احرامیان در گفت‌وگو با ماین نیوز مطرح کرد:

وضع عوارض بر صادرات ابزاری کهنه در علم اقتصاد

نمره معاونت معدنی متوسط است/اشتباه استراتژیک دهه 90

29 آذر 1395 ساعت 23:11

عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن ایران معتقد است: دخالت دولت در امور اقتصادی چندان برای سرمایه‌گذاران خارجی که تصمیم به حضور در بخش معدن ایران را دارند، خوشایند نیست.


بهادر احرامیان در گفت‌وگو با خبرنگار ماین نیوز درباره وضع عوارض بر صادرات سنگ‌آهن اظهار کرد: بطورکلی هدف از وضع عوارض سرکوب قیمت به نفع خریدار داخلی محصول است که روی آن عوارض وضع شده است. از دیدگاه علم اقتصاد جدید وضع عوارض نوعی مداخله در بازار توسط دولت محسوب می‌شود. علم اقتصاد جدید می‌گوید فعالان اقتصادی بهتر از دولت می‌توانند ریسک و توجیه اقتصادی سرمایه‌گذاری را بررسی کنند که آیا ورود به زنجیره‌های پایین دستی توجیه دارد یا خیر. مسائلی همچون وضع عوارض که دخالت در بازار تلقی می‌شود، ابزارهای مدرنی نیستند که علم اقتصاد روز آنها را تایید کند تا سرمایه‌گذاری‌ها جهت پیدا کنند.

وی افزود: اگر دولت‌ها به دنبال جذب سرمایه‌گذاری در پایین دست باشند باید روی پارامترهایی همچون بهبود فضای کسب و کار، کاهش ریسک سرمایه‌گذاری، مقررات‌زدایی و ثبات در قوانین کار کنند. سرمایه‌گذاران خود بهتر از هر کارشناس و مقام دولتی می‌توانند تشخیص دهند که در صورت مهیا بودن شرایط باید به سمت سرمایه‌گذاری در پایین دست حرکت کنند یا خیر.

به گفته احرامیان، وضع عوارض یک دیدگاه قدیمی است که بدون شک به جای ایجاد جذابیت برای سرمایه‌گذاران خارجی باعث می‌شود تا آنها احساس کنند ما یک دولت مداخله‌گر در اقتصاد داریم که ادعا می‌کند بیشتر از سرمایه‌گذاران می‌داند و صلاح آنها را می‌خواهد. متاسفانه این موضوع برای سرمایه‌گذاران خارجی خوشایند نیست.

عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن ایران در پاسخ به این سوال که چه نمره‌ای به عملکرد معاونت معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت در قبال معدنکاران بخش خصوصی می‌دهید؟ بیان کرد: بدون شک این نمره متوسط خواهد بود. ما در وضعیتی قرار داریم که با کمبود گندله مواجه هستیم و حتی ممکن است با راه‌اندازی واحدهای جدید گندله‌سازی با کمبود کنسانتره روبرو شویم. البته واقعیت این است که سیاست‌هایی که در چند سال اخیر به ویژه در قسمت معاونت معدنی وزارتخانه دنبال شد، چندان تغییری با دولت قبل نداشت.

وی با اشاره به سیاست‌های ابتدای دهه 90 افزود: در آن زمان به دلیل دخالت دولت برای وضع عوارض غیرکارشناسی که هرچه به پایین دست نزدیک می‌شدیم، میزان عوارض افزایش می یافت به عنوان مثال سنگ‌ دانه‌بندی برای صادرات مشمول هیچ عوارضی نبود اما عوارضش در مراحل کنسانتره و گندله افزایش پیدا می‌کرد. این سیاست ضد سرمایه‌گذاری بود و باعث شد تمام معادنی که سنگ عیار پایین را صادر می‌کردند انگیزه‌ای برای ایجاد واحدهای فرآوری نداشتند. اگر در آن زمان سیستم عوارض و تعرفه درستی ایجاد می‌شد، امروز به هیچ عنوان صنعت فولاد به ویژه کارخانه‌های جدیدالتاسیس دغدغه ماده اولیه نداشتند. اتفاقات رخ داده در ابتدای دهه 90 درست برخلاف اتفاقی است که امروز برای اجرای آن دولت تصمیم گرفته است اما بطورکلی دخالت دولت در این موضوع درست نیست.

احرامیان همچنین درباره تکمیل زنجیره فولاد در کشور تصریح کرد: باید در این رابطه به کارخانه‌ها و بنگاه‌ها اجازه دهند که چگونه حرکت کنند. متاسفانه در برخی موارد دیدگاهی وجود دارد که بنگاه بخش خصوصی نمی‌داند در کجا باید سرمایه‌گذاری کند در نتیجه باید به آن جهت داد اما در واقعیت این گونه نیست. نیازی که امروز در بنگاه‌ها دیده می‌شود تا بتوانند در جهت تکمیل زنجیره ارزش حرکت کنند، ایجاد محیطی با ثبات و تسهیل مقررات سرمایه‌گذاری است. در صورت ایجاد این موارد بنگاه‌های بخش خصوصی می‌توانند در این رابطه تصمیم‌گیری کنند اما ما در سال‌های آینده برای داشتن صنعت فولادی پویا باید شاهد چند موج ادغام و سرمایه‌گذاری‌های هدف‌دار در بنگاها داشته‌ باشیم. هر بنگاهی باید نسبت به وضعیت کاری خود این سرمایه‌گذاری را انجام دهد.

عرضه سنگ‌آهن از طریق بورس کالا موضوعی است که انجمن سنگ‌آهن در حال بررسی و اجرایی کردن آن است. احرامیان درباره این موضوع بیان کرد: عرضه سنگ‌آهن از طریق بورس کالا می‌تواند در جهت شفاف‌سازی قیمت‌ها موثر باشد. در صورتی که در شرایط واقعی سنگ‌آهن در بورس کالا عرضه شود، می‌تواند اثر مثبتی در بازار این حوزه داشته باشد.

عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن ایران درباره موضوعاتی که بهتر است در چهارمین همایش سنگ‌آهن مطرح شود نیز اظهار کرد: وضعیت معادن سنگ‌آهن در ایران چندان خوب نیست و شاید 80 درصد معادن سنگ‌آهن که تا 6 سال پیش مشغول به کار بودند امروز تعطیل شده‌اند. تعطیلی 80 درصد معادن یعنی بیکار شدن نیروهای انسانی و این حاکی از جدی بودن این بحران است در نتیجه باید در سیاست‌های اعمالی تجدیدنظر صورت بگیرد. بی‌تردید در چهارمین همایش سنگ‌آهن به این موضوع پرداخته می‌شود. همچنین راهکارهایی که باید اجرا شود تا این موضوع حل شود از دیگر موضوعاتی است که می‌تواند در همایش مطرح و بررسی شود. این راهکارها که از میان فعالان حوزه سنگ‌آهن بیرون می‌آید، می‌تواند به گوش مسئولان برسد تا بتوان نتیجه خوبی از این همایش بدست آید.

احرامیان با اشاره به عدم تشکیل کنسرسیوم در معادن کوچک و متوسط بخش خصوصی گفت: یکی از دلایل اجرایی نشدن این موضوع به مسائل درون صنفی باز می‌گردد زیرا کارهای کنسرسیومی در کشور ما کمی با مشکلات روبرو بوده که برخی حل و برخی باقی مانده است اما موضوع دیگر مربوط به شرایط کلی کسب‌وکار سنگ‌آهن است که هنوز توجیه خوبی برای فعالیت‌های کنسرسیومی به همراه ندارد.

به گزارش ماین نیوز، چهارمین همایش بین‌المللی انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن ایران 19 دی ماه امسال با حضور فعالان و دست اندرکاران حوزه سنگ آهن و حوزه‌های مرتبط خصوصی و دولتی در مرکز همایش‌های بین‌المللی صدا و سیما برگزار می‌شود.

موضوعات چهارمین همایش بین‌المللی سنگ آهن ایران به شرح زیرند:

1- تحلیل راهبردهای خروج از بحران تولید سنگ آهن ایران
2- الزامات اقتصاد مقاومتی در حوزه سیاست‌گذاری تولید سنگ آهن ایران
3- راهبردهای توانمندسازی معادن کوچک و متوسط
4- مدل بهینه حکمرانی زنجیره ارزش سنگ آهن ایران
5- آسیب‌شناسی نظام حکمرانی بخش معدن ایران
همراه با برگزاری کارگاه‌های جانبی و نشست‌های تجاری دوجانبه


کد مطلب: 35433

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/35433/وضع-عوارض-صادرات-ابزاری-کهنه-علم-اقتصاد

ماین نیوز
  http://www.minews.ir