گروه معادن
 
پیش‌بینی وضعیت بازار فلزات اساسی در سال ۹۶ درمقایسه با امسال
جبران کمبود تقاضای داخلی با افزایش سهم صادرات
گروه معادن - بازار فلزات اساسی در سال ۹۵ نسبت به سال گذشته، به دلیل افزایش قیمت‌های جهانی از رونق بیشتری برخوردار بود.
 
به گزارش ماین نیوز، در حال حاضر به نظر می‌رسد چالش اصلی برای پایداری این روند و داشتن چشم‌انداز مناسب‌تر، این است که بازارهای جهانی همچنان پویایی خود را حفظ کنند و بازار داخلی هم از بعد تقاضا کارآمدتر شود. مهم‌ترین چالش موجود بین فعالان یا تحلیلگران صنعت فلزات این است که آیا بازار داخلی کارآمدتر می‌شود یا بازارجهانی ثبات خود را حفظ کرده و با این تقاضا و رشد قیمتی که در سال ۹۵ با آن روبه‌رو بودیم آیا در سال ۹۶ هم این روند ادامه‌دار خواهد بود یا نه؟

افزایش قیمت‌های جهانی نجات‌دهنده بود
سیدسلمان نصیرزاده مدیر تحلیل مرکز تحقیقات آریاسهم معتقد است، درباره فلزات اساسی چند مولفه و متغیر تاثیرگذار است که رصدش می‌تواند توجه فعالان این بازار را به خود جلب کند. در بازارداخلی اجرای سیاست‌های انبساطی دولت و افزایش بودجه عمرانی و فعالیت‌هایی که در این حوزه انجام می‌دهد بسیار اهمیت دارد، امری که در سال ۹۵ کمبود آن در گروه‌های فلزی احساس شد.

نصیرزاده گفت: سیاست دیگر دولت توجه به طرح‌های عمرانی است، نکته بعدی تحول در حوزه بازار مسکن است؛ به نظر می‌رسد حداقل در نیمه نخست سال ۹۶ عرضه جدیدی در بازارمسکن نداشته باشیم یا ساخت‌وسازهای جدیدی اضافه نشود، از این نظر تفاوت خاصی نسبت به نیمه نخست سال ۹۵ احساس نخواهیم کرد. وی با بیان اینکه بازار فلزات اساسی و مقاطع فولادی همیشه رابطه بسیار همراستا و مستقیمی با نرخ دلار و فضای تورمی کشور دارد، افزود: آمارها نشان می‌دهد از سال آینده شاهد رشد تورم نقطه به نقطه، متوسط، تورم مصرف‌کننده و تولیدکننده خواهیم بود. اما به نظر می‌رسد تورم کنترل‌شده در سال ۹۶ بین ۱۰ تا ۱۵ درصد باشد. از این نظر می‌توانیم بگوییم بازار فلزات اساسی و مقاطع فولادی اگر از جنبه میزان تقاضا منتفع نمی‌شوند و یا نکته جدیدی را نسبت به سال ۹۵ احساس نمی‌کنند اما از نظر افزایش نرخ می‌توانند شرایط بهتری را تجربه کنند. نصیرزاده در بررسی بازار صادراتی تصریح کرد: به نظر می‌رسد با توجه به اینکه در بازار صادراتی به‌ویژه بازار آسیا به ویژه چین، تقاضای بهتری وجود داشته و قیمت‌ها هم نسبت به بازار داخلی مناسب‌تر است، سهم صادرات محصولات فولادی و فلزی نسبت به سال ۹۵ افزایش پیدا کند. انتظار می‌رود حداقل در نیمه نخست سال ۹۶ تقاضای جدیدی در بازار داخل نداشته باشیم و شرکت‌های فلزی و فولادی سهم صادرات‌شان را تقویت کنند. این کارشناس ارشد بازار فلزات با اشاره به افزایش اجرای طرح‌های عمرانی دولت در سال ۹۶ تاکید کرد: به نظر می‌رسد تقاضای جدیدی را در بازار داخلی شاهد نباشیم مگر اینکه دولت بخواهد طرح‌های عمرانی‌اش را اجرا کند؛ با این حال در نیمه نخست سال، چشم‌انداز جدیدی را شاهد نخواهیم بود.

به طور عمده از نظر افزایش نرخ یا کنترل بهای تمام شده، احتمال دارد این شرکت‌ها بتوانند روند باثبات و سودآوری خودشان که در سال ۹۵ نسبت به ۹۴ شاهد بودیم را حفظ و کنترل کنند. وی افزود: مهم‌ترین نکته‌ای که می‌تواند در نیمه نخست سال۹۶ سودآوری شرکت‌ها را حفظ کرده و ما خوش‌بین باشیم به اینکه از نظر درآمدزایی عملکرد بهتری داشته باشند، افزایش نرخ قیمت جهانی، رشد احتمالی و آرام قیمت‌ها، دلار و نرخ تورم است.

اگر این مولفه‌ها آنطور که انتظار داریم به درستی کار خود را انجام ندهند، شاید شرایط چندان باثباتی نداشته باشند اما پیش‌بینی می‌شود از این نظر بتوانند منتفع شوند اما از نظر تقاضای داخلی در بخش جدید به نظر نمی‌رسد نکته چندان حائز اهمیتی داشته باشند. نصیرزاده با بیان اینکه در بازار فلزات اساسی، عمده سهم بازار را بازار داخلی به خود اختصاص داده است، گفت: در نتیجه دو متغیر اصلی افزایش تقاضا و نرخ، کار خود را باید انجام دهد؛ یا باید تقاضای جدید ایجاد شود که به طور عمده تقاضایی است که از سمت مصرف‌کننده یا اجرای پروژه‌های جدید عمرانی و افزایش نرخ است(که می‌تواند یا به دلیل افزایش قیمت‌های جهانی یا تورم باشد).

به نظر این کارشناس ارشد بازارسرمایه، در سال ۹۵ نکته مهمی که باعث شد نسبت به سال ۹۴ این شرکت‌هایی که به سمت زیان‌ده شدن پیش رفته بودند، وضعیت بهتری داشته باشند، این بود که از نظر تاثیر بازارهای جهانی این گروه منتفع شده و باتوجه به رشد قیمت‌ها توانستند شرایط بهتری داشته باشند. در واقع آن نقص کمبود تقاضا و رکودی که در بازار داخلی حاکم بود و در فضای کلی این گروه سایه انداخته بود را رشد قیمت جهانی پوشش داد. این درحالی است که شرکت‌هایی مثل فولاد مبارکه و خوزستان توانستند از این فرصت استفاده کنند و کمبود تقاضای داخلی را با افزایش سهم صادرات جبران کنند، درواقع کشورهای عضو خاورمیانه و آسیای شرقی از این بابت شرایط بهتری را تجربه کردند و وضعیت بازارجهانی به صنعت فلزات اساسی در سال ۹۵ کمک کرد تا شرایط متمایزتری را نسبت به سال ۹۴ تجربه کنند.

ورود سرمایه‌گذار خارجی نقطه عطف رونق اقتصادی
حسین خواجویی کارشناس ارشد حوزه فلزات در پیش‌بینی از وضعیت فلزات اساسی در سال ۹۶ گفت: بحث اصلی در حوزه فلزات قیمت‌های جهانی است، برآورد من این است که در سال ۲۰۱۷ میلادی افت محسوسی در قیمت فلزات نخواهیم داشت و این مسئله دور از انتظار است. خواجویی افزود: به نظر می‌رسد همه گروه‌های فلزی به استثنای مس و روی ظرفیت بیشتری از نظر افزایش قیمت داشته باشند؛ البته این افزایش قیمت محدود است و افزایش ۲۰تا ۳۰ درصدی در بازارهای جهانی دیده نمی‌شود، به طور میانگین افزایش قیمت تا ۱۰ درصد پیش‌بینی می‌شود. شاید به دلیل کمبودی که در بازارهای جهانی مس وجود دارد، کاهش قیمت درباره فلز مس و روی منتفی باشد و به احتمال زیاد افزایش قیمت‌شان بیشتر باشد. وی تاکید کرد: با توجه به عرضه و تقاضای بازارهای جهانی، افزایش قیمت فراتر از ۷درصد بعید به نظر می‌رسد.

با این حال و باتوجه به افزایش قیمت فلز مس در بازارهای جهانی، شاید به طور میانگین بین ۶ هزار و ۷۰۰تا ۹۰۰ دلار افزایش را در سال ۹۶ بتوانیم برای این فلز رنگی متصور شویم. خواجویی درباره وضعیت بازارهای داخلی ادامه داد: وضعیت برخی فلزات بیشتر باید با رویکرد صادراتی بررسی شود، درباره فلز مس این مسئله قدری پرنگ‌تر است، به طوری که بیش از ۶۰ تا ۷۰ هزارتن سهم سالانه مس از صادرات است. ۱۸۰تا ۱۹۰ هزار تن هم سهم صادرات کاتد مس است که با احتساب ۱۰۰هزارتن صادرات، مابقی سهم مصرف داخلی است. منتهی مصرف بازار داخلی وابسته به خروج از رکود است. این کارشناس ارشد بازار فلزات، رکود اقتصادی را به‌عنوان مسئله اصلی یاد کرد که گریبان فلزات رنگی را گرفته است و گفت: همین وضعیت در بازار فولاد، سیمان و کاشی هم دیده می‌شود. فلزات رنگی هم خارج از این وضعیت قابل بررسی نیستند. رونق بازارداخلی این گروه هم تا حد زیادی به رونق اقتصادی برمی‌گردد، شدت رونق در این گروه نیز برای سال ۹۶ دور از انتظار است، البته ممکن است نسبت به سال ۹۵ رونق بیشتری داشته باشند اما خیلی پررونق نخواهد بود. خواجویی تاکید کرد: سال ۹۶ مشابه سال ۹۵ است، شاید از نیمه دوم سال ۹۶ به دلیل تشدید سیاست‌های انبساطی از جانب دولت چه در حوزه مالی یا پولی قدری فضای رونق نسبی تشدید شود. اما درمجموع سال ۹۶ سالی است که در حوزه فلزات رنگی به طور قطع متاثر از قیمت‌های جهانی، افزایش یا کاهش شدید قیمت‌ها دور از انتظار است. به طور میانگین قیمت فلزات درسال ۲۰۱۷ میلادی حوالی محدوده‌های فعلی است.

وی در پیش‌بینی این وضعیت در بازار داخلی افزود: در بازار داخلی هم به نظر نمی‌رسد شاهد تفاوت چشمگیری در قیمت‌ها باشیم. شاید از نظر افزایش تقاضا آن هم در ۶ ماهه دوم سال ۹۶ رونقی را شاهد باشیم. هرچند بررسی این وضعیت به درنظر گرفتن رونق در فعالیت‌های عمرانی وابسته است اما درواقع بودجه عمرانی در توسعه و رشد اقتصادی کشور توان و ظرفیت قبل را ندارد، چرا که اقتصاد به نسبت بزرگتر شده است؛ این درحالی است که تولید ناخالص داخلی رقمی نزدیک به ۵۰۰ میلیارد ریال است. از سوی دیگر بودجه اختصاصی دولت در سال ۹۶ به بخش عمران۶۰ هزار میلیارد تومان، معادل ۱۵ میلیارد دلار(دلار۴۰۰۰هزارتومانی) و رقم ناچیزی است. همین وضعیت درمقایسه با دهه ۸۰ و سال‌های ۸۶ و ۸۷ که اقتصاد کوچک‌تر بود اما سهم دولت بزرگ‌تر بود، نشان می‌دهد سهم بسزایی در رشد اقتصاد کشور داشت. از سوی دیگر سیاست‌های انبساطی در اجرای پروژه‌ها واقعا احساس می‌شد، به طوری که با نفت ۱۰۰دلاری، بودجه عمرانی هم سهم بیشتری داشت. خواجویی تاکید کرد: حجم بودجه عمرانی نسبت به کل اقتصاد ایران کوچک است، باید بپذیریم سرمایه‌گذاری خارجی در چنین شرایطی بسیار تاثیرگذار است. به همین دلیل انتظار رونق شگفت‌آور در وضعیت فلزات اساسی در سال ۹۶ دور از انتظار است. از سوی دیگر با برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری تا ۴ ماهه ابتدای سال ۹۶ در عمل نباید تغیر محسوسی انتظار داشت. به طور کلی نقطه عطف اقتصاد ایران در حال حاضر ورود سرمایه‌گذار خارجی است. شاید در این‌صورت در سال ۹۷ وضعیت بهتری را شاهد باشیم.


رشد تقاضا در سال ۹۶
به گفته علی‌اصغر بهرامی مدیر کالایی کارگزاری مفید، فلزات اساسی مانند دو ماه پیش با افزایش قیمت‌ها رو به رو است. از وقتی پیش‌بینی‌ها رو به بالا بوده درباره فلزات رنگی مثل مس و روی، آلومینیوم، سنگ‌آهن و به تبع آن فولاد افزایش قیمت داشتیم. بررسی وضعیت قیمت‌های جهانی گروه فلزات اساسی به پیش‌بینی‌ها از رشد اقتصادی امریکا و چین بستگی دارد. چین درباره فلزات رنگی به ویژه درباره فولاد برای مدیریت قیمت‌ها از افزایش تولید جلوگیری می‌کند. بهرامی در بررسی وضعیت داخلی فلزات اساسی گفت: پیش‌بینی‌ها حکایت از رشد اقتصادی ۷/۲کشور دارد. اگر این پیش‌بینی به واقعیت نزدیک شود رشد تقاضا را درپی خواهد داشت، از طرفی نرخ دلار که ۴۰۰۰ تومان پیش‌بینی شده است و افزایش بهای تمام شده تولید باعث خواهد شد قیمت‌ها نسبت به اکنون رشد داشته باشند. عوامل تاثیرگذار رشد اقتصادی هم افزایش تقاضا را در پی خواهد داشت، این شاخص‌ها درباره بالارفتن تقاضا و قیمت در سال ۹۶ بسیار تاثیرگذار خواهد بود.

وی در پاسخ مبنی بر بررسی وضعیت سهام گروه‌های فلزی در سال ۹۶ گفت: به طور قطع اوضاع سهام این شرکت‌ها ارتباط مستقیم با فروش و تولید دارد. اگر از تمام ظرفیت‌های خطوط تولید استفاده شده و صرفه اقتصادی داشته باشد، به‌طور قطع منجر به سودآوری شرکت‌ها خواهد شد. به شرط اینکه بتوانند صرفه‌جویی کنند. این کارشناس ارشد بازار فلزات پیش‌بینی کرد، سال آینده فولاد همچنان پیشرو باشد، به این دلیل که کشور ما بیشترین تولید و مصرف فولاد را به خود اختصاص داده، بنابراین در سال ۹۶ هم پیشرو است اما ممکن است، مس و آلومینیوم هم درصد بیشتری از رشد را به خود اختصاص دهند.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۶ اسفند ۱۳۹۵ ساعت ۱۳:۲۲
کد مطلب: 36647
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت