گروه معادن
 
حسینقلی در گفت‌وگو با ماین نیوز:
به اندازه‌ای ناامید هستیم که پروژه‌هایمان را بسته و در گاو‌صندوق گذاشته‌ایم!
اکتشافات خود را به دلیل شرایط موجود متوقف کردیم
گروه معادن - نائب رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران معتقد است: فعالیت معادن در مناطق محروم آسیب‌های اجتماعی کاهش می‌دهد این در حالی است که ایجاد اشتغال در این مناطق برای دولت کار بسیار سختی است.
 
حسن حسینقلی در گفت‌وگو با خبرنگار ماین نیوز توضیح داد: گوش شنوایی در بخش دولتی برای شنیدن مشکلات بخش خصوصی وجود ندارد. هم در قوه مجریه و هم قوه مقننه خیلی به بخش خصوصی توجه نمی‌شود. در حالی که این بخش خصوصی است که 30 تا 35 سال در بخش معدن کار اجرایی کرده و کارشناس این بخش است. انتظار آن است پیش از هر تصمیمی نظرات کارشناسان، خانه معدن ایران، اتحادیه‌ها و اتاق بازرگانی را نیز دریافت کنند. متاسفانه این اتفاق رخ نداده و تصمیم‌ها در اتاق‌های در بسته اخذ می‌شود.

وی ادامه داد: اگر گاهی بخش خصوصی ‌(به عنوان مثال نماینده اتاق بازرگانی) در جلسات دعوت می‌شود، کسی به مشکل ما توجه نمی‌کند. افرادی که در این جلسه حضور دارند اکثرا نمایندگان محیط زیست و... هستند که هر کدام حرف خود را زده و به صورت جزیره‌ای فکر می‌کنند. در حالی که باید نگاه ملی بوده و به منافع ملی فکر کرد.

حسینقلی افزود: اعتقاد ما بر این است فعالیت معدن، افزایش تولید ملی، اشتغال و کاهش آسیب‌های اجتماعی را به همراه دارد. در نتیجه قوه مجریه، مقننه و قضاییه باید کمک کنند تا مشکلات موجود را حل کنند.

نائب رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران با اشاره به نقش معدن در کاهش آسیب‌های اجتماعی بیان کرد: آسیب‌های اجتماعی زمانی رخ می‌دهد که کارگر معدن بیکار می‌شود. معادن در مناطق محروم قرار دارند. در نتیجه ایجاد اشتغال در نقاط محروم برای دولت کار بسیار سختی است اما ما برای بهره‌برداری از یک معدن پول به این مناطق برده و آنجا را آباد کرده و اشتغال ایجاد می‌کنیم اما در آن سوی ماجرای سازمان حفاظت محیط زیست و منابع طبیعی در روند اجرای کار موانعی را بر سر راه ما قرار داده و به عنوان مثال بیان می‌کنند چرا در منطقه جاده احداث کرده‌اید.

حسینقلی با بیان این موضوع که چه تفاوتی میان بخش معدن و کشاورزی وجود دارد؟ گفت: بخش کشاورزی برای مردم غذا تولید می‌کنند در حالی که بخش معدن نیز برای بخش ساختمان و غیرساختمانی ماده اولیه تولید می‌کند. باید به کسی که کار معدن انجام می‌دهد احترام گذاشته و از او حمایت کنند.

وی درباره تولید فولاد در چشم‌انداز 1404 گفت: طبق برنامه قرار است 55 میلیون تن فولاد تولید شود، برای میزان باید 160 میلیون تن سنگ‌آهن در اختیار فولاد قرار گیرد. این میزان سنگ‌آهن از کجا و از طریق کدام راه باید به دست واحدهای فولادی برسد. دوستان می‌گویند در سنگان کارخانه احداث شده است اما آیا در سنگان آب است؟ کدام یک از این کارخانه‌ها می‌توانند بدون آب کار کنند؟ در طرح‌های فولادی نیز مشاهده می‌شود برخی از طرح‌ها 400 کیلومتر با معدن فاصله دارند، حال این سوال مطرح است که در کجای دنیا این کار را انجام می‌دهند. واقعیت این است باید در این هدف‌گذاری تجدیدنظر شود.

وی درباره وضعیت شرکت‌ سرمک و طرح‌های توسعه‌‌ای آن تصریح کرد: به اندازه‌ای ناامید هستیم که طرح‌ها و پروژه‌ها را بسته و در گاو‌صندوق گذاشته‌ایم زیرا هیچ امیدی با آینده وجود نداشته و هر روز یک تصمیم جدید گرفته می‌شود.

حسینقلی افزود: ما در حال حاضر 250 کارگر در شرکت داریم که از این میزان 36 نفر آنها لیسانس، فوق‌لیسانس و دکترا دارند اما در این میان این سوال مطرح است که این تعداد کارگر با چه امیدی باید زندگی کنند.

به گفته وی، معادن قیر طبیعی را در قصر شیرین کرمانشاه در اختیار داریم که محصول آن به تولیدکنندگان ایزوگام داده می‌شود و بخشی دیگر صادر می‌شود. همچنین سنگ‌آهن هماتیت کمتر 40 درصد را تولید کرده و به کارخانه‌های سیمانی داخل کشور می‌دهیم. البته به عراق نیز صادرات داشتیم اما با توجه به موضوع عوارض این صادرات را متوقف کردیم. از دیگر محصولات تولیدی ما کنسانتره سرب است که به دلیل نبود مصرف داخلی آن‌را به چین صادر می‌کنیم اما متاسفانه برای کنسانتره سولفوره سرب نیز عوارض وضع شد. در حالی که باید در این رابطه کار کارشناسی انجام گیرد تا مشخص شود آیا کنسانتره سولفوره سرب در ایران مصرف دارد یا خیر.

حسینقلی اضافه کرد: 2 کارخانه کوچک و یک کارخانه بزرگ در زنجان است که کنسانتره را ذوب می‌کنند که سیستم فیلتراسیون برای سولفور و گوگرد را ندارند؛ در نتیجه دولت نباید اجازه استفاده از کنسانتره سولفوره سرب را به آنها بدهد زیرا مخرب محیط زیست. حال با وضع عوارض برای صادرات این محصول، سود ما کمتر شده و ما اکتشاف کمتری انجام خواهیم داد و در نهایت ورشکست می‌شویم.

وی گفت: چند معدن در دست اکتشاف بود که به دلیل شرایط موجود و عدم ارائه وام از سوی بانک‌ها آنها را متوقف کرده‌ایم. البته ارائه تسهیلات با سود 26 درصد نمی‌تواند مشکلی را حل کند و در بازار جهانی رقابت کرد. متاسفانه دوستانی که در مجلس شورای اسلامی برای معدن تصمیم‌گیری می‌کنند به این بخش آشنایی ندارند.

حسینقلی تصریح کرد: قانون می‌گوید پنجره واحد در حالی که امروز چندین پنجره را شاهد هستیم. معارضان محلی دلیلی تعطیلی 90 معدن از 120 معدن استان همدان که در حال حاضر تعطیل است. این موضوع به این دلیل است که دستگاه قضایی از معدن حمایت نمی‌کند.

گفت‌وگو از علیرضا جعفری نژاد
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۴ اسفند ۱۳۹۵ ساعت ۱۷:۵۶
کد مطلب: 36449