس ظرفیت‌های معدنی سیستان و بلوچستان و با سرمایه‌گذاری بیش از یک‌هزار و ۳۵۰میلیارد ریال و ۸میلیون و ۲۰۰ یورو از سوی شرکت ملی صنایع مس ایران احداث شده است.


حل مشکلات مالی
هرچند اجرای طرح‌های جدید و همچنین طرح‌های توسعه‌ای باعث می‌شود صنعت مس به هدف در نظر گرفته شده خود در چشم‌انداز ۱۴۰۴ یعنی تولید ۸۰۰هزار تن کاتد مس دست پیدا کند، اما نکته دیگر در این میان ورود به بازارهای جدید است. درواقع این هدف با نیم‌نگاهی به صادرات در دستور کار قرار گرفته اما تحریم‌های وضع شده برضد کشور توانست مسیر صنعت مس در صادرات را پر پیچ‌وخم کند. البته اجرایی شدن برجام تا حدودی به رفع مشکلات کمک کرد.در این زمینه احمد مرادعلیزاده مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران گفت: ما هم مانند دیگر شرکت‌های ایرانی درحال‌حاضر سازوکاری در خارج از کشور ایجاد کرده‌ایم و امروز با کمترین هزینه در حال انتقال پول هستیم زیرا در این کار دوستان ما تجربه داشتند و توانستیم از این تجربه برای حل مشکلات استفاده کنیم.

تحریم‌های پولی بانکی توانست نقل‌و انتقالات شرکت ملی صنایع مس ایران را با مشکل مواجه کند. این مشکل می‌توانست بازار خرید و فروش را محدود کند زیرا جابه‌جایی پول در آن زمان به سختی انجام می‌شد. با توافق ۱+۵ و ایران و همچنین اجرایی شدن برجام، یکی از موضوعات مطرح، برطرف شدن تحریم‌های پولی بانکی بود. این اقدام نه‌تنها خرید و فروش را آسان می‌کرد بلکه می‌توانست در جذب سرمایه‌های خارجی در بخش معدن و صنایع معدنی تاثیرگذار باشد. اما امروز با اتفاقات رخ داده، نور امید بر معادن مس تابیده شده و مدیران در این صنعت با امیدی بیش از گذشته درحال کار هستند.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۵ اسفند ۱۳۹۵ ساعت ۰۹:۵۲
کد مطلب: 36820
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت