گروه معادن زغال‌سنگ
 
اشتغال زایی در چین و بیکاری در کرمان؛
واردات بی رویه زغالسنگ و تعطیلی معادن کرمان ادامه دارد
گروه معادن >زغال‌سنگ - واردات زغالسنگ از چین در حالی ادامه دارد که وضعیت معادن زغالسنگ کرمان هر روز بدتر می شود و در کنار معادنی که هر روز تعطیل می شوند معادن فعال هم توان اقتصادی خود را از دست می دهند.
 
به گزارش ماین نیوز، «به تعویق افتادن پرداخت حقوق کارگران معدن، بسته شدن معادن، دپوی زغالسنگ» این ها تنها بخشی از تیترهایی است که صنعت زغالسنگ کرمان طی سال های اخیر با آن مواجه شده است و علیرغم رسانه ای شدن این مشکلات اما تاکنون چاره اندیشی برای رونق مجدد معادن کرمان انجام نشده است و در مقابل، واردات زغالسنگ، رونق گرفته و معادن متروک شده اند.

مشکلات وقتی زیادتر می شود که کارخانه های بزرگ فولاد کشور به جای استفاده از زغالسنگ داخلی ترجیح می دهند از هزاران کیلومتر آن سو تر زغالسنگ مورد نیاز را وارد کنند اما اعتنایی به زغالسنگ معادن داخلی نکنند.

این چنین است که معادن کرمان هر روز سیاه رخ تر می شوند و از سوی دیگر کارگران چینی در آن سوی دنیا زندگی شان رونق بیشتری می گیرد و در وقابل هر روز بر حجم معوقاتی که شرکت زغالسنگ کرمان از کارخانه های فولاد می خواهد افزوده اما پرداخت نمی شود.

این چنین است که معادن کرمان هر روز سیاه رخ تر می شوند و از سوی دیگر کارگران چینی در آن سوی دنیا زندگی شان رونق بیشتری می گیرد

برای بررسی مشکلات، پای درد دل یکی از کارگران معدن کرمان نشستیم که هفت ماه از آخرین حقوقی که دریافت کرده گذشته است.

وی که عمرش را در اعماق تونل های معادن شمال استان کرمان سپری کرده است با گلایه از بی توجهی مسئولان می گوید: چرا کسی به سوال های ما پاسخ نمی دهد و نمی گویند چرا در حالیکه زغالسنگ داخلی فروش نمی رود از چین زغالسنگ وارد می شود و چرا زمانی که پول زغالسنگ استخراج شده و فروش رفته معادن شمال کرمان پرداخت نمی شود، ارز کشور به جیب معدنکاران چینی می رود.

این معدنکار می گوید: از مسئولان انتظار داریم به داد دل معدنکاران برسند چرا یک مسئول پیدا نمی شود از ما بپرسند دلیل نارضایتی کارگران معدن های زغالسنگ کرمان چیست، چرا واکاوی نمی شود؟

وی می افزاید: شما به امنیت معادن زغالسنگ نگاه کنید که در وضعیت بسیار شکننده ای قرار دارد، در حادثه پلاسکو بعد از حادثه و کشته شدن آتش نشانان همه آمدند و ابراز هم دردی کردند، چرا قبل از آن این اقدامات نشد؟ در معدن های شمال کرمان هم باید قبل از بروز حادثه چاره اندیشی شود.

وی با اشاره به بروز حوادث متعدد در معادن زغالسنگ استان کرمان گفت: در این حوادث ما کشته هم دادیم اما کسی به داد دلمان نرسید.

وی در خصوص حقوق عقب افتاده هم اظهارداشت: ما هفت ماه است حقوق طلب داریم اما هیچ اقدامی نمی شود و کسی هم جواب ما را نمی دهد که در نهایت چه خواهد شد.

حقوق کارگران وعده هایی شده که محقق نمی شود

این کارگر معدن زغالسنگ کرمان گفت: هر جا هم مراجعه می کنیم وعده آینده را می دهند و می گویند ۴۰ میلیارد شرکت زغالسنگ از ذوب آهن طلب دارد و این مبلغ هفت ماه حقوق ما کارگران است که پرداخت نمی شود.

وی افزود: اگر ندارید شرکت را ببندید و خیال ما را هم راحت کنید، دیگر نمی توانیم جواب هفت ماه بی پولی را به بچه هایمان بدهیم.

وی ادامه داد: بسیاری از این کارگران ده ها سال است که در اعماق معادن زحمت می کشند و دچار مشکلات زیاد جسمی و تنفسی شده اند و در چنین شرایطی اگر مشکل جسمی برای یک کارگر ایجاد شود به سادگی قطع همکاری می کنند و مطالبات هم قطع می شود.

وی بیان کرد که برخی از ما برای پیمانکار چندین سال کار کردیم اما فقط سه سال بیمه رد شده است، ماه ششم سال ۹۳ مشکلات شروع شد و حقوق به تعویق افتاد و ماه پایانی سال مطالبات را می دادند اما کم کم این رویه هم قطع شد. طرح هماهنگی تصویب شد اما به ما می گویند به شما تعلق نمی گیرد این سوال مطرح است چرا تعلق نمی گیرد.

مگر ما دنبال اقتصاد مقاومتی نیستیم چرا در چنین شرایطی زغال از چین و آفریقا وارد می شود به همین دلیل معدن باب نیزو، هجدک و چشم پودنه ای تعطیل شد

وی افزود: شما سری به این کارگاه ها بزنید در مدتی که دست پیمانکار بوده اند استخراج با ظرفیت بالا انجام شده و حالا ما داریم در کارگاه های با وضعیت نا مناسب باقی مانده را جمع آوری می کنیم.

وی گفت: مگر ما دنبال اقتصاد مقاومتی نیستیم چرا در چنین شرایطی زغال از چین و آفریقا وارد می شود به همین دلیل معدن بابنیزو، هجدک، چشم پودنه ای تعطیل شد و این عاقب همه ما است و حالا همان چین هم قیمت ها را بالا برده است چون با تعطیل شدن معادن، دیگر توان تولید هم نداریم و اگر بخواهیم این معادن راه فعال کنیم هزینه فعال کردن هم بسیار بالا است و به این ترتیب در تله چینی ها افتادیم.

درب کارگاه ها یکی یکی بسته می شود

وی ادامه داد: از تولید داخل ، اقتصاد مقاومتی حمایت کنید نه اینکه با واردات مواد معدنی که در کشور هم تولید می شود درب کارگاههای معدنی را یکی یکی ببندیم.

معدن زغالسنگ کرمان هم زمان با تاسیس کارخانه ذوب آهن در اصفهان راه اندازی شدند و به این ترتیب هزاران نفر در شمال استان کرمان شروع به کار کردند.

کار صادرات زغالسنگ از کرمان از سال ۴۴ آغاز شد طی سال ها معادن کرمان، کار تامین زغالسنگ این مجتمع صنعتی را به عهده داشت اما حالا در کمال تعجب بخش قابل توجهی از نیاز داخلی کشور از چین موارد می شود و معادن داخلی در حال تعطیل شدن هستند با وجود اعتراض کارگران، تذکر نمایندگان مجلس و انتشار خبرهای متعدد در مقابل بهت جامعه همچنان واردات زغالسنگ از هزاران کیلومتر آن سوتر ادامه دارد و زمینه های کار داخلی را نابود می کند و سکوتی که در قبال این تجارت خانمان برانداز وجود دارد نشان می دهد هیچ چاره اندیشی در خصوص رفع این مشکل انجام نشده است.

در این میان تلاش های محمد رضا پور ابراهیمی و حسین امیری نماینده های کرمان و راور و زرند و کوهبنان برای رفع این مشکل هر از چند گاهی رسانه ای می شود اما در کمال تعجب هنوز تلاشی از سوی مدیران ارشاد کرمان برای حل این مشکل دیده نشده و یا حداقل رسانه ای نشده است.

بعد از هر بار اعتراض کارگران، تلاش ها شروع می شود و به جلساتی در کرمان و تهران می انجامد و خروجی این جلسات هم مصاحبه هایی می شود که در آن ها گفته می شود مشکلات رفع شده اما باز هم اعتراضات شروع می شود
در مقابل بعد از هر بار اعتراض کارگران، تلاش ها شروع می شود و به جلساتی در کرمان و تهران می انجامد و خروجی این جلسات هم پیامها و مصاحبه هایی می شود که در آنها گفته می شود مشکلات رفع شده و صنعت زغالسنگ در کرمان بار دیگر رونق می گیرد و واردات زغال سنگ قطع می شود اما بعد از گذشت چند ماه بار دیگر اعتراض ها شروع و همان داستان تکرار می شود.

در حال حاضر گفته می شود ذوب آهن به عنوان مهمترین مشتری سنتی زغالسنگ کرمان ماه هاست که بدهی خود را به شرکت زغالسنگ پرداخت نکرده است و به همین دلیل هم حقوق کارگران پرداخت نشده است.

نگرانی ها در خصوص سرنوشت صنعت زغالسنگ در حالی ادامه دارد که تا دو سال قبل، نگرانی در خصوص عدم راه اندازی معادن ثبت شده بود اما امروز نگرانی ها به بسته شدن پی در پی معادنی که تا چند ماه قبل فعال بوده اند ختم می شود.

حالا هم بعد از چند روز پیگیری در حالی مسئولان دولتی سکوت کرده اند که نمایندگان از پیگیری ها و نتایج این پیگیری ها سخن می گویند و گفته می شود قرار است یک ماه حقوق از هفت ماه حقوق معوقه پرداخت شود!

نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس و نماینده مردم زرند و کوهبنان اظهارداشت: معادن زغالسنگ کرمان در راستای اشتغالزایی و همچنین پویا بودن صنعت فولاد در کشور بسیار تاثیر گذار هستند.

حسین امیری با انتقاد از واردات زغالسنگ افزود: در حالیکه ظرفیت تولید با کیفیت بالا در کشور مهیا است دولت باید تعرفه های واردات را آنقدر بالا ببرد که دیگر شاهد واردات نباشیم.

وی رکود صنعت زغالسنگ را ناشی از رکود در صنعت فولاد دانست و افزود: زغال در واقع زیر مجموعه صنعت فولاد است و هم اکنون با افت فولاد شاهد تعطیلی معادن هستیم و آن هایی هم که فعال هستند با تاخیر حقوق کارگران را می پردازند.

امیری خواستار پرداخت طلب شرکت زغالسنگ شد و ادامه داد: در این صورت مشکلات رفع می شود.

قیمت زغالسنگ باید افزایش یابد

وی به ثابت ماندن قیمت زغالسنگ اشاره کرد و گفت: سال ها این نرخ ثابت بوده است و به همین دلیل تلاش های گسترده ای شد که این قیمت افزایش یابد و قرار شد از ابتدای سال آینده این اتفاق بیفتد و مشکل مالی معادن حل شود.

سایت رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی و نماینده مردم کرمان نیز اعلام کرد که یک ماه حقوق معوق کارگران شرکت ذغالسنگ کرمان صبح امروز پرداخت شد.

به گفته نماینده مردم کرمان و راور پرداخت تمامی معوقات حقوق و عیدی کارگران شرکت ذغالسنگ کرمان تا پایان سال جاری با توافق صورت گرفته پرداخت می شود.

محمدرضاپورابراهیمی خبرداد: پرداخت ۱۰۰ میلیارد ریال از مطالبات شرکت زغالسنگ کرمان توسط شرکت ذوب آهن اصفهان تا اوایل هفته آینده آغاز می شود.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی از پرداخت تمامی معوقات حقوق و عیدی کارگران ذغالسنگ کرمان تا پایان سال جاری خبر داد و اظهار کرد که تا۹ بهمن ماه ۹۵، ۱۰۰ میلیارد ریال از مطالبات شرکت ذغالسنگ کرمان توسط شرکت ذوب آهن اصفهان در قالب یک ماه حقوق به کارگران این شرکت پرداخت می شود.

حالا باید منتظر ماند و دید این مشکل به صورت ریشه ای حل می شود یا اینکه چند ماه دیگر باز هم باید گلایه های کارگران را بشنویم و در انتظار آغاز مجدد جلسات نمایندگان مجلس باشیم.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۰ بهمن ۱۳۹۵ ساعت ۰۹:۴۵
کد مطلب: 35962
 
مرجع : خبرگزاری مهر