ساخت نیروگاه با سوخت زغالسنگ؛ آری یا خیر؟

خبرگزاری ايرنا , 1 دی 1395 ساعت 14:46

وجود منابع غنی زغالسنگ و گرایش وزارت نیرو به تنوع بخشی در سبد تامین انرژی برق، ایران را به کشوری مستعد برای ساخت و توسعه نیروگاه های زغالسنگ سوز تبدیل کرده؛ در این پیوند تامین آب، چالشی اساسی در این زمینه است.


به گزارش ماین نیوز، پروژه ساخت نیروگاه زغالسنگ سوز طبس نخستین نیروگاه از این دست در کشور است که به ظرفیت 650 مگاوات در 85 کیلومتری شهرستان طبس و در جوار معدن های زغالسنگ «مزینو» ساخته می شود.

چندی پیش مجری طرح بازتوانی نیروگاه های کشور اعلام کرد: نیروگاه زغالسنگ سوز طبس با فاینانس (تامین مالی) بانک توسعه صادرات ایران و مشارکت کنسرسیوم «مپنا» و «شانگهای الکتریک» چین ساخته می شود.

به گفته «علیرضا نصرالهی»، پس از انجام مذاکره های فنی دقیق با بانک توسعه صادرات، این بانک موافقت رسمی خود را با قبول عاملیت پروژه ساخت نیروگاه زغالسنگ سوز طبس اعلام کرد.

وی افزود: عملیات اجرایی پروژه نیروگاه زغالسنگ سوز طبس از سال 1387 آغاز شد اما امکان گشایش اعتبار اسنادی یا ال.سی برای پروژه وجود نداشت.

نصرالهی یادآوری کرد: بانک عامل پیشین این پروژه، بانک صادرات بود که به دلیل وجود تحریم های ظالمانه علیه بانک های کشور، امکان گشایش اعتبار میسر نشده بود و روند ساخت این نیروگاه با تاخیر روبرو شده بود.

مجری طرح بازتوانی نیروگاه های کشور اضافه کرد: از سال 1390 پیمانکار تجهیزات جانبی در کارگاه فعالیت می کند و این بخش 50 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.
وی ابراز امیدواری کرد با توجه به افق جدید همکاری با بانک توسعه صادرات، مراحل اجرایی این پروژه در آینده نزدیک آغاز شود.

** راه اندازی نیروگاه در گرو تامین بلندمدت آب
مدیرعامل شرکت مادرتخصصی تولید برق حرارتی در این زمینه گفت: راه اندازی نیروگاه طبس از گذشته در دستور کار وزارت نیرو بود اما معطل تایید مسائل فنی و همچنین تامین آب بودیم.

به گفته «محسن طرزطلب»، اگر وزارت نیرو از تامین آب این نیروگاه برای بلندمدت و دوره زمانی 50 تا 60 ساله مطمئن شود، آن را راه اندازی می کند.

وی گفت: تامین زغالسنگ به عنوان سوخت مورد نیاز در بلندمدت، کیفیت آن و نبود مشکلات زیست محیطی، از دیگر مسائل پیش رو بود که در طبس از این نظر مشکلی وجود ندارد اما دغدغه اصلی تامین آب مورد نیاز است.

طرزطلب یادآوری کرد: در ساخت و بهره برداری از این نیروگاه همواره هزینه های سرمایه گذاری و تولید برق آن در برابر هزینه های گاز سوز کردن مقایسه می شود اما مسلم است استحصال و تولید سوخت زغال سنگ در منطقه هزینه چندانی ندارد.
وی بیان داشت: کارشناسان در حال بررسی و مطالعه گسل موجود در منطقه برای تامین آب مورد نیاز نیروگاه هستند.

** توسعه نیروگاه های زغالسنگ سوز منافاتی با تعهد ایران در کاپ21 ندارد
مطابق نشست کاپ21 پاریس، ایران به ساخت هفت هزار و 500 مگاوات انرژی های تجدیدپذیر تا سال 2030 میلادی متعهد شده است.

به این ترتیب، ساخت نیروگاه های بادی، خورشیدی، زمین گرمایی و زیست توده اهمیت بیشتری در تامین آینده برق کشور دارد.

تعهد ایران در کاهش گازهای گلخانه ای کره زمین در همایش بین المللی زیست محیطی پاریس فرانسه مشهور به «کاپ٢١» که از سی ام نوامبر تا یازدهم دسامبر سال 2015 (نهم تا بیستم آذرماه 1394) در پاریس برگزار شد، موجب شده است توسعه انرژی های تجدیدپذیر در قالب لایحه برنامه ششم توسعه در دستور کار قرار گیرد.

هدف اصلی این معاهده، جلوگیری از افزایش دمای کره زمین به بیش از 2 درجه در قرن جاری است. البته برخی کارشناسان هشدار می دهند این هدف با توجه به وضعیت کنونی غیرقابل دسترس است.

توافقنامه پاریس دوازدهم دسامبر 2015 میلادی (بیست و یکم آذرماه 1394 خورشیدی) با شرکت 196 کشور جهان و در چارچوب کنوانسیون تغییر اقلیم سازمان ملل متحد تهیه و تدوین شد اما تاکنون فقط 180 کشور این معاهده را امضا کرده اند.
این توافقنامه زمانی اجرایی می شود که 55 کشور تولیدکننده 55 درصد گازهای گلخانه ای جهان، آن را به صورت رسمی تصویب کنند.

ایران اسلامی نیز به صورت داوطلبانه متعهد شد تا سال 2030 چهار درصد از میزان کنونی انتشار گاز دی اکسید کربن خود بکاهد اما تحقق همکاری های بین المللی با ایران و انتقال دانش و سرمایه گذاری خارجی به کشور، مقدمه کاهش هشت درصد دیگر انتشار گاز دی اکسید کربن را در کشور فراهم می کند.

معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی وزارت نیرو در این زمینه اعلام کرد: راه اندازی نیروگاه طبس از گذشته در فهرست دریافت فاینانس وزارت نیرو قرار داشت، با وجود این، از 10 سال پیش فقط برای بخش کوچکی از آن سرمایه گذاری انجام شده است.

به گفته «علیرضا دائمی»، وجود منابع سرشار زغالسنگ در کشور و راهبرد وزارت نیرو برای تنوع بخشی به سبد تامین انرژی، ساخت و بهره برداری از این نیروگاه را توجیه پذیر می کند.

این مسوول وزارت نیرو ادامه داد: امروزه فناوری بهره برداری از این نیروگاه ها نسبت به گذشته بسیار تغییر کرده و مصرف آب در این نیروگاه ها با توجه به فناوری شست وشو و بازچرخانی مایع، به کمترین میزان رسیده است؛ همچنین آلودگی این نیروگاه ها با فناوری های جدید بسیار کاهش می یابد و این مساله در تضاد با تعهد ایران در کاپ21 نیست.

معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی وزیر نیرو گفت: در روسیه و برخی کشورهای اتحادیه اروپا، از نیروگاه های زغال سنگ سوز برای تامین انرژی برق استفاده می شود و در برخی از این کشورها تا 60 درصد انرژی از این محل تامین می شود.

وی اعلام کرد منابع آب لازم برای راه اندازی این نیروگاه در طبس وجود دارد و مهمترین مساله، تخصیص این منابع است که باید در قالب یک بسته همه گزینه های ممکن استفاده از آب و اشتغالزایی و صرفه اقتصادی آنها را بررسی کرد تا بهترین گزینه انتخاب شود.


کد مطلب: 35448

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/35448/ساخت-نیروگاه-سوخت-زغالسنگ-آری-یا-خیر

ماین نیوز
  http://www.minews.ir