گروه اكتشاف و زمين شناسي
 
تفاهمنامه‌ای بین مدیریت اکتشاف نفت و سازمان زمین‌شناسی کشور به امضا رسید
مطالعات زمین‌شناسی در بستر خلیج‌فارس
گروه اكتشاف و زمين شناسي - توسعه فعالیت‌های اکتشافی امروزه تنها به معدن محدود نمی‌شود و فعالان حوزه نفتی نیز به سمت توسعه محدوده‌های خود در حال حرکت هستند.
 
به گزارش ماین نیوز، در این زمینه چندی پیش مدیریت امور اکتشاف شرکت ملی نفت ایران و سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور به‌منظور توسعه و تعمیق مناسبات دوجانبه خود تفاهمنامه همکاری مشترکی را به امضا رساندند. بر اساس آمار و اطلاعات موجود، هدف از انعقاد این تفاهمنامه انجام مطالعات زمین‌شناسی در منطقه خلیج‌فارس بوده است.

در تفاهمنامه همکاری علمی و فنی در مطالعات زمین‌شناسی با تاکید ویژه بر خلیج‌فارس که به امضای سیدصالح هندی مدیر امور اکتشاف شرکت ملی نفت ایران و محمدتقی کره‌ای معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رییس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور رسیده، دوطرف به‌منظور انجام مطالعات زمین‌شناسی به‌ویژه در بستر خلیج‌فارس به توافق رسیدند و امکان استفاده مشترک از داده‌ها و اطلاعات و توانمندی‌های موجود نیز به‌منظور تولید ثروت ملی و همراستا با سیاست‌های اقتصاد مقاومتی فراهم شده است. همچنین، استفاده از توانمندی‌های کارشناسی دوطرف به‌منظور افزایش ظرفیت‌های علمی و فنی در زمینه علوم زمین و استفاده از امکانات و منابع انسانی دو طرف برای برطرف شدن خلاهای احتمالی موجود از دیگر مفاد این تفاهمنامه همکاری عنوان شده است.

بر همین اساس، سیدصالح هندی مدیر امور اکتشاف شرکت ملی نفت ایران در مراسم امضای این تفاهمنامه همکاری، بر توسعه تعامل این مدیریت با سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور تاکید کرد و گفت: در جریان فعالیت‌های اکتشافی، داده‌ها و اطلاعات ارزشمندی در حوزه زمین‌شناسی به‌دست می‌آید و سازمان زمین‌شناسی می‌تواند از این داده‌ها استفاده کند. وی ادامه داد: مسئولیت اجتماعی در صنعت نفت ایجاب می‌کند که در صورت نیاز، اطلاعات کاربردی به دیگر نهادها و سازمان‌ها برای تضمین منافع ملی ارائه شود و مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران از این اقدام استقبال می‌کند. هندی تاکید کرد: فعالیت‌های اکتشافی با هزینه دولت و در مسیر تحقق منافع ملی انجام می‌شود و اگر اشتراک این اطلاعات با سازمان دیگری بتواند به افزایش منافع کشور کمک کند، نباید درنگ کرد. وی با اشاره به بنیه قوی و توانمند سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور ادامه داد: مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران از افزایش سطح همکاری و تعامل با این سازمان در بخش‌های مختلف ازجمله فعالیت‌های زمین‌شناسی در خلیج‌فارس استقبال می‌کند. محمدتقی کره‌ای رییس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور نیز در این مراسم بر افزایش همکاری با مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران به‌ویژه در ابعاد بین‌المللی تاکید کرد و گفت: این سازمان به زودی نسبت به ارائه اطلاعات و داده‌هایی که می‌تواند مورد استفاده مدیریت اکتشاف باشد، اقدام می‌کند.

نشست مشترک
در زمینه رسیدن به اهداف تعریف شده در این تفاهمنامه، به‌منظور توسعه و تعمیق مناسبات دوجانبه، همکاری مشترکی را با تاکید ویژه بر خلیج‌فارس شاهد بودیم و جلسه مشترکی بین مدیران اکتشافی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور و شرکت ملی نفت ایران نیز در این سازمان برگزار شد. براساس این گزارش، دوطرف، بررسی زمینه‌های همکاری دوجانبه در راستای تفاهمنامه‌ای که به امضای دوطرف رسیده است را در دستور کار قرار دادند. سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، تنها متولی تهیه نقشه‌های زمین‌شناسی پایه و شناسایی و اکتشاف ظرفیت‌های معدنی کشور است و بر این اساس به ارائه توانمندی‌های خود برای بررسی زمینه‌های توسعه تفاهمنامه یادشده پرداخت. در واقع هدف برگزاری این جلسه مشترک، بررسی شرایط برای استفاده از توانمندی‌های کارشناسی دوطرف به‌منظور افزایش ظرفیت‌های علمی و فنی در زمینه علوم زمین و استفاده از امکانات و منابع انسانی دو طرف برای رفع خلاهای احتمالی موجود است.

گذری بر اکتشاف نفت
براساس آمار و اطلاعات موجود، اکتشاف نفت یک دانش و مهارت قدیمی و کاربردی است و با جمع‌آوری قیر از تراوش‌ها و چشمه‌های نفتی، مورد توجه قرار گرفته و سبب شده که تحقیق‌های علمی روی آن انجام شود. به گزارش‌صمت به نقل ویکی‌پدیا، اکتشاف نفت به عملی گفته می‌شود که زمین‌شناسان صنعت نفت در زمین به دنبال منابع هیدروکربن می‌گردند تا بتوانند میدان‌های نفتی و گازی را شناسایی و کشف کنند. در این زمینه باید گفت زمین‌شناسی نفت از علوم مرتبط و وابسته به علم ژئوفیزیک، دیرین‌شناسی (فسیل‌شناسی)، سنگ‌شناسی، رسوب‌شناسی و... است. در این علم برای پیدا کردن نفت باید حفاری زمین را از سوی دستگاه‌های حفاری پیشرفته و مهندسی آغاز کرد. یک زمین‌شناس باید بتواند هم سطح زمین و هم زیرزمین را مورد مطالعه قرار دهد. بنابراین می‌توان گفت امروزه با وجود رایانه، روش‌های چندبعدی سنجش از دور و ژئوفیزیکی و ژئوشیمیایی سطحی، ابزار جدید مهمی هستند.
تاریخ انتشار : شنبه ۱۶ بهمن ۱۳۹۵ ساعت ۱۱:۵۹
کد مطلب: 36042
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت