گروه معادن
 
گام بلند ایمیدرو برای ساخت بزرگترین بندر صنعتی – معدنی
گروه معادن - از سال ۱۳۸۴ براساس سیاست‌های برنامه چهارم توسعه و سند چشم‌انداز ۲۰ساله، مطالعات مکان‌یابی استقرار صنایع انرژی‌بر در راستای جلوگیری از خام‌فروشی گاز طبیعی، تولید محصولات با ارزش‌افزوده بیشتر و تکمیل زنجیره تولید پتروشیمی و فولاد از مواد اولیه تا محصولات نهایی و افزایش صادرات غیرنفتی آغاز شد.
 
به گزارش ماین نیوز، در نتیجه منطقه ویژه اقتصادی صنایع انرژی‌بر پارسیان با مساحتی نزدیک به ۱۰ هزارهکتار در ۳۰ کیلومتری شرق عسلویه، در قسمت غربی استان هرمزگان و مرز ۳ استان هرمزگان، بوشهر و فارس به‌عنوان اولویت نخست محل استقرار صنایع انرژی‌بر انتخاب شده و در سال ۱۳۸۹ این منطقه ویژه اقتصادی به تصویب هیات محترم وزیران و نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی رسید.

منطقه ویژه اقتصادی پارسیان با هدف استقرار و تولید ۴میلیون تن فولاد، ۱۸میلیون تن محصولات پتروشیمی، ۱/۲میلیون تن آلومینیوم، ۶ هزارمگاوات برق در سال و احداث بندر پارسیان با ظرفیت تخلیه و بارگیری سالانه ۴۰میلیون تن و تاسیسات آب شیرین‌کن که نیاز به سرمایه‌گذاری افزون‌بر ۳۷/۴ میلیارد دلار در بخش غیردولتی دارد - به‌طور تقریبی معادل ۱۴۰۰۰۰میلیارد تومان خواهد شد- تاکنون در منطقه دو واحد پتروشیمی با مجموع سرمایه‌گذاری ۴/۲میلیارد دلار شروع به کار کرده که در افق طرح، اشتغال مستقیم برای ۷۵هزار نفر و اشتغال غیرمستقیم برای حدود ۲۷۰هزار نفر ایجاد می‌کند. این منطقه با بسیاری از اهداف تعیین شده در سیاست‌های کلی نظام و اسناد بالادستی نظام تطابق دارد.

بندر پارسیان واقع در منطقه پارسیان، به‌عنوان دروازه اصلی واردات مواد خام و صادرات محصولات تولیدی مناطق ویژه اقتصادی پارسیان ولامرد عمل خواهد کرد و نخستین و بزرگترین بندر تخصصی صنعتی –معدنی- تجاری ایران خواهد بود که نیازهای تخلیه و بارگیری ۴صنعت عمده انرژی‌بر (پتروشیمی، فولاد، آلومینیوم و سیمان) واقع در پارسیان ولامرد را پاسخگو است. براساس مطالعات بازار و امکان‌سنجی، ظرفیت اسمی بندر پارسیان در افق طرح حدود ۴۰میلیون تن کالا در سال خواهد بود و مشتمل بر ۱۹ پست اسکله برای کالاهای عمومی، فله خشک، فله مایع و کانتینری است. ظرفیت شناورهای طراحی برای کالاهای کانتینری، ۶۰۰۰ کانتینر(TEU)، کالای عمومی ۷۰ هزار تن و فله خشک تا ۱۰۰ هزار تن با حداکثر عمق آبخور ۱۷ متر در طراحی‌ها لحاظ شده است. از آنجا که فرآیند احداث و تجهیز بندر تا فاز نهایی آن بسیار زمان‌بر است و توسعه بندر نیز باید متناسب با توسعه صنایع پسکرانه آن باشد، مطالعات جدید بازار بندر تا سال ۱۴۰۲، ظرفیتی حدود ۹میلیون تن را بر اساس اسناد بالادستی برآورد کرده است. بر این مبنا فاز راه‌اندازی بندر مشتمل بر ۴ پست اسکله (فله خشک، فله مایع، کالای عمومی و کانتینری مشترک) خواهد بود و فاز راه‌اندازی احداث بندر نیز در مدت ۳سال ساخته و اجرا خواهد شد.

فاز راه‌اندازی بندر پارسیان شامل۱۵۰۰ متر موج شکن اصلی، ۴ پست اسکله کالای عمومی، کانتینری، فله خشک و مایع به طول ۱۰۸۰ متر، اجرای دایک استحصال به طول ۵۶۰ متر و لایروبی تا عمق ۱۵. ۴- متر نسبت بهCD است، به‌طوری‌که امکان تخلیه و بارگیری حدود ۹میلیون تن در سال فراهم شود. آگهی ارزیابی کیفی مناقصه‌گران، ۱۰ آبان در روزنامه‌های کثیرالانتشار در ارزیابی کیفی مناقصه‌گران ۱۷ مشارکت برای روش EPCF و ۴ مشارکت برای روش BOT شرکت کرده‌اند که از این تعداد ۲ شرکت در روش BOT و ۷ شرکت در روش EPCF امتیاز لازم برای شرکت در مرحله ارزیابی فنی بازرگانی را کسب کرده‌اند. اسناد ارزیابی فنی و بازرگانی در اختیار این شرکت‌ها قرار گرفت و زمان تحویل اسناد تکمیل شده ۲۰ اسفند ۱۳۹۵ است. در همین راستا منطقه ویژه اقتصادی صنایع انرژی‌بر پارسیان، امکان برگزاری جلسه و بازدیدی برای مناقصه‌گران بندر را در دفتر سایت این منطقه فراهم آورد. در این نشست که در روز نخست اسفند امسال برگزار شد، مدیر زیرساخت و مدیر روابط عمومی منطقه ویژه پارسیان، شرکت مهندسان مشاور سازه‌پردازی و همچنین شرکت‌های منتخب در ارزیابی کیفی مناقصه بندر شامل مشارکت‌های بزرگ ایرانی و خارجی نظیر مشارکت (مشیرانBoskalis (EIFAAGE و شرکت هلندی Van Oord، مشارکت (پارس تکنو، بلند پایه و لار) مشارکت پتروساحل، مشارکت (کیسون و CRBC چین) شرکت چایناهاربر و مشارکت (ارسا ساختمان، پارس تکنو – چاینا ریل وی گروپ) حضور داشتند.

در این جلسه ابتدا احمد حداد، مدیر زیرساخت و توسعه منطقه ویژه اقتصادی پارسیان به معرفی این منطقه پرداخت و در زمینه شرایط و موقعیت منحصربه‌فرد ایران و منطقه ویژه پارسیان در زمینه جذب سرمایه‌گذار توضیحاتی ارائه داد. در ادامه، حداد عنوان کرد که مکان‌یابی این منطقه در راستای استقرار صنایع انرژی‌بر در کشور برای استفاده بهینه و ایجاد ارزش افزوده از مخازن گازی پارس جنوبی انجام شده است و به منظور این مکان‌یابی استان‌های حاشیه خلیج‌فارس و دریای عمان و دو استان پس کرانه فارس و کرمان مورد بررسی کامل قرار گرفته‌اند. از ظرفیت‌های منحصربه‌فرد این منطقه می‌توان به نزدیکی (کمتر از ۱۵۰ کیلومتر) به مخزن گازی پارس جنوبی، دسترسی به منابع آب، وجود زمین بدون معارض، وجود زیرساخت‌های حمل‌ونقل و نبود موانع زیست‌محیطی اشاره کرد. حداد گفت: مطالعاتی در زمینه مکان‌یابی و طرح جامع، مطالعات بازار و ارزیابی سرمایه‌گذاران و... در یک دهه اخیر انجام شده است. اخذ مجوز از مجلس شورای اسلامی و هیات محترم وزیران، مجوز زیست‌محیطی، موافقت اولیه استقرار گمرک، رفع تعهدات ارزی سرمایه‌گذاران، موافقت اولیه سازمان بنادر و دریانوردی با احداث بندر پارسیان و مجوز تخصیص ۲۰میلیون متر مکعب گاز در روز از وزارت نفت، بخشی از اقدامات انجام شده در منطقه است.

در ادامه، مدیر زیرساخت منطقه پارسیان گفت: تملک اراضی، فنس‌کشی و اجرای جاده پیرامونی، احداث جاده‌های دسترسی اصلی، شبکه انتقال برق و آب دوران ساخت از فعالیت‌های اجرایی منطقه ویژه پارسیان است. مدیر زیرساخت منطقه ویژه پارسیان درباره سرمایه‌گذاران گفت: شرکت‌های بزرگی مانند Total فرانسه، BASF آلمان و شرکت‌های ایرانی همچون؛ گسترش انرژی پاسارگاد، هلدینگ خلیج‌فارس و..... علاقه‌مندی خود را برای سرمایه‌گذاری اعلام کردند که از بین آنها؛ سروش انرژی پایدار، پتروشیمی مهتاب پارسیان، هلدینگ خلیج‌فارس، اوره آمونیاک هرمز و گروه سرمایه‌گذاری انتخاب، قرارداد قطعی با این منطقه بسته و عملیات اجرایی خود را آغاز کرده‌اند. کارشناسان مهندسین مشاور سازه‌پردازی به پرسش‌های فنی مناقصه‌گران پاسخ دادند و در انتها حداد درباره تمدید زمان ارسال اسناد مناقصه گفت: هنوز تصمیم قطعی در این‌باره اخذ نشده است.

در پایان، بازدید میدانی از سایت شمالی به سمت سایت جنوبی(بندر) با حضور مدیریت منطقه ویژه پارسیان «حسن شاهرخی» به همراه ثبت تصاویر حاضران و مصاحبه اختصاصی با شرکت‌های برگزیده به عمل آمد.
تاریخ انتشار : شنبه ۷ اسفند ۱۳۹۵ ساعت ۱۵:۱۷
کد مطلب: 36483
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت