گروه معادن سنگ آهن
 
گلزار به ماین نیوز خبر داد:
احیای سپاهان به دنبال احداث گندله سازی
گروه معادن >سنگ آهن - مديرعامل شرکت معادن سنگ آهن احياء سپاهان پيشنهاد داد قيمت سنگ آهن در بازار ايران به صورت درصدي از قيمت شمش توليدي يکي از فولادسازان بزرگ کشور مثل فولاد خوزستان تعيين شود. به گفته هادي گلزار با اجرايي شدن اين پيشنهاد وزارت صنعت، معدن و تجارت هر حمايتي از فولادسازان انجام دهد خود به خود شامل معدنکاران نيز خواهد شد. وي در عين حال خبر داد که شرکت معادن سنگ آهن احياء سپاهان بعد از حضور در بخش کنسانتره سازي براي احداث يک واحد گندله سازي نيز برنامه ريزي کرده است.
 
به گزارش خبرنگار ماین نیوز، در ادامه متن گفت وگوی خبرنگار ماین نیوز با هادي گلزار مديرعامل شرکت معادن سنگ آهن احياء سپاهان آمده است.

نظر شما درباره تصميم وزارت صنعت، معدن و تجارت مبني بر اعمال عوارض روي صادرات سنگ آهن دانه بندي از ابتداي سال آينده چيست؟

من اعتقاد دارم که اقتصاد دستوري خلاف قانون است و در عين حال اقتصاد دستوري در حوزه معدن باعث مي شود تمام پيش بيني ها و برنامه هاي سرمايه گذاري آينده معدن به چالش کشيده شوند. ضمن اينکه به نظر مي رسد اعمال عوارض روي صادرات سنگ آهن تصميم چندان تاثيرگذاري هم نخواهد بود چرا که برآورد مي شود طي چند ماه آينده شاهد کاهش دوباره قيمت سنگ آهن باشيم که باعث ميشود خودبه خود صادرات سنگ آهن دانه بندي از صرفه اقتصادي بيفتد. تاکيد دارم که اقتصاد را با دستور نمي توان جلو برد و اساس اقتصاد، نياز و تقاضاي بازار است. نمي توان معدنکاران را به سرمايه گذاري با پول نداشته وادار کرد. در عين حال صفر شدن عوارض صادرات کنسانتره مي تواند مشوق خوبي براي توليدکنندگان اين حوزه باشد و حتي برخي معدنکاران را نيز به سمت توليد کنسانتره سوق بدهد. در صورتي که شرکت هاي معدني قادر به صادرات محصولات خود به علت اعمال عوارض نباشند قطعا بسياري از آنها دچار ضرردهي مي شوند. ضرر معدنکار هم فرقي با ضرر دولت ندارد و قطعا زيانده شدن معادن بخش خصوصي باعث افت اشتغال در اين حوزه و در نهايت متضرر شدن دولت مي شود. وزارتخانه نبايد اجازه فرار سرمايه از بخش معدن را بدهد و اينکه همه منتظرند که سياست هاي وزارتخانه به ثبات برسد تا بعدا به سرمايه گذاري در حوزه معدن رو بياورند اتفاق چندان جالبي نيست. بر همين اساس با اعمال عوارض روي صادرات سنگ آهن دانه بندي مخالف هستم هرچند که شرکت معادن سنگ آهن احياء سپاهان از سال 1396 احتمالا هيچ صادرات سنگ آهن دانه بندي نخواهد داشت.

نقش شرکت هاي معدني کوچک و متوسط را در شرايط کنوني چطور ارزيابي مي کنيد؟

شرکت هاي معدني کوچک و متوسط هم اشتغال بالا و هم بازدهي خوبي دارند در صورتي که بتوانند صادر کنند. اگر اين شرکت ها نتوانند صادر کنند بايد حتما فولادسازان از اين شرکت ها با خريد محصولاتشان حمايت کنند. اگرچه در حال حاضر فولادسازان کشور مانند ذوب آهن اصفهان در شرايط خوبي نيستند و جريان نقدينگي معادن به دليل بدهي سنگين فولادسازان به بن بست خورده است. در چنين شرايطي صادرات دروازه شرکت هاي کوچک و متوسط معدني به سمت نقدينگي است و اگر وزارتخانه اين دروازده را ببندد ديگر هيچ اميدي به ادامه توسعه بخش معدن نيست.

وضعيت بدهي فولادسازان به سنگ آهنيها در حال حاضر چطور است؟

وضعيت خوبي نيست. فولادسازان هم بدهي خود را دير به شرکت هاي سنگ آهني ميدهند و هم اينکه برخي اوقات آنقدر در پرداخت بدهي تاخير رخ مي دهد که عملا فروش سنگ آهن به فولادساز داخلي از صرفه اقتصادي خارج مي‎شود. همين الان شرکت ما حدود 70 ميليارد تومان از ذوب آهن اصفهان طلب دارد. در چنين شرايطي اگر صادرات هم قطع شود احتمال به بن بست رسيدن معدنکاران زياد ميشود. تقاضاي ما از وزارتخانه اين است که با تصميمات خود کاري نکنند که معادن به بن بست کشيده شوند. به جاي تنبيه معدنکاران بهتر است مشوق هايي براي آنها در نظر گرفته شود تا معدنکاران براي ادامه فعاليت در اين حوزه و حتي رفتن به سمت توليد محصولات با ارزش افزوده بالاتر انگيزه پيدا کنند.

درباره طرح هاي توسعه شرکت معادن سنگ آهن احياء سپاهان توضيح بفرماييد.

فاز 1 کنسانترهسازي شرکت خرداد ماه امسال با ظرفيت 900 هزار تن توسط آقاي مهندس نعمت زاده به بهره برداري رسيد. اميدواريم فاز 2 به ظرفيت 800 هزار تن و فاز 3 به ظرفيت يک ميليون تن نيز تا پايان بهمن ماه به بهره برداري برسند. به اين ترتيب در مجموع ظرفيت توليد کنسانتره سازي شرکت به 2.7 ميليون تن خواهد رسيد. امسال نيز حدود 3 ميليون تن توليد دانهبندي و 600 هزار تن توليد کنسانتره خواهيم داشت. براي سال آينده نيز در صورت سفارش مناسب از سوي ذوب آهن احتمالا ديگر صادرات دانه بندي نخواهيم داشت. بطورکلي هدف اول ما تامين نياز بازار داخلي و در ادامه صادرات است.

از چه تکنولوژي در ساخت واحدهاي کنسانتره شرکت استفاده شده است؟

از دو تکنولوژي در اين پروژههاي استفاده کرديم. محصول توليدي فاز يک مخصوص واحدهاي کوره بلند است. فاز 2 و 3 نيز مخصوص واحدهاي قوس الکتريکي و گندله سازي بوده و کيفيت بالايي نيز دارد.

براي احداث اين واحدها چقدر سرمايهگذاري شده است؟

براي فاز 1 حدود 30 ميليارد تومان به علاوه 3.5 ميليون دلار در بخش ارزي سرمايه گذاري شد. براي فاز 2 هم حدود 24 ميليون دلار و براي فاز 3 نيز حدود 26 ميليون دلار سرمايه گذاري شده است. در فاز 1 کنسانتره سازي ميزان ساخت 70 درصد داخلي بوده و 30 درصد هم مربوط به بخش خارجي و شرکت هاي اروپايي و آفريقايي جنوبي بوده است. در فاز 2 نيز 30 درصد داخلي، 60 درصد چيني و 10 درصد اروپايي و در فاز 3 هم 30 درصد داخلي، 30 درصد چيني و 40 درصد اروپايي است.

براي صادرات کنسانتره برنامه داريد؟

حتما. چنين برنامه اي را دنبال خواهيم کرد.

برنامهاي براي رفتن به سمت توليد گندله داريد؟

بله. در همين راستا در منطقه رشتخوار زميني يه مساحت 20 هکتار گرفتيم و اخذ مجوزهاي برق، آب و گاز آن نيز در حال انجام است. طراحي ها در حال انجام است تا به سمت احداث گندله سازي در اين منطقه برويم. اميدواريم اين سرمايه گذاري در سال جاري و سال آينده انجام شود. اين منطقه در 65 کيلومتري منطق سنگان واقع بوده و از مزاياي آن مي توان به فراهم بودن کليه زيرساخت ها در آن اشاره کرد.

به نظر شما چرا ايده تشکيل کنسرسيوم بين معادن سنگ آهن به سرانجامي نرسيد.

در ابتدا بايد بگويم که امسال 70 درصد از سنگ دانه بندي موردنياز شرکت ذوب آهن اصفهان را شرکت شرکت معادن سنگ آهن احياء سپاهان تامين کرده است. اين کار هم براي يک رسالت ملي بوده و هم به آن
افتخار مي کنيم. به نظر من تشکيل کنسرسيوم وقتي موضوعيت دارد که تعادلي بين فولاد و سنگ دانه بندي و همچنين تنوع محصول در اين زمينه داشته باشيم. اين در حاليست که هم اکنون کليه سنگ هاي دانه بندي داراي کيفيت تقريبا برابر هستند و بنابراين بين واحدها رقابت نيز وجود دارد و امکان تشکيل کنسرسيوم وجود ندارد. در حال حاضر هر بخشي که نقدينگي بالايي داشته باشد مي تواند بازار را بدست بگيرد. الان کنسانتره سازان از وضعيت نقدينگي بهتري برخوردارند و معمولا بازار را مي توانند مهار کنند و شرکت هاي معدني چنين وضعيتي ندارند. بايد به سمتي برويم که هر منطقه بتواند قيمت هاي کارشناسي را براي سنگ آهن توليدي خود تعيين کند و در عين حال کنسانتره سازان نيز هواي معدنکاران را داشته باشند.

نظر شما درباره عرضه سنگ آهن در بورس کالا چيست؟

به نظر من پيشنهاد خوبي است اما بايد دقيقا مشخص شود که وضعيت قيمت سنگ آهن در بورس کالا چگونه خواهد بود. به نظر من بهترين پيشنهاد در اين زمينه که در کشورهاي ديگر نيز اجرايي شده اين است که قيمت سنگ آهن به عنوان درصدي از قيمت شمش توليدي يکي از فولادسازان بزرگ کشور مثل فولاد خوزستان تعيين شود. چنين نحوه قيمت گذاري به نفع معدنکاران است چرا که اگر دولت هر نوع حمايتي (مانند افزايش تعرفه واردات) را از فولادسازان انجام دهد خودبه خود آن حمايت شامل حال معدنکاران نيز خواهد شد.
تاریخ انتشار : شنبه ۱۸ دی ۱۳۹۵ ساعت ۱۷:۲۹
کد مطلب: 35863