گروه معادن سنگ آهن
 
دورنماي ۲۰۱۷ براي بازار سنگ آهن
گروه معادن >سنگ آهن - رفت و برگشت قيمت سنگ آهن در هفته هاي پاياني سال 2016 هرچند که در نهايت در سطوحي نزديک به 80 دلار در هر تن آرام گرفت، ولي بيم و اميد بسياري از کاهش يا افزايش قيمت ها در سال 2017 متصور است.
 
به گزارش ماین نیوز، بهاي سنگ آهن در پايان سال 2016 در سطوحي نزديک به 80 دلار در هر تن ثبت شد که با توجه به نوسان قيمت ها در ساير بازارهاي کالايي همچنين موجودي بالاي انبارها و نگراني از افت قيمت ها، سطوح مطلوبي براي بازار اين کالابه شمار مي رود.

اين در حالي است که در روزهاي اخير شاهدرفت و برگشت قيمت ها در سطوحي نزديک به 80 دلار در هر تن بوديم که نگراني از کاهش قيمت ها را افزايش داده بود ولي در هر حال حجم خريد واحدهاي توليدي در کنار حضور سفته بازها در اين بازار و وجود سرمايه در گردش در بازار سنگ آهن همچنين خوش بيني نسبت به افزايش بهاي نفت خام در نهايت توانست از اين بازار مهم حمايت کند. در بسياري از تحليل ها شاهد هستيم که برآورد بهاي اين کالادر سال 2017 در سطوحي بين 50 تا 65 دلار در هر تن مخابره شده که نقطه ضعف ديگري در اين بازار به شمار مي رود، ولي به بررسي هاي بيشتري نياز دارد.

نگراني از کاهش بهاي فولاد در بازار چين هم اکنون يکي از سيگنال هاي محدودکننده اصلي در بازار سنگ آهن به شمار مي رود. به گزارش رويترز، در روزهاي اخير بهاي ميلگرد در بازار چين با 2 درصد کاهش رو به رو شده که دليل اصلي آن نيز افزايش نگراني درخصوص کاهش قيمت زغال سنگ (کک شو) و کک متالورژي به دليل ضعف تقاضاي اين حامل هاي انرژي عنوان شده است تا بازار فولاد سال 2016 را با نگراني به پايان برساند. يکي از تحليلگران بازار فولاد در چين معتقد است که بازگشت قيمت ها در بازار فولاد نشان دهنده نگراني از ضعف تقاضاي فولاد در روزهاي سرد زمستان است. در بورس شانگهاي موسوم به SHFE بهاي هر تن ميلگرد براي تحويل در ماه مه سال 2017 با 2 درصد کاهش به 424 دلار در هر تن رسيده است. اين در حالي است که پايين بودن چرخش مالي در روزهاي پاياني سال و روزهاي تعطيلي در اروپا يا فرارسيدن قريب الوقوع تعطيلات سال نوي چيني نيز خود دليلي براي کاهش قيمت فولاد محسوب مي شود. همچنين کاهش حجم توليد واحدهاي فولادي در روزهاي پيش رو در فصل پاييز و در زمان تعطيلات سال نوي چيني در اواخر ژانويه نيز دليل ديگري براي نوسان قيمت ها به شمار مي رود. البته بايد به اين نکته نيز اشاره داشت که در بورس داليان، هر تن سنگ آهن با 1/ 0 درصد افزايش به بهاي 5/ 564 يوآن در هر تن معامله مي شود. از سوي ديگر، سخت گيري هاي زيست محيطي دولت چين مخصوصا براي واحدهاي فولادي در شمال اين کشور نيز نگراني ها درخصوص دورنماي بهاي سنگ آهن و زغال سنگ را تقويت کرده است که مي تواند به سيگنالي کاهشي براي افت بهاي زغال سنگ و سنگ آهن بدل شود.

البته در بازارهاي چين شاهد هستيم که بهاي زغال سنگ بين 7/ 1 تا 2 درصد کاهش پيدا کرده که بزرگ ترين افت روزانه قيمت ها از 3 نوامبر تاکنون به شمار آمده همچنين قيمت ها را به کمترين حد از 18اکتبر تاکنون کاهش داده است. در هر حال پايان سال ميلادي بسياري از معامله گران در بازار فولاد و حتي بازارهاي مواد معدني با بستن پوزيشن هاي معاملاتي خود از بازار خارج شده و ترجيح داده اند تا با امن کردن دارايي ها و پوشش ريسک و تسويه سود يا زيان فعلي بدون هيچ تعهدي وارد سال جديد ميلادي شوند، زيرا ترجيح داده اند به جاي تعقيب نگراني ها از کاهش رشد اقتصادي چين يا رخدادهاي ديگر در بازارهاي کالايي به نظاره اوضاع و رصد شرايط پيش رو بنشينند. نگاهي به نوسان قيمت ها در بازارهاي جهاني نشان مي دهد که باز هم بازارهاي کالايي با محوريت سنگ آهن، فولاد يا زغال سنگ سال 2016 را با رشد قيمت ها به پايان رسانده اند که موفقيتي شکننده به شمار مي آيد هرچند که فراز و فرودهاي بسياري را تجربه کرده است.

موارد فوق را بايد آخرين وضعيت در بازارهاي سنگ آهن، زغال سنگ و فولاد چين محسوب کرد که از وخامت نسبي اوضاع حکايت داشته؛ اگرچه تعطيلات آغاز سال نو ميلادي در کنار انتظار براي تعطيلات سال نو چيني که به صورت واقعي بازارها را نزديک به 2 هفته در اين کشور از فعاليت باز مي دارد نيز مواردي است که بر دورنماي بازارها تاثيرگذار خواهد بود. اين در حالي است که در صورت ثابت فرض کردن بهاي فولاد، افت قيمت زغال سنگ مي تواند به تقويت بازار سنگ آهن منجر شود، زيرا شرکت هاي فولادي توان هزينه کردن بيشتري براي خريد سنگ آهن پيدا مي کنند. ولي در شرايط فعلي که کاهش قيمت فولاد با افت بهاي زغال سنگ و نگراني از کاهش قيمت سنگ آهن توامان خودنمايي مي کند، اين وخامت اوضاع به تمامي بازارها تزريق شده، هرچند که تاکنون بهاي سنگ آهن وضعيت بهتري از ساير بازارها داشته و دارد.

توجه به موارد فوق اهميت تخمين واقعيت هاي اقتصادي را در سال 2017 برجسته مي سازد؛ زيرا احتمالات مختلفي در برابر نوسان قيمت ها خودنمايي مي کند. هم اکنون قيمت نفت در سطوحي بالاي 55 دلار نوسان کرده و مي توان به قيمت 50 دلار به عنوان کف نوسان قيمت ها خوش بين بود. از سوي ديگر حجم توليد، صادرات و تحويل سنگ آهن به بازار چين بسيار بالاست و البته بالابودن موجودي انبارها و بنادر نيز نشان دهنده برتري عرضه بر تقاضا به شمار مي رود. از سوي ديگر رفت و برگشت قيمت ها در ساير بازارها و تاريخچه نوسان بهاي سنگ آهن را نيز نمي توان از نظر دور داشت؛ زيرا در سال 2011 بهاي سنگ آهن نزديک به 196 دلار در هر تن نوسان کرده، ولي هم اکنون براي حفظ سطوح قيمتي 80 دلار در هر تن نيز مردد است. همچنين تجربه نشان داده است که در ماه هاي ابتدايي سال ميلادي و دقيق تر پس از پايان تعطيلات سال نو چيني، قيمت سنگ آهن و حتي فولاد به صورت سنتي در مسير رشد قرار مي گيرد، ولي شايد در سال پيش رو اوضاع همچون سال هاي قبل خودنمايي نکند. درخصوص فولاد نيز نگراني از کاهش قيمت ها جدي است که از هم اکنون نيز استارت افت نرخ ها در بازارهاي جهاني زده شده و مشخص نيست که اين روند کاهشي تا کجا ادامه مي يابد.

درخصوص سنگ آهن مي توان از هم اکنون کف قيمتي متناسبي را برگزيد، زيرا هزينه هاي توليد، بارگيري، حمل و تخليه در مقصد ارقامي را تعيين مي کند که بازار نخواهد توانست در شرايط اقتصادي فعلي از کف قيمتي بنيادين خود عدول کند. چندي پيش در برآورد قيمتي موسسه پلتس بهاي 50 دلار براي قيمت سنگ آهن پيش بيني شده که شايد بتوان به ارقامي بالاتر اميدوار بود، زيرا رشد قيمت جهاني نفت خام مي تواند از بهاي تمام شده سنگ آهن حمايت کند همچنين افزايش ارزش دلار نيز سيگنالي مقاومتي در برابر رشد قيمت ها محسوب مي شود. به اين ترتيب شايد بتوان بهاي 50 دلار را کف قيمتي اين بازار تخمين زد؛ اگرچه در غالب ايام سال آينده نرخ هايي بالاتر از اين رقم تجربه خواهد شد اما با توجه به موارد ذکر شده بايد منتظر يک فاز اصلاحي در بازار سنگ آهن باشيم يعني ممکن است کف قيمتي 80 دلار در هر تن شکسته شود و بازار سنگ آهن در سطوح پايين تري نوسان کند.

اين در حالي است که براي ورود به اين فاز با فرض تعطيلات پيش رو در بازارهاي شرقي و غربي، نمي توان زمان مشخصي براي کاهش قيمت ها تخمين زد، هرچند که آغاز اين روند کاهشي زمانبر بوده و به احتمال قوي در ميان مدت خودنمايي خواهد کرد.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۲ دی ۱۳۹۵ ساعت ۱۵:۱۷
کد مطلب: 35580
 
مرجع : روزنامه دنیای اقتصاد