رويارويي مخالفان و موافقان عوارض سنگ آهن

روزنامه دنیای اقتصاد , 22 دی 1395 ساعت 12:53

سرقيني:وضع عوارض در همه جا متداول است معدن داران: معادن سنگ آهن در حال تعطيلي هستندمعاون وزير صنعت، معدن و تجارت يادآور شد: سال گذشته مساله تجميع معادن کوچک و متوسط به عنوان يک کار اساسي مطرح شد و يکي از دستاوردهاي مهم آن کاهش هزينه هاي ثابت است که تاکنون صورت نگرفته است.


به گزارش ماین نیوز، کرباسيان تاکيد کرد: ايميدرو به عنوان يک وظيفه از همکاري با بخش خصوصي در برطرف ساختن موانع و مشکلات استقبال مي کند.وي، وجود ذخاير غني گاز در کشور، نيروي انساني توانمند و ذخاير معدني را از وجوه برجسته ايران براي توليد فولاد عنوان کرد و افزود: دست اندرکاران سنگ آهن با رشد توليدات خود مي توانند نقش موثري در پيمودن نقشه راه براساس سند چشم انداز داشته باشند.رئيس هيات عامل ايميدرو پيشنهاد داد امروز براي خروج از رکود و ايجاد رونق، مي توان بخش ساختمان و مسکن را هدف قرار داد.

 پس از انتشار نامه وزير صنعت، معدن و تجارت درخصوص وضع عوارض بر صادرات برخي مواد معدني بسياري از فعالان معدن و صنايع معدني ضمن اعتراض به اين نامه آن را فاقد وجاهت قانوني دانسته و معتقد بودند اين تصميم بدون لحاظ تشکل هاي مرتبط اخذ شده و درخواست تجديد نظر را داشتند.

روز يکشنبه در همايشي با حضور فعالان عرصه معدن به ويژه سنگ آهني ها، معدنکاران درخواست ها و نظرات خود را صريح بيان کرده و از آن سو معاون معدن و صنايع معدني وزارت صنعت، معدن و تجارت نيز ضمن پاسخگويي به موارد مذکور اظهار کرد که فعالان عرصه معدن در بيان مشکلاتشان اغراق مي کنند و در تمام دنيا براي مقابله با خام فروشي و ايجاد ارزش افزوده عوارض وضع مي شود.

جعفر سرقيني در نشست تخصصي آسيب شناسي نظام حکمراني بخش معدن و تاثير آن بر کسب وکار سنگ آهن ايران که در همايش سنگ آهن برپاشده بود، درباره موضوع اعمال عوارض که براي دوره سال هاي 1395 الي 1397 که از پنج تا 15 درصد براي برخي مواد معدني پيش بيني شده، اظهار کرد: اين مساله تنها از سوي ايران طراحي نشده، بلکه استراليا به عنوان يکي از اعضاي سازمان جهاني تجارت(WTO) براي صدور چهار قلم کاني 9 ميليارد دلار عوارض در سال گذشته اخذ کرده است.

معاون وزير صنعت، معدن و تجارت در پاسخ به اظهارات يکي از حاضران که موضوع وضع عوارض صادراتي را مورد انتقاد قرار داده بود، گفت: افرادي در دوره 1384 الي 1392مواد معدني و سرمايه کشور را به «ثمن بخس» به چين و ديگر کشورها صادر کردند و اينها بايد امروز شرمنده باشند.

وي تصريح کرد: آمارها نشان مي دهد، ميزان ذخيره شناسايي شده سنگ آهن کشور 5.1 ميليارد تن است که از اين رقم نزديک به 3 ميليارد تن ذخيره قطعي و بقيه احتمالي است. واقعيت اين است، اگر بخواهيم از زبان آمار سخن بگوييم، ميزان حقوق دولتي دريافت شده، سهم چنداني نيست و مي توان گفت، بهره برداري از معادن «مجاني» صورت گرفته است.

وي خاطر نشان کرد: آمارها نشان مي دهد در سال هاي 1384 الي 1392 در مجموع 120 ميليون تن سنگ آهن از کشور به ارزش 5 ميليارد دلار صادر شده است.
سرقيني تصريح کرد: اين درحالي است که در دوره گفته شده به ميزان 30 ميليارد دلار فولاد وارد کشور شده است، بنابراين چنانچه سنگ آهن صادراتي با ارزش افزوده بيشتر و محصول نهايي به بازارهاي برون مرزي ارسال مي شد، عايدي کشور بيش از رقم مذکور بود.

معاون امور معادن و صنايع معدني ايران اضافه کرد: آنچه که منتقدان مطرح مي کنند، مبني براينکه صادرات سنگ آهن در دوره يادشده از سوي سازمان توسعه و نوسازي معادن وصنايع معدني ايران (ايميدرو) صورت گرفته، نادرست است، بلکه سهم اين سازمان از رقم مزبور 20 ميليون تن بود.

سرقيني افزود: سهم بخش خصوصي از صادرات 120 ميليون تني سنگ آهن در مدت ياد شده بالابوده است، به اين ترتيب مي توان مسائل را مبتني بر داده هاي آماري ارزيابي کرد.

معاون وزير صنعت، معدن و تجارت درباره نقدهاي فعالان معدني پيرامون شکل گيري شوراي معادن استاني که قرار است در چارچوب برنامه ششم توسعه در سطح هر يک از استان ها به رياست استانداران تشکيل شود، گفت: متخصصان براين باورند که از اين شورا «تصميم توسعه اي بيرون نخواهد آمد»، اما از هم اکنون نبايد اعتبار اين نهاد را زير سوال برد.

سرقيني باتوصيه اينکه نبايد در قضاوت نسبت به عملکرداين شورا عجله کرد، افزود: اينکه بهره برداران معدني براي حل مشکلات خود به تهران مراجعه نخواهند کرد، خوب است و مي تواند سرعت عمل در کارها ايجاد کند.

معادن کوچک و متوسط تجميع شود
در اين همايش همچنين مهدي کرباسيان درخصوص رسيدن به ظرفيت 55 ميليون تن فولاد خام گفت: موضوع دستيابي به اين ظرفيت در افق 1404 بايد از سوي فعالان اين عرصه با اصرار دنبال شود، زيرا تحقق اشتغال لازم و رشد اقتصادي 8 درصدي در چارچوب برنامه ششم توسعه ضامن منافع عمومي است.

رئيس هيات عامل ايميدرو، واگذاري 6 معدن مس، سنگ آهن و طلارا به عنوان يکي از برنامه هاي جديد سازمان توسعه و نوسازي معادن و صنايع معدني ايران(ايميدرو) مطرح کرد و گفت: اين مساله براساس سياست واگذاري تصدي گري امور صورت مي گيرد و به زودي آگهي فراخوان شرکت هاي فعال و معتبر در اين ارتباط در رسانه ها منتشر مي شود.

رئيس هيات عامل ايميدرو افزود: بهره برداري از سرمايه گذاري جديد در منطقه جلال آباد (زرند – کرمان) با استفاده از سنگ آهن کم عيار به ظرفيت 600 هزار تن کنسانتره به زودي به شکل رسمي صورت مي گيرد.
کرباسيان خاطرنشان کرد سياست دولت بسترسازي براي حضور بخش خصوصي در معادن است و هنگامي که فعاليت اکتشافي با ريسک بالاهمراه است، ايميدرو وارد عمل مي شود و پس از دستيابي به ذخيره لازم، عرصه به بخش خصوصي واگذارمي شود.

وي موضوع تجميع معادن کوچک و متوسط سنگ آهن را مهم دانست و گفت: اين موضوع رخ نداده و تحقق آن در قيمت تمام شده توليدات، بازارهاي مربوطه، حمل ونقل، فروش و صادرات نقش موثري خواهد داشت و در واقع پاسخگوي دغدغه هاي زيرساختي است.

اولين عرضه داخلي سنگ آهن در دهه فجر
همچنين حامد سلطاني نژاد، مديرعامل بورس کالاي ايران از ديگر سخنرانان اين همايش، سنگ آهن را دومين کالاي پر طرفدار بورس هاي کالايي دنيا عنوان کرد و گفت: بورس هاي کالايي در جهان عملکرد مطلوبي در عرضه سنگ آهن در قالب بازارهاي فيزيکي و مشتقه داشته اند و پس از ميلگرد دومين کالاي با بيشترين حجم معاملات است.وي افزود: بورس داليان در رتبه نخست عرضه و معاملات سنگ آهن قرار دارد که عمده آن نيز از طريق بازارهاي مشتقه بوده و پس از داليان بورس سنگاپور و شيکاگو قرار دارند.

سلطاني نژاد تصريح کرد: اگر بخواهيم به توليد ۵۵ ميليون تن فولاد برسيم بايد ۱۳۰ و حتي به گفته برخي مسوولان ۱۶۰ ميليون تن سنگ آهن در سال توليد کنيم، پس مي توان گفت که بازار سنگ آهن، بازار پر رونقي است.وي ادامه داد: بورس کالابراي عرضه هاي سنگ آهني و نيز تامين مالي مورد نياز اين واحدها عملکرد مطلوبي داشته و شرکت گل گهر اولين مجموعه اي بوده که توانسته از طريق اوراق سلف موازي استاندارد تامين مالي شود.مدير عامل بورس کالابا اشاره به حجم معاملات سنگ آهن در 9 ماه نخست امسال گفت: حجم اين معاملات 6/ 1 ميليون تن بوده و اين رقم تا پايان سال هم قابل توجه خواهد بود.از سوي ديگر از طريق اوراق سلف موازي استاندارد، ۴۰۰ ميليارد تومان تامين مالي شرکت هاي سنگ آهني صورت گرفته است.وي به عرضه سنگ آهن در رينگ صادراتي هم پرداخت و گفت: پيش بيني مي شود اولين عرضه داخلي سنگ آهن در بورس کالادر دهه فجر انجام خواهد شد.

کارنامه معدن قابل دفاع نيست
پدرام سلطاني نيز در اين همايش ضمن انتقاد از عملکرد 10 ساله بخش معدن گفت: طي 10 سال گذشته کارنامه قابل دفاعي در حوزه معدن نداشتيم و نگاه دولت به آن استراتژيک نيست، بلکه نگاه مقطعي و کوتاه مدت دارد وبدتر آنکه بخش خصوصي هم همين نوع نگاه را دارد. نايب رئيس اتاق بازرگاني ايران سهم فعاليت هاي معدني در اقتصاد کشور را يک درصد عنوان کرد و گفت: در سال 1384 ميزان استخراج از معادن حدود 160 ميليون تن و سهم فعاليت هاي معدني در اقتصاد کشور حدود يک درصد بود. با گذشت 10 سال ميزان استخراج به 350 تا 390 ميليون تن رسيد، اما ميزان سهم همان يک درصد باقي ماند. يعني سهم معدن در اقتصاد کشور طي 10 سال گذشته تغيير قابل توجهي نکرده است.وي ادامه داد: قيمت مواد معدني نيز در همين مدت 5/ 1 برابر شده اما با تمام اين تفاسير سهم معدن در اقتصاد کشور بايد 5/ 4 تا 5 برابر مي شد. اين در حالي است که جمع معدن و صنايع معدني هم اکنون 5 تا 6 درصد در اقتصاد کشور سهم دارد.

سلطاني تصريح کرد: سياست هاي اقتصادي دولت بيشتر به نفع بنگاه هاي شبه دولتي بوده نه بخش خصوصي واقعي و بحث هاي بخش معدن بين دولت و بخش خصوصي فرسايشي و تکراري شده است و اين دو بخش مدام همديگر را فرسوده مي کنند.وي افزود: در مذاکرات اتاق با دولت و مجلس قرار شد 20 درصد معافيت مالياتي صادرات مواد خام باقي مانده و بقيه اش حذف شود، بلافاصله بعد از اين تصميم بحث عوارض مطرح شد و بخش خصوصي فرصتي براي تنفس پيدا نکرد.وي نظر فعالان عرصه معدن را به شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ جلب کرد و گفت: بايد به اين نکته توجه شود که بخش معدن چقدر با شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ ها همکاري داشته و بايد به اين موضوع توجه اساسي شود.سلطاني همچنين افزود: چرخه عمر بسياري از صنايع کشور رو به پايان است. بايد طوري مديريت کنيم که اين چرخه روي دور جديدي بيفتد يا به گونه اي اين بنگاه ها تعطيل شوند تا به ورطه ورشکستگي نيفتند.

رشد منفي بخش معدن
قدير قيافه، رئيس انجمن سنگ آهن نيز در اين همايش وضعيت معدن و صنايع معدني را بحراني توصيف کرد و گفت: بيشتر بخش‎هاي اقتصادي ايران از رکود خارج شده اند جز بخش معدن و اين بخش رشد منفي هم داشته،انتظار داشتيم سياست گذار بخش معدن به جاي تنبيه، فعالان اين حوزه را تشويق کند.وي تصريح کرد: هنوز معدنکاران از «کماي» ناشي از بحران بازار جهاني بيرون نيامده بودند که با پيشنهاد غيرسازنده وضع عوارض بر صادرات مواد معدني مواجه شديم.وي با انتقاد از ماده 54 قانون برنامه توسعه ششم گفت: ماده 54 قانون برنامه توسعه ششم متاسفانه در مجلس تصويب شد به رغم مشورت هاي بخش خصوصي که به دولت و مجلس ارائه شد. به گفته وي اجراي اين ماده زيان هاي زيادي را براي بخش خصوصي خواهد داشت.

آيا سرمايه گذار خارجي با ديدن اين وضعيت در قانون معادن، برنامه ششم توسعه و... باز هم حاضر به سرمايه گذاري در معدن و صنايع معدني ايران خواهد شد؟قيافه ادامه داد: به عنوان انجمن سنگ آهن ايران کاملابا موضوع غيرکارشناسي وضع عوارض روي صادرات مواد معدني آن هم در شرايط کنوني مخالفيم. پيشنهاد سه سال پيش وزارتخانه نيز در اين زمينه از سوي شوراي اقتصاد رد شد.وي افزود: به ما مي گويند در بحث وضع عوارض دنبال منافع ملي هستيم؛ اما سوال ما اينجاست که تشخيص منافع ملي با کيست، آيا صرفا با شماست؟

هند چند سال پيش روي صادرات سنگ آهن عوارض گذاشت؛ ولي اين تجربه شکست خورد و بخش معدن اين کشور دچار عقب افتادگي شد و هم اکنون اين کشور به واردات سنگ آهن وابسته شده است.وي وضع عوارض بر سنگ آهن را نتيجه لابي صنايع پايين دست عنوان کرد و گفت: نبايد اجازه دهيم تجربه تلخ مربوط به وضع عوارض روي صادرات سنگ کوپ مجددا تکرار شود.لابي قدرتمندي در صنايع پايين دستي وجود دارد که تمايل ندارد قيمت سنگ آهن جايگاه واقعي خود را پيدا کند.قيافه تصريح کرد: حذف معافيت مالياتي صادرات سنگ آهن هم خلاف قانون بود. متاسفانه شوراي عالي معادن و شوراي اقتصاد هم به آن راي مثبت دادند که هم اکنون در حال اجراست.

حتما از ديوان عدالت اداري براي استيفاي حق خود اقدام خواهيم کرد.
وي همچنين اطلاق ماده خام به سنگ آهن توليدي معادن را منصفانه ندانست و گفت: طبق تعاريف موجود سنگ آهن ماده خام نيست. وي افزود:هم اکنون تنها 20 معدن سنگ آهن در کشور فعال است و مابقي معادن فعاليت خود را متوقف کرده اند و حدود 10 هزار شغل در اين معادن از بين رفته است.وي اظهار کرد: به دنبال عرضه سنگ آهن معادن در رينگ داخلي بورس کالاهستيم. اين کار باعث مشخص شدن ميزان مازاد عرضه سنگ آهن داخلي و تعيين قيمت مناسب براي آن مي شود. اگر پس از عرضه مشتري وجود نداشت مجوز صادرات به آن کالاداده مي‎شود.رئيس انجمن سنگ آهن ايران گفت: سال آينده صنعت فولاد ايران حداکثر به حدود 30 ميليون تن سنگ آهن نياز خواهد داشت؛ اما سال قبل در بدترين شرايط توليد سنگ آهن کشور به 42 ميليون تن رسيد. بنابراين در حال حاضر مازاد عرضه سنگ آهن در کشور بين 12 تا 14 ميليون تن است.


کد مطلب: 35687

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/35687/رويارويي-مخالفان-موافقان-عوارض-سنگ-آهن

ماین نیوز
  http://www.minews.ir