گروه معادن
 
معدن تشنه است
بخش خصوصی برای انتقال آب کمر همت می‌بندد
گروه معادن - نقش آب در زندگی انسان و حیات کره زمین بر هیچ کسی پوشیده نیست. متاسفانه تغییرات رخ داده در الگوی بارش جهانی و افزایش دمای زمین در کنار نبود مدیریت درست در منابع آبی باعث شد،نگرانی‌ها درباره کمبود آب در آینده به چالش جدی تبدیل شود؛ چالشی که پیش‌بینی می‌کند جنگ جهانی سوم بر سر منابع آب خواهد بود.
 
به گزارش ماین نیوز، حال در این میان معدن و صنایع معدنی نیز می‌تواند به‌عنوان یکی از دل‌مشغولی‌های مسئولان برای تامین نیاز آبی در سال‌های آینده تلقی شود. در همین رابطه طرح انتقال آب از خلیج‌فارس با سرمایه‌گذاری بالا در دستور کار قرار گرفت تا آب از خلیج‌فارس و دریای عمان به ۱۶ استان کشور برسد و در کنار آن نیاز واحدهای معدنی و صنایع معدنی موجود در این استان‌ها را تامین کند.

بخش خصوصی دست به‌کار می‌شود
کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران به‌عنوان نماینده بخش خصوصی در حوزه معدن و صنایع معدنی تصمیم گرفت در زمینه بحران کمبود آب پیشقدم شده و راهکارهایی برای رفع نیاز در این بخش پیدا کنند تا در گام بعدی، این راهکارها را در جلسات مشورتی با دولت مطرح کند. به گزارش صمت، در همین زمینه محمدرضا بهرامن رییس خانه معدن ایران معتقد است؛ نقش‌آفرینی بخش معدن در برنامه ششم توسعه بدون توجه به وضعیت آب در کشور امکان‌پذیر نیست. وی اینگونه بیان می‌کند: صنعت مس امروز یکی از صنایعی است که با مشکل آب مواجه است، در نتیجه باید به مشکل آب در گام نخست رسیدگی شود تا بتوانیم دیگر مسائل را حل کنیم و حرکتی به سمت توسعه داشته باشیم. در نتیجه نباید با اجرای راهکارهای اشتباه آب را هدر داد.

سرمایه‌گذاری چادرملو
به گزارش صمت، چندی پیش مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی چادرملو نیز در نشست بررسی نقش آب در توسعه معدنکاری اظهار کرد: ما در پروژه فولادسازی نخستین پروژه هات-شارژ را احداث می‌کنیم که در پی آن ۳۵درصد در مصرف گاز و ۳۵درصد در مصرف آب صرفه‌جویی می‌شود. محمود نوریان گفت: از سویی دیگر شرکت معدنی و صنعتی چادرملو نخستین قرارداد غیرمتقابل را با آب و فاضلاب یزد به امضا رسانده است. براساس این قرارداد چادرملو به مدت ۳۰ سال از فاضلاب اردکان در واحد فولادسازی خود استفاده می‌کند اما در مقابل متعهد شده‌ایم شبکه فاضلاب اردکان را احداث کنیم.

به گفته مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی چادرملو، این شرکت برای استفاده از آب‌شیرین‌کن‌ها سرمایه‌گذاری بسیاری انجام داده است. حال وی در گفت‌وگو با اقتصاد آنلاین اظهار می‌کند: با توجه به کم‌آبی موجود برای تامین آب مورد نیاز مجموعه با طرح انتقال آب از خلیج‌فارس موافقیم، ضمن آنکه بانک‌ها نیز برای تامین هزینه آن وعده کمک و حمایت داده‌اند. نوریان به دفاع از طرح انتقال آب از خلیج‌فارس برای تامین آب مورد نیاز مجموعه‌اش پرداخت و گفت: این طرح برای ما از لحاظ اقتصادی به صرفه است و مجموعه نیز موافق اجرای چنین طرحی است؛ چراکه صنایعی همچون صنایع سنگ‌آهن نیاز فراوانی به آب دارند. وی افزود: با توجه به موقعیت جغرافیایی که این شرکت در آن احداث شده و کم‌آبی شدید منطقه، راهکار دیگری جز این انتقال نداریم؛ اتفاقی که باید چند سال پیش می‌افتاد. مدیرعامل شرکت چادرملو این را هم یادآور شد که صنایعی همچون چادرملو بدون حمایت بانک‌ها و تخصیص منابع و اعتبار کافی قادر به تامین هزینه‌های این انتقال نیستند و تصریح کرد: بانک‌های مورد نظر وعده‌هایی دادند و ما هم با پشتوانه حمایتی آنها خواستار انتقال آب هستیم. نوریان اظهار کرد: با توجه به کم‌آبی موجود در کشور تا چند سال آینده نه‌تنها برای صنایع بلکه برای تامین آب شرب نیز به آب‌های دریا نیازمند می‌شویم. وی در زمینه افزایش تعرفه ۲۰درصدی برق نیز اینطور بیان کرد: هرگونه افزایش حامل‌های انرژی برای صنایع به حتم در قیمت تمام شده و قیمت مصرف‌کننده بی‌تاثیر نخواهد بود، به‌ویژه اینکه صنایعی مثل صنایع معدنی بیشترین مصرف آب و برق را به خود اختصاص می‌دهند.

منفعت اقتصادی ۱۰ساله؛ طرحی پر خرج برای دوقلوهای سنگ‌آهنی
هرچند اجرای این طرح می‌تواند به تامین نیاز واحدهای معدنی و صنایع معدنی کمک کند، اما در این میان برخی کارشناسان معتقدند، هزینه انتقال آب از خلیج‌فارس بسیار بالا بوده و هیچ توجیه اقتصادی به همراه ندارد. مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری امید نیز در این زمینه معتقد است: طرح انتقال آب از خلیج‌فارس برای پا برجا نگه داشتن شرکت‌های گل‌گهر و چادرملو به‌طور کامل صرف اقتصادی دارد ولی برخی‌ها پی در پی به دنبال سنگ‌اندازی و انتقاد هستند. علی عسگری، درباره طرح انتقال آب از خلیج‌فارس برای مجموعه‌هایی همچون گل‌گهر و چادرملو گفت: یک صنعت در کویر فعالیت می‌کند و نیاز مبرم به آب دارد. در آن منطقه هم آب نیست. در اینجا دو راه‌حل داریم؛ یا باید آن صنعت تعطیل شود یا برای تامین نیازش به آب، چاره‌ای اندیشیده شود.

وی با بیان اینکه تعطیلی یک صنعت که نقشی مهم در اقتصاد کشور ایفا می‌کند امکان‌پذیر نیست؛ تصریح کرد: انتقال آب خلیج‌فارس آنقدر هم پیچیده نیست، چراکه انتقال آب نیاز این صنایع را برطرف می‌کند و یک‌چهارم آن نیز به عنوان آب شرب قابل استفاده است. رییس پیشین سازمان مالیاتی کشور اظهار کرد: قیمت این انتقال در شرایط کنونی صرفه اقتصادی دارد، برای ۱۰ سال آینده نیز از نظر اقتصادی برای کشور و پابرجا نگه داشتن صنایع به صرفه خواهد بود. مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری امید با تاکید بر اینکه در حال حاضر کشورهای حاشیه خلیج‌فارس نیز برای تامین آب شرب و صنایع خود همین کار را می‌کنند، گفت: وقتی منبع آب شیرین موجود نیست یا بهتر بگوییم آبی وجود ندارد، باید راهکار مناسبی اتخاذ کرد تا چرخ صنایعی همچون گل‌گهر و چادرملو از کار نیفتد. وی در ادامه یادآور شد: به نظر نمی‌رسد این اقدام برای صنایعی که سالانه ۳۰میلیون تن سنگ‌آهن تولید می‌کنند چیز عجیب و غریبی باشد. شرکت گل‌گهر سالانه ۲۰میلیون تن و چادرملو ۱۰میلیون تن سنگ‌آهن تولید می‌کند. وی با انتقاد از برخی افراد که مدام در پی سنگ‌اندازی برای هر اقدامی هستند، بیان کرد: خیلی از منابع تجدیدناپذیر را به‌دست خودمان نابود کرده‌ایم و سفره‌های زیرزمینی را بدون مدیریت درست از دست داده‌ایم، بنابراین به جز این راهکار و انتقال آب از خلیج‌فارس راهکار دیگری نداریم.

عسگری در پایان گفت: اگر چند سال پیش، از طرح‌های مناسبی استفاده می‌کردیم منابع تجدیدناپذیرمان را از دست نمی‌دادیم و به‌کارگیری و انتقال آب از خلیج‌فارس برای برخی سوال برانگیز نبود. طرح انتقال آب از خلیج‌فارس برای مجتمع‌های معدنی و صنعتی گل‌گهر و چادرملو در فلات مرکزی ایران حدود ۵هزار میلیارد تومان برآورد می‌شود که ارزش بازار سهام کل این شرکت‌ها از ابتدای تاسیس تاکنون از ۱۵هزار میلیارد تومان فراتر نمی‌رود. در عین حال هزینه تولید و انتقال هر تن آب شیرین در این طرح در حالی ۲۵۰۰ تا ۳۰۰۰ تومان برآورد شده که اکنون این نرخ در تهران ۵۰ تومان است.

انتقال آب و نگاه محیط‌زیست
هرچند این اقدام می‌تواند از نگاه توسعه صنعتی، بجا و درست باشد و در راستای ادامه حیات واحدهای صنعتی رخ می‌دهد، اما باید در کنار حیات صنعت کشور کمی هم نگران حیات اکوسیستم‌های دریایی بود. کارشناسان محیط‌زیست معتقدند، انتقال آب از خلیج‌فارس فلات مرکزی ایران می‌تواند آثار مخربی را در میان اکوسیستم دریایی به همراه بیاورد، در نتیجه باید در کنار توجه به آثار مثبت این طرح کمی نگران تاثیرات منفی بود که برای محیط‌زیست دارد.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۸ آذر ۱۳۹۵ ساعت ۱۳:۲۶
کد مطلب: 35406
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت