گروه صنایع معدنی فولاد
 
ارزيابي مثبت از عملكرد ۹ ماهه فولاد مباركه
گروه صنایع معدنی >فولاد - مدير عامل شرکت فولاد مبارکه گفت: تداوم رويکردهاي برنامه ريزي شده براي تحقق اهداف سال 95 ضروري است. بهرام سبحاني ضمن تقدير از تلاش هاي صورت گرفته کارکنان شرکت، عملکرد 9 ماهه فولاد مبارکه را موجب افتخار دانست و تداوم رويکردهاي اتخاذ شده در حوزه هاي مختلف را خواستار شد. وي ضمن تاييد رويکردهاي حوزه فروش در تامين نياز بازار داخل، بر تداوم آن تاکيدکرد و توجه مديران و ساير همکاران را در ارتقاي بهره وري در افزايش سودآوري شرکت موثر دانست.
 
به گزارش ماین نیوز، مدير عامل فولاد مبارکه با اشاره به شرايط بازار و نياز صنايع داخلي، راه اندازي و توسعه فولادسازي و ريخته گري سبا را با کمترين توقف در سال جاري عنوان کرد و راه اندازي توسعه در نورد گرم سبا را در توقف هاي برنامه ريزي شده سال آينده مطلوب ارزيابي کرد. مديرعامل شرکت فولاد مبارکه منافع اين روش را به حداقل رساندن زمان توقف خط توليد همزمان با افزايش در ظرفيت توليد دانست.

محمود اکبري، معاون فروش و بازاريابي شرکت نيز در جلسه شوراي معاونان شرکت فولاد مبارکه با تشريح آخرين وضعيت بازار فولاد در سطح بين المللي و ملي به عملکرد شرکت در اين حوزه اشاره کرد و افزود: تحويل محصول فولاد مبارکه به مشتريان داخلي در 9 ماهه سال 95 بيش از کل تحويل محصول در سال 94 بوده است. وي همچنين از برگزاري جلسات مشترک با مشتريان عمده در راستاي توسعه تعاملات در زنجيره توليد و مصرف فولاد خبر داد. همچنين امير حسين نادري، معاون اقتصادي و مالي شرکت با اشاره به عملکرد 9 ماهه فولاد مبارکه در اين حوزه به برخي از اقدامات و توفيقات جديد در حوزه مالياتي و هزينه هاي مالي اشاره و تصريح کرد: پيش بيني مي شود در صورت ثبات قيمت و تداوم تحقق اهداف توليد محصولات، تعديل مناسبي در سودآوري شرکت شاهد باشيم.

تولائيان معاون خريد شرکت نيز در اين جلسه با اشاره به اقدامات عمده انجام شده در حوزه خريد، عقد قراردادهاي جديد درخصوص بهينه سازي کوره هاي 3 و 4 نورد گرم و قرارداد خريد دو عدد ماشين لبه بري در نورد سرد را از جديدترين اقدامات اين معاونت برشمرد.سعيدبخش معاون اجراي پروژه ها نيز در اين جلسه آخرين وضعيت طرح هاي توسعه شرکت از جمله توسعه فولادسازي و نورد پيوسته سبا و گندله سازي سنگان را تشريح کرد. همچنين ارزاني معاون تکنولوژي به بيان برنامه سه ماهه پاياني سال در تدوين اهداف استراتژيک شرکت در سال 96 پرداخت و آخرين وضعيت پيشرفت پروژه نورد گرم شهيد خرازي را تشريح کرد.

ارزش افزوده 21 ميليارد ريالي در فولاد مبارکه
بر اساس اين گزارش، با اجراي يک طرح ويژه و روشي نوين در فرآيند تصفيه و بازيافت پساب هاي صنعتي ناشي از خطوط توليد فولاد مبارکه و عملياتي کردن پيشنهاد کاهش مصرف مواد شيميايي (آهک هيدراته)، به طور ميانگين سالانه با بازيابي 15 هزار تن سنگ آهن موجود در پسماند تصفيه خانه، 21 ميليارد ريال ارزش افزوده اقتصادي در فولاد مبارکه به دست آمد.سيامک نوايي مسوول شيفت واحد تصفيه پساب فولاد مبارکه ضمن اعلام اين خبر با بيان اينکه تصفيه خانه پساب صنعتي شرکت فولاد مبارکه (pu21) در سال 1374 با دبي 700 مترمکعب در ساعت راه اندازي شد، گفت: در اين واحد، پساب پس از مرحله آشغال گيري، چربي زدايي، هوادهي، تصفيه شيميايي با آهک هيدراته، کلرورفريک و پلي الکتروليت و گذراندن فرآيند انعقاد و لخته سازي، وارد کلاريفايرها شده و بعد از ترسيب و تنظيمpH با اسيدسولفوريک در فضاي سبز شرکت مورداستفاده قرار مي گيرند.

وي با بيان اينکه ذرات معلق در پساب به شکل پسماند لجن به لاگون هاي جمع آوري لجن پمپاژ و پس از خشک شدن به دليل پايين بودن در صد خلوص آهن در آن (حدود 15 درصد) با کاميون به دپوي ضايعات ارسال مي شود، افزود: در فرآيند تصفيه پساب هاي صنعتي ناشي از خطوط توليد کارخانه هاي فولادسازي حجم بالاي پسماند و پايين بودن درصد خلوص آهن به دليل رسوب املاح آهني با آهک هيدراته مي تواند محيط زيست را تحت تاثير قرار دهد، در عين حال در افزايش هزينه حمل ونقل، مصرف مواد شيميايي، زمان تخليه و بارگيري از لاگون هاي جمع آوري لجن تاثير مستقيمي داشته باشد.

وي تصريح کرد: با اجراي اين طرح پساب هاي توليدي شرکت فولاد مبارکه به مدت حدود يک سال به صورت جداگانه با روش جارتست و آناليز موردبررسي و تجزيه وتحليل قرار گرفتند.نوايي با تاکيد بر اينکه با حذف مصرف آهک، اسيدسولفوريک و کلرور فريک، در سيستم تصفيه پساب قليايي واحد تصفيه خانه گالوانيزه از اين پساب مي توان در تصفيه خانه واحد 21 استفاده کرد، گفت: با کاهش مصرف مواد شيميايي در واحد تصفيه پساب صنعتي، پسماند خروجي از واحد قابل بازيافت بوده و مي تواند به عنوان ماده اوليه در ناحيه آهن سازي مورداستفاده قرار گيرد.

توسعه توليد در فولادسازي و ريخته گري مداوم
با راه اندازي سيستم هماهنگي توليد در فولادسازي و ريخته گري مداوم، واحدهاي توليدي جديد مانند ماشين 5 ريخته گري، کوره هاي پاتيلي 7 و 8 و واحد سولفور زدايي عملادر چرخه اتوماتيک هماهنگي توليد فولادسازي قرار گرفت و امکان بهره برداري از ظرفيت کامل آنها و تحقق هدف توليد سالانه 7/ 2 ميليون تن تختال و همچنين ارتقاي کيفيت و تنوع بيشتر محصولات فولاد مبارکه فراهم شد. احمد نصر اصفهاني، مهندس فرآيند فولادسازي و ريخته گري مداوم با بيان اين مطلب گفت: سيستم هماهنگي توليد (Production Coordination System) به عنوان مهم ترين سيستم اتوماسيون فولادسازي و ريخته گري مداوم، وظيفه برنامه ريزي، زمان بندي، ايجاد هماهنگي بين واحدهاي مختلف توليدي سايت فولادسازي و ريخته گري مداوم، جمع آوري اطلاعات توليد و همچنين ارسال آن به سيستم اطلاعات مديريت فولاد مبارکه(EIS) را به عهده دارد.

وي افزود: با توجه به اجراي برنامه توسعه 7/ 2 ميليون تن تختال و افزودن واحدهاي توليدي جديد مثل ماشين ريخته گري شماره 5، کوره هاي پاتيلي 7 و 8 و واحد سولفورزدايي لازم بود سيستم مذکور(PCS) به نحوي ارتقا يابد که در فانکشن هاي مختلف آن ازجمله برنامه ريزي و زمان بندي ذوب ها در سايت، آزمايشگاه، هماهنگي پاتيل، کنترل توان کوره هاي قوس، کنترل کيفي تختال، محاسبات دماي ذوب و...، اين واحدهاي توليدي جديد نيز لحاظ شوند. نصر درخصوص ديگر مزاياي اجراي اين پروژه به بومي سازي اين سيستم و اجراي آن به صورت کاملاً داخلي اشاره و اضافه کرد: نسخه هاي پيشين اين سيستم با همکاري شرکت هاي آلماني و ايتاليايي در فولاد مبارکه پياده سازي شده بود.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۴ دی ۱۳۹۵ ساعت ۱۳:۵۷
کد مطلب: 35612
 
مرجع : روزنامه دنیای اقتصاد